miercuri, 25 februarie 2015

Sarbatoarea Lampioanelor




Institutul Confucius


Universitate, Bucuresti


2 martie 2015




Muzica sferelor




Arta plastica contemporana romaneasca


Anca Sas


Muzeul National al Unirii, Alba Iulia


13 martie 2015



Intalniri Sophia




Libraria Sophia, Bucuresti


Monolog cu Ana Calciu


2 martie 2015





***Malvina Rosu Preda

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Iris Bianca Teodorescu


Galeria IRECSON, Bucuresti


1 - 22 martie 2015





COMUNICAT DE PRESA

   Iris Bianca Teodorescu, in parteneriat cu Galeria IRECSON si cu sprijinul TRUICART Events, are placerea sa va invite la vernisajul expozitiei personale de pictura duminica, 1 martie 2015, ora 14.00, la Galeria IRECSON, Calea Victoriei 2, interfon 73, Bucuresti.
   Artistul va prezenta pe simeze 50 de lucrari, creatii ale ultimilor ani.
   Expozitia va fi deschisa in perioada 1 – 22 martie 2015.
   Evenimentul va fi prezentat de Dan Tudor Truica – curator general TRUICART Events.


Cu stima,
Dan Tudor Truica 

Primaveri la Venezia




Diaspora romana


Asociatia Romeni & Moldavi in Veneto


Venetia, Italia


1 martie 2015





    Ziua de 1 Martie se anunta una de exceptie pentru comunitatea romaneasca din zona Venezia.
Vom avea doi oaspeti speciali din Romania:
- Calin Ciobotari de la Iasi, redactor sef al revistei Dacia Literară, critic de teatru, realizator TV, secretar literar al Teatrului Mihai Eminescu din Botosani.
- Traian Apetrei, director al Teatrului Mihai Eminescu din Botosani.
   Vom discuta in primul rand despre oportunitatea si posibilitatea de a realiza o stagiune permanenta a teatrului botosanean in Veneto. Ma bucur mult ca acest privilegiu de a avea un teatru in limba materna revine in premiera romanilor din Veneto.
    Vom rasfoi si lectura impreuna cel mai nou numar al revistei Dacia Literara si cea mai recenta carte semnata de Calin, Emil Coseru, pe scena vietii.
Vom fi acompaniati de flautul fermecat al Anica Traistari Verdes.
Ina Cirlan se antreneaza deja sa dirijeze ordinea de bataie.
Vor fi flori, carti, reviste si multe vorbe...
Sa nu lipsiti dragilor!!!

Doamnele Artelor




Muzeul de Artă Vizuală 


Galați


27 februarie - 15 martie 2015





   Muzeul de Artă Vizuală Galaţi are plăcerea să vă invite la vernisajul expoziţiei Doamnele Artelor vineri, 27 februarie, ora 12.30.
   Martie este considerată a fi o lună dedicată femeilor, astfel, expoziția ce se deschide la sfârșitul acestei săptămâni reprezentând un cadou pe care Muzeul de Artă Vizuală îl oferă în prag de primăvară, doamnelor acestui oraș și nu numai.
   Expoziţia reuneşte lucrări de grafică și sculptură din patrimoniul muzeului, aducând un omagiu unor valoroase artiste românce. Le regăsim pe Georgeta Arămescu-Anderson, Liana Axente, Geta Brătescu, Eva Cerbu, Maria Dumbravă, Elena Hanagic, Florica Ioan, Ala Jalea Popa, Hildegard Klepper Paar, Lola Schmierer-Roth, Ligia Macovei, Hortensia Puia Masichievici, Ileana Micodin, Wanda Mihuleac, Theodora Stendl Moisescu, Iulia Oniță, Tia Peltz, Milița Petrașcu, Margareta Sterian, Clarette Watchel, Lelia Zuaf.
   Doamnele Artelor, cu ale lor lucrări pline de forță, dar și de sensibilitate, își așteaptă vizitatorii până pe 15 martie.

Casa de pariuri literare




Lansare de carte


Sorin Stoica: Dincolo de frontiere. Opere


Club A, Bucuresti


28 februarie 2015






    Sâmbătă, 28 februarie 2015, de la ora 19.00, în Club A va avea loc o nouă întâlnire CDPL FEST 34 - Ediția Sorin Stoica, prilejuită de lansarea volumului Dincolo de frontiere. Opere, recent apărut la Casa de pariuri literare. O repunere în discuție a operei celui mai important prozator al generației 2000. Cu acest prilej va fi proiectat și documentarul A writer's will (2006, r. Gabriel Achim). Prezintă Simona Noapteș.
    "Trebuie spus că, deși dispărut mult prea devreme, înainte de a împlini treizeci de ani, Sorin Stoica a scris și a publicat relativ mult. (Fără a fi, cumva, prin asta, industrios). Spre surpriza tuturor, inclusiv a editorilor, volumul acesta, conținând numai literatura (adică nu și cercetările academice adiacente, din sfera antropologiei culturale) se apropie, cantitativ, de o mie de pagini. Povestiri, romane, publicistică, jurnal, corespondență (electronică), note disparate (extrase din cele câteva agende). Singura excepție o reprezintă, aici, prezența disertației de masterat, realizată sub îndrumarea profesorilor Șerban Anghelescu și Vintilă Mihăilescu."(Cosmin Ciotloș)

In Memoriam




Lansare de carte


Ion Iancu Lefter: Invierea a doua


Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul, Vaslui


27 februarie 2015



Evenimentul aniversar: Irimescu 112




Arta plastică contemporană românească


Muzeul de Artă Ion Irimescu, Fălticeni


27 februarie 2015





   Muzeul de Artă Ion Irimescu, în colaborare cu Primăria Municipiului Fălticeni, Consiliul Local al Municipiului Fălticeni şi Fundaţia culturală Ion Irimescu Fălticeni vă invită vineri, 
27 februarie 2015, ora 12.00, în Sala Pictor Aurel Băeşu la Evenimentul aniversar: Irimescu 112. Festivitatea aniversară va debuta cu mesajele şi alocuţiunile transmise de invitaţi, urmate de avanpremiera semnal: Irimescu- Demiurgul de Tăceri, al cărui autor este profesorul Gheorghe A. M. Ciobanu. 
   Tot în cadrul acestui eveniment va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură: Dialog, semnată de profesorii Gabrel şi Călin Baban, moment ce va fi prezentat de scriitorul Grigore Ilisei şi de criticul de artă Gheorghe A. M. Ciobanu. Seria activităţilor va fi încheiată cu un moment muzical. 

Sarbatoarea iubirii




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Colectia de Istorie a Farmaciei, Cluj - Napoca


28 februarie 2015





Expozitie retrospectiva




Arta plastica contemporana romaneasca


Dimitrie Loghin


Galeriile Alfa, Bacau


26 februarie 2015




***Complexul Muzeal Iulian Antonescu Bacau

"predispusă pentru investigația în aria fantasticului"




Arta plastică contemporană românească


Paula Ribariu







Contrapunct.



Consemnare publicată în Revista România literară, Nr. 37, de joi, 13 septembrie 1973.


Biblioteca Centrală Universitară, Carol I, București. 20 - 30 mai 2011.


Album, Klartext Verlah, Essen, Germania. 2014.


   Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 26 februarie, ora 17:00, la vernisajul expoziției Paulei Ribariu, Spațiul spiritual – Brazda.
   Expoziția va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănățeanu, până pe 15 martie 2015, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00.


***Mai multe despre Paula puteți afla și de aici:

Smaranda Brăescu - Regina aerului




Muzeul de Istorie Paul Păltănea


Muzeul Casa Colecțiilor, Galați


27 februarie 2015




   Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, în parteneriat cu Școala Gimnazială Gheorghe Munteanu Galaţi şi Biblioteca V. A. Urechia – Filiala nr. 2 Paul Păltănea Galați, vă invită vineri, 27 februarie 2015, ora 12.00, la evocarea cu tema SMARANDA BRĂESCU – REGINA AERULUI, activitate ce face parte din proiectul educațional Personalități gălățene în cadrul căruia ne-am propus să readucem în atenția publicului personalități celebre care s-au impus în diferite domenii de activitate.
    "Smaranda Brăescu, fiica acestor plaiuri, și-a desfăcut aripile către tăriile cerului într-o vreme în care puţine femei îndrăzneau să ridice privirea către înalt. Cu tenacitate, curaj și pasiune și-a urmat visul de a deveni campioana europeană (1931), apoi mondială (1932), la parașutism și de a învăța să piloteze. Pionieratul său în istoria aeronauticii poate reprezenta un model pentru tinerii gălățeni pe care-i invităm să o cunoască mai bine prin intermediul fotografiilor și obiectelor ce i-au aparținut, aflate în patrimoniul muzeului nostru.” (muzeograf Mihaela Damian)
   Evenimentul se va desfăşura la Muzeul Casa Colecţiilor, secţie a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi.

Întâlnirile Culturale



Club A, Bucuresti


27 februarie 2015





   Vineri, 27 februarie, Florin Silviu Ursulescu și prietenii săi vă așteaptă la o nouă ediție a Întâlnirilor Culturale Club A - 45 de ani. Muzică de ascultat, afișe de discutat și amintiri de depănat. De la 18:30 în Club A. Intrarea este gratuită.

Pro Patrimonio. Studii de artă veche românească




Lansare de carte


Victor Simion


Muzeul National de Istorie a Romaniei, Bucuresti


27 februarie 2015



lansare pro patrimoniu


Dragi prieteni,
   MNIR are plăcerea de a găzdui lansarea volumului Pro Patrimonio. Studii de artă veche românească semnat de istoricul de artă, prof. Victor Simion.
   Evenimentul are loc vineri, 27 februarie 2015, începând cu ora 13.00, în Sala Lapidarium a muzeului, din Calea Victoriei nr. 12, București.
Vă așteptăm cu drag!
Detalii:

Targ numismatic si filatelic




Colectii si Colectionari


Filatelie, Numismatica


International Trade Center S. A., Brasov


editia a XC-a, 14 martie 2015




***Negru Marius

Purim 5775




Comunitatea Evreilor


Bucuresti


4 - 5 martie 2015





***FCER - Cultura Arta Stiinta

Chef de albastreli




Expozitie de fotografie


Anton Marinescu


Libraria Carturesti, Bucuresti


2 - 14 martie 2015


 


     Vă invit la disecția cromatică a albastrului analizând metodic componentele sufletești ale acestei culori.
     Parafrazându-l pe Kandinski din Spiritualul în artă vă doresc închinarea albastrului către adânc, ecou al transcendenței fiecăruia ori, de nu-i cu putință, măcar adunarea unor impresii spirituale, a unor atmosfere de colorit, substanța de fundal pentru trăirile activate în fotografiile expuse. Ori dacă nici pentru aceste experimentări nu va obosiți mersul și dispoziția vă aștept doar și pentru liniștea iritantă de care, pe cuvânt de onoare, nu-s lipsite imaginile din expoziție. Liniște cu chef de neliniște.
Sau doar pentru chef...
    Vă invit astfel, pentru oricare dintre motivele mai sus oferite, să ne întâlnim luni, 2 martie, ora 19.00 la Ceainăria Carturesti din strada Pictor Arthur Verona nr. 13 -15, să marocărim în cerul văruit perete al Chefchaouenului, loc de inspirație pentru această serie de fotografii expuse.
Lucrările vor fi expuse țintuind pereții până pe 14 martie.

Targ de Martisor




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


23 februarie - 8 martie 2015




40 de zile




Lansare de carte


Chris Simion


Libraria Carturesti, Bucuresti


1 martie 2015





    Vino alături de noi la lansarea originală a celui mai nou roman scris de Chris Simion, 40 de zile. După bestseller-ul Ce ne spunem când nu ne vorbim, Chris ne provoacă din nou cu o creaţie incântătoare şi surprinzătoare despre drumul către noi inşine şi sinceritate.
    Pornim într-un turneu unic în România: 40 de zile, 40 de oraşe, 40 de librării, 40 de întâlniri cu cititorii.

Primul eveniment are loc duminică, 1 martie, ora 15.00, la Cărtureşti-Verona.

   Ne întâlnim apoi in Focşani, Bacău, Piatra Neamţ, Iaşi, Suceava, Baia Mare, Oradea, Arad, Timişoara, Deva, Reşiţa, Turnu Severin, Ploieşti, Constanţa, Braşov, Tg. Mureş, Turda, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Sibiu, Rm. Vâlcea, Brăila, Galaţi, Tulcea, Călăraşi, Piteşti, Mangalia, Giurgiu, Făgăraş, Buşteni, Craiova, Alexandria, Buzău, Slobozia, Câmpina, Predeal, Sinaia, Târgovişte. Calatoria autoarei începe la 1 martie la Bucureşti şi se va încheia pe 9 aprilie.
   Cartea, scrisă în 40 de zile, este un joc al introspecţiei şi al (re)găsirii de sine. Recomandat persoanelor aflate în derută existenţială, cu alergie la minciună şi cu tulburări de maturitate. Jocul începe cu o singură pistă: sufletul tău. În fiecare zi cobori în tine, în adânc. N-ai cum să te-ntorci, n-ai cum să te-opreşti, ci doar să mergi înainte. Ultima zi este răscrucea, momentul deciziei: "încotro?". Cele 40 de zile de reflecţie şi sinceritate îţi dau răspunsul şi la final nu mai ai nicio şansă de ezitare...simţi exact pe unde s-o iei.
***Editura Trei

Salonul de literatura Junimea




Galeriile Pod-Pogor, Iasi


Nicoleta Popa


25 februarie 2015





***Muzeul Literaturii Romane Iasi