marți, 24 mai 2016

Desaparecida




Lansare de carte


Camelia Iuliana Radu


Bookfest, Romexpo, Bucuresti


2 iunie 2016




Lansarea are loc, incepand cu ora 16:30, la standul Editurii Tracus Arte.


What's Next





Arta plastica contemporana romaneasca


Cristian Buzneanu


Galeria Pygmalion, Timisoara


26 mai 2016





Vernisaj: 26 mai 2016, incepand cu ora 18:00.
   Cristian Buzneanu își este cronicarul propriei nopți singuratice de unde ne trimite oase de vise ciudate, metafore, bucăți de coșmar, imagini dintr-o lamaserie . El nu pictează, ci, mai degrabă, își exorcizează, cu minuție și forță, singurătatea.
Prezintă : Marcel Tolcea
***Casa Artelor - Directia Judeteana pentru Cultura Timis

Magic si simbolic: Reprezentari antropomorfe si zoomorfe in Preistorie




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Ploiesti


26 mai 2016




    În data de 26 mai 2016, ora 11:00, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, strada Toma Caragiu nr. 10, va fi vernisată expoziția temporară Magic si simbolic: Reprezentari antropomorfe si zoomorfe in Preistorie.
   Expoziția este rodul colaborării dintre Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul Județean Buzău. Sunt expuse piese arheologice descoperite în localitățile Mălăieștii de Jos, Seciu, Colceag, Târgșoru Vechi (județul Prahova) și Aldeni, Coțatcu, Sudiți, Pietroasa Mică, Moisica, Fințești (județul Buzău), datând din epoca eneolitică și atribuite culturii Gumelnița (4500-4200 î.Hr.).
   Expoziția explorează segmentul lumii magico-religioase preistorice, fiind expuse o serie de piese-simbol antropomorfe și zoomorfe sub diferite reprezentări, respectiv vase, statuete, miniaturi, ce sunt modelate din lut și os. Aceste artefacte exprimă prezenţa în epoca eneolitică a unor credinţe, teme religioase şi mitologice legate de lumea vegetală, dar şi a unora în care animalele aveau o reprezentare bine definită, ambele reflectate şi de aceste reprezentări plastice ce se constituiau în simboluri ce asigurau comunităților umane accesul la o identitate spirituală proprie.

Ex-libris Brancusi 2016




Lansare de carte


Florin Stoiciu


Bookfest, Romexpo, Bucuresti


4 iunie 2016





Influente urbane italiene in Bucuresti




Muzeul National de Arta al Romaniei


Bucuresti


2 iunie - 15 august 2016




A fost lansat si site-ul, deosebit de interesant:
Un proiect al Ambasadei Italiei la Bucuresti, demarat de
Cristi Radu, Dinu-Alexandru Popescu, Andrei Tudoran si Lucian Baraitaru
si in care Asociatia Istoria Artei a fost aleasa partenera.

Târgul tradițiilor populare




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


28 mai 2016




   Sâmbătă, 28 mai 2016, între orele 11:00-18:00, la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti (Șos. Kiseleff nr. 28-30) va avea loc Târgul tradițiilor populare al comunităților românești din vecinătatea României, eveniment din seria organizată de Institutul Cultural Român, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pentru a marca Ziua Românilor de Pretutindeni.
    Vor fi expuse obiecte populare specifice românilor din vecinătatea României (port popular, ceramică, obiecte sculptate în lemn etc.) și vor avea loc scurte demonstrații de confecționat obiecte populare: cusături, împletituri, sculptură în lemn susținute de meșteri populari din Ucraina (regiunea Maramureșul istoric), Serbia (Timoc), Bulgaria, Republica Moldova.
   Ansambluri populare din aceleași zone vor susține pe scena în aer liber a Muzeului Satului Dimitrie Gusti, de la ora 15:30, un spectacol de muzică și dansuri populare specifice regiunilor din care provin. Vor evolua și artiști din România: Doina Lavric, ansamblul de copii Călușarii Slatinei (solistă Denisa Popescu), condus de Iliuță Brăileanu și interpreta de muzică populară Roxana Croitoru.

   Institutul Cultural Român, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe organizează anul acesta un program comun care marchează Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită, din anul 2015, în ultima duminică a lunii mai.
    Evenimentele se vor desfășura în zilele de 28 și 29 mai 2016 și vor reuni la București reprezentanți ai comunităților românești din vecinătatea României și Balcani (meșteri, interpreți și instrumentiști populari) și figuri remarcabile ale diasporei române, care promovează imaginea României în lume.
    Programul va cuprinde o conferință care va pune în discuție tema identității naționale în străinătate și a rolului formativ al educației românești, la care și-au anunțat participarea reprezentanți de marcă ai diasporei române, un târg al tradițiilor populare al comunităților românești din vecinătatea României, recitaluri de muzică și dansuri populare românești, precum și un concert pop-rock în aer liber.
     Programul este realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Agence Universitaire de la Francophonie și Centrul pentru Integrare și Dezvoltare PRUT.
***

Africa mea




Expozitie de fotografie


Cristian Ilea


Casa Artelor, Timisoara


25 mai 2016





   În data de 25 mai este Ziua Africii! Cu acest prilej se celebrează lupta popoarelor africane pentru independență, libertate și emancipare și este, totodată, un simbol al unității africane.
   În ultimi zece ani am avut ocazia să-mi desfășor activitatea în 7 țări africane: Maroc, Mauritania, Senegal, Africa de Sud, Uganda, Kenya și Egipt. Toată această experiență vizuală va fi comprimată într-un singur eveniment: Africa mea.

Expoziție foto:

   Fotografiile vor prezenta viața sălbatică africană de la Capul Bunei Sperante, până la Marea Roșie trecând prin Kruger National Park, Masai Mara, Nakuru National Park și Amboseli National Park.

Proiecție de film documentar:

   Uganda, 15. Cea mai tânără ţară, cel mai sărac continent este primul documentar filmat de o echipă de televiziune din România(Cristian Ilea, Marian Voicu) în Uganda.
   Se vorbeşte în acest documentar despre eforturile uneia din cele mai sărace ţări ale lumii de a-i aduce pe copii în şcoli. O ţară ai cărei copii trebuie să înfrunte sărăcia, malaria, SIDA şi războiul pentru a merge la şcoală.
   Uganda este cunoscută mai mult din cauza masacrelor comise de Idi Amin, o țară în care jumătate din populaţie trăieşte cu mai puţin de 1 dolar pe zi, fără apă şi electricitate.
  “Uganda este, totuşi, cea mai tânără ţară din lume, cu o medie de vârstă de numai 15 ani ( în cazul României este de 38 de ani). În fiecare an, 1,4 milioane de copii trebuie să meargă la şcoală. Jumătate din elevi abandonează însă studiile până în clasa a 7-a, din cauza sărăciei”.
(Marian Voicu).

Performance:

   Mircea Ardelean JR și Cezar Vasiescu vor căuta, cu ajutorul instrumentelor muzicale africane, spiritul... african din Banat.

Arhiva fotografica AGERPRES




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Bucuresti


24 mai - 31 iulie 2016





    Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și Agenția Națională de Presă AGERPRES anunță deschiderea oficială a expoziției temporare de fotografie istorică Arhiva fotografica AGERPRES marți, 24 mai 2016, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12. 
    Expoziția prezintă 65 de imagini din arhiva Agerpres ce vorbesc despre istoria României, însoțite de o serie de cărți poștale din diversa și bogata colecție a Muzeului Național de Istorie a României, ilustrând orașe ale țării în perioada ante- și interbelică.
    Colecția de cărți poștale inclusă în această expoziție reprezintă o mică parte din valorosul fond de imagini aflat în fototeca MNIR, în biblioteca instituţiei, precum şi în alte colecţii ale patrimoniului muzeului, împreună făcând parte din amplul proiect digital Imago Romaniae (www.imagoromaniae.ro).
    Expoziția este deschisă în perioada 24 mai - 31 iulie 2016, putând fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 - 18:00 (Casa de Bilete se închide la ora 17:15).

Simeza Ieseana





Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Mobila, Iasi


25 mai 2016





   Uniunea Artistilor Plastici din Romania - Filiala Iasi are placerea de a va invita miercuri, 
25 mai 2016, ora 17:00, Galeria Mobila din Piata Unirii, la vernisajul expozitiei Simeza Ieseana 
Va asteptam cu drag!
***Uniunea Artistilor Plastici Din Romania - Filiala Iasi

Ziua Castelului Pelisor




Sinaia


25 mai 2016




   Miercuri, 25 mai 2016, Castelul Pelișor împlinește 113 ani de când a fost inaugurat ca resedinta de vara pentru perechea princiară, Ferdinand și Maria.
   Castelul Pelisor a fost deschis publicului vizitator in februarie 1993. Muzeul, cu o valoare inestimabila, ce cuprinde o valenta istorica, o alta memorialistica si una artistica, constituie o importanta componenta a zestrei culturale a poporului roman. Acest edificiu este parte integranta a vastului ansamblu arhitectonic creat de regele Carol I pe valea paraului Peles, intr-o perioada ce se suprapune practic intregii sale vieti traita in Romania.

Castanul Unirii de la Visan



Lansare de carte


Mihai Caba


Muzeul Unirii, Iasi


24 mai 2016





Reclame si afise din perioada interbelica



Florin Dumitrescu


Cercul Militar National, Bucuresti


25 mai 2016





    Maine, 25 mai, ora 19:00, vă invităm la conferinţa despre Reclame si afise din perioada interbelica cu scriitorul Florin Dumitrescu.
    Evenimentul are loc la Cercul Militar Naţional (Sala Cinema), iar intrarea este liberă.
   "Ce va propunem, la aceasta conferinta, este o incursiune rapida in istoria publicitatii in Romania. Vom afla cum s-au dezvoltat primele anunturi si cum au aparut, la noi, primele agentii.
   Cine reprezenta, pe-atunci, publicul caruia i se adresau aceste reclame si cum consuma? Cine erau creatorii acelor mesaje superbe care se adresau, uneori, strict oamenilor ce locuiau pe strada pe care comerciantul isi desfasura activitatea?


   Ne mira, ne amuza si, uneori, ne induioseaza discursurile acestea ce te indeamna, mai direct sau mai pe ocolite, sa devii clientul unui singur palarier, sa bei numai un anumit sortiment de apa minerala, sa apelezi cu incredere la o cana de <socolata> marca <X> pentru redobandirea bunei dispozitii.
   Nu vom uita nici de micii negustori care colindau cu cobilitele pe strazi sau in piete prezentandu-si zgomotos si creativ produsele. Poate ca mai degraba in mesajul lor ne putem regasi azi." 
(Florin Dumitrescu)

La Belle France d'autrefois



De prin lume adunate...


Colectii si Colectionari


Cartofilie




Montpellier. Palatul Justitiei. 1918.
Cod: 9. Nouvelles Galleries, Montpellier. M.T. imp. - Limoges.


Montpellier. Interior din Notre-Dame.
Cod: 34. Editura: Nouvelles Galeries. 1918.


Imprejurimile Mouy (Oise). Castelul Mouchy si Biblioteca.
Editor: A. Breger - Freres, Paris. Anii 1917-1918.


Castres. Gradinile l'Eveche. 
Editura D. F. Antebelica. Necirculata.


Nimes. Catedrala.
Cod: 21. Editura A. R. 1918.


Toul. Piata Republicii. 1918.


Lyon. Biserica Saint-Jean. 1918.
 

Rousillon. Perpignan. Noile cazarme 24 Colonial.
Antebelica. Necirculata.


Marsilia. Primaria.
Cod: 5. 1918.


Meze. Bulevardul Cazarmilor si Strada Artistilor.
Editura: B. D. Interbelica. Necirculata.


Limoges. L'Abbessaille.
Cod: 248. Interbelica.


Aix-les-Bains. Gradina Casinoului.
Editura: B. F. Paris. 1918.


Les Merchines (Meuse). Castelul. 1918.
 

Castelul din Puy-Mori.
Interbelica.


Saint-Gilles. Canalul.
Foto: Gerard Feuillade. Editura Lebre Riboulet, Nimes. Interbelica.


Marele Razboi 1914-1917.
Revigny (Meuse). Biserica inainte si dupa bombardamentele din 6-12 septembrie 1914.
1918.


Armenii in Romania




Lansare de carte


Andreea Tanase


Biblioteca Judeteana Dinicu Golescu, Pitesti


30 mai 2016





Constanta in anii Marelui Razboi




Biblioteca Judeteana Ioan N. Roman


Constanta


31 mai 2016






   Expoziție organizată de Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, Asociația Arhiviștilor și Prietenilor Arhivelor OVIDIUS, Biblioteca Județeană Ioan N. Roman Constanța.
Vernisajul: mați, 31 mai, ora 13:00, la Biblioteca Județeană Ioan N. Roman Constanța.
***Biblioteca Judeteana Constanta

Mestesuguri populare uitate




Muzeul Judetean Teleorman


Scoala Gimnaziala Merisani


26 mai 2016





   Muzeul Judeţean Teleorma organizează, împreună cu Şcoala Gimnazială Merişani, manifestarea Meşteşuguri populare uitate.
   Manifestarea va avea loc joi, 26 mai 2016, ora 10:00, la Şcoala Gimnazială Merişani.
   Muzeograful Luminiţa Gheorghe le va prezenta elevilor meşteşuguri populare care altădată constituiau preocupări importante ale locuitorilor judeţului nostru: torsul şi ţesutul, cojocăritul, tăbăcăritul, prelucrarea lemnului.
   La rândul lor, elevii coordonaţi de profesoara Andreea Grama vor prezenta o mini expoziţie cu obiecte populare specifice comunei Dobroteşti, sat Merişani.
   La eveniment vor participa şi persoane vârstnice care, altădată, au practicat aceste meşteşuguri
   Manifestarea Meşteşuguri populare uitate se înscrie în cadrul programului educaţional Muzeul – sursă de cultură şi educaţie.

Volum monografic: INVENTAR. ANTIK




Lansare de carte


Muzeul de Arta Cluj - Napoca


26 mai 2016





   Evenimentul va avea loc joi, 26 mai 2016, ora 18:00, în ambianța spectaculoasă a expoziției multimedia Viziuni în întuneric / Visions in the Dark, semnată Alexandru Antik.
  Un proiect Z Angles Gallery – Cluj, realizat în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca.
Va asteptam cu drag!
***

Interferențe: Dezrobirea țiganilor ca proiect social




Viorel Achim 


Arhivele Nationale ale Romaniei Bucuresti


26 mai 2016




   Ne face plăcere să vă invităm la o nouă prelegere organizată de Arhivele Naționale sub genericul Interferențe. Joi, 26 mai 2016, începând cu ora 11:00, Viorel Achim de la Institutul de Istorie Nicolae Iorga va vorbi pe tema: Dezrobirea țiganilor ca proiect social. Problema integrării foștilor robi în economia rurală.

Târgul Creatorilor Populari




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj - Napoca


27 - 29 mai 2016




   Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la Târgul Creatorilor Populari, ediția 2016. Evenimentul va avea loc în perioada 27-29 mai 2016 în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca. Participanții la târg sunt meșteri populari din toate zonele reprezentative ale țării.
    Iubitorii creației tradiționale și amatorii de suveniruri turistice vor putea achiziționa, la preț de producător, produse ale activității unor creatori populari contemporani din România, printre care se numără: costume populare, obiecte din lut, obiecte din lemn, icoane pe sticlă și lemn, ouă încondeiate.
Vă așteptăm cu drag, de vineri pană duminică, între orele 8:00-21:00.
   Târgul Creatorilor Populari este organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei anual, la sfârşitul lunii mai, în centrul oraşului Cluj-Napoca. Prin acest tip de manifestări, Muzeul Etnografic al Transilvaniei doreşte revigorarea meşteşugurilor tradiţionale din comunităţile rurale, meşteşuguri în curs de dispariţie, dar supravieţuind prin intermediul unor meşteri-creatori care au păstrat – încă – contactul cu tradiţia. Produsele acestora păstrează tehnicile, formele, ornamentica tradiţionale, iar prin promovarea lor de către muzeu este înlesnit accesul contemporanilor la valorile veritabile ale vechii culturi rurale şi este stimulată integrarea artefactelor de esenţă tradiţională în viaţa cotidiană contemporană, ca elemente cu valoare practică, estetică, afectivă şi identitară.

Festivalul Naţional de Carte Axis Libri




Biblioteca Judeteana V. A. Urechia


Galati


editia a VIII-a, 25-29 mai 2016 





   Miercuri, 25 mai 2016, ora 11:00 vă așteptam la deschiderea oficială a Festivalului Naţional de Carte Axis Libri, ediția a VIII-a.