luni, 9 mai 2016

Monarhia - Reginele României – 150 de ani




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Ploiesti


10 mai 2016





    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, vă invită marţi, 10 mai 2016, ora 11:00, la vernisajul expoziției lunii mai, Monarhia - Reginele României – 150 de ani, manifestare cuprinsă în programul România 100.
   Data de 10 mai rămâne în istoria românilor o zi de mare sărbătoare. În şedinţa Academiei Române, la 11 mai 1911, Secretarul General a rostit următoarele: "...în 1866 s-a proclamat Domnia ereditară a Principelui Carol,... în 1877 s-a proclamat Independenţa României...în 1881 s-a proclamat România de Regat şi Carol I Rege al României.”
    Evenimentul este organizat cu ocazia împlinirii a 150 de ani de când s-a proclamat domnia ereditară a Principelui Carol. Alături de regi s-au aflat reginele, femei puternice, care prin activitatea lor au consolidat imaginea Casei Regale a României atât în interiorul ţării, cât mai ales în afara graniţelor ei.
    Expoziţia prezintă materiale foto ale vremii, precum şi publicaţii de tip memorialistic sau biografic. Astfel se vor putea admira fotografii ale celor trei regine: regina Elisabeta, regina Maria şi regina mamă Elena. De asemenea, vor fi expuse câteva volume cu valoare muzeală deosebită: o traducere a lui Nicolae Iorga a volumului Ţara mea, 1916 ( My country) scris de Maria, Regina României; Carmen Sylva- Intime, 1905, de G. Bengesco, biograful reginei Elisabeta; Povestea vieţii mele, volumul al II-lea, de Maria, Regina României”, precum şi altele.

De Noaptea Muzeelor




Muzeul Judetean Buzau


21 mai 2016





Programul pentru Noaptea Muzeelor, 21 spre 22 mai 2016
Muzeul Județean Buzău, cu sediul în bd. Nicolae Bălcescu nr. 50, va fi deschis publicului în noaptea de 21 spre 22 mai 2016, în intervalul 20:00 – 03:00.
Sâmbătă, 21 mai 2016 – Închis
Duminică, 22 mai 2016 – Închis

Kuchi-e. Stampe japoneze din perioada Meiji




Muzeul de Arta Arad


12 mai - 5 iunie 2016





   Expoziţia aduce în prim-plan chipul femeii, al frumoasei şi fermecătoarei japoneze, din preajma anului 1900. Femeia frumoasă (bijin - lb. japoneză) este integrată în diverse compoziţii cu teme istorice sau inspirate din viaţa oamenilor epocii Meiji.
    Organizarea acestei expoziţii face parte dintr-un demers mai amplu, care se manifestă astăzi în întreaga lume, de recuperare şi revalorizare a stampelor japoneze de la sfârşitul epocii Meiji (1868-1912). Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu acest gen de artă, termenul de kuchi-e defineşte un tip de xilogravură japoneză policromă, produsă, cu aproximaţie, în ultimele două decenii ale perioadei Meiji (c. 1890-1912).
    În expoziţie vor putea fi admirate opere semnate de Kaburaki Kiyokata, Mizuno Toshikata, Takeuchi Keishū, Watanabe Seitei sau Kajita Hanko, cei mai renumiţi artişti japonezi, de la sfârşitul perioadei Meiji.
   Stampele expuse la Muzeul de Artă din Arad provin din trei colecţii de artă japoneză, situate în trei ţări, Germania, România şi Japonia. Cele mai multe exemplare fac parte din colecţia de artă extrem orientală Adrian Ciceu (Berlin, Germania), iar restul din colecţiile Ioan Paul Colta (Arad, România) şi Ioan-Liviu Orleţchi (Tokyo, Japonia).
Curator: Ioan Colta (Complexul Muzeal Arad)

Între datorie si detin. Dinastia Regala a Romaniei




Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


10 mai 2016





    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați vă invită marți, 10 mai 2016, la un dublu eveniment organizat cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la preluarea tronului României de către Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen:

 - ora 14.00, vernisajul expoziţiei Între datorie si detin. Dinastia Regala a Romaniei
    "Expoziția reflectă momente semnificative din istoria Casei Regale a României, prin intermediul fotografiilor, medaliilor și obiectelor de epocă, provenite din patrimoniul muzeului nostru și din colecțiile particulare de ziare, reviste, cărți poștale și fotografii ale domnilor Cezar Amariei și Iulian Panait." (muzeograf Mihaela Damian)

- ora 15:00, masă rotundă Casa Regala a Romaniei (1881 - 1947)
   "Reprezentanții Casei Regale a României au vizitat portul comercial de la Dunăre, Galați, în numeroase rânduri: în anul 1866, Principele Carol soseşte la serbările dedicate instaurării monarhiei constituționale în România; în anul 1879, Principele Carol este însoţit de către prințul moștenitor al Norvegiei și Suediei; în anul 1906, Alteţele Regale Ferdinand şi Maria participă la jubileul Comisiei Europene a Dunării, jubileul Regimentului I Roșiori, punerea pietrei de temelie la Catedrala Ortodoxă şi inaugurarea Palatului Administrativ." (muzeograf Valentin Bodea)

    Evenimentele se vor desfășura la Muzeul Casa Cuza Vodă, secţie a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi.

Mihai I, ultimul rege al românilor




Lansare de carte


Tatiana Niculescu Bran


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


14 mai 2016





     Vă aşteptăm sâmbătă, 14 mai, ora 17:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru lansarea cărţii Mihai I, ultimul rege al românilor de Tatiana Niculescu Bran. La eveniment vor vorbi, alături de autoare, istoricul Nicolae-Şerban Tanaşoca, scriitoarea Ana Barton şi Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas. Actriţa Dorina Chiriac va citi pentru public un fragment din carte.
    Cel mai tânăr rege al României urcă pe tron într-o vreme în care țărilor din răsăritul Europei li se rezervă "rolul de cobai într-un experiment de un cinism care întrece închipuirea omenească“, cum va spune chiar el. În zilele noastre, mărturia lui despre abdicare e pusă la îndoială de unii, preferându-i-se documente anonime ale regimului comunist instalat la putere prin fraudă, minciună și manipulare.
    Este Mihai I un învins? Dacă împlinirea unui destin se măsoară în succese aclamate public și compromisuri de anvergură, atunci acest rege nu e un model de urmat. Dar, dacă statornicia, răbdarea și modestia definesc viața adevărată, atunci ultimul rege al românilor rămâne pentru generațiile viitoare un reper de înțelepciune într-o lume răscolită de fantasmele puterii.
***Humanitas

In zi de sarbatoare




Castelul Peles


Sinaia 


10 mai 2016




   Casa Majestății Sale organizează tradiționala Garden Party și un concert de gală la Castelul Peleș. Sărbătoarea începe la ora 17:00 și se încheie la ora 19:30.
   Intrarea este liberă pentru toată lumea. Publicul va avea acces pe peluza din fața castelului.

Programul zilei

Accesul pe peluza din fața castelului este permis începând cu ora 16:00.
   Drumul de la intrarea pe domeniu până la castel se va face pe jos pentru toti participanții. Intrarea mașinilor pe domeniu este interzisă.
   Între ora 17:00 și ora 18:00, Orchestra Reprezentativă a Armatei va susține un concert de muzică de pe toate meridianele lumii.
   La ora 18:00, Familia Regală va ieși pe balconul castelului pentru a saluta participanții la sărbătoare. Trei avioane ale Iacărilor Acrobați vor survola parcul regal.
   La ora 18:30 va începe Concertul de Gală. Muzicienii vor evolua pe o scenă așezată în aer liber, pe terasa castelului. Imaginile vor fi preluate pe două mari ecrane, vizibile pentru toți cei aflati pe peluză.
   Concertul va fi susținut de orchestra lărgită a Cameratei Regale, având ca invitați pe dirijorul Tiberiu Soare, violonistul Remus Azoiței și tenorul Teodor Ilincăi.
   Repertoriul va cuprinde lucrări de valoare și de popularitate din creația compozitorilor români George Enescu, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu și Grigoraș Dinicu, precum și lucrări de Giacomo Puccini, Camille Saint-Saëns, Ernesto de Curtis și Eduardo di Capua.
   Familia Regală va urmări concertul de pe terasa Castelului Peleș. Concertul se va încheia la ora 19:30.
Cine poate participa la sărbătoare?
    Sunt bineveniți toți cei care doresc să ia parte la eveniment din țară, din Republica Moldova sau din alte colțuri ale lumii.
Intrarea va fi liberă.
   Familia Regala așteaptă cât mai mulți români să vină la Castelul Peleș, la această sărbătoare importantă pentru Coroană și pentru națiunea română. Sunt binevenite grupuri reprezentând organizații, instituții sau comunități.
Orice detalii privind participarea la sărbătoare pot fi solicitate la adresa email garden.party@palatulelisabeta.ro/
Ospitalitate și logistică

    În ziua de 10 mai 2016, pe cuprinsul Domeniului Regal Sinaia vor sta la dispoziția participanților la evenimente restaurantele Stăvilar, Cuțitul de Argint, Bastion și La Tunuri, Cofetăria de pe terasa Vilei Economat-Tunuri și Berăria-Restaurant de la Economat. Restaurantele vor fi deschise între ora 12:00 și ora 23:00 și vor avea terasele extinse și amenajate special pentru sărbătoare.
    Parcările auto vor fi gratuite pe parcursul zilei de 10 mai 2016 pe întreg Domeniul Regal Sinaia. Pentru autocare sau microbuze sunt alocate parcările de la intrarea pe domeniu din bulevardul Ferdinand și cea de lângă Hotelul Furnica.

Conferintele de joi




Muzeul Municipiului Bucuresti


Andrei Razvan Voinea


19 mai 2016




    Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la următoarea întâlnire din cadrul conferinţelor de joi cu drd. Andrei Răzvan Voinea, pentru prezentarea De la Sfântul Gheorghe la Sfântul Dumitru: Parcelări de locuințe-tip în București 1921 – 1948 (II), în data de 19 mai 2016, ora 19:00, la Palatul Suțu. Andrei Răzvan Voinea este doctorand la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București.
    După Primul Război Mondial, una dintre cele mai acute crize prin care trecea Bucureștiul era cea generată de lipsa locuințelor de calitate. Pe fondul triplării numărului populației în primele două decenii de după Marele Război, sarcina rezolvării acestei situații îi revenea Societății Comunale pentru Locuințe Eftine, instituție înființată încă de la 1910. Între 1921 și 1948, Societatea a continuat eforturile depuse anterior prin completarea parcelărilor Steaua, Raion și Drumul Sării și a început simultan construirea locuințelor-tip în noi parcelări precum Floreasca, Tei sau Grivița.
   Proiecte urbane complexe, prezente și astăzi în țesutul urban al capitalei, parcelările de locuințe-tip au reprezentat una dintre cele mai coerente strategii de a moderniza periferia orașului și de a oferi locuințe sănătoase, în special funcționarilor publici. Însă creșterea populației Bucureștiului, coroborată cu gândirea conservatoare a conducătorilor Societății au condus la rezultate sub așteptări, iar desființarea ei în 1948 părea legitimă pe fondul noii încercări de reconstrucție postbelică.
   Care au fost parcelările de locuințe-tip executate în această perioadă, care au fost primii locatari ai caselor și cum arată acestea astăzi? În ce măsură forma urbană și arhitecturală impusă de arhitecții și directorii Societății a corespuns nevoilor bucureștenilor? Cum au influențat legislația sau schimbările politice strategia de construire a locuințelor-tip?
    Vom căuta răspunsul acestor întrebări prin cercetarea documentelor din arhivă, a memoriilor personale ale locuitorilor actuali ai parcelări, prin fotografiile de arhivă și dialogul cu participanții la conferință.

Următoarele conferinţe de joi la Palatul Suțu:

26 mai 2016: Fraţii Minovici – pionierat medical şi univers spiritual cu Dr. Adrian Majuru
2 iunie 2016: Fotograful Willy Pragher cu Emanuel Bădescu
9 iunie 2016: Geografie mentală din București cu Dr. Cristian Ciobanu

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.
În ultima zi de joi din lună, programul de vizitare se va prelungi până la ora 21:00.

Mireasa tânără




Lansare de carte


Alessandro Baricco


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


18 mai 2016




    Anul aniversar Raftul Denisei continuă cu noi evenimente. Alessandro Baricco, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi scriitori italieni contemporani va veni la Bucureşti pentru lansarea romanului Mireasa tânără, în curs de apariţie la Humanitas Fiction, în traducerea Gabrielei Lungu.
    Lansarea va avea loc, miercuri, 18 mai, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38). Vor participa, alături de autor, Ezio Peraro, directorul Institutului Italian de Cultură din România, Cătălin Ştefănescu, scriitor, realizator şi gazda emisiunii Garantat 100% difuzată de TVR1, una dintre cele mai longevive şi apreciate emisiuni culturale din România, Gabriela Lungu, traducatoarea romanului Mireasa tânără şi Radu Paraschivescu, scriitor, traducător şi realizatorul emisiunilor culturale Dă-te la o carte şi Pastila de limbă, ambele difuzate de Digi24. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Discuţia va fi urmată de o sesiune de autografe.
   Atentie! Accesul la eveniment se face în baza unei rezervări la numărul de telefon 021.311.40.01 sau pe adresa de email cismigiu@humanitas.ro, în limita celor 100 de locuri disponibile, până la data de 18 aprilie, ora 18:30.

Muzeele pierdute




Muzeul de Arta Brasov


20 - 22 mai 2016





    Rețeaua Națională a Muzeelor din România, în colaborare cu Muzeul de Artă Brașov și Muzeul de Etnografie Brașov, organizează expoziția Muzeele pierdute.
    Expoziția va fi deschisă în perioada 20-22 mai 2016 la sediul Muzeului de Artă Brașov din B-dul. Eroilor nr. 21 (lângă Hotel Capitol). Vineri, 20 mai 2016, ora 12:30, la sediul Muzeului de Etnografie Brașov din B-dul. Eroilor nr. 21A, va avea loc conferința de presă dedicată evenimentului. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 20 mai 2016, ora 14:00, la sediul Muzeului de Artă Brașov din B-dul. Eroilor nr. 21. Expoziția va putea fi vizitată și cu prilejul Nopții Muzeelor 2016, sâmbătă, 21 mai 2016, între orele 18:00-24:00.
   Peste 110 muzee din țară sunt afectate de fenomenul dramatic al retrocedărilor de sedii și colecții. Se știe faptul că, orașele fără muzee sunt orașe fără identitate, fără suflet. Investițiile în muzee ar putea schimba economia creativă a unui oraș. Cheile relansării acestora sunt acum la autoritățile statului care nu au găsit sau nu au căutat suficiente soluții alternative. Până atunci, muzeele zac depozitate în lăzi, sunt exilate în apartamente de bloc sau sunt aruncate în stradă, iar colecțiile sunt uneori negociate ca în piață.
   În această situație dificilă se găsesc și Muzeul de Artă și Muzeul de Etnografie din Brașov. Clădirea în care funcționează muzeele a fost retrocedată către Biserica Evanghelică C.A. - Parohia Brașov. Din acest motiv, în ultimii ani, investitițiile atât de necesare în vederea modernizării muzeelor au fost imposibile. Nici fondurile europene nu pot fi accesate de către cele două muzee brașovene. Spațiile expoziționale și de depozitare a valorilor culturale s-au degradat continuu, punând în pericol siguranța patrimoniului.
    Deschisă inițial în noiembrie 2015 la Muzeul Țăranului Român din București printr-un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, expoziția „Muzeele pierdute” este o expoziție-protest și un semnal privind drama prin care trec multe din muzeele din România.

Romanii in mileniul de intuneric




Lansare de carte


Marius Finca


Universitatea Populara Ioan I. Dalles, Bucuresti


10 mai 2016





    Marți, 10 mai 2016, ora 19:00, Asociatia Geto-Dacii si Universitatea Populara Ioan I. Dalles va invita la lansarea volumului Romanii in mileniul de intuneric a autorului Marius Fincă.
    Lansarea va fi precedata de o conferință pe aceeași temă susținută de:
Conf. univ. dr. Gheorghe Iscru
Prof. dr. Mihai Popescu
Daniel Roxin
Intrarea libera!
Evenimentul este organizat de Asociația Geto Dacii.
Cartea va fi disponibilă pe Dacia Art:
***Universitatea Populara Ioan I Dalles

Pe simezele lugojene




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria ARMI, Lugoj


17 - 31 mai 2016






***



Citesc poezie




Ceainaria Carturesti Verona


Bucuresti


13 mai 2016





   Sorin Lucaci (invitat: Costi Căprioreanu - chitara), Anca Bucur și Viku Zen (invitat: Horia Șerban - didgeridoo) vor fi participanții celei de-a șasea ediții a întâlnirilor literare Citesc poezie care se va desfășura vineri, 13 mai, la Ceainăria Cărturești Verona (str. Arthur Verona, 13-15), de la ora 19:00. Moderatori și realizatori ai programului sunt Emilia Zăinel și Mircea Dan Duță.
   În edițiile precedente au fost abordate teme diverse, precum: transmiterea și receptarea poeziei, căutarea poeziei (la propriu și la figurat), moduri de "așteptare” al poeziei, dar și "dăruirea” poeziei către publicul feminin, precum și "dansarea” poeziei. Această întâlnire literară își propune să serbeze poezia într-un mod aparte. Spectatorii vor avea parte de surprize, atât din partea invitaților, cât și a moderatorilor.
     Întâlnirile au ca scop popularizarea poeziei și atragerea către ea a unui număr cât mai mare de cititori. Vor avea loc în fiecare a doua vineri din lună, la Ceainăria Librăriei Cărturești Verona, următoarea ediție fiind programată pe 10 iunie, de la ora 19:00.
   Citesc poezie este numele unei campanii care a debutat în urmă cu jumătate de an și care are ca scop conștientizarea importanței poeziei în viața noastră. Ea se adresează atât celor care citesc poezie, cât și celor care vor să descopere lumea unică a versurilor. Pe pagina de facebook a campaniei se pot citi poeme ale unor autori consacrați, nenumărate motive pentru care scriitori, jurnaliști, critici etc. citesc poezie, dar și motive pentru care cititorii aleg să descopere această delicată formă de expresie.

Pe simezele clujene




Arta plastica contemporana romaneasca


Valentin Codoiu


Muzeul de Arta Cluj - Napoca


12 - 29 mai 2016





    Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj organizează, în perioada 12 mai – 29 mai 2016, expoziția personală de pictură a artistului clujean Valentin Codoiu.
    Vernisajul expoziției va avea loc joi, 12 mai 2016, ora 18:00, în sălile de expoziții temporare (etaj) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30), în prezența artistului Valentin Codoiu și a distinșilor săi invitați.
    Formarea profesională a lui Valentin Codoiu a început în mediul artistic clujean, unde a absolvit Liceul de Artă (1974) și s-a împlinit la București, unde a studiat pictura, fiind absolvent al Institutului Nicolae Grigorescu, promoția 1979, la clasa maestrului Corneliu Baba. Din același an, a desfășurat neîntrerupt o intensă activitate de artist scenograf, semnând decorurile unor importante producții de teatru, operă sau balet puse în scenă de prestigioase instituții lirice și de teatru din țară (București, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Craiova, Sibiu, Târgoviște), dar și pe plan internațional (Franța, Islanda). De asemenea, activitatea sa expozițională este foarte bogată, Valentin Codoiu participând, de-a lungul anilor, la importante expoziții de grup, saloane naționale și internaționale de artă, simpozioane și tabere de creație. Proiectele personale ale artistului s-au concretizat în expoziții găzduite de simezele unor muzee și galerii din București, Cluj-Napoca, Bistrița, Dej, iar în plan extern la Paris, Le Reincy (Franța), Milano, Amsterdam, Lisabona, Florida (SUA).
    Actualul eveniment expozițional reprezintă cea de-a cincea expoziție personală a pictorului Valentin Codoiu pe simezele muzeului clujean, după cele din anii 1998, 2000, 2007 și 2009.
    Expoziția va fi deschisă publicului spre vizitare în perioada 12 - 29 mai 2016, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Simpozion: Fantasticul romanesc



Clubul SF & Fantasy Antares


Libraria Okian, Brasov


14 mai 2016






Festivalul Dacic Petrodava




Piatra Neamt


14 mai 2016





   La Piatra-Neamt se afla una dintre cele mai vechi asezari umane de pe teritoriul Romaniei aceasta fiind Cetatea Petrodava, cetate ce apartine civilizatiei dacice incepand cu secolul II i. H.
Va invitam sambata, 14 mai, la o calatorie in antichitate la Festivalul Dacic Petrodava.

Puntea de litere




Lansare de carte


Habib Mazini


Biblioteca Universitatii Stefan cel Mare, Suceava


12 mai 2016






Occident-Express




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Occidentului, Bucuresti


14 - 26 mai 2016





Într-o echipă de televiziune s-au intâlnit o pictoriță și un actor.
Roxana Sivache si Mihai-Alexandru Razus
Pe lângă emisiunea din TVR, cei doi s-au hotărât să realizeze un act artistic combinat: 
Vernisaj-Eveniment!
Premieră pentru amândoi!
Veniți să-i vedeți cum au organizat expozitia celor 18 artisti, la Galeria Occidentului 
(strada Occidentului nr. 11, la demisol) !
Pe 14 sau 26 mai. Când vreți voi.
Îndrăzniți!
Facem cinste dacă ne dați idei cum să ne perfecționăm…Oricum făceam cinste! 
(Roxana & Mihai-Alexandru)
curator: Emilia Cernaianu

Antologie: 75 de poeme




Lansare de carte


Vasile Dancu


Filiala Cluj a USR, Cluj - Napoca


13 mai 2016





   Vineri, 13 mai 2016, la Filiala Cluj a USR, va avea loc lansarea antologiei 75 de poeme de Vasile Dâncu.
Despre carte și autor vor vorbi Constantin Cubleşan, Ion Mureşan și Mircea Muthu.
Detalii carte:

La ceas aniversar




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


16 - 22 mai 2016





    Acum 80 de ani, în ziua de 17 mai, era inaugurat la Șosea, Muzeul Satului Românesc, în prezența conducătorilor ţării si a celor mai importante personalităţi ale vremii. Satul era adus la București după mai bine de 10 ani de cercetări aprofundate în peste 600 de localități din România interbelică.
    Inițiativa vizionară a lui Dimitrie Gusti de a aduce ”veșnicia satului românesc” la București va fi omagiată în cadrul manifestărilor dedicate Aniversării Muzeului, desfășurate sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, în perioada 16 – 22 mai 2016.

Luni, 16 mai –– Deschiderea programului aniversar

   Ziua costumului național va prilejui întâlnirea, în dialog, a costumului popular tradițional din patrimoniul muzeului cu o interpretare a motivelor decorative, în colecția Albastru de Voroneț, semnată Liza Panait.
   Programul va mai cuprinde: colocviul internaţional Etnomuseologica, prezentări de carte, târgul meşterilor populari, teatru ambulant, ateliere interactive de creaţie meşteşugărească.
   Decernarea medaliei Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, categoria F Promovarea culturii, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti va fi conferită de către Președintele României Klaus Iohannis în aceeași zi, la Palatul Cotroceni.

Marţi, 17 mai - Ziua Ctitorilor

   Program dedicat ctitorilor Muzeului Satului – onoruri militare, muzică și joc cu renumiți intrepreți de muzică populară, tradiţii din satul de odinioară cu ansambluri folclorice din frumoase zone etnografice ale țării, expoziții aniversare.
   Ne vom reîntâlni, la ceas de sărbătoare, cu maestrul Gheorghe Zamfir, Tulnicăresele din Apuseni, Corul bărbătesc Bosanci, Fetele de la Căpâlna, Babele de la Bilca, Căluşul din Olt, ansamblurile folclorice Ţara Vrancei, Junii Cetăţii Rupea, Arcanul – Fundu Moldovei.
    Se vor deschide, cu mare alai, porţile mari ale Satului Nou - proiect de dezvoltare a Muzeului Satului, care va intra în circuitul de vizitare al muzeului.
   La ora 18:30 publicul este așteptat la un recital susținut de maestrul jazzului Harry Tavitian.

Miercuri, 18 mai – Ziua prietenilor

Ziua internațională a muzeelor ( Muzeele şi peisajele culturale)
   Ziua prietenilor va fi sărbătorită, pe ritmuri de cântec şi joc tradițional, cu Grupul Kymata al Uniunii Grecilor din România, Filiala Ploieşti, Grupul folcloric Reabinuşca al ruşilor lipoveni – Jurilovca,Tulcea, Ansamblul folcloric Csanka Torony – Tomeşti, Harghita, rapsodul popular Ion Creţeanu și invitatul său - Ansamblul folcloric Doina Oltului, Slatina.
   Expoziţia Cultura românească întâlneşte culturile lumii este realizată în parteneriat cu misiunile diplomatice în România. Vor fi expuse machete de case și alte construcții tradiționale din Algeria, Federația Rusă, Grecia, Indonezia, Qatar, România, Spania, SUA, Thailanda, Turcia și Ungaria. Expoziția va fi un itinerariu prin lume, o călătorie imaginară prin țări cu care am colaborat de-a lungul timpului. Vor fi prezente la eveniment, cu standuri de promovare turistică și culturală și alte țări colaboratoare.
   Programul va fi completat cu un intermezzo muzical de chitară clasică susținut în dialog de către Wladimir Pesantez, Ecuador și Tudor Niculescu Mizil – România, dar și cu recitalul binecunoscutului artist Marius Mihalache.

Joi, 19 mai – Meșteri și meșteșugari
    Program variat - meşteri în medalion și târg, ateliere interactive, lansare de carte, concursuri, momente coregrafice susținute de Grupul Irish dance – Iaşi și Şcoala de dans Larisa şi Marin Barbu – Bucureşti , ziceri de altădată în interpretarea actorului Alexandru Nicolae Mihai.

Vineri, 20 mai - Satele din Satul de la Șosea

    Primarii din satele de proveniență ale monumentelor din Muzeul Satului invită publicul vizitator la o întâlnire cu tradițiile specifice locului aduse de grupuri, ansambluri și Tezaure umane vii din Stăneşti - jud. Argeş, Goicea Mică - jud. Dolj, Nereju - jud. Vrancea, Drăguş - jud. Braşov, Tilişca - jud. Sibiu. Expoziţiile de fotografii, documente şi oameni ai satului din Şanţ – jud.Bistriţa-Năsăud și Nereju – jud.Vrancea completează programul unei zile de mare efervescență culturală.

Sâmbătă, 21 mai – Ziua satului românesc, sub semnul Sfinților Împărați Constantin și Elena

    Asociaţia Cele mai frumoase sate din România va organiza conferinţa Comorile României, se vor acorda premiile AFSR Gospodarii Satului Românesc 2016 și vor fi desemnate Ansamblurile Folclorice ale României 2016.
   În aceeași zi, în continuarea unei vechi colaborări, se va deschide cea de-a V-a ediție a Festivalului Culturii Thailandeze, eveniment organizat în colaborare cu Ambasada Regatului Thailandei în România cu scopul de a face cunoscută poprului român cultura thailandeză prin spectacol de muzică şi dans specific, ateliere meşteşugăreşti și gastronomie tradiţională.
    Anul acesta, în ideea promovată de președenție, vom aștepta pe un ”pod al prieteniei” cu Republica Moldova pe Tudor Ungureanu şi Taraful Ştefan Vodă - Căpriana, Republica Moldova care vor susține, pe scena Satului Nou, un recital de muzică populară de înaltă ținută.
   Muzeul Satului va participa și anul acesta la programul european Noaptea Muzeelor inițiat de Ministerul Culturii din Franța, aflat la a XII - a ediție. Satul Nou – Sectorul nou al muzeului va fi deschis până la ora 22:00 și se va acorda gratuitate la vizitarea acestuia, doar în intervalul orar 19:00 – 22:00.

Duminică, 22 mai - Punți între oameni

    Programul zilei va aduce în fața publicului Muzica Reprezentativă a Armatei, ansamblul folcloric de dansuri tătăreşti Karadeniz – Constanţa și renumiții soliști de muzică populară Ştefania Rareş, Maria Butaciu, Aneta Stan, Gheorge Turda, Dumitru Zamfira, Maria Băndoiu, Lorena Oltean, Gelu Voicu şi Taraful.
Vă aşteptăm cu drag să urăm La mulţi ani!
Muzeului National al Satului Dimitrie Gusti
***