marți, 3 iunie 2014

Bucurestiul arhitectului Cristofi P. Cerchez




Muzeul Municipiului Bucuresti


Bucuresti


5 iunie 2014




afis 5 iunie

   Joi, 5 iunie 2014, are loc la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu, conferinţa Bucureştiul arhitectului Cristofi P. Cerchez susţinută de Oana Marinache.

   Hristea Cristofi Cerchez (1872-1955) a fost un inginer şi arhitect român, de origine armeană, reprezentant de seamă al stilului neoromânesc, care a dat Bucureștiului nenumărate construcții reprezentative în secolul al XX-lea.
   În 2012, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea sa, personalitatea și cariera sa au fost aduse în atenția publicului prin intermediul articolelor și conferințelor, printr-un traseu urban și al tururilor ghidate prin București, precum și prin proiectul educațional ce s-a desfășurat în 10 școli bucureștene sub coordonarea Oanei Marinache și finanțat de Ordinul Arhitecților din România. La Editura ACS, prin susținerea Uniunii Arhitecților din România, a apărut în noiembrie 2012 monografia dedicată lui Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din București, pe care o puteți găsi și la standul Muzeului Municipiului București.
   Invitata specială a conferinței din 5 iunie este dr. Simona Condurățeanu, nepoata arh. Cristofi P. Cerchez.

  Oana Mihaela Marinache este istoric de artă, președinta Asociației Istoria Artei și autoarea monografiilor Cristofi Cerchez, un vechi arhitect din București și a Reședințele Știrbey din București și Buftea: arhitectura și decorația interioară.

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.

Următoarele conferinţe ale lunii iunie sunt:

12.06.2014 Militantismul pro sau contra patrimoniului cu Adrian Crăciunescu
19.06.2014 „Retorica adulterului cu Sebastian Grama
26.06.2014 Fotografi bucureşteni I cu Emanuel Bădescu

Festivalul Scoala de nume mari




Universitatea din Bucuresti


Piata Universitatii


5 - 7 iunie 2014





   În perioada 5-7 iunie, Universitatea din Bucureşti, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București și Asociația Editorilor din România (AER), organizează, în Piaţa Universităţii, Festivalul de cultură ,Şcoala de nume mari. Evenimentul îşi doreşte să prezinte istoria şi valorile instituției şi să aducă în prim-plan corpul profesoral, alumnii şi studenţii cu rezultate deosebite ai Universităţii.
   "Universitatea din Bucureşti este una dintre cele mai importante instituţii de învățământ, cercetare şi cultură a României, care şi-a construit în timp şi un solid prestigiu internaţional. Acest festival are tocmai obiectivul de a prezenta publicului larg aspecte care țin de dezvoltarea Universității din Bucureşti, momente definitorii în istoria de renume a acesteia, dar și impactul activității academice a instituției asupra culturii și știnței din România. Este, în același timp, și un prilej de a omagia marile personalităţi ale României, absolvente ale Universităţii, care au contribuit la prestigiul cultural al ţării şi de a elogia profesorii, alumnii şi studenţii instituției noastre”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Rectorul Universității din Bucureşti.
   În incinta cortului special amenajat în Piața Universității, la Statui, va fi organizat un târg de carte universitară la care vor participa cele mai importante edituri autohtone. Programul de vizitare: zilnic, între orele 10:00 și 20:00.
  De asemenea, în intervalul orar 11:00 – 18:00 vor avea loc dezbateri conduse de cunoscuți profesori și oameni de cultură precum: prof. Paul Cornea, acad. prof. Dinu Giurescu, prof. Adrian Cioroianu, prof. Zoe Petre, prof. Lidia Vianu, prof. Mircea Vasilescu, prof. Liviu Papadima, scriitorii Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Daniel Cristea-Enache, cunoscutul matematician și cercetător Radu Gologan și mulți alții. Printre temele aduse în discuție se numără: Literele românești – Ștafeta generațiilor, Cenacluri și reviste literare ale Universității din București, De la Seneca la James Joyce, Cine sunt eu? – Aplicații psiho-educaționale ale cunoașterii personalității, Istoria – între cultură și politică.
  Mai mult, în fiecare seară, începând cu ora 19:00, participanţii la Festival se pot bucura de concerte susținute de tineri muzicieni precum: Sașa-Liviu Stoianovici, We Singing Colors & Byron și Luiza Zan.

Noi doi și atât




Lansare de carte


Pușa Roth în dialog cu Eugen Cristea și Cristina Deleanu


Biblioteca Metropolitană, București


4 iunie 2014





Lansare: ora 14:00.
Invitați: Cristina Deleanu, Eugen Cristea
Volum aparut la Editura Ars Longa din Iați, în colecția Summa cum laude
Prezinta:
Pușa Roth, Costin Tuchilă, Christian Tamaș



"Declaratie de dragoste"




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile





Un petec de hartie, care mi-a atras atentia initial datorita antetului, 
mi-a dezvaluit, la o cercetare mai atenta, un mic fragment dintr-o istorie antebelica.
Nelu, care semneaza "afectuos" 
se pare ca este indragostit de o pacienta ce frecventa 
Eforia Spitalelor Caritas si Noua Maternitate (Serviciul Boli Interne).
Nu stiu daca Nelu era chiar medic, scrie frumos, corect dar...
parca prea citet pentru o asemenea indeletnicire...
Stiu insa ca era macinat de dor intre "doua inspectii sanitare"...

Festivalul National de Teatru Primavera




Cazino, Sinaia


editia a VII-a, 5 - 8 iunie 2014





Si daca tot am ajuns aici, aveti mai jos o alta informatie utila:

Recreatia foarte mare




Initiative de toata lauda


Centrul Cultural Dunarea de Jos


Teatrul Muzical Nae Leonard, Galati


3 iunie 2014





COMUNICAT de PRESĂ

  Fideli dezideratului instituției noastre: Suflet câtre Suflet!, cursanții Secției Școala de Arte dorind să o sprijine pe Fabiola Antonia Carp (o fetiță de 8 ani cu dizabilități ce are nevoie de un aparat fixator circular foarte scump), organizează marți, 3 iunie 2014, de la ora 18.00, la Teatrul Muzical Nae Leonard, spectacolul caritabil Recreația foarte mare în cadrul proiectului Estrada Copiilor. La spectacolul la care sunteți invitați își dau concursul elevii claselor de canto muzică ușoară, actorie, balet, ansamblul Doinița Covurluiului și orchestra Școlii de Arte. 

Manager
SERGIU DUMITRESCU

Romania Regelui Carol I




Complexul Muzeal Iulian Antonescu


Bacau


4 iunie 2014



Povesti despre Cluj




Asociatia Vechiul Cluj


Infractiuni, executii si torturi in Clujul de altadata


Klausen, Cluj-Napoca


5 iunie 2014



Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească




Muzeul Memorial Nicolae Iorga


Lansare de carte


Vălenii de Munte


5 - 7 iunie 2014





   Joi, 5 iunie 2014, ora 11.00, la Muzeul Memorial Nicolae Iorga din Vălenii de Munte, strada George Enescu, nr. 1-3, se vor deschide lucrările celei de a IX-a ediții a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească. Această sesiune este dedicată împlinirii a 143 de ani de la nașterea istoricului Nicolae Iorga.
  În cadrul prezentei ediții vor susține comunicări științifice peste 40 de colegi din rețeaua națională a muzeelor memoriale, invitați de onoare fiind dr. Petre Țurlea, prof. univ. dr. Alex Mihai Stoenescu, personalități marcante ale istoriei și culturii naționale.
  Totodată va avea loc și lansarea volumului Tratat de istoriografie generală – autor prof. univ. dr. Alex Mihai Stoenescu.

Acces Art




Parcul Botanic, Timisoara


6 - 8 iunie 2014




Printre participanti: Libraria Cartea de Nisip (7 - 8 iunie, incepanad cu ora 14:00)

Sub soarele Eladei




Prezente romanesti peste hotare


Valentina Drutu


Veria, Grecia


2 - 18 iunie 2014




Uniunea Artistilor Plastici - Filiala Iasi
va invita la vernisajul expozitiei de pictura a artistei
Valentina Drutu
ce va avea loc luni, 2 iunie, ora 20:00
la Galeria Papatzikou, Veria, Grecia

***via Muzeul De Arta Prahova

Utopii performative




Lansare de carte


Cristina Modreanu


Libraria Humanitas din Fundul Curtii, Bucuresti


6 iunie 2014





   Noua carte a criticului Cristina Modreanu, Utopii performative. Artiști radicali ai scenei americane în secolul 21 va fi prezentată într-u cadru mai puțin formal pe 6 iunie, ora 18.30, la Librăria din Fundul Curții. Lansarea din 6 iunie va fi însoțită de o dezbatere pe tema Artiștii de mâine – de ce (nu) ne plac? moderată de profesor universitar Marian Popescu, care a scris și prefața volumului.
  "Cartea include un nucleu de artiști americani care, prin temele alese și prin practicile lor de lucru, încearcă să reconfigureze artistic transformările prin care trecem cu toții – oameni și societăți – la acest început de secol 21. Aceste încercări utopice trezesc însă adesea disconfortul publicului și/sau respingere din partea criticilor. De aceea împreună cu profesorul Marian Popescu, am ales această temă de discuție la care vor lua parte Ioana Păun, Carmen Lidia Vidu și Mihaela Michailov, câțiva dintre artiștii români care pot spune din proprie experiență cum reușesc să-și păstreze direcțiile de cercetare fie cu ajutorul, fie în ciuda reacțiilor pe care opera lor le trezește”, spune autoarea cărții. 
  Recent ieșită din tipar, cartea Utopii performative urmează să fie lansată și la Sibiu, vineri, 13 iunie, ora 13.00 la Centrul Habitus, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru și pe 15 iunie, ora 11.00, la Galeria Calina din Timișoara, în programul Festivalului European al Spectacolului.
  Cartea este un proiect cultural sustinut de UNITER – Uniunea Teatrală din România, din timbrul teatral și apare cu sprijinul Asociației Române pentru Promovarea Artelor Spectacolului. Autoarea mulțumește și Comisiei Fulbright România, precum și Teatrului de Comedie pentru susținere.

Pe simezele Bacăului




Arta plastică contemporană românească


Eugen Crăciun


Muzeul de Artă Contemporană, Bacău


5 iunie 2014






COMUNICAT DE PRESĂ

   Iubitorii de artă sunt invitaţi joi, 5 iunie 2014, ora 17.00, la vernisajul expoziţiei
Retrospectiva Eugen Crăciun, organizat de Centrul de Cultură George Apostu Bacău în spaţiul Muzeului de Artă Contemporană.
   Ampla expoziţie de pictură şi grafică dedicată maestrului Eugen Crăciun se doreşte a fi un omagiu adus pictorului român, şi totodată, o confirmare a expresivităţii şi perenităţii artei sale. Aceasta reuneşte o serie de opere ale artistului aflate în colecţii publice şi private.
   Pictorul Eugen Crăciun s-a născut pe 28 februarie 1922 la Piatra Neamţ, a urmat Academia de Arte Frumoase din Iaşi, la clasa profesorului Corneliu Baba, şi Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, avându-i profesori, printre alţii, pe maeştrii Alexandru Ciucurencu şi Octav Angheluţă. 


   Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, artistul a participat la un număr impresionant de expoziţii personale şi colective în ţară: Bacău, Piatra Neamţ, Roman, Iaşi, Bucureşti, şi în străinătate: Viena, Praga, Leningrad, Moscova, Calcutta, Veneţia, Florenţa, Marsilia, Pekin, Sofia, Varşovia, Budapesta, Berlin, Belgrad, Dresda, Nisa, Copenhaga, Istanbul, Ankara, Cairo, Alexandria, Damasc, Paris, Helsinki, Torino, Tokio, Veneţia, Chişinău. A decedat la 18 aprilie 2001, la Bucureşti.
   În deschiderea expoziţiei ne vom bucura de prezenţa prof. univ. dr. Petru Bejan, de la Universitatea Al. Ioan Cuza Iaşi, care ne va introduce în universul creativ al artistului.
Manifestarea culturală va fi întregită de un microrecital de pian la două mâini, protagoniste fiind prof. Cornelia Erhan şi prof. Antonela Leahu. În program vor putea fi audiate lucrări ale compozitorilor: M. Moszkowski, E. Elgar, S. Rachmaninov, C. Saint-Saëns, A. Diabelli.
   "Arta nu a fost şi nici nu poate să fie realitate, fiindcă este exprimarea interioară a ceea ce simte şi concepe artistul. El exprimă un adevăr ce porneşte din interiorul său.”
   "Pictura trăieşte numai prin maximum de forţă, de strălucire, de intensitate şi profunzime a culorii; altfel nu este pictură, ci desen colorat.” (
Eugen Crăciun).

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile





Un alt document care se refera la un domeniu, al...vietii, ceva mai special.
Abonamente Candele Cimitirul (Serban Voda in cazul nostru).
Emis de catre Casa Gradinilor Publice din Capitala, la 19 octombrie 1936.

Erau vremuri "asezate", poate mult mai bine "organizate" decat cele de astazi.
Dar oamenii tot oameni...
Judecand dupa datele trecute in "inscris", mai uita, mai amana....
Mai ales cand e vorba de dat bani !

Pe simezele sibiene




Arta plastica contemporana romaneasca


Grigore Popescu - Muscel


Muzeul National Brukenthal, Sibiu


4 - 30 iunie 2014





   Grigore Popescu-Muscel se naşte pe 23 noiembrie 1945 la Câmpulung Muscel /Argeş. Urmează liceul în oraşul natal. În 1969 absolvă Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, Secţia Pictură. Obţine numeroase atestate pe domeniile: pictură, pictură murală, restaurare pictură murală de epocă şi pictură pe lemn, iar în 2004 obţine atestatul de Expert.    
   Impresionează cu un număr mare de expoziţii personale şi de grup, pictură de şevalet, în ţară şi străinătate şi realizează peste 70 de ansambluri de pictură murală monumentală împreună cu soţia sa, Maria Popescu-Dragomir, pictor şi restaurator. Obţine numeroase premii, medalii, diplome şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, pentru activitatea desfăşurată în promovarea artei.
   Trei apariţii editoriale pun în valoare opera artistului:  Borzeşti,  frescă  şi istorie, Ed. Magic Print, Oneşti, 2008; Nürnberg,  frescă şi istorie, Ed. GEDO, 2009; Prof.Univ.Dr. Mihail Diaconescu, Lainici, capodoperă a artei româneşti şi europene, Ed. Evanghelimos, 2010, dar şi numeroase articole scrise de specialişti şi publicate în timp.
   "Am spus și am scris, cu ani în urmă, că Grigore Popescu - Muscel este, probabil, cel mai important pictor muralist al ortodoxiei europene. În paleta bogată, în suprafețele mate sau strălucitoare, în decorativismul bine stăpânit ale artistului bănuiam un posibil maestru al șevaletului. Acum abia, prin pictura sa de șevalet, l-am înțeles cu adevărat pe mult prețuitul muralist."  (Acad. Răzvan Theodorescu, Exp. Mogoşoaia 27/07/2013).
   "Dacă în frescă se afirmă ființa sa diurnă, în pictura de șevalet avem oportunitatea să vedem latura sa romantic răzvrătită, aceea a unui dionisiac care își exteriorizează neliniștile. El aparține acelei tipologii de artist la care luciditatea există într-o bună simbioză cu intensitatea trăirilor perceptive și afective fără însă a interfera în exces." (Cătălin Davidescu, Revista Ramuri, nr. 12, 2013).
    "Aplicarea amplă, viguroasă a tuşelor, poate cu generozitatea, lirismul si vitalitatea grigoresciană, cu sensibilitatea şi neliniştea andreesciană şi cu prezenţa gravă, halucinantă - ţuculesciană a fiinţei umane, conferă modernitate şi solemnitate spaţiului plastic al imaginii, <o locuire spirituală în universul limbajului artistic>, într-o armonie de culori calde şi de lumină."  (Magdalena Radut, Revista Scrisul Românesc, nr. 1, 2014)
***Text oferit de curatorul expoziţiei: Dr. Robert Strebeli

Să ne cunoaștem artiștii - pictor, profesor de limba și literatura franceză




Arta plastică contemporană românească


Constantin Calafeteanu (1911 - 1987)



Peisaj - Deltă - ulei.



Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 15. 6 aprilie 1968.



Articol, semnat Anca Arghir, publicat în Revista Arta plastică, Nr. 5. Mai 1968.


Expoziție retrospectivă și lansare album monografic.
Galeriile de Artă Artex, Râmnicu Vâlcea.
Vernisaj: 6 iunie 2014.


Galeria Art Nouveau, Târgu Mureș. 7 - 28 iulie 2023.

Traditie, Istorie, Armata




Muzeul Militar National Regele Ferdinand I


Bucuresti


Prima editie, 5 - 6 iunie 2014






   Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I organizează în zilele de 5 şi 6 iunie 2014, sesiunea anuală de comunicări ştiinţifice Tradiţie, Istorie, Armată, ediţia I.
   Sesiunea se va desfăşura pe trei secţiuni: Istorie, Patrimoniu muzeal şi Restaurare- conservare. La această manifestare vor prezenta comunicări, specialişti din domeniul istoriei şi istoriei militare, cadre didactice, muzeografi, restauratori şi conservatori, de la muzee şi biblioteci din Bucureşti şi din ţară.

Expo Piticot




Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu


Campina


1 iunie 2014




***Muzeul de Arta Prahova

Maramures - Transcarpathia Info Tour




Muzeul Maramuresean


Lansare de publicatii


Sighetu Marmatiei


4 iunie 2014





***Kosinszki Sorin

Expozitie de icoane pe sticla




Muzeul de Arta Prahova Ion Ionescu-Quintus


Ploiesti


3 - 8 iunie 2014