joi, 21 aprilie 2016

Desteptarea florilor





Arta plastica contemporana romaneasca


Veronica Mocanu


Biblioteca Judeteana Mihai Emindescu, Botosani


21 aprilie - 31 mai 2016





Povesti/Stories




Arta plastica contemporana


Inas Al-Soqi


Muzeul de Arta Arad


15 aprilie - 8 mai 2016





Pestele - Simboluri si semnificatii




Muzeul Municipiului Calarasi


22 aprilie 2016





   Zilele sfinte sunt mai sfinte când le cuprinzi sensurile, așa că azi, la Muzeul Municipal Călărași, alături de zeci de elevi din satele și orașele județului, vom investiga tainele simbolurilor specifice sărbătorilor Pascale și vom crea cu lumină, cu dragoste, cu încredere, cu materia sufletească a celor mai luminoși oameni, dragii și inocenții copii
***

Patericul Mare




Lansare de carte


Libraria Bizantina, Bucuresti


26 mai 2016






Tradus, pentru prima oara in limba romana, la Editura Bizantina,
de catre prof. univ. dr. Constantin Coman.
Evenimentul are loc incepand cu ora 19:00.

Exponatul lunii




Muzeul National Peles


Sinaia


aprilie 2016




    Sabia de colecţie şi cu o însemnătate aparte în istoria naţiunii române, a aparţinut principelui transilvănean Gabriel Bathory. Sabia se află expusă in Sala Mică de Arme a Muzeului Naţional Peleş. Sabia are o poveste interesantă şi distinctă datorită traselui parcurs. Gabriel Bathory (n. 15 august 1598-d. 27 octombrie 1613), a fost principe al Tansilvaniei între 1608-1613, fiind ultimul principe din dinastia Bathory. Domnia sa a ramas consemnată în istoriografie, ca fiind instabilă, datorită modului său agresiv şi discreţionar de a guverna, motiv pentru care şi-a atras mulţi dusmani din rândul nobilimii ardelene. Un episod tragic s-a consemnat în anul 1610, cand a fost ocupat Sibiul, ca represalii s-a ordonat incendierea oraşului si arestarea celor care s-au opus. O altă consemnare a vremii, care ar fi putut avea urmări tragice a fost atunci cînd Gabriel Bathory a fost la un pas să predea Oradea turcilor, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat pentru că acesta a fost asasinat chiar de proprii oameni într-o ambuscadă. 


   În Transilvania, existau manufacturi importante în oraşele Cluj, Bistriţa,Sibiu, Sighişoara, dar într-o majoritate covârşitoare producatori erau saşi. Producerea spadelor şi a săbiilor (arme folosite pentru atac), reprezenta o muncă de fierărie extrem de pretenţioasă şi specializată, ce necesita numeroase cunoştinţe de metalurgie a fierului, de la reducerea minereului până la obţinerea aliajului adecvat cerinţelor şi solicitărilor cărora trebuia să le răspundă arma. Partea cea mai grea de realizat era lama, care trebuia să fie de duritate mare, dar nu casanta, elastică si rezistentă la lovirea din diferite unghiuri. În cazul spadei şi sabiei medievale, lama trebuia, pe lângă calităţile amintite ceva mai sus, să fie lungă, zveltă şi uşoară, ceea ce se putea realiza mai ales prin îmbunătăţirea calitativă a materialului folosit şi mai puţin prin adaptarea cantitativă a formei. Indiferent de calitatea ei, o lamă pentru a putea fi folosită, trebuia prevăzută cu gardă, mâner şi buton. Dintre aceste părţi componente ale armei, mânerul este în marea majoritate a cazurilor prelucrat dintr-o bară de metal. Celelalte piese componente puteau fi din acelaşi metal ca lama, desigur fără tratări speciale sau mai rar, din metale neferoase, în special bronz. Metalele nobile sunt folosite mai mult pentru ornamentarea prin placare a butoanelor şi gărzilor în cazul armelor de ceremonie sau paradă ( ca şi in cazul de faţă). De menţionat că în acea perioadă armele erau cele mai frecvente cadouri, se ofereau învingătorului în urma unei bătalii.Tot spada era si arma cea mai des întâlnită în execuţiile survenite ca urmare a unor pedepse. La sfârşitul sec. al XVI-lea, început de secol al XVII-lea, trebuie să precizăm, ca principalul manufacturier in domeniul armelor, se afla la Sibiu, asta datorându-se în mare masură meşterilor saşi, care au dat dovada de o mare abilitate in ceea ce priveşte confectionarea armelor, tehnica de lucru fiind de inspiraţie germană. 


    Săbiile au făcut parte până la sfârşitul secolului al XX-lea, din arsenalul de război în majoritatea ţărilor europene, un exemplu aparte pentru naţiunea română , a fost folosirea lor în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), lista armamentului românesc cuprindea diferite tipuri de săbii: sabie de dorobanţi,sabie de cavalerie, sabie baionetă. 
   Sabia expusă în imaginiile de mai sus (atelier transilvănean), este executată din oţel de Damasc (o caracteristică a timpurilor, folosit ca material cu precădere in secolele XVI-XVII-lea), are o lungime de 91,5 cm, este ornată cu perle si rubine, o sabie de paradă. Lama este curbată, cu taiş si contrataiş, este prevazută cu un sanţ lat spre muchia netaioasă, este gravată cu panoplii de arme, cu bustul lui Gabriel Bathory, motive astrale si stema Transilvaniei. Garda are braţul in cruce, curbată spre lamă. Mânerul este tronconic, aplatizat, gravat cu motive vegetale si caboşoane. Teaca este din lemn imbracată în catifea roşie, tot aici se găsesc si patru braţari din argint aurit, gravate cu motive vegetale si ornamentate cu caboşoane cu perle si rubine. Pe lamă se găseşte inscripţia; “GABRIEL BATHORY TRANSILVANIA PARTIUM REGNI HUNGAR DOMINO ET SINE COMMES 1609”.
    A fost oferită, în anul 1930,  cadou regelui Mihai, in contextul numirii ca “Mare Voievod de Alba Iulia “.
Autor: Liviu Stoica, muzeograf

Cotidianul taranesc: inventivitate si maiestrie




Complexul Muzeal National Moldova


Palatul Culturii, Iasi


27 aprilie 2016






Pe simezele brailene




Arta plastica contemporana romaneasca


Valeriu Herta


Centrul Cultural Nicapetre, Braila


23 aprilie 2016


   Vernisajul expoziției personale Valeriu Herța, designer și grafician, președintele secției Grafică a Uniunii Artiștilor Plastici și președintele secției Ex Libris a Societății Bibliofililor, ambele asociații din Republica Moldova - sâmbătă, 23 aprilie 2016, ora 11.00, la Centrul Cultural Nicăpetre (str. Belvedere nr. 1).


   Veleriu Herța, născut în anul 1960, a absolvit Institutul Politehnic din Chișinău, iar în prezent este profesor la Universitatea Ion Creangă din același oraș. A debutat în 1981, într-o expoziție republicană de Ex Libris și, de atunci, caligrafia artistică a devenit o constantă a creației sale, pentru promovarea ei în rândul tinerilor organizând concursul Crinii latini.
   Valeriu Herța este și un gravor renumit. Stampele lui se disting prin precizia desenului, prin subtilitatea raportului dintre lumină și umbră, prin armonia integrării formelor în compoziție.    
   Dintre cele mai valoroase gravuri, 22, realizate în perioade diferite, au fost donate pentru colecția Cabinetul de Stampe a Bibliotecii Academiei de Științe din Republica Moldova.
   Valeriu Herța, multiplu premiat în țară și peste hotare, expune la Brăila 55 de lucrări – desen, caligrafie, gravură și grafică digitală – într-o formulă nouă, neconvențională, adaptată spațiului galeriei.
Pentru publicul intersat, maestrul va oferi o lecție practică de caligrafie artistică.

Schimb de carti




Parcul Gradina Icoanei, Bucuresti


24 aprilie 2016





    Pentru că a venit căldura și vrem să ne bucurăm de soare, vă invităm la ediție din aprilie a întâlnirilor Schimb de Cărți București la Grădina cu Artiști (https://gradinacuartisti.ro/) în Parcul Grădina Icoanei.
   Ne vedem duminică, 24 aprilie, de la ora 15:00 la ora 17:00, în zona de lounge a evenimentului pentru a ne relaxa în aer liber și a discuta despre lecturi proaspete, de primăvară. Vino cu o carte și chef de vorbă și poți cunoaște alți cititori feroce ca tine.
 Intrarea este liberă.
   Schimbul nu este definitiv și nici obligatoriu (dacă vrei doar să ne cunoști, poți participa fără să aduci cărți.
Mai multe detalii pe Bookblog.ro. Dă join aici și ne vedem duminică!

Despre noi:
    Schimb de Cărți este un proiect bookblog.ro care se desfășoară de șase ani în București și în alte orașe din țară (Galați, Cluj-Napoca, Sibiu, Hunedoara, Oradea și Suceava). Acest proiect susține lectura printr-o serie de întâlniri lunare în cadrul cărora cititorii pot face schimb de cărți între ei și pot discuta, într-un cadru cât mai liber și cât mai puțin rigid, despre cărți, autori sau edituri. Intrarea este liberă și oricine poate participa.
    Schimb de Cărți este un proiect în continuă dezvoltare, așa încât cei care doresc să aducă întâlnirile Schimb de Cărți în orașul lor pot trimite un e-mail la adresa andreea@bookblog.ro pentru mai multe detalii.

Arta si ceremonial la mesele regale




Complexul Muzeal National Moldova


Iasi


27 aprilie - 30 iunie 2016







Femei celebre în literatura română




Casa Memoriala Veronica Micle 


Targu Neamt


22 aprilie 2016




   Vineri, 22 aprilie, la Casa Memorială ,Veronica Micle Târgu Neamţ (Complexul Muzeal Judeţean Neamţ), va fi organizată manifestarea Femei celebre în literatura română. Evenimentul este dedicat zilei de naştere a poetei Veronica Micle.

Jurământ de rătăcire




Lansare de carte


Ana Barton


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


23 aprilie 2016





    Jurământ de rătăcire e o carte și ca mine, și ca nemine, prieteni. E scrisă altfel decât celelalte. E și trăită altfel. Vă invit cu mult drag pe toți sâmbătă, în ziua cea fără de balaur, să dăm drumu-n oameni cărții acesteia. Da, am emoții. Mari. Foarte mari. Anca Ciuciulin, vrei să-mi scrii ceva-n palmă, ca să nu mă uit? Din suflet îți mulțumesc pentru frumusețea veșmântului acestei cărți.

Invitații mei, cărora le mulțumesc mult, sunt:

Dorina Chiriac, Mihaela Apetrei, Paul Cernat

Moderatorul este extraordinarul editor Alexandru Voicescu.

Rezervarea locului se face la cismigiu@humanitas.ro

Cu drag vă aștept, dragii mei.
***Ana Barton

Instrumente de muzica mecanica




Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu


Iasi


27 aprilie 2016




    Începând cu data de 27 aprilie 2014, Muzeul Stiinței si Tehnicii Stefan Procopiu invită vizitatorii să descopere în cadrul expoziției Instrumente de muzică mecanică o gama variată de automate muzicale (cutii și ceasuri muzicale, simfonioane și polifoane, piane mecanice, patefoane si gramofoane), care se fac remarcate prin mecanismul muzical ingenios construit si design, evidentiind, de asemenea multitudinea de modele si suporturi de inregistrare (cilindru cu pini, discuri de carton sau metalice perforate, benzi perforate, discuri de ebonita, discuri de vinil).

Sărăcuţul lui Dumnezeu




Lansare de carte


Nikos Kazantzakis


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


26 aprilie 2016





   Marţi, 26 aprilie, ora 19:00, în săptămâna ce precede Sărbătorile Pascale, vă aşteptăm la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o seară dedicată romanului Sărăcuţul lui Dumnezeu de Nikos Kazantzakis, una dintre cele mai frumoase cărţi ale literaturii cu subiect religios.Un roman care recompune viaţa Sfântului Francisc din Assisi, Sărăcuţul lui Dumnezeu este una dintre cele mai iubite şi mai des traduse capodopere ale lui scriitorului grec.
   La eveniment vor participa Francisca Băltăceanu, unul din cei mai importanţi hermeneuţi români ai Bibliei, precum şi unul dintre traducătorii Septuagintei ( varianta grecească a corpusului biblic) în limba română, părintele Dragoş Kelemen, călugăr în cadrul Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, ordin întemeiat de Sfântul Francisc din Assisi şi Dan C. Mihăilescu, scriitor şi critic literar. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.
    Accesul la eveniment se face în baza unei rezervări la numărul de telefon 021.311.40.01 sau pe adresa de email cismigiu@humanitas.ro, în limita celor 100 de locuri disponibile, până la data de 26 aprilie, ora 18:30.



Artisti ieseni contemporani




Arta plastica contemporana romaneasca


Complexul Muzeal National Moldova, Iasi


27 aprilie 2016






150 de ani de la instaurarea monarhiei constitutionale in Romania




Muzeul Judetean Botosani


Botosani


26 aprilie 2016




   Muzeul Judeţean Botoşani anunță evenimentul prilejuit de organizarea expoziţiei sub genericul:
150 de ani de la instaurarea monarhiei constitutionale in Romania.
   Activităţile vor debuta cu vernisajul expoziţiei care reuneşte piese reprezentative pentru Casa Regală a României, aflate în colecţiile Muzeului Naţional Peleş şi ale Complexului Muzeal Naţional Moldova, Iaşi. Relaţiile istorice ale Regalităţii cu Botoşanii şi elitele sale vor fi evidenţiate prin ilustraţii şi piese inedite aflate în colecţii locale.
    Manifestările se vor desfăşura în Sala Polivalentă a Muzeului de Istorie Botoşani marţi, 26 aprilie 2016, începând cu ora 12:00, în prezența reprezentantului Casei Regale a României, Alteța Sa Regală Principesa Maria.
    Ne vom bucura de prezența Alteței Sale Regale Principesa Maria pe parcursul a două zile, 26-27 aprilie, timp în care înaltul oaspete, la invitația instituției noastre și a Consiliului Județean Botoșani, va avea un program diversificat de vizitare a principalelor puncte de atracție cultural-turistică, obiective industriale si instituții cu caracter social. De asemenea, vor avea loc întâlniri cu reprezentanții administrației locale.
   Începând cu data de 27 aprilie, expoziția va putea fi vizitată de publicul vizitator al Muzeului Judeţean Botoşani.
Manager,
Dr. Aurel Melniciuc

Curtea Domneasca din Iasi: O istorie redescoperita




Complexul Muzeal National Moldova


Palatul Culturii, Iasi


27 aprilie 2016





111 cele mai frumoase poezii de dragoste




Lansare de carte


Marius Chivu, Radu Vancu


Libraria Corina, Arad


22 aprilie 2016






Terapie prin RÂS




Muzeul Municipal Calarasi


Cornel Ursu


21 aprilie 2016






   Azi, 21 aprilie, ora 18:00, vă invităm la deschiderea expoziției de caricatură și satiră politică, Terapie prin ras a călărășeanului Cornel Ursu