joi, 12 mai 2016

Frații Minovici – pionierat medical și univers spiritual




Muzeul de Arta Populara Dr. Nicolae Minovici


Bucuresti


18 mai 2016 - 25 iunie 2017





   Supranumită și Vila neodihnei, Vila cu clopoței a doctorului Nicolae Minovici își redeschide porțile după o sută de ani, iar prietenii îi sunt aproape: Institutul Național de Medicină Legală dr. Mina Minovici și Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer al Academiei Române. Frații Mina și Nicolae Minovici au fost ctitori și directori ai Institutului Național de Medicină Legală (1892), cel dintâi institut de profil proiectat la standarde ce au influenţat domeniul în întreaga lume până în ziua de astăzi.
    La o sută de ani distanță de la inaugurare, în anul 1906, vila Dr. Nicolae Minovici se redeschide pentru comunitate după finalizarea unui laborios proiect de consolidare, reabilitare și restaurare, care a durat doi ani (2014-2015) și a cuprins și parcul vilei. Redeschiderea acestei clădiri de patrimoniu reprezintă unul dintre proiectele de succes finalizate de către Primăria Municipiului București în ultimii ani, proiecte legate de poziționarea culturală și turistică a orașului București.    
   Vernisajul va avea loc în ziua de miercuri, 18 mai 2016, ora 18:30, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor.
   Expoziția inaugurală, curatoriată de Dr. Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului Bucureşti, este construită în jurul pionieratului medical al fraților Minovici și al generației lor. Povestea fraților Minovici este integrată unui fenomen mai larg, care se referă la istoria medicinei în orașul București, incluzând perioadele istorice mai vechi.
    Astfel, în expoziția Frații Minovici – pionierat medical și univers spiritual sunt prezentate, pentru prima oară, exponate din muzeul didactic de anatomie patologică al Institutului Național de Medicină Legală Dr. Mina Minovici, cum ar fi colecția de tatuaje umane realizată de Mina și Nicolae Minovici încă din secolul al XIX-lea. Patru dintre acestea sunt identificate în premieră datorită unui studiu de caz al profesorului Francisc I. Rainer, realizat la mijlocul anilor 1920, prezentat și în expoziție. Sunt expuse trusa medico-legală care a aparținut dr. Nicolae Minovici, microscopul folosit de frații Minovici în practica lor medico-legală, dar și numeroase documente legate de activitatea lor științifică.
   Alte prezențe medicale de renume – cum ar fi Victor Babeș și Gheorghe Marinescu – completează povestea fraților Mina, Nicolae și Ștefan Minovici în acest proiect expozițional.
   În ceea ce privește clădirea, vila doctorului Nicoale Minovici a fost numită de către acesta și vila neodihnei, pentru că întotdeauna venea aici pentru a lucra la proiectele sale. Reședința doctorului Nicolae Minovici se afla la Societatea Salvarea, în zona actualului parc Izvor, Societate pe care a condus-o de la înființare (în 1906) până în ultimul an al vieții sale, în 1941. Vila cu clopoței a fost proiectată pentru a avea un rol de reprezentare. La începutul secolului XX, Mina și Nicolae Minovici se aflau în relații de colaborare instituțională, dar și personală, cu lumea medicală europeană, iar vizitele colegilor din străinătate erau constante. Pentru a completa imaginea României, o țară care se moderniza cu pași repezi după 1860, dar care reprezenta încă un spațiu exotic și puțin cunoscut pentru mulți dintre partenerii culturali și științifici din Europa, Nicolae Minovici s-a hotărât să se dedice unui proiect care să exemplifice autenticitatea țării sale. Acest proiect a fost tocmai Muzeul de Artă Națională, găzduit într-una dintre primele clădiri ridicate în București în stil neoromânesc de către arhitectul Cristofi Cerchez. După 1906, toți colaboratorii externi ai lumii medicale românești au fost invitați la vila neodihnei pentru a cunoaște o parte din cultura României.
  După o sută de ani, Muzeul Municipiului București vă așteaptă să redescoperiți Vila cu clopoței a doctorului Nicolae Minovici. Expoziţia Frații Minovici – pionierat medical și univers spiritual va fi deschisă până la data de 25 iunie 2017 (miercuri-duminică, orele 10:00-18:00).
***

Practici, Politici, Efecte




Arta plastica contemporana romaneasca


Dorin Baba


Galeria de Arta DANA, Iasi


16 mai - 16 iunie 2016





    Luni, 16 mai 2016, ora 18:00, la Galeria de artă DANA din Iași (str. Prof. Cujbă, nr. 17) va avea loc deschiderea unui inedit proiect artistic semnat Dorin Baba având ca temă de dezbatere Practici, Politici, Efecte. Evenimentul va fi prezentat de către criticul de artă Petru Bejan.
    "De-a lungul timpului, arta şi tehnologia au fost inseparabile, stimulând imaginaţia şi provocând gândirea. Invazia maşinilor şi accesoriilor tehnice nu a ocolit arta şi a transformat dimensiunea expresivă a obiectului artistic în marcă a calităţii industriale, constituind, cu decenii în urmă, originea artificială a operei de artă.
    Acest proiect încearcă să surprindă, prin fuzionarea mijloacelor artistice tradiţionale – pictură, sculptură, grafică – cu arta tehnologică, o mutaţie în planul de percepţie a privitorului. De asemenea, proiectul este o provocare prin integrarea computerului în mediul pictural sau a imaginii de sinteză în sculptură cu scopul de a obține o interactivitate participativă a privitorului, conectându-l unui univers artificial. Astfel, voi sublinia modalitatea în care tehnologia şi imaginea virtuală tind să devină realitatea însăşi. Prin aducerea în prim-plan a realităţii sintetice atrag atenția asupra uneia dintre înţelegerile eronate a realului în care trăim, amplificând prin reacția de sinteză, manipularea reflecţiei imaginarului.
    Prin implementarea realului sintetic se încearcă o estompare și, în final, o dizolvare a naturalului, a lumii adevărate pentru ca tehnologia şi roboţii să devină modele superioare pentru om, fără (re)sentimente, fără conştiinţă, fără răspunderi morale.
   În faţa eficienţei, a productivității, artistul tinde să își abandoneze visarea, transformându-se, la rândul său, în unealtă, o interfaţă între realitatea naturală şi cea sintetică. Artistul devine tehnic, productiv, performativ.
Prin realismul imaginii, prin noutate și forţă de persuasiune, voi încerca să induc privitorului sentimente de admiraţie şi suspiciune pentru a-l face mai atent la procesul implementării subtile în subconștient a relației mecanice dintre computer și creier, corp și maşină – o textură reprezentativă – pentru a cartografia, chiar şi sumar, procesul formării originii artificiale a noii lumi. Din acest motiv, proiectul va pune împreună: pictură, sculptură, grafică tradițională, video-proiecţii, instalații - un mix prin care sunt ilustrate zbaterile artistului contemporan. Trăirile și angoasele sunt transformate în refulări creative, înglobate în lucrări artistice de factură materială sau virtuală, lucrări care fac o proiecție dramatică în lupta artistului pentru a exista, pentru a fi liber, pentru a crea, pentru a trăi din artă, o luptă inegală dusă pe teritoriul celor două realități: realitatea sintetică în raport cu realitatea datului natural”. (Dorin Baba)
***

Ziua Judeţului Teleorman




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


14 mai 2016





    Muzeul Judeţean Teleorman organizează sâmbătă, 14 mai 2016, o serie de manifestări ce vor marca Ziua Judeţului Teleorman. Acestea se vor desfăşura după cum urmează:
- orele 9:00-17:00 - Ziua porţilor deschise cu vizitarea expoziţiilor permanente ale muzeului, expoziţii ce vizează aspecte din trecutul îndepărtat, istoria recentă şi etnografia acestor meleaguri:
- Înapoi în timp: Arheologie şi numismatică în judeţul Teleorman
- Colectivizarea în Teleorman. Rezistenţă şi acceptare forţată. 1949-1962
- Aspecte etnografice teleormănene;
- ora 11:00 - vernisarea expoziţiei de desen Teleorman judeţul meu, expoziţie realizată de elevii conduşi de profesoara Cristina Purcărea;
- ora 12:00 - proiecţie de film – Filmul documentar Judeţul Teleorman realizat de Studiourile „Sahia” în anul 1992.
***Muzeul Judeţean Teleorman

Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci





Muzeul Judetean Buzau


18 mai 2016






   Muzeul Judeţean Buzău şi Consiliul Judeţean Buzău au deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziţiei Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci în data de 18 mai 2016, începând cu ora 11:00, la sediul din bd. N. Bălcescu, nr. 50, Buzău.


   Evenimentul va debuta cu prezentarea progresului implementării proiectului Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci şi a personalităţii globe-trotterului Dumitru Dan, a performanţei sale sportive, a rolului de "ambasador al României” şi de purtător de valori tradiţionale româneşti pe diverse meridiane ale globului.
   Proiectul beneficiază de o finanţare nerambursabilă în valoare de 77224 euro în cadrul programului Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.


   Avem speranţa că veţi răspunde pozitiv iniţiativei noastre şi că ne veţi onora cu prezenţa la acest eveniment.
***


Salonul International de Primavara




Arta plastica contemporana romaneasca


Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu, Iasi


editia a II-a, 17 - 27 mai 2016




Iata si doua lucrari ale unuia dintre participanti: Luminita Cornelia Nicolau.
Cea care a semnalat si evenimentul.




Targul de carte Alba Transilvana




Casa de Cultura a Sindicatelor, Alba Iulia


editia a IX-a, 20 - 22 mai 2016






Salonul Sticlei




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Orizont, Bucuresti


11 - 24 mai 2016





***Uniunea Artiștilor Plastici din România

Festivalul Internaţional al Cărţii AXIS LIBRI




Galati


editia a VIII-a, 25 - 29 mai 2016




   Avem deosebita plăcere de a vă invita miercuri, 25 mai 2016, la ora 11:00, să fiți alături de noi la deschiderea oficială a Festivalului Internaţional al Cărţii AXIS LIBRI - Ediția a VIII-a, adresat iubitorilor de carte şi lectură, atât cititori cât şi creatori, editori şi difuzori, cu un program generos prin diversitate şi calitate.
   Evenimentul se va desfășura în perioada 25 – 29 mai 2016 și va avea loc pe Aleea Domnească (Zona "P”-urilor spre Elice), unde va fi realizat un complex expoziţional cu minimum 50 de standuri mobile outdoor/ căsuțe de lemn şi 2 (două) caravane de carte, cuprinzând produsele a peste 240 de edituri româneşti şi străine.
Vă așteptăm cu drag, asigurându-vă de întreaga noastră considerație.
***

Sub semnul lui 13




Arta plastica contemporana romaneasca


Gabriela Radulescu, Teodora Ciolan


Galeriile Cromatic, Craiova


13 mai 2016





    Gabriela Rădulescu prezintă un univers pictural propriu, din care ne împărtășește poezia formelor topite în culoare fluidă în care lumina are un rol primordial. Prezenţa sa în peisajul cultural craiovean aduce o meditație contemplativă a elementelor impalpabile ale naturii pe care le interpretează cu sensibilitate şi muzicalitate în vibrația armoniilor cromatice, cu sonorităţi care armonizează cele două lumi, interioară şi exterioară, ale artistei. 
    A urmat cursurile Şcolii Populară de Artă Cornetti Craiova, la clasele profesorilor Victor Pârlac şi Alfred Rece. Creaţiile sale s-au regăsit în ultimii şase ani în saloanele de iarnă, toamnă, primăvară ale Cenaclului Constantin Brâncuşi, pe simezele unor cunoscute galerii, ca Vollard de la Casa de Cultură Traian Demetrescu, Cromatic de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, Aman, la Muzeul de Artă din Calafat. Împreună cu Cenaclul Seniori Art a mai expus la Galeria Arta 2 şi la Filarmonica Oltenia. Lucrările i-au fost, de asemenea, admirate în expoziţii de grup care s-au regăsit şi la Centrul Cultural Româno-Bulgar Vidin sau la Alliance Francaise. Lucrările sale ne prezintă o mişcare sufletească egală cu sine şi în armonie cu universul înconjurător, armonie la cere suntem îndemnați să medităm şi să ne-o însușim. (Teodora Ciolan).
   Teodora Ciolan şi-a cultivat pasiunea pentru pictură sub îndrumarea profesorului Costas Cicioş, fiind absolventă a Liceului de Artă din Craiova. Lucrările sale ne descriu prin tuse energice o lume picturală din care suntem invitați să absorbim o luminozitate reflectată din surse exterioare în fiecare tuşă sau pată de culoare. Contrastele cromatice de calitate înnobilează simezele craiovene prin trăiri sufletești într-o viziune cu un suflu romantic punctat de accente realiste. Este totodată un nume în Saloanele organizate de Cenaclul Constantin Brâncuşi în instituţii de cultură din Dolj precum Casa de Cultură Traian Demetrescu, Muzeul de Artă Calafat, Alliance Francaise, Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman, dar şi din Bulgaria - Centrul Cultural Româno - Bulgar Vidin şi multe altele. Pasiunea pentru pictură se regăseşte în fiecare creaţie a sa, ce-i este punte de legătură cu iubitorii artei plastice pe care îi atrage într-un univers al frumosului integrat în contextul realității.
***

Colocviului Constructorilor de Nave




Biblioteca Judeteana V. A. Urechia


Galati


13 mai 2016





   Vineri, 13 mai, ora 17:00, se va desfășura cea de-a 48-a întâlnire lunară din cadrul Colocviului Constructorilor de Nave, organizat de Biblioteca V. A. Urechia în parteneriat cu Asociația ANCONAV Galați și Asociația Generală a Inginerilor Români, Filiala Galați (AGIR). 
  Agenda manifestării cuprinde: Creația tehnico-științifică, preocupare de tradiție la SN Constanța. Inovații și invenții brevetate, aplicate în procesul de construire și reparare a navelor, prezentare făcută de ing. Nicolae Orac iar ing. Ciprian Liviu Tărcuță ne va împărtăși din Experiențele unui inginer de garanție. Lucrările se vor desfășura în sala Mihai Eminescu a Bibliotecii. Sunt așteptați toți cei interesați.

Expozitie de grafica si sculptura: Cercurile




Arta plastica contemporana


Rafaella Maron


Galeriile de Arta Artex, Ramnicu Valcea


13 martie 2016




***Uniunea Artiștilor Plastici din România

Silexart




Muzeul Olteniei


Craiova


12 mai 2016





    Muzeul Olteniei Craiova, Secţia de Ştiinţele Naturii, lansează seria conferinţelor Silexart, proiect cultural conceput şi iniţiat de către șeful Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, dr. Popescu Aurelian, ce se adreseaza tinerilor, liceeni şi studenţi, interesaţi de fascinanta lume a mineralogiei silexului, stratigrafiei şi istoriei experimentale.
    Momentul inaugural îl constituie conferinţa cu tema Silex şi roci folosite pentru obţinerea uneltelor de piatră ce va fi susţinută joi, 12 mai 2016, ora 15:00, în sala de conferinţe din str. Popa Şapcă nr. 8, de către Ştefan Negreanu, lect. univ. dr. în cadrul Departamentului de Geografie al Facultăţii de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii a Universităţii din Craiova.
   În fapt, Silexart, este un proiect cultural interactiv ce îmbină experienţa specialiştilor mineralogi cu partea experimentală, respectiv vizitarea unor situri de extragere a silexului şi descoperirea tehnicilor de realizare/obţinere a uneltelor din piatră.
   Pentru o corectă înţelegere a tehnicilor de recunoaştere, recoltare şi prelucrare a unor eşantioane de silex, specialiştii Muzeului Olteniei vor efectua împreună cu participanţii vizitarea unor situri de extracție a silexului, iar ulterior vor folosi experienţa din teren în cadrul unui atelier de cioplit silexul.
   Proiectul cultural Silexart face ca importanța descoperirilor arheologice și a bogăției surselor de silex din zona Olteniei să fie utilizată în mod practic şi să răspundă cerinţelor tinerilor, interesaţi de Epoca Pietrei, să le ofere prilejul de a realiza într-un mod accesibil identificarea unor resurse de silex, săpături pentru extragerea acestui mineral şi prelucrarea, cioplirea, retușarea și șlefuirea obiectelor din silex.

Sculptura




Lansare de carte 


Elena Surdu Stanescu


Muzeul Judetean Teohari Antonescu, Giurgiu


13 mai 2016



   In data de 13 mai, ora 10:30, Muzeul Judetean Teohari Antonescu Giurgiu, impreuna cu Scoala Gimnaziala de Arta Victor Karpis Giurgiu si cu Fundatia Elena Surdu Stanescu, organizeaza premierea participantilor la workschop-ul, in tehnica acuarelei, Ferestre deschise – Dunarea de la varsare la izvoare iar la ora 11:00 are loc lansarea albumului de arta Sculptura al doamnei Elena Surdu Stanescu, artist plastic consacrat al artei contemporane romanesti.
***Muzeul Teohari Antonescu Giurgiu