luni, 16 martie 2015

Ochi haituiti de tradare




Lansare de carte


Gheorghe Vidican


Uniunea Scriitorilor din Romania - Filiala Cluj - Napoca


25 martie 2015





***via Societatea Scriitorilor Bistrita-Nasaud

Grecia de ieri si de azi



Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj - Napoca


21 martie 2015



Serile Fericiti cei Prigoniti




Patimile marturisitorilor din temnite


Biserica Sf. Chiril si Metodiu, Bucuresti


20 martie 2015




   Dragilor vă așteptăm vineri seara, 20 martie 2015, la ora 18.30, în Agronomie la o nouă întâlnire dedicată sfinților din temnițele comuniste. De data aceasta vom vorbi despre chinurile la care au fost supuși acești oameni pentru credința lor în Dumnezeu și iubirea de țară, și cum le-au transformat ei ca scară spre cer către Mântuitorul Hristos. Vă așteptăm cu drag!
***Ortodoxia Tinerilor

Capela şi Versailles-ul nostru




Festivalul European Primăvara Poeților


Biblioteca Județeană Antim Ivireanul, Râmnicu Vâlcea


18 martie 2015




    Biblioteca Judeteana Antim Ivireanul Vâlcea organizează miercuri, 18 martie 2015, începând cu ora 18.00, evenimentul Capela şi Versailles-ul nostru în cadrul Festivalului European Primăvara Poeţilor.
   Evenimentul va avea loc la Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul Vâlcea.

În program:

-Teatru: Repetabila scenă a balconului de Dumitru Solomon, trupa Domino.
-Poezie: Capela secolului XXI, Felix Sima, Versailles-ul meu, Petre Cichirdan.
-Muzică: Gheorghe Cărbunescu, Fiii lacrimilor tale, Pasărea de cursă lungă, 
Lucian Marin Ion Andreica.
- Recital extrordinar de muzică folk: Adrian Ivaniţki şi Dinu Olăraşu
-Lansarea celui mai recent volum de poezie, Tuş de Dinu Olăraşu

Ziua Internationala a Poeziei




Parcul Nichita Stanescu, Ploiesti


21 martie 2015




Dialoguri poetice



Biblioteca Bucovinei I. G. Sbierea, Suceava


Viorel Boldis


19 martie 2015





Salonul National de Plastica Mica



Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta Gh. Naum, Braila


editia a XVI-a, 21 martie - 21 aprilie 2015





    Este primul eveniment cultural de anvergură naţională din acest an, la care participă 149 de artişti din 30 de oraşe ale ţării.
    Evenimentul este organizat de Filiala Brăila a UAPR în parteneriat cu Secţia Artă a Muzeului Brăilei Carol I şi Centrul de Creaţie Brăila.
Coordonator - pictorul Gheorghe Mosorescu.

Autor afiş - Bogdan Mosorescu.

***Muzeul Brailei

Eveniment cultural




Lansare de carte


Muzeul Național de Istorie a României, București


18 martie 2015





   Muzeul Naţional de Istorie a României are plăcerea să anunţe lansarea mai multor publicaţii ce fac parte din proiecte ample derulate de muzeu în ultimii ani.
    Evenimentul are loc miercuri, 18 martie 2015, începând cu ora 13.00, la sediul MNIR din Calea Victoriei nr.12, Sala Lapidarium. Vor lua cuvântul: Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, dr. Adrian Silvan Ionescu, director al Institutului de Istoria Artei G. Oprescu şi dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Albumul Orașele Moldovei

   Cel de-al treilea album publicat în cadrul proiectului Imago Romaniae. O fereastră a istoriei deschisă spre o ţară şi oamenii ei, aşa cum au fost acestea o dată… este dedicat orașelor Moldovei istorice (incluzându-le, așadar, și pe cele din Basarabia și Bucovina). Albumul adună imagini şi date esenţiale despre 37 oraşe şi târguri moldoveneşti de odinioară: Adjud, Bacău, Bălți, Bârlad, Bolgrad, Botoșani, Câmpulung Moldovenesc, Cernăuți, Cetatea Albă, Chișinău, Dorohoi, Fălticeni, Focșani, Galați, Gura Humorului, Herţa, Hotin, Iași, Ismail, Moinești, Pașcani, Piatra Neamț, Rădăuți, Roman, Siret, Solca, Soroca, Storojineț, Suceava, Tecuci, Târgul Frumos, Târgul Neamț, Tighina, Vaslui, Vatra Dornei, Vâlcov şi Vijnița. Este vorba de gravuri, litografii, fotografii şi cărţi poştale, hărţi şi planuri datând din secolele XVIII-XX (până în 1947), cele mai multe dintre ele păstrate în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României. Pe lângă colecţiile noastre, s-au mai folosit materiale documentare puse la dispoziţie cu multă generozitate, de către colecţionarii Dumitru Grumăzescu, dr. Cristian Scăiceanu, ing. Dumitru Cristian şi dr. George Trohani dar și de Muzeul Județean Vaslui. Albumul este bilingv (în lb. română și lb. engleză).

Volumul Capodopere din patrimoniul MNIR – 2014

   Volumul al treilea al acestei serii reuneşte exponatele prezentate publicului în cadrul expoziţiilor temporare din ciclul Exponatul lunii organizate în cursul anului 2014. Aceste expoziţii au prezentat publicului atât piese individuale, cât şi seturi de piese (tezaure sau garnituri de podoabe şi accesorii vestimentare) de cea mai mare importanţă istorică, artistică sau patrimonială din colecţiile noastre. Exponatele selectate acoperă un interval cronologic întins, care merge din faza finală a epocii neolitice (cca 4500-3500 a. Ch.), până la sfârşitul secolului al XIX-lea (1894), ilustrând etape importante ale dezvoltării istorice a spaţiului românesc din preistorie şi până în vremurile moderne: Frontonul de templu de la Truşeşti; Pandantive eneolitice din mandibule de Canis familiaris L.; Tezaurul de silicve de la Poiana Mică; Tezaure de podoabe de influenţă bizantină (secolele XIII-XIV); Codex Altemberger, uimitorul manuscris medieval al saşilor din Sibiu; Garniturile de podoabă nobiliare din Transilvania; Preţiosul Tetraevanghel al Bisericii „Sf. Sava cel Sfinţit“ din Iaşi; Fragmentele de pictură murală de la Biserica Trei Ierarhi; Ordinul Unirii; Arborele genealogic al tuturor statelor Europei și al suveranilor lor. Volumul este bilingv (în lb. română și lb. engleză).

Albumul București 555

    Pentru a marca împlinirea, în anul 2014, a 555 de ani de la prima atestare documentară a Capitalei, Muzeul Național de Istorie a României a editat un album cu o selecție a celor mai frumoase imagini ale Bucureștiului aflate în colecția instituției noastre. Imaginile acoperă perioada secolelor XV – XX și cuprinde, pe lângă aspecte edilitar-urbanistice, și mărturii ale vieții sociale, politice și economice din trecutul celui mai important oraș al României. Albumul este bilingv (în lb. română și lb. engleză).

Volumul Din viața regelui Carol I

    În anul 2014 s-au împlinit 100 de ani de la moartea regelui Carol I. În acest context, Muzeul Național de Istorie a României a decis publicarea unei ediții anastatice a volumului apărut, sub coordonarea lui Al. Tzigara-Samurcaș, în anul 1939 (la un secol de la nașterea celui dintâi rege al României). Volumul constituie o lectură deosebit de interesantă pentru toți iubitorii de istorie, cuprinzând, printre altele, mărturii ale unor personalități care l-au cunoscut și au colaborat cu Carol I.

Istoria poliției gălățene – realități, evoluție, perspective




Biblioteca Judeteana V. A. Urechia


Galati


18 martie 2015




   Pe 18 martie Poliția română sărbătorește 193 de ani de activitate. Biblioteca V.A. Urechia și Inspectoratul Județean de Poliție Galați vă invită miercuri, 18 martie, ora 13:00, în sala Mihai Eminescu, sediul central, la sărbătorirea celor 193 de ani de când domnitorul Grigore Ghica a înmânat Marelui Agă Mihăiță Filipescu, șeful poliției din acele timpuri, drapelul pe care este cusută o ghirlandă din aur, în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce­i aduce vestea cea bună, însemn care a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române. 
    Evenimentul va fi marcat printr­o masă rotundă cu tema: Istoria poliției gălățene – realități, evoluție, perspective. Sunt invitați toți cei interesați!

In lupta cu tuberculoza...




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile




Fisa, pe suport de carton gros, tip legitimatie.
30 august 1948.
Atesta prima vaccinare a micutei Rose-Marie Schronin(s),
nascuta pe 25 august, la Bucuresti.


Emitent: Institutul de Seruri si Vaccinuri Prof. Dr. I. Cantacuzino.
Institutie care in zilele noastre...trage sa moara.
Dar nu din cauza vreunui virus sau microb...

Muzică şi erotism în pictura olandeză din secolul al XVII-lea




Muzeul National de Arta al Romaniei, Bucuresti


Cosmin Ungureanu


21 martie 2015





   Sâmbătă, 21 martie 2015, ora 11.00, nu rataţi conferinţa Muzică şi erotism în pictura olandeză din secolul al XVII-lea, ultima din seria întâlnirilor prilejuite de expoziţia ARS AMANDI. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI – XIX.

Rezervări la telefon 021.314.81.19 
sau prin e-mail la programari@art.museum.ro. 

Tarif: 10 lei (nu include vizitarea expoziţiei).

Din istoria presei scrise romanesti




Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile



Va invit sa rasfoim impreuna paginile unei publicatii studentesti.
De acum aproape 90 de ani.
Nu de alta, dar dupa ce ca e "foaie ocazionala" mai este si "Numar unic".











Memorial Bartolomeu Anania




Comuna Glavile, Calimanesti, Ramnicu Valcea


editia a V-a, 16 - 17 martie 2015




***Biblioteca Judeteana Antim Ivireanul Valcea

Bisericile Muzeului Taranului




Expozitie de fotografie


Muzeul de Arta Ploiesti


18 martie 2015



Așezările antice – tipologie și arhitectură




Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Muzeul Casa Colectiilor, Galati 


19 martie 2015





    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați, în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 16 Galați, Școala Gimnazială Mihail Sadoveanu Galați, Școala Gimnazială nr. 22 Galaţi, Direcția Județeană pentru Cultură Galați, Biblioteca V. A. Urechia Galaţi, Direcția Județeană de Tineret și Sport Galați, Școala Gimnazială Sfinții Împărați Galați, Școala Gimnazială nr. 1 Independența, Liceul Tehnologic Eremia Grigorescu Târgu Bujor și O.N.G. Mecanturist Galați, vă invită joi, 19 martie 2015, ora 11.00, la expunerea cu tema Așezările antice – tipologie și arhitectură (profesor Mirela Nistor) și evocarea dedicată lui Ion T. Dragomir (muzeograf Adrian Adamescu).
    Activitățile fac parte din proiectul educațional VIAŢA COTIDIANĂ LA DUNĂREA DE JOS ÎN EPOCA ANTICĂ, proiect care are menirea de a stimula interesul elevilor pentru istorie, pentru cunoaşterea unor realităţi care au aparţinut epocilor trecute şi care au lăsat urme vizibile până în zilele noastre, precum şi implicarea elevilor în valorificarea patrimoniului cultural.
    "Motivația derulării acestui proiect se datorează faptului că în ultima vreme interesul tinerilor spre istorie este scăzut deși zona Dunării de Jos abundă în monumente istorice și situri arheologice. Valorificarea istoriei zonei Dunării de Jos prin implicarea elevilor în activități practice și deplasări la siturile arheologice poate oferi acestora șanse de valorificare a potențialului creativ și a cunoașterii interdisciplinare. Regândirea raportului elev-istorie în sensul cunoașterii trecutului și dezvoltarea atașamentului față de moștenirea culturală a zonei Dunării de Jos, poate încuraja interesul față de istorie.” (profesor Mirela Nistor).
    Evenimentul va avea loc la Muzeul Casa Colecțiilor, secție a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galați.

Lecturi publice




Biblioteca Judeetana Ion Heliade Radulescu


Targoviste


19 martie 2015





   Joi, 19 martie 2015, ora 15:00, la sediul Bibliotecii Judeţene I. H. Rădulescu Dâmboviţa va avea loc o nouă ediţie a Programului Lecturi publice, eveniment organizat în parteneriat cu Societatea Scriitorilor Târgovişteni.

Scriitori invitaţi: George Toma Veseliu şi Ion Iancu Vale.

Participă:

-             prof. Mihai Stan, preşedintele Societăţii Scriitorilor Târgovişteni;
-             prof. Ioana Geacăr, coordonator al 
Cenaclului literar Radu Petrescu de la Palatul Copiilor din Târgovişte;
-             Maria-Eliza Liţă, premiantă a Festivalului Concurs Moştenirea Văcăreştilor, 2014.

Va fi lansat cel mai recent număr al Revistei Litere, An XVI, Nr. 2/2015, (179).
 Prezintă: prof. Mihai Stan.

In onoarea unui artist fotograf




Expozitie de fotografie


Victor Boldâr


Muzeul Olteniei, Craiova


18 - 31 martie 2015





    Miercuri, 18 martie, ora 18.00, la sediul Muzeului Olteniei Craiova, din strada Madona Dudu nr. 14, va avea loc vernisaj expoziţei artistului fotograf Victor Boldâr
   Expoziție-eveniment organizată de Fotoclubul Mircea Faria din Craiova, în colaborare cu Muzeul Olteniei, în onoarea artistului fotograf Victor Boldâr – Excelență a Federației Internaționale de Artă Fotografică!
   Expoziția va cuprinde 80 de imagini realizate în tehnica Gelatin Silver Print, redând lumea văzută de Victor Boldâr pe peliculă de 35 mm, începând din anii ’60 ai secolului al XX-lea. Cu prilejul vernisajului vor fi lansate albumele de fotografie 07.05.1975 – Impresii – Henri Cartier – Bresson în Oltenia și Victor Boldâr – Fotograful peliculei de cursă lungă.
   Victor Boldâr s-a născut în 1935 și a fost unul dintre cei mai activi, creativi şi longevivi fotografi craioveni. A devenit membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR) în 1968. Zece ani mai târziu a primit titlul de Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (A.FIAP), iar în 1991 – pe cel de Excelenţă (E.FIAP). Din 2008 a devenit membru de onoare şi maestru al AAFR. S-a stins din viață la 1 decembrie 2014.