luni, 25 aprilie 2016

Consonante cromatice




Arta plastica contemporana romaneasca


Jakabhazi Alexandru, Farkas Endre


Galeria Pygmalion, Timisoara


5 - 15 mai 2016





Culorile artistului




Arta plastica contemporana romaneasca


Maria Andriu, Margareta Pentelescu, Soos Emese


Centrul de Cultura Urbana Turnul Croitorilor, Cluj - Napoca


27 aprilie 2016




   Asociaţia Artiştilor Plastici din Judeţul Cluj, în colaborare cu Centru de Cultură Urbană Turnul Croitorilor, vă invita la o expoziţie de grup, intitulata Culorile artistului, la Centru de Cultură Urbană Turnul Croitorilor, str. Baba Novac. nr. 2, Cluj-Napoca, în data de 27 aprilie 2016.
   Expun miniaturi, flori şi peisaje, alte teme, membri ai Asociaţiei Artiştilor Plastici din Judeţul Cluj: Maria Andreiu, Margareta Pentelescu şi Soos Emese.
   Vernisajul va avea loc în data de 27 aprilie 2016, ora 17:00, la C.C.U. Turnul Croitorilor.
Prezintă: Dan Marius Dragan, scriitor şi Sabin Mircea Rus, preşedintele A.A.P. Cluj.
   Grupul mai sus amintit doreşte să aducă un strop de bucurie privitorilor, prin frumuseţea lucrărilor şi a culorilor cu grijă alese, pictând din suflet pentru suflet...
   Expoziţia poate fi vizitată în perioada 27 aprilie - 8 mai 2016, zilnic, între orele 10;00-20:00 (L-V) şi 10:00-18:00 (S, D).

Lumina lina-Taina luminii




Arta plastica contemporana romaneasca


Daniela Turcanu, Gheorghe Carutiu


Galeria de Arta Moderna SPLAI 313, Bucuresti 


27 aprilie 2016





    Ne face o deosebita onoare sa va invitam la vernisajul expozitiei de pictura Lumina lina-Taina luminii miercuri, 27 aprilie 2016, ora 12:00.
Expozitia inaugureaza Galeria de Arta Moderna SPLAI 313, Politehnica Bucuresti.
***

Zilele Artei Bizantine,




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj - Napoca


editia a XII-a, 26 - 27 aprilie 2016





   Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la cea de-a XII-a ediție a Zilelor Artei Bizantine, manifestare culturală de tradiție organizată de Grupul Sf. Ioan Damaschin.
   În perioada 26-27 aprilie 2016, Grupul Sf Ioan Damaschin iese in întâmpinarea celor interesați de arta bizantina prin organizarea si desfășurarea manifestării așezate sub numele: Zilele Artei Bizantine. Devenită deja o tradiție în Cluj-Napoca, în cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, ediția din acest an a manifestării are drept tema centrala Paideia Bizantină.
   În cadrul manifestării, în prima zi va avea loc Expoziția de Artă Bizantină organizată de Grupul Sf Ioan Damaschin, care va cuprinde icoane, sculptură, arhitectură și artă fotografică, al cărei vernisaj va avea loc in cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei cu începere de la ora 18:00, curatorul acesteia si al întregii manifestări fiind Lector Univ. Dr. Sorin Albu.
    O secțiune specială este dedicată în acest an fotografiei, motiv pentru care expoziția artiștilor fotografi este complexă si cuprinde atât o muncă documentară – o privire întoarsa in timp, care scoate la iveala elemente de arta bizantina cat si lucrări care surprind un mod de viață si de gândire al mai multor generații .
    Tot in prima zi, în a doua parte a manifestării, cu începere de la ora 19:00, Corurile Sfântul Ioan Damaschin si Deisis vor susține un Concert de Muzică Bizantină.
   Manifestarea se va încheia în data de 27 aprilie cu o Masă Rotundă cu tema Paideia Bizantină, organizata tot în cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, cu începere de la ora 14:00. Invitați pentru a dezbate această temă sunt: Prof Dr Adriana Rotar, Calin Chifar – Arhitect, Prof. Inv. Primar Anicuța Bucur Abrudan si Prof Anne-Marie Bucur Abrudan, întreaga dezbatere fiind moderata de Lector Univ. Dr. Sorin Albu. In cadrul acestei dezbateri se dorește evidențierea elementelor de tradiție bizantină care se mai păstrează încă in sistemul educațional din Romania.
Dezbaterea este organizata din dorința de a afla daca se mai poate in secolul nostru o astfel de școală - ca abordare? Participanții vor putea afla ca din punct de vedere formal școala noastră păstrează încă elemente de structura bizantina, însă lucrul cel mai interesant de aflat va fi sa vedem daca se mai poate vorbi si din punct de vedere structural despre o mentalitate bizantina in sistemul educațional?

Turnirul Scriitorilor - Scriitorii în cetate




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de arta contemporana Turnul Fierarilor, Sighisoara


26 aprilie - 9 mai 2016





    Vineri, 6 mai, ora 18:00, Daniel Romeo Todea prezintã expoziţía Alina Vodã Braşoveanu alãturi de artiştii plastici membri ai AAP Alma Mater Castrum Sex, în cadrul evenimentului Turnirul Scriitorilor - Scriitorii în cetate.

nivel I - Expoziţie personală de pictură şi grafică:
Alina Vodă Braşoveanu

nivel lI - Expoziţie de grup:
Agoston Zsolt, Niculae Ardelean, Maria-Ana Cociş, Dorel Cosma, Dorian Feier, 
Marcela Florea, Levi Fodor, Olimpia Leah, Mihai Alecu, Dorel Moise, Pàzsint Anikò, 
Petru Purcariu, Szatmari Sandor, Dorin Stanciu, Daniel Romeo Todea, Tordai Zoltan, 
Vass Mària, Magdolna, Floarea Vultur, Dan Zaharia.

Semnaturi in Alb, Negru si Color




Arta plastica contemporana romaneasca


Cora Alexandriei, Bucuresti


editia a II-a, 7 mai 2016





***Uniunea Artiștilor Plastici UAP

Apocalipsa




Arta plastica contemporana romaneasca


Florin Mihai


Galeria Gheorghe Naum, Muzeul Brailei Carol I


27 aprilie - 31 mai 2016





    Miercuri, 27 aprilie 2016, ora 19:00, la Galeria Gheorghe Naum a Muzeului Brăilei Carol I, va avea loc vernisajul expoziției Apocalipsa. Este a doua expoziţie de pictură monumentală itinerată la Brăila de artistul Florin Mihai (prima a fost în 2011), a cărui creaţie este renumită pentru problematizarea modelelor arhetipale, a temelor mitice, a reprezentărilor consacrate de tradiţie şi, mai ales, pentru impactul emoţional provocat asupra privitorului.
   Florin Mihai este absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu Bucureşti, secţia Artă Monumentală, promoţia 1973 şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1984. Are o carieră prestigioasă, lucrările sale fiind expuse în muzee şi galerii din ţară (Bucureşti, Timişoara, Sibiu, Galaţi, Brăila ş. a.) şi din străinătate (Germania, Croaţia, Ungaria, Bulgaria).
Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul lunii mai.

Din suflet si pentru suflet




Colectia etnografica Laura Diaconu


Muzeul de Arta Populara Constanta


8 - 22 mai 2016



  Iti aducem aproape o parte din portul popular, costume nationale lucrate manual, din toata tara.
O expozitie de costume populare din colectia Laura Diaconu.
  Duminca, 8 mai, incepand cu ora 14:00, la Muzeul de Arta Populara din Constanta. 
Expozitia va putea fi vizitata pana in data de 22 mai 2016.
***

Flori pentru suflet




Remember Florian Pittis


Parcul Titan, Bucuresti


editia a IV-a, 7 mai 2016





   Mircea Vintila: "Florian Pittis: un prieten si artist formidabil, care traia fiecare clipa cu intensitate, cu daruire pentru muzica si poezie. Era un aparator al principiilor-libertatea de gandire-al virtutilor, cinste, corectitudine, o eleganta profesionala care cucerea. Generos, cu simtul umorului, o energie contagioasa, o bucurie de a trai pentru bucuria celorlalti”
   Mircea Vintila & Brambura il vor omagia pe Florian Pittis sambata, 7 mai 2016, in Parcul Titan, la editia a IV-a a evenimentului Flori pentru suflet. Remember Florian Pittis.

Târg de Paști




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arte Vizuale, Oradea


editia a XVI-a, 25 - 28 aprilie 2016





   Galeria de Arte Vizuale Oradea (str. Republicii, nr. 15) vă invită de luni, 25 aprilie și până joi, 
28 aprilie 2016, la cea de-a XVI-a ediție a Târgului de Paști (zilnic între orele 11:00 și 20:00).

   Participă artiști plastici profesioniști, membri UAP, Filiala Oradea, care vor oferi publicului orădean lucrări de artă și obiecte handmade.
***

De la târg la oraş




Muzeul Judetean Mures


Targu Mures


28 aprilie 2016





    Cu ocazia aniversării a 400 de ani de la dobândirea titlului de oraş liber regal, Muzeul Judeţean Mureş organizează o expoziţie intitulată De la târg la oraş. Expoziţia prezintă prin mijloace vizuale circumstanţele eliberării diplomei, precum şi conţinutul şi importanţa ei. Vernisajul va avea loc în data de 28 aprilie 2016, la ora 14:00, în sala de expoziţii din cetate a Muzeului Judeţean Mureş.

Misiune spaţială




Cercul Militar National


Bucuresti


28 aprilie 2016





Interferențe culturale:
Un secol de cinematografie militară în România (1916 – 2016)
   Joi, 28 aprilie 2016, ora 17:15, la Sala Cinema, va avea loc proiecția filmului Misiune spaţială, un scurtmetraj documentar realizat în anul 1981 de maiorul Augustin Mosoia, cu ocazia primului zbor în spaţiul cosmic al unui român.
Invitat special gl.- mr. (r.) dr.ing. Dumitru - Dorin Prunariu.
    Prezintă Adrian Leonte, redactor la Studioul Cinematografic al Armatei, cu sprijinul Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I.
Intrarea liberă.

Mormantul Gol




Libraria Sophia, Bucuresti


Sorin Dumitrescu


4 mai 2016





Vă aşteptăm miercuri, 4 mai 2016, ora 18:00
la conferinţa despre 
Mormantul Gol
susţinută de
acad. dr. prof. univ. Sorin Dumitrescu, pictor iconic

Frica/Durere/Foame




Arta plastica contemporana romaneasca


Ioana Olahut


Muzeul de Arta Cluj - Napoca


27 aprilie - 15 mai 2016





Destin în bătaia vântului. Jurnal




Lansare de carte


Evghenia Ghinzburg


Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, Bucuresti


11 mai 2016





    Centrul de Studii ruse şi sovietice Acad. Florin Constantiniu din cadrul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului şi Departamentul de Filologie rusă şi slavă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi străine a Universităţii din Bucureşti vă invită la prezentarea volumului Destin în bătaia vântului. Jurnal de Evghenia Ghinzburg.
   Vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Antoaneta Olteanu; dr. Ana-Maria Catanus dr. Cristina Diac; Florin Mihai, redactor-coordonator.
   Evenimentul va avea loc miercuri, 11 mai 2016, orele 11:00-13:00, la sediul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, str. Arh. Grigore Cerchez, nr. 16, sector 1, Bucureşti.
Mai multe informaţii la tel. 021 2306992 şi