vineri, 23 mai 2014
Sarbatorim copilaria
Diaspora romana
Comunitatea Romana Sfantul Stefan cel Mare
Atena, Grecia
1 iunie 2014
Comunitatea Romana Sfantul Stefan cel Mare, in colaborare cu Ambasada Romaniei din Atena, organizeaza cu ocazia Zilei Copilului spectacolul 1 Iunie-Sarbatorim copilaria la sediul Ambasadei Romaniei, str. Emmanouil Benaki nr. 7, Paleo Psihiko.
Cu aceasta ocazie vom serba si sfarsitul anului scolar 2013-2014 iar elevii Scolii romanesti din Atena- cursuri de weekend in cadrul careia se desfasoara cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie română (cursuri co- finantate de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP)- Ministerul Afacerilor Externe) vor prezenta un program artistic ce contine cantece, poezii, scenete de teatru
In incheierea programului, elevii vor primi diplomele aferente anului de absolvire.
Va multumim si va asteptam cu mare drag !
INTRARE LIBERA!
Dumnezeu se uita la noi cu binoclul
Editura Polirom
Emil Brumaru
Bookfest, Romexpo, Bucuresti
31 mai 2014
Ora 14:40.
Invitati:
Adina Dinitoiu, Alex Stefanescu
Moderator:
Daniel Cristea - Enache
Concert caritabil
Initiative de toata lauda
Fundatia Principesa Margareta a Romaniei
The Yellow Club, Bucuresti
31 mai 2014
Clubul de lectura Nemira
Douglas Adams: Ghidul autostopistului galactic
Libraria Carturesti, Bucuresti
editia a XV-a, 26 mai 2014
Arthur Dent este pe cale de a-şi vedea casa demolată de către autorităţi. Prietenul său îi explică că este de pe o altă planetă şi că în curând întreaga lume va fi distrusă pentru a face loc unei rute hiperspaţiale. Astfel, cei doi se furişează la bordul navei Vogon Constructor. Vogonii le vor crea numai probleme, dorind pe tot parcursul călătoriei lor să-i ucidă. Ceea ce au pământeanul şi prietenul său în avantaj faţă de aceştia sunt: Ghidul autostopistului galactic, un robot cu un creier mare, pe însuşi preşedintele galaxiei, o pământeancă şi nişte şoareci care au puterea de a răspunde la întrebările supreme ale omenirii.
De la Mircea cel Batran la Neagoe Basarab
Lansare de carte
Ramona Neacsa Lupu
Muzeul de Istorie, Targoviste
23 mai 2014
La Muzeul de Istorie din Târgoviște se lansează astăzi, 23 mai, la ora 18.00, cartea De la Mircea cel Bătrân la Neagoe Basarab. Raporturile dintre biserica și domnie, autor Ramona Lupu Neacsa. Prezintă Ovidiu Cristea.
Radu Florescu - Viata si opera
Complexul Muzeal Curtea Domneasca
Muzeul de Istorie, Targoviste
23 mai - 25 iunie 2014
Festivalul Național al Tradițiilor
Muzeul Olteniei - Secția de Etnografie
Craiova
27 - 29 mai 2014
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj şi în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, Muzeul Olteniei Craiova, Secţia de Etnografie, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, organizează în perioada 27 – 29 mai 2014, în cadrul Zilelor Craiovei, Festivalul Naţional al Tradiţiilor.
Această reuniune complexă a expresiilor folclorice româneşti, ilustrată în aer liber, în Parcul Sf. Dumitru şi împrejurul Casei Băniei (Secţia de Etnografie), va cuprinde o expoziţie de artă populară tradiţională cu vânzare în care vor putea fi admirate obiecte de ceramică, sculptură în lemn, icoane, port popular, ţesături, sticlă, instrumente muzicale, obiecte din os etc.
În acelaşi cadru, gastronomia tradiţională va fi reprezentată prin dulceţuri, prăjituri, afumături, brânzeturi, sucuri, miere, ulei. Pe o scenă amplasată în acelaşi spaţiu, ansambluri folclorice, solişti şi rapsozi populari vor prezenta publicului larg valorile muzicale şi coregrafice ale folclorului românesc.
Programul manifestării este următorul:
Marţi, 27 mai 2014, ora 11:00
va avea loc deschiderea oficială a manifestării.
Marţi, 27 mai 2014,
Expoziţie în aer liber cu vânzare
orele 10:00-20:00
Spectacole folclorice
orele 11:00-14:00; 16:00-18:00
• Fanfara Trâmbiţaşii Domnului - Desa, Dolj
• Ansamblul Elefteria - Comunitatea Elenă, Calafat, Dolj
• Ansamblul Altița - Căminul Cultural Maglavit, Dolj
• Ansamblul Doina Mischiului - Căminul Cultural Mischii, Dolj
• Ceata lui Streaşă - comuna Melineşti, Dolj
• Rapsozii populari: Valentina Simion (voce), Viorel Rădoi (voce)
- Pielești, Dolj
• Soliştii vocali: Lavinia Bârsoghe, Manuela Motocea
Miercuri, 28 mai 2014
Expoziţie în aer liber cu vânzare
orele 10:00-20:00
Spectacole folclorice
orele 11:00-14:00; 16:00-18:00
• Gelu Voicu şi Taraful Burnasul
• Taraful lui Constantin Lătărețu, Lelești, Gorj
• Ansamblul Romanați din Caracal, Olt
• Grupul vocal Oltenași cu oltencuțe al
Palatului Copiilor din Drobeta-Turnu Severin, Mehedinți
• Ansamblul Alunelul - Căminul Cultural Pielești
• Rapsozii populari: Ion Crețeanu (cobză și voce), Marcel Boța (cobză și voce),
Marius Gheorghe (caval și voce)
• Solistă vocală: Zorina Bălan
Joi, 29 mai 2014
Expoziţie în aer liber cu vânzare
orele 10:00-17:00
Comunitatea armeneasca din Bucuresti de la segregare la zestrea culturala
Muzeul Municipiului Bucuresti
29 mai 2014
Armenii reprezintă o componentă insignifiantă a populaţiei Bucureştiului de astăzi. În ciuda acestui aspect, amprenta lor culturală în spaţiul urban este de necontestat. Prezenţa armenilor în Capitală datează de aproape cinci secole. Poposirea lor în spaţiul românesc şi, implicit în Bucureşti, se leagă de ceea ce ştiu să facă mai bine, anume comerţ. În decursul celor mai bine de cinci sute de ani petrecuţi aici, comunitatea armenească a avut parte de un trai oscilant. La începuturi, din cauza religiei practicate, armenii au avut parte de ostilitate din partea bisericii şi a bucureştenilor, motiv pentru care au fost nevoiţi să trăiască segregaţi în afara oraşului.
Secolul XVII aduce modificări substanţiale în privinţa locuirii, oraşul sporind ca suprafaţă a încorporat mahalaua armenească în el. Asimilarea armenilor s-a făcut lent prin concesii religioase şi căsătorii mixte, iar aprecierea de care se bucură armenii în prezent reprezintă o compensaţie temporală a segregării de altădată.
Prezintă Viorel Mionel, doctor în geografie, titlu acordat de Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti şi, totodată, lector la Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). Dintre materiile predate la facultăţi din cadrul ASE merită amintite: geografia economică mondială, geopolitica şi geografia socială (la programul postuniversitar de Economie Socială). Este coautor al lucrărilor Methodology of Interdisciplinary Studies in the Area of Social Sciences (2010, TISCASS, Ruse, Bulgaria), România aşa cum este (2012, Editura ASE) şi autor al lucrărilor Segregarea urbană: separaţi dar împreună (2012, Editura Universitară) şi România ghetourilor urbane: spaţiul vicios al marginalizării, sărăciei şi stigmatului. Activitatea profesională esta întregită de cele peste 20 de articole ştiinţifice publicate în reviste de specialitate dintre care merită amintite: The Socio-Spatial Dimension of the Bucharest Ghettos (Transylvanian Review of Administrative Sciences, 2011), Pata care devine din ce în ce mai vizibilă. Cazul segregării etnice din ghetoul Pata Rât, Cluj-Napoca (Sfera Politicii, 2012), Romania of the Urban Ghettos – Favourite Space for the Amasses of Social Supported Persons (Journal of Social Economy, 2012) şi Ghetourile urbane şi alegerile electorale. De ce sunt importante ghetourile pentru oamenii politici? (Sfera Politicii, 2012). La cele de mai sus se adaugă o serie de comunicări ştiinţifice (în ţară şi străinătate), conferiţe publice şi emisiuni radio.
Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.
Următoare conferinţe vor fi:
05.06.2014 Bucureştiul arhitectului Cristofi P. Cerchez cu Oana Marinache
12.06.2014 Militantismul pro sau contra patrimoniului cu Adrian Crăciunescu
19.06.2014 Retorica adulterului cu Sebastian Grama
Visuri si secrete
Lansare de carte
Danuta Walesa
Bookfest, Romexpo, Bucuresti
29 mai 2014
Soția fostului lider al Solidarităţii și președinte al Poloniei, Lech Wałęsa,
va lansa volumul autobiografic Visuri și secrete.
Emil Hurezeanu va găzdui lansarea într-un dialog fascinant cu autoarea și
Piotr Adamowicz, în prezența lui Leszek Biały și a Ștefaniei Nalbant.
Targ cu mestesugari si produse traditionale
Muzeul National al Taranului Roman
Bucuresti
23 - 25 mai 2014
Fundația Kogaion 115 organizează Târg cu meșteșugari și produse tradiționale, în curtea Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 23 – 25 mai 2014.
Târgul acestei ediții, din preajma sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena, reunește numeroși creatori populari, care vor expune icoane, ceramică de Korund, țesături și costume țărănești de la Gura Humorului, podoabe tradiționale, obiecte ingenios lucrate din lemn.
Din Maramureș, producătorii vin cu fructe delicioase din Șomcuța Mare, sucuri și siropuri, miere și desigur prăjituri făcute după rețetele bunicuțelor din zonă. Din Bucovina, gospodinele aduc cozonaci și poale-n brau, iar din Ardeal vor fi calde, pentru oaspeți, langoșile cu brânză și smântână.
Anticarii din curtea interioară sunt pregătiți cu nenumărate obiecte cărora trecerea anilor nu le-a luat din frumusețe.
Înainte de vizitarea expozițiilor Muzeul Țăranului, deschise vineri, 23 mai, de Noaptea Alba a Galeriilor, vizitatorii sunt așteptați cu sărmaluțe maramureșene, tochitură și pâine caldă scoasă din cuptor.
Intrarea la târg este liberă !
Organizator eveniment
Fundația Kogaion 115
Director marketing – Ligia Marica
Mobil: 0722 274 803
e-mail: ligia_marica@yahoo.com
Serile culturale brailene
Biblioteca Judeteana Panait Istrati
Rasvan Popescu
Braila
28 mai 2014
Miercuri, 28 mai, la ora 17.00, la Biblioteca Judeţeană Panait Istrati din Brăila (Piaţa Poligon nr. 4), jurnalistul şi scriitorul Rasvan Popescu va dialoga cu cititorii despre cel mai recent volum, Cutia cu maimuţe. Jurnal, publicat la Editura Polirom, în colecţia Ego-grafii, şi în ediţie digitală.
Participă, alături de autor:
Mărioara Novac şi Viorel Coman.
Moderează: Dragoş Adrian Neagu
Verba volant, scripta manent
Institutul de Cercetari Eco-Muzeale
Muzeul de Istorie si Arheologie, Tulcea
23 mai - septembrie 2014
Vineri, 23 mai 2014, ora 13.00, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Parcul Monumentul Independenței va avea loc vernisajul expoziției intitulată Verba volant, scripta manent, realizată de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României București, Muzeul Brăilei, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați și Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte.
"Expoziţia prezintă publicului vizitator frânturi din istoria uneia dintre cele mai mari invenții din istoria omenirii – scrierea. Prin expunerea diverselor materiale-suport (piatră, ceramică, piele, lemn, hârtie etc.), a instrumentelor utilizate de-a lungul timpului pentru scriere (stylus-uri, pene de scris, tocuri, mașini de scris etc.), precum și a obiectelor conexe acestei activități (presse-papier, trusă de birou, teacă pentru instrumentul de scris, cutie pentru penițe, călimară, scrin etc.) expoziția punctează aspecte privitoare la istoria și evoluția scrisului, de la primele însemne/desene din perioada neolitică, până în perioada modernă.
Un loc aparte în cadrul expoziției îl ocupă instrumentele de scris ce au aparţinut unor personalităţi importante din viaţa politică. Amintim în acest context trusa pentru desen a domnitorului Al. I. Cuza, tocul folosit de Ion C. Brătianu la Congresul de la Berlin în 1878, creionul din aur al mareşalului Alexandru Averescu, biroul de lucru al redactorilor Gazetei Transilvaniei, călimările atribuite lui Mihail Kogălniceanu, trusa de birou a lui Petru Groza. Alături de acestea se regăsesc și obiectele de birou (tocuri cu peniţă, călimări, coupe-papier, presse-papier, mape de birou) ale unor mari personalități din sfera culturală: Mihail Sadoveanu, George Călinescu Tudor Arghezi, Edmond Nicolau, Alexandru Brătescu-Voineşti.
De asemenea, în cadrul expoziției sunt etalate valoroase manuscrise, tipărituri și facsimile manuale din sec. XVI-XIX, xilogravuri folosite în ilustrarea cărților, inele sigilare, vignete." (organizatori).
***blog.noviodunum.ro