luni, 11 mai 2015

Păsări migratoare din zona Ariei Protejate Balta Tălăbasca




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta


Balta Talabasca


13 - 14 mai 2015





    În perioada 13 – 14 mai 2015, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi, în colaborare cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi, derulează proiectul educaţional Păsări migratoare din zona Ariei Protejate Balta Tălăbasca, manifestare care îşi propune să promoveze ideea protecţiei păsărilor migratoare şi a mediului lor de viaţă, în general, dar şi să conştientizeze participanţii la proiect asupra necesităţii implicării lor în acţunile de protejare a păsărilor.
    La proiect participă elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 7 Constantin Brâncoveanu Galaţi (clasa a III-a, înv. Păduraru Monica) şi de la Şcoala Gimnazială nr. 12 Miron Costin Galaţi ( clasa a VI-a, prof. Calciu Agnes). 
   Toate activităţile se vor desfăşura în Aria de Protecţie Specială Avifaunistică Balta Tălăbasca din comuna Tudor Vladimirescu (jud. Galaţi) unde specialiştii le vor prezenta copiilor cadrul natural şi argumentele care au stat la baza declarării ecosistemului respectiv drept arie protejată. În cele două zile de cercetare pe teren, elevii vor fi organizaţi pe echipe de lucru pentru efectuarea de observaţii ornitologice şi identificarea speciilor de păsări cu ajutorul binoclurilor. La finalul proiectului se doreşte ca elevii implicaţi să aibă cunoştinţe despre diversitatea speciilor de păsări migratoare din această zonă, balta Tălăbasca, despre biologia şi ecologia acestora, pe care să le adauge la cele studiate la materia studiată la şcoală.

My Dear CONSTANTA




Arta plastica contemporana romaneasca


Ina Ioana Iordan


Muzeul Marinei, Constanta


14 mai - 14 iunie 2015





Ziua Ierusalimului




Centrul Comunitar Evreiesc


Bucuresti


17 mai 2015





***
Cultură Artă Ştiinţă

Noaptea Muzeelor - Big Five




Muzeul de Paleontologie - Stratigrafie


Universitatea Babes-Bolyai, Cluj - Napoca


16 mai 2015



Festivalul Thailandez Bucuresti




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


15 - 17 mai 2015



    Ambasada Regatului Thailandei în România şi Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, împreună cu Ministerul Culturii din Thailanda, Autoritatea de Turism a Thailandei in Frankfurt şi Bucuresti, Biroul pentru Comert din Viena si Departamentul pentru Afaceri Agricole din Bruxelles vă invită la Festivalul Thailandez Bucuresti în perioada 15 – 17 mai 2015.
    Vineri, 15 mai 2015, ora 18.00 are loc ceremonia de deschidere a evenimentului în prezenţa E.S. domnul Komgrit Varakamin, Ambasador al Regatului Thailandei în România şi a doamnei conf. univ. dr. Paula Popoiu, Directorul General al Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti (participare doar pe bază de invitaţie).
    Sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 – 19.00, sunteţi aşteptaţi să cunoaşteti o mică parte din cultura Thailandei: pe platoul de la intrarea principală în muzeu veţi putea admira expoziţia de fotografii ce înfăţişează scene şi peisaje din mirifica Thailandă, veţi putea achiziţiona produse cu specific thailandez, iar la Pavilionul de vară veţi putea gusta preparate gastronomice specific thailandeze, pregatite de domnul Chaiyasith Srichom, bucătar şef la Roberto’s - Athenee Palace Hilton, Bucuresti (doar intre orele 12.00 – 17.00). 
    Iar pentru că Thailanda nu înseamnă doar gastronomie sau peisaje frumoase, între orele 17.00 – 19.00, la scena Dumitra vă invităm la un spectacol de dans traditional thailandez susţinut de un grup de 10 dansatori profesionişti ca si de 2 muzicieni thailanezi ce vor interpreta atat muzica tradiţională cat şi contemporană thailaneză.
    In mod exceptional, doar in ziua de sambata, 16 mai 2015, veti putea beneficia de tratament traditional terapeutic thailandez. (intre orele 10.00 – 19.00).

Bilet de intrare:
Adult – 10 lei, Pensionar – 5 lei, Elev, Student – 2,5 lei.
www.muzeul-satului.ro
Vă aşteptăm!

Mai multe informaţii:
Ambasada Regatului Thailandei
021 311 00 31/ 021 311 00 67/ 021 311 00 78
Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”
Biroul Relaţii Publice
021 317 91 03 – int. 178, 143
relaţii.publice@muzeul-satului.ro


Timpul Orasului




Muzeul Municipiului Bucuresti


15 mai 2015



Cum intri în Timpul Orașului tău?

   Timpul. Nu are a face cât îl trăiești, ci cum îl folosești pentru călătoriile tale în viață. Oamenii și locurile sunt doar pretexte pentru a te descoperi. Întîmplările sunt doar mărturisiri în mișcare ale gîndurilor tale pentru a te reinventa. Și, dacă din toate acestea se naște în final o poveste, este semn că timpul tău își pierde răbdarea. Și trebuie să-i treci pragul. Pentru prima oară. Să vezi prin mantia lui de stele propria ta poveste desfășurându-se prin fața ochilor cu deplina bucurie a unui alt început. Au fost oameni care și-au dorit o astfel de călătorie și întotdeauna s-au folosit de oglinzi. Pentru că imaginea lor oglindea și celălalt timp rămas al vieții lor, care se ascunde și se pierde în dorințe și așteptări.
    Acest palat a fost construit în jurul unei oglinzi pentru ca oamenii trecutului să poată privi către noi, să urmărească ceea ce am devenit și încotro ne îndreptăm.
    În această călătorie-poveste va fi vorba despre timp. Nu despre conținutul său neapărat, cât despre neașteptata pierdere a lui printre degetele întîmplărilor care s-au petrecut timp de 500 de ani. Este și timpul tău aici. Cu el pornim la drum. Pentru că acest palat a fost cândva dăruit cu un ceas menit să arate trecerea timpului într-un sens invers. Ca într-o perpetuă întoarcere în trecut, dar cu un mereu prezent privit în oglindă. Un ceas al trecutului, dar al cărui mers prezent nu poate fi văzut decât într-o oglindă.
    Pornind de la un obiect unicat al muzeului, ceasul cu rotație inversă fabricat de Casa Collin din Paris, expoziţia permanentă este o călătorie începută în prezent și se îndreaptă spre trecut, pentru a ne aminti de părinții, de bunicii noștri, de copiii care am fost și, mai ales, de ceea ce ne scapă pe măsură ce ne îndepărtăm foarte mult de timpul nostru trăit.
    Această călătorie în trecut este segmentată în aşa fel încât fiecare spațiu să reprezinte o perioadă istorică de referinţă din evoluţia oraşului şi a evenimentelor
care s-au petrecut pe teritoriul acestuia. Să fie atât o posibilitate de retragere în trecut dar, în același timp, să se păstreze și opțiunea de întoarcere în prezent.
    Această linie a timpului este reprezentată printr-un panou grafic care marchează cronologia inversă prin date, momente importante, personaje, obiecte de patrimoniu, clădiri şi cuvinte cheie, în funcţie de perioada parcursă în această călătorie spre trecut.
   Grafica panoului are rol de comunicare vizuală a aspectelor istorice legate de evoluţia oraşului Bucureşti şi de obiectele expuse, cât şi de a contribui la ambianţa acestei călătorii în timp.
    În cadrul acestuia sunt și elemente interactive şi media, pentru a atrage atenţia asupra fragilității timpului pe care-l trăim şi de a implica activ vizitatorul în descoperirea unor poveşti de altă dată (Dr. Adrian Majuru).

Expoziţia va fi inaugurată vineri, 15 mai, ora 19:00.
*** Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu

Portrete-aqua




Arta plastică contemporană românească


Suzana Fântânariu


Calpe Gallery, Timișoara


12 mai - 7 iunie 2015




    Proiectul Suzanei FÂNTÂNARIU - Portrete-aqua prezintă portrete realizate prin <curgerea> culorii şi a timpului(...) născute cu ajutorul apei colorate dirijată fără pensulă, doar din mișcările mâinilor și vibrația sufletului”, aşa cum le descrie chiar artista.
    Deschiderea expoziţiei va avea loc marţi, 12 mai, ora 18:00, însă evenimentul principal al perioadei expoziţionale, Artist Talk & Performance Suzana FÂNTÂNARIU, se va desfăşura marţi 26 mai, ora 19:00, și va fi prezentat de către Gabriel Kelemen, artist şi critic de artă.
   “Dirijez” în tăcere fluidul semi-transparent pe o coală albă de hârtie olandeză. Acest fluid colorat pe care îl mișc pe suprafața imaculată a hârtiei în-semnează o cartografie utopică a apelor curgătoare care configurează un chip cu insule și peninsule „anatomice”, o arborescență a venelor prin care curge sângele roșu, ca apusul de soare. Totul e viu și necunoscut în această facere: izvorul, desfășurarea, destrămarea, sfârșitul. Caut și descopăr în câmpul virgin al hârtiei prin mișcările mâinilor în ritm cardiac, începutul și sfârșitul albiei meandrice. Flux-reflux, viața văzută în largul ei, aproape de pământ căci „la început a fost uscatul„. Sfârșitul fuzionează lent cu începutul, începutul se contopește natural cu sfârșitul. Un început roșu sângeriu, un sfârșit auster-negru-fumuriu naște culoarea pământului arid, umbra arsă în lumină mată, obscură. Chipul este inundat de fluidul albastru-violaceu sau auriu-nisipos al apelor brăzdând albia în pământul umed de ploaie. Navigând, în „arca bunei speranțe”(I. D. Sîrbu) pe trasee necunoscute cele două lacuri oculare cresc figurând viața. Apa roșie însângerată de soare, de foc sau de algele roșii, încercuiește gura însetată strigând mut printre ape bucuria sau durerea ca topos al Erosului. Lumea valurilor sparte de timp sălășluiește pe fruntea brăzdată, unduitoare, însemnând un șarpe blând. Fruntea-i, o punte între apă și pământ. Uscată-i apa sângerie sub semnele etenității. Sânge prin venele arborescente pe ecranul alb dreptunghiular al unei coli lucioase de hârtie olandeză. Un fluviu, o mare, un ocean de apă și sânge uscat pe o coală de hârtie întrunchipând viața, destrămând-o în largul ei.” -

 Suzana Fântânariu-Baia, 30 decembrie 2012 Timișoara

Expoziţia rămâne deschisă în perioada 12 mai – 7 iunie 2015.
Orar: marţi – vineri 16:00-20:00, sâmbătă 10:00-14:00.

Sistemul monetar national - Bancnotele Romaniei




Lansare de carte


Marian Bolum


Casa Nationala Stroe S. Belloescu, Barlad


15 mai 2015




***

Noaptea Muzeelor la Palatul Suţu




Muzeul Municipiului Bucuresti


16 mai 2015





PROGRAM

Expoziţii:

-             Holul muzeului: Fotogeografica 2015
-             Sală expoziţie parter: Vindecări miraculoase 
– expoziţie dedicată pictoriţei Lucia Dem Rădulescu
-             Sala de conferinţe: Pentru o istorie a simbolurilor – Tatuajul în România
-             Gard fatada principal: Subiectiv prin obiectiv
-             Gard Piata Universitatii: Teatrul Masca – 25 de ani

Atelier pentru copii: 
Asociaţia Istoria Artei va susţine, între orele 18:00 – 22:00,
 ateliere de istorie urbană.

Asociaţia Redescoperă Istoria: 
expoziţie, prezentare de uniforme şi arme de epocă, 
prezentarea autovehiculului VW tip 82 Kubelwogen, 

între orele 18:00 – 02:00 
toate prezentările vor avea loc în curtea palatului.

Asociaţia Tradiţia Militară: prezentre de uniforme si arme, de la ora 20:00 – 21:00
Teatrul Masca: Statui Vivante în curtea palatului, de la ora 21:00 la 24:00

Concert: Fundaţia ACCUM – de la ora 18:00 – 23:00
Concert: Adrian Naidin Band – de la ora 23:00 până la ora 24:00
***

Cafeneaua critica




Club A, Bucuresti


Gelu Ionescu


13 mai 2015





    Miercuri, 13 mai, de la ora 19:00, sunteți așteptați la o nouă ediție a Cafenelei Critice. Invitatul lui Ion Bogdan Lefter este eseistul, criticul și comparatistul Gelu Ionescu. 

Intrarea este liberă.

Istorie și memorie locală




Muzeul Municipal Dej


16 mai 2015




   1) Expoziția Istorie și memorie locală organizată cu ocazia Nopții Muzeelor-2015 cuprinde imagini vechi de colecție și filme de arhivă referitoare la orașul Dej. Imaginile prezentate în expoziție sunt cărți poștale, fotografii și ilustrate originale dar și reproduceri ale acestora.     
    Expoziția, realizată în colaborare cu prof. Sorin Borodi, urmărește să surprindă evoluția orașului sub mai multe aspecte: edilitar-administrativ, economic, cultural-artistic și personalități ale locului.
    Dejenii care se gândesc cu nostalgie la orașul vechi, la cum arăta acesta în trecut vor avea ocazia să admire peste 120 de imagini vechi cu orașul Dej acoperind o perioadă de peste 100 de ani din istoria și devenirea orașului de la confluența Someșurilor și anume: din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și până în anii 80 ai secolului al XX-lea.

2) La categoria personalități locale vor fi prezentate lucrări ale artistului Vasile Rus Batin, născut în apropiere de municipiul Dej. Cele cinci lucrări se intitulează: Mame de eroi; Maternitate; Portret de fată (din județul Someș); Avram Iancu și Dinu Lipati. 
    Operele au fost donate Muzeului Municipal Dej de către doamna dr. Alexandra Rus, soția artistului.
    Artistul Vasile Rus Batin a fost cunoscut în primul rând prin creația sa în domeniul artei de for public: statuară și relief monumental, realizate din piatră, bronz, lemn și marmură, dar și prin statuara de interior elaborată cu o obstinată aspirație poetică, de esență metaforică.
Semnificativă pentru evoluția viziunii artistului este și opțiunea sa de a folosi lemnul în creațiile sale. Lemnul i-a conferit artistului mai multă forță de expresie. Lucrările artistului au ca sursă de inspirație arta populară și lumea satului.
   Vasile Rus Batin spunea scurt și concis despre sculptura lui: "Frumosul care m-a preocupat în arta mea este cel al sufletului”.

3) Un moment surpriză este sceneta: Starostele la nunta din Chiuiești realizată de către elevii Colegiului Național Andrei Muresanu-Belu Maria, Chira Răzvan și Boian Cătălin, coordonați de prof. Simona Cristina Albinetz.

Expozitie de filumenie




Colectii si Colectionari


Dorotea Momir


Casa de Cultura Kos Karoly, Timisoara


12 mai 2015




    Dragi prieteni, cunoștințe, vă invit la Expoziția de filumenie care va avea loc mâine, marți, în data de 12 mai, în cadrul manifestărilor prilejuite de ce-a de-a XX-a ediție a Zilele maghiarilor bănățeni, la sediul Casei de cultură a maghiarilor din diasporă, Kós Károly din str. Putna nr. 7 (cu intrare de pe bv. Victor Babeș, strada în care funcționează și consulatul Italian).
    Expoziția în care îmi voi prezenta o mică parte din colecția de etichete și cutii de chibrituri (aprox. 1000 de bucăți), este organizată cu ocazia împlinirii a 50 de ani! de când mă ocup de acest hobby.


   Deschiderea oficială și primirea vizitatorilor se va face bilingv, la ora 17:00, dar pentru vorbitorii de limba maghiară între orele 16:00-17:00 voi proiecta (în aceeași Sală, din păcate neavând alta) o Lucrare legată de lumea fascinantă a chibriturilor și despre drumul lung pe care l-a parcurs omul, începând cu omul primitiv care încerca să aprindă primul foc și până la fabricarea chibriturilor în zilele noastre.
   Nefiind o sală specială pentru expoziții, expoziția va putea fi văzută doar mâine, între orele 16:00-18,30.
Vă aștept cu drag!


Noaptea Muzeelor




Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud


Bistrita, Sangeorz-Bai


16 mai 2015





    În seara de 16 mai, cu ocazia evenimentelor legate de Noaptea Muzeelor va poposi în curtea muzeului nostru, de pe meleagurile Țării Lăpușului, fierarul dac Tiamatus care ne face o demonstrație a măiestriei sale în arta prelucrării fierului la daci. Manifestarea se desfășoară în colaborare cu Asociația Terra Dacica Aeterna Cluj.


...si Singeorz-Bai.

Radio in rate...si mai multe intrebari




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile









Printre documentele si fotografiile aflate intr-un maldar, luate la gramada,
am gasit cateva despre un subiect obisnuit.
Achizitionarea de marfuri in rate in epoca comunista.
Plecand de la obiectul aflat in cauza: un aparat de radio.
Mi-am spus ca, de ce nu, avand toate actele necesare, sa ilustrez si acest capitol.
Tot trebuia sa-l fac odata si-odata.
Trecand la scanat si analizat...am descoperit unele aspecte, totusi, 
mai putin intalnite. Care mi-au ridicat unele semne de intrebare.
Hai sa vedem, impreuna, despre ce este vorba.





In rezumau, Ion Stanga cumpara, pe 29 martie 1962, cu plata in rate, 
un aparat radio marca Enescu 2.
Fabricat (pe 20 martie 1962) la Intreprinderea Electronica din Bucuresti.
Asadar, un parat proaspat iesit de pe liniile de productie.



De unde a cumparat: de la O.C.L. Tehnomental, unitatea nr. 96,
de pe Lipscani.


Deja stiti: 
pretul aparatului: 2175 lei.
aconto: 375.
Rest: 1800.
Platibil in 12 rate lunare a 150 lei fiecare.
La ultima rata s-a adaugat si dobanda legala: 29,25 lei.
Lucrurile incep sa fie interesante de-abia de-acum incolo...
Ion Stanga era "salariat al M.A.I".
Domiciliat, pe atunci, pe strada Ciresoaia, nr. 1, Raion Tudor Vladimirescu.
Am cautat, de curiozitate, intr-un ghid al Capitalei (1962), am gasit
trecuta strada in lista (careu 376) dar nu si pe harta. Ar fi trebuit sa fie
undeva in zona Vitan, Calea Dudesti. Dar nu asta este problema...



Am cautat, pe net, referiri la Decretul nr. 63/1955.
Nu le-am gasit. 
Ma intriga insa ce-i cu contul nr 03/027/51 Stalin!
Poate cineva sa-mi explice?



Situatia achitarii ratelor.
O neconcordanta a datei de incheiere a contractului: 17 mai 1962.
Data care nu se regaseste in documentele de mai sus.
Emitent: Ministerul Afacerilor Interne.
Directia Spate.
Oare ce inseamna aceasta titulatura. Cu ce se ocupa Directia?

***
Va dati seama, in aceste conditii, nu puteam lasa necercetate si alte 
documente, la fel de banale, avute la dispozitie...


Un contract de inchiriere, valabil intre 1 iulie 1963 si 1 iulie 1964
(de fapt, 30 iunie; n.a.).
Din care aflam ca Ion Stanga era "functionar" M.A.I.
Caruia i s-a repartizat un apartament de o camera.
Mai prin centru (Brezoianu, 38 A, ap. 17, etaj 6, Raion 16 Februarie).
Cam putin, mi-am spus, chiar si pentru o persoana....
O garsoniera de 13 mp? Pentru un angajat M.A.I? Hm!



Functionar, functionar, dar cu un venit lunar de 8750 lei!
De peste patru ori cat avea "un om obisnuit"...



La casa nou, chiar si inchiriata, trebuia si un contract cu 
intreprinderea distribuitoare de electricitate (I.D.E.B.).



O alta referire la o lege speciala.
Probabil asigura un tarif preferential...


***
La final, stau si ma intreb;
"fara patima si ura".
A fost vreo locuinta conspirativa sau doar, pur si simplu,
de situatia unui tanar aflat la inceput de drum.
In viata si cariera.
Voi ce spuneti?










Craii de Curtea-Veche




Muzeul National al Taranului Roman


Conferintele de la Sosea


Clubul Taranului, Bucuresti


14 mai 2015




   Muzeul Național al Țăranului Român vă invită joi, 14 mai 2015, ora 19:00, la Clubul Țăranului, la conferința Craii de Curtea-Veche, un nou eveniment din ciclul Conferințelor de la Șosea, susținut de etnologul Șerban Anghelescu.
Partener: Clubul Țăranului
Intrarea este liberă.

Noaptea Muzeelor pe meleaguri prahovene




Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova


16 mai 2015





     În anul 2004 Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa iniţia Noaptea Europeană a Muzeelor. Încă de la prima ediţie a fost prezent şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova prin secţiile sale muzeale.
     La cea de–a XI-a ediţie a Nopţii Muzeelor, desfăşurată în seara de 16 mai 2015, în intervalul orar 19.00 – 01.00, publicul va putea participa, în mod gratuit, la următoarele evenimente culturale, care vor întregii experienţa vizitării:

1. Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10.

Caleidoscop muzeal nocturn
Vizitarea expozitiei permanente de la etaj; expoziţia temporară Lumen est omen, expozitie interactiva prin aplicatie online; foc de artificii.

2. Muzeul Ceasului Nicolae Simache, Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10.

Muzica timpului
Vizitarea expozitiei permanente a muzeului, la ceas tarziu in noapte, in armonia
sonora a ceasurilor si cutiilor muzicale.

3. Muzeul I. L. Caragiale, Ploieşti, str. Kutuzov, nr. 1.

Ora 19.00 - Vernisajul expozitiei temporare de desen Eroii lui Caragiale.
Vizitarea expozitiei permanente, proiectie de film – imagini de la Concursul interjudeţean de interpretare artistică a personajelor caragialiene Caragiale, contemporanul nostru.

4. Muzeul memorial Paul Constantinescu, Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu. Nr. 15.
Armonii nocturne
Ora 19.00 – medalion aniversar 90 de ani de la naşterea lui Marin Constantin. Invitaţi compozitorul Constantin Arvinte, conf. Univ. Goicea Ioan, dirijor Corul Madrigal Emanuel Pecingină, muzicolog Petre Codreanu, prof. Liliana Pispiris.
Recital de pian, Diana Ionescu
Vizitarea expozitiei permanente si temporare la ceas tarziu in noapte in acordurile muzicale ale creatiei lui Paul Constantinescu.

5. Muzeul Casa de târgoveţ secolele XVIII-XIX Ploieşti, str. Democraţiei, nr. 2
Vizitarea muzeului la ceas tarziu in noapte, in acorduri muzicale de altadata.
Ora 20.00 – serată prahoveană de dans şi muzică populară.
Invitaţi elevii Şcolii Gimnaziale Cocorăştii Mislii reuniţi in ansamblul Stejărelul al Casei de cultură din comună, instructor Nicolae Miclea, prof. Ilie Maria.

6. Muzeul memorial Nichita Stănescu, Ploieşti, str. Nichita Stănescu, nr.1
Versuri în noapte
Program nocturn de vizitare pe fundalul sonor al versurilor nichitiene in interpretarea poetului; vizionarea de imagini video cu poetul.
Ora 19.00 vernisajul expoziţiei temporare Călătoriile poetului în Europa.

7. Muzeul memorial Constantin şi Ion Stere Bucov.
Ora 19.00 - Sa ne amintim de familia Stere.
Serata muzeala; vizitarea expozitiei permanente; proiectie de film Golgota Basarabiei.

8. Muzeul Conacul şi Foişorul Bellu Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12.
Ora 19.00 – Lectura, calea spre lumină!, cenaclu literar. Invitaţi elevii Liceului Teoretic Brâncoveanu Vodă Urlaţi.

9. Muzeul Crama 1777 Valea Calugareasca
Ora 21.00 - Vernisajul expozitiei temporare Pecetare din lemn istorico-religioase; atelier teatral susţinut de actori prahoveni.
Vizitarea expozitiei permanente; proiectie de film Obiceiuri traditionale viticole.

10. Muzeul Casa Domnească Brebu.
La ceas de taina
Înregistrare audio de muzică clasică, montaj literar-artistic,vizitarea sălilor muzeale. Invitaţi elevi şi cadre didactice ai Şcolii gimnaziale Matei Basarab Brebu, precum şi ai Colegiului militar liceal Dimitrie Cantemir Breaza.

11. Muzeul memorial Nicoale Iorga Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 3.
Amintiri despre savantul Nicolae Iorga in casa sa
Vizitarea expozitiei permanente si a expozitiei temporare Restituiri documentare – documente Iorga , achizitii 2014.

12. Muzeul de artă religioasă Nicolae Iorga, Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1
Icoane si odoare bisericesti
Vizitarea expozitiei permanente la ceas tarziu in noapte; proiectie de film Asezaminte monastice din Prahova.

13. Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului, Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1
Arta populara pe Valea Teleajenului
Vizitarea expozitiei permanente la ceas tarziu in noapte; foc de artificii; parada portului popular.

14. Muzeul memorial Cezar Petrescu Buşteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 1.
Ora 19.00 - Seară de muzică şi poezie
Invitati membrii cenaclului Simion Barbulescu si chitaristul Viorel Corbu; vizitarea expozitiei permanente in acordurile muzicii; proiectie film Fram –ursul polar.

***
Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova

Binecuvântată fii, închisoare!




Noaptea Muzeelor


Închisoarea Pitești


16 mai 2015





    Și pentru că Închisoarea Pitești este un muzeu în devenire, sărbătorim Noaptea Muzeelor printr-o proiecție de film chiar la închisoare. În aer liber, dacă vremea ne va permite. Vă invităm sâmbătă seara de la ora 19:00 să vedem împreună filmul artistic Binecuvântată fii, închisoare! Ne va vorbi despre femeile închise pe motive politice dr. Galina Răduleanu, la rândul său închisă între 1960-1964, invitata noastră de sâmbătă seară.
    Cartea cu același nume, lucrare autobiografică, a fost scrisă de românca Nicole Valery Grossu. În anul 2002 aceasta carte a ajuns pe ecrane, în filmul semnat de regizorul român Nicolae Mărgineanu. Acesta este primul film românesc care arată chinurile si umilințele la care au fost supuse deținutele politic (femei) din închisorile comuniste din România.
    Regizorul Nicolae Mărgineanu, al cărui tată a fost închis 16 ani în temnițele comuniste, a declarat: "Binecuvântată fii, închisoare! a fost o datorie morală, un film închinat acestor oameni care au suferit atât de mult. Mă bucur că am reușit să-l fac și îl consider filmul cel mai important din cariera mea."