vineri, 4 martie 2016

Eminescu. Versuri din manuscrise




Lansare de carte


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


10 martie 2016





   Vă aşteptăm joi, 10 martie, ora 19:00 la lansarea volumului Eminescu. Versuri din manuscrise, o ediţie coordonată de Ioana Bot şi Cătălin Cioabă. La eveniment vor vorbi Ioana Pârvulescu, Dan C. Mihăilescu, Ioana Bot şi Cătălin Cioabă.

    Multe, foarte multe dintre versurile eminesciene postume ne-au rămas până acum necunoscute. Și asta fiindcă, pentru editori, efortul uriaș de a pune în ordine complexitatea neobișnuită a manuscriselor lui Eminescu a fost mereu dublat de greutatea de a decide între ceea ce este provizoriu și definitiv. Dar provizoriul, la Eminescu, își are desăvârșirea sa, uneori la fel de exemplară ca a formei definitive. A venit vremea, poate, să ne dăm seama de acest lucru și să descoperim ceea trebuia odată și o dată descoperit: o altă față a poetului Eminescu, un „sunet secund“ al creației sale poetice, ce se face auzit, în chip indubitabil, în versurile lăsate până acum "în penumbra“ tiparului.
     Volumul de față adună multe dintre acele "crâmpeie închegate“, cum le numea Perpessicius, pe care acesta doar le-a transcris și tipărit în mărunta literă a aparatului critic din ediția de Opere, dar pe care le-a "uitat“ totuși acolo. Readunate cu grijă și puse împreună, ele își regăsesc ceva din rostul lor inițial: acela de a fi poezie.
***

Pentru viață




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


6 - 27 martie 2016





   Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti va găzdui, în casa Glod, în perioada 6-27martie expoziția de pictură Pentru viață.
   Manifestarea reunește 50 de desene, realizate de copii din diferite grădinițe și școli din București, sub îndrumarea profesoarei Cosmina Dragomir.
   Vernisajul va avea loc duminică, 6 martie, ora 12:30. Vor vorbi Cornel Dumitrescu, sociolog și Raluca Băloiu, curatorul expoziției. La finalul vernisajului, violonistul Bogdan Gogoncea va oferi celor prezenți un recital de piese clasice dedicate copiilor.
Expoziția este organizată la inițiativa asociației Studenți pentru viață.

Romanii si Marele Razboi




Prezente romanesti peste hotare


Rignano Flaminio, Italia


5 - 19 martie 2016


 


   Sambata, 5 martie 2016, ora 12:00, in Sala de Consiliu din cadrul Primariei din Rignano Flaminio va avea loc inaugurarea expozitiei foto-documentare cu titlul I Romeni e la Grande Guerra/Romanii si Marele Razboi. Evenimentul este organizat de Administratia comunala din Rignano Flaminio si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, alaturi de Ambasada Romaniei in Republica Italiana si in colaborare cu Museo Centrale del Risorgimento - Complesso del Vittoriano, Associazzione Pro Loco din Rignano Flaminio, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Arhivele Nationale ale Romaniei si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
    Prin aceasta expozitie, organizata si in localitatea Rignano-Flaminio cu ocazia implinirii a peste o suta de ani de la declansarea primului mare conflict mondial, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si Ambasada Romaniei din Italia, in colaborare cu Museo Centrale del Risorgimento-Complesso del Vittoriano, au decis sa rememoreze importanta participarii romanilor, expunand peste patruzeci de imagini de epoca printre care se afla documente de arhiva, fotografii, ilustratii si articole de presa din acele timpuri.
    La inaugurare vor fi prezenti domnul Dan Stoenescu, Ministru delegat pentru Relatiile cu Romanii din afara granitelor, doamna Sandra Pralong, Consilier de Stat, Administratia Prezidentiala - Departamentul pentru Relatia cu Romanii din afara granitelor, doamna Ana Maria Patru, Presedintele Autoritatii Electorale Permanente din Romania, doamna Dana Manuela Constantinescu, Ambasadorul Romaniei in Republica Italiana si domnul Fabio Di Lorenzi, Primarul orasului Rignano Flaminio, alaturi de Vincenzo Marcorelli, Director pentru Politici Culturale din cadrul Primariei orasului Rignano Flaminio.
   "Aceasta manifestare reprezinta o importanta ocazie de integrare si socializare, si mai ales de promovare si cunoastere a culturii romane in cadrul comunitatii noastre rignanese, ilustrand in acest caz sacrificiul uman al poporului roman de-a lungul istoriei." Fabio Di Lorenzi, Primarul orasului Rignano Flaminio.
    Expozitia va ramane deschisa publicului pana in data de 19 martie a. c., in Sala de Consiliu a Primariei orasului Rignano Flaminio (Piazza IV Novembre 1, Rignano Flaminio). Intrarea libera. 

Florile in arta contemporana




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta Studio, Alba Iulia


18 martie 2016







Librar pentru o Zi




Oana Pellea


Libraria Bizantina, Bucuresti


9 martie 2016






Teoprietenia




Lansare de carte


In memoriam Tiberiu Brailean


Biblioteca Universitara Mihai Eminescu, Iasi


8 martie 2016







De dragul mamei




Expozitie handmade


Elena Oprea, Mariana Cuzic


Casa Avramide, Tulcea


8 - 15 martie 2016






Femeia in arta socialista




Arta plastica contemporana romaneasca


Primaria Municipiului Turda


4 martie - 4 iunie 2016






    Primăria Municipiului Turda prin intermediul Muzeului de Istorie Turda organizează expoziţia temporară Femeia in arta socialista.
    Cele douăsprezece tablouri expuse în Sala de Şedinţe a Consiliului Local Turda aduc în prim plan reprezentări artistice feminine din perioada anilor 1945-1989.
     Utilizat oarecum neadecvat dar cu trimiteri clare la contextul politic reflectat în aceste opere, ne folosim de sintagma artă socialistă  în sensul exclusiv al artei plastice din perioada 1945-1989, puternic determinată de ideologia socialistă impusă de regimurile politice, înşirând opere tematice cu subiect feminin.
     În cadrul artei angajate politic sau social (în spirit socialist) abordările subiectului feminin şi tratarea figurii umane feminine prinde o conotaţie aparte: în cele mai multe cazuri această FEMEIE este o persoană sobră, accentuate fiindu-i caracteristicile ce o definesc la nivelul rolului îndeplinit în mecanismul societăţii noi (socialiste). Prin urmare, atribuţiile sale fizionomice, psihologice sau de pregătire culturală vor fi în mare parte sau aproape total estompate. De remarcat motivul foarte des al baticului – un accesoriu  aproape nelipsit al figurii femeii în iconografia socialistă.  Acesta o va însoţi în toate ipostazele ei de MAMĂ, MUNCITOARE, ŢĂRANCĂ, COLECTIVISTĂ, TOVARĂŞE, PURTĂTOARE DE FUNCŢIE, STUDENTĂ, CERCETĂTOARE, ALEGORIE LA PACE, VICTORIE, ELIBERARE, REPUBLICĂ ETC. Lipsesc din acest cadru reprezentările de nud, aspect ce trebuie subliniat.

Pe simezele Beiusului




Arta plastica contemporana romaneasca


Primaria Municipiului Beius


8 martie 2016







Din universul familiei Bratianu




Centrul de Cultura Bratianu


Stefanesti, Judetul Arges


8 martie 2016





    Vă invităm la Centrul de Cultură Brătianu marți, 8 martie 2016, ora 10:00 să descoperiți universul familiei Brătianu. Vom discuta despre doamnele și domnișoarele Brătianu, femeile care au jucat un rol important, echilibrat, ca partenere de viață cu drepturi egale; de altfel, pentru ele constituiau adevarate virtuți: sfințenia vieții de familie, grija pentru educația copiilor, dragostea de muncă şi de moşie.

Vă așteptăm!