marți, 22 aprilie 2014

Conferinta Asezamintele Brancovenesti




Oana Marinache


Palatul Mogosoaia


26 aprilie 2014




   La inițiativa banului Grigore Brâncoveanu (1770-1832), soția sa, băneasa Safta, rectitorește Biserica Domnița Bălașa și sprijină azilul de văduve, femei bătrâne și sărace și școala primară de băieți, constituite în Așezămintele Domniței Bălașa Brâncoveanu încă din secolul al XVIII-lea.    
   Safta ctitorește în 1835-1838 Spitalul Brâncovenesc, iar în 1842 același arh. Josef Hartl adaugă deja al doilea corp, destinat secției medicale. Între 1855-1859 arh. Julius Freywald construiește al treilea corp al secției de chirurgie și farmaciei.
Desfasurare: 16:00-19:00.

Cetatea Codrului




Festival Folcloric


Casa de Cultura dr. Augustin Mircea, Ardud


editia a II-a, 11 mai 2014




Cercetari arheologice in localitatea Urlati - perspective




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Muzeul Conacul Bellu, Urlati


24 aprilie 2014





***Bianca Preda

Drumul spre casa




Lansare de carte


Filip-Lucian Iorga in dialog cu Principele Nicolae al Romaniei


Libraria Carturesti, Bucuresti


24 aprilie 2014



Principele Nicolae al României

   În prezența Alteței Sale Regale Principele Nicolae, Curtea Veche Publishing lansează joi, 24 aprilie, la ora 18.30, la ceainăria Cărturești Verona (Str.Pictor Arthur Verona 13-15), Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României, prima carte dedicată celui mai tânăr membru al Familiei Regale, în colecția Cărți Regale. Intrarea este liberă și include o sesiune de autografe.
    Pornind de la amintirile Alteţei Sale Regale şi apelând la documente, fotografii, obiecte personale, dar şi lucruri ce fac parte din Colecţia Regală, unele dintre ele prezentate aici în premieră, volumul vorbeşte despre copilăria şi adolescenţa ASR Principelui Nicolae al României, despre studiile şi experienţa comunitară, despre primele sale călătorii și expediții, sporturile extreme pe care le practică, interesele şi activităţile întreprinse în folosul țării noastre.
   Principele Nicolae iubeşte foarte mult România şi simte că aici e acasă. Cred că asta îl va ajuta să învingă toate dificultăţile, să înveţe despre ţară şi să-i sprijine pe oamenii ei. Este un principe al generaţiei sale şi am toată încrederea că îşi va păstra echilibrul, modestia, şi că strălucirile trecătoare nu-i vor răpi din generozitatea şi din luciditatea pe care le are astăzi. Am speranţa că românii îi vor acorda din ce în ce mai multă încredere şi afecţiune. ” (ASR Principesa Moștenitorare Margareta a României)
    Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României, apărut la Curtea Veche Publishing, completează, astfel, colecția dedicată Familiei Regale, venind în sprijinul tinerilor, și nu numai, drept model de eleganță și implicare în societate. Cititorii vor descoperi nu doar faptul că ASR Principele Nicolae se implică în acțiuni umanitare, ecologice și educative, dar și aspecte din viața sa de zi cu zi, povești pline de tâlc din expediții și întâmplări ce arată pasiunea pentru sporturile extreme.
    "Principele Nicolae continuă să călătorească, să cunoască lumea și, mai ales, să se cunoască pe sine. Să-l însoțim mai departe în această aventură!” (Filip-Lucian Iorga)

Volumul este disponibil pe www.curteaveche.ro și în toate librăriile din țară.

Trecutul continuu




Arta plastică contemporană românească


Gloria Luca, Tudor Patrascu


Galeria N. Tonitza, Iași


24 aprilie - 4 mai 2014




   Conceput sub forma unei instalații inter-mediale, proiectul de față propune o explorare a conceptului de timp – înțeles în termeni kantieni drept o condiție necesară a reprezentării în raport cu care este trăită și experiența spațiului. Construcția vizuală se articulează în jurul unei duble relativități (temporal-spațiale și cognitive), prin specularea unor aspecte și situații care aparțin, deopotrivă, istoriei personale și colective, în care dimensiunea socială este redată printr-o interfață poetică.
    Având ca punct de plecare dificultățile condiționate de percepția umană în procesul de demarcare precisă a timpului prezent de trecut și viitor, TRECUTUL CONTINUU se poate caracteriza printr-o strategie subversivă aplicată încercării de a racorda un traseu al gândirii (punctat prin reflecții asupra precarității condiției umane) la o reprezentare materială. Demersul instalativ chestionează limitele percepției subiective, care condiționează procesul selectiv al experiențelor trăite, în raport cu organizarea prin reconfigurare a unui viitor ideal.
   Miza proiectului de față este generată de întrebarea:  "Cum putem experimenta cu adevărat prezentul, în măsura în care acesta este un produs variabil al unei istorii în devenire?”.

   ANTICAMERA este un grup artistic independent, inițiat de Gloria Luca și Tudor Pătrașcu, în 2014. Această denumire este atribuită și studioului personal de creație al lui T. Pătrașcu, din strada Armeană (acordat de U.A.P. Iași). În intenția de a demitiza asocierea atelierului unui artist cu un "turn de fildeș”, Anticamera își propune să deschidă atelierul ca spațiu social de lucru, transformându-l ocazional într-o platformă culturală alternativă în contextul căreia vor fi organizate seri de video-proiecție, expoziții cu o singură piesă, prezentări de portofolii și workshop-uri gratuite cu artiști invitați.
    Deși înțeles în sens comun drept cameră de așteptare situată la intrarea într-un birou de lucru/cabinet al unei persoane aflate în serviciu public, numele grupului funcționează ca o metaforă a acțiunii, care problematizează flexibilitatea noțiunii de spațiu dintr-o perspectivă conceptuală. Discursul se articulează într-un cadru multireferențial, în care producția artistică variază ca estetică și mizează pe realizarea unor proiecte instalative inter-mediale. Scopul de bază al grupului nu vizează consolidarea unor politici ale imaginii existente, ci asumarea diversității în sensul calibrării echilibrului dintre instrumentarul teoretic și susținerea vizuală a discursului artistic. De asemenea, se urmărește investigarea semnificațiilor acțiunii în raport cu diferitele accepțiuni ale conceptului de spațiu.

Arta inteleasa prin simturi




Initiative de toata lauda


Expozitie tactila


Piata Sfatului, Brasov


aprilie - mai 2014



Franturi - mozaic de intelepciune




Diaspora romana


Asociatia Eleno-Romana Sfintii Constantin si Elena


Atena, Grecia


27 aprilie 2014




   Va asteptam la prezentarea volumului de aforisme Fragmentarium semnat de Valeriu Butulescu, in varianta elena Franturi- mozaic de intelepciune.
   Evenimentul organizat de Asociatia Eleno-Romana Sfintii Constantin si Elena din Aspropirgos si de editura Allotropo si va avea loc in centrul cultural Black Duck,  Hristou Lada 9A, duminica, 27 Aprilie 2014, ora 18.30.



Vor vorbi despre carte:
- Autorul cartii, Valeriu Butulescu
- Profesorul Stavros Deligiorgis
- Coordonatoarea filologica a editiei in limba greaca, 
profesor Lida Papagalani-Kalafati

Un salut scurt vor adresa:

- Mariana Kondourarou, 
Presedinta Asociatiei Romano-Elene Sfintii Constantin si Elena 
- Kostas Karatzas, din partea editurii Allotropo

Va citi actrita Stavroula Mousouli

Invitatii vor avea si o surpriza 
din partea copiilor din Asociatia Romano-Elena 



***Angela Bratsou.

Lumea vazuta prin ochii lor (3)




De prin lume adunate...


Colectii si Colectionari


Comori de arta din Mediterana de vest


14 - 25 aprilie 2001



Acum cateva zile am intrat in posesia mai multor albume cu fotografii;
nu foarte vechi, mai degraba din zilele noastre, cum s-ar spune.
Protagonisti sunt doi americani, sot si sotie,
care mi-au inspirat o anumita calitate umana.
Au calatorit prin lume, in locuri unde si mie mi-ar fi placut sa ajung.
Astfel mi-a venit ideea prezentarii unui serial cu lumea vazuta prin ochii lor.
La sfarsit va voi dezvalui si identitatea acestor personaje...
asa ca veti avea nevoie de un pic de rabdare...




Muzeul Guggenheim, Bilbao.
Arhitect: Frank O. Gehry


Idem.


Idem.


Idem.


Idem.


Muzeul Guggenheim, Bilbao. Puppy de Jeff Koons.


Idem.


Idem.


Barcelona. Catedrala Sagrada Familia.


Barcelona. Catedrala Sagrada Familia.


Barcelona. 


Barcelona. 


Barcelona. Din arhitectura lui Antoni Gaudi.


Barcelona. Lucrare de Antoni Gaudi.


Din pacate, la urmatoarele imagini nu am putut gasi localizarea.






Instantanee luate la bordul vasului cu care au facut aceasta croaziera...



...reprodus aici intr-o carte postala (gasita in acelasi album).
M/S Clipper Adventurer.
Registry: Bahamas
Operated by Clipper Cruise Line, St. Louis, Missouri.

***Am pastrat exact aceeasi ordine a fotografiilor din album.

Alte episoade publicate (sub aceeasi titulatura) pe:
21 aprilie (1 si 2)

24 aprilie (4)
Multumiri deosebite Dnei Mihaela Mihailescu 
de la care am primit albumele prezentate in serial.


Mestesuguri de altadata




Arta plastica contemporana romaneasca


Ana Ruxandra Ilfoveanu


Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, Campina


26 aprilie 2014




***Valeriu Scarlatescu

Ziua Mondiala a Cartii




Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu


Ziua Nationala a Bibliotecarului


Botosani


23 aprilie 2014






   Instituţia de cultură botoşăneană pregăteşte miercuri, 23 aprilie, mai multe evenimente dedicate Zilei Mondiale a Cărţii şi Zilei Naţionale a Bibliotecarului. Cu acest prilej, începând cu ora 10:00, în Sala de Lectură a bibliotecii, va fi lansată cartea Ştefan cel Mare. Sfântul cel mare al românilor, semnată de Gică Manole. Prezentarea cărţii va fi făcută de Traian Apetrei, director al Teatrului Mihai Eminescu Botoşani.


   Tot cu această ocazie, va avea loc şi întâlnirea metodică semestrială, la care vor participa bibliotecari de la bibliotecile publice din judeţul Botoşani.
   Pentru că tot la această dată Botoşaniul îşi sărbătoreşte protectorul, pe Sfântul Gheorghe,
manifestările mai cuprind şi o serie de expoziţii, având în prim plan nu doar cartea, ci mai ales istoria şi cultura judeţului nostru. Astfel, la Filiala 1 Primăverii, bibliotecarele Brânduşa Coteţ şi Daniela Hriţuleac, vor pune în valoare câteva dintre cele mai importante lucrări ale scriitorilor locali, în cadrul expoziţiei Cărturari botoşăneni, în timp ce Sala de Lectură vă invită la o expoziţie de monografii ale localităţilor din judeţ, grupate sub titlul Botoşanii de ieri şi de azi. 


   Cabinetul de numismatică şi filatelie, prin bibliotecarul Mihai Cornaci, vernisează cu această ocazie exponatele Personalităţi botoşănene în maximafilie, Medalii dedicate personalităţilor botoşănene şi Cărţi poştale ilustrate din vechiul Botoşani.

Ziua Bibliotecarului




Biblioteca Judeteana A. D. Xenopol


Ziua Portilor Deschise


Arad


23 aprilie 2014




   23 aprilie, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – purtătorul de biruinţă, s-a marcat după revoluţia românească din decembrie 1989, în plan mirean, ca fiind ziua uneia dintre cele mai neînsemnate categorii de slujitori ai culturii: bibliotecarii.
   Dacă azi bibliotecarul este un insignifiant funcţionar public, nu acelaşi statut l-a avut de-a lungul istoriei.
   În Antichitate a fi bibliotecar era sinonim cu prestarea unui serviciu cultural de mare importanta şi respectabilitate. Bibliotecarul era un om învăţat, cu o cultură solidă, un luminat al epocii: poet, filosof, savant.
  În Evul Mediu, bibliotecar era călugărul, care pe lângă cultură, avea abilităţi caligrafice, contabiliceşti şi organizatorice.El ţinea evidenţa cărţilor, supraveghea lectura şi copia cărţi sau texte sub o formă standardizată.
   Epoca istorică Modernă aduce o schimbare în statutul bibliotecarului.Acesta nu mai are obligativitatea apartenenţei la biserică, pentru această profesie fiind acceptaţi, condiţionat, oamenii de litere.
   Conform lui Melvil Dewey, bibliotecarul a trecut de la poziţia de "şoarece de bibliotecă” la cea de "educator în sensul cel mai nobil al termenului”. Factor de educaţie complementară, non – formală, acesta ar fi rostul slujbaşului din biblioteca publică contemporană.
   De Ziua Bibliotecarului, ziua porţilor deschise, începând cu ora 9.00 şi până la ora 18.00 vă aşteptăm în secţiile bibliotecii. De asemenea, lansăm înspre voi provocarea de a deveni partenerii noştri pentru o zi: Poţi fi şi tu bibliotecar pentru o zi.

Pe simezele vâlcene




Arta plastică contemporană românească


Mihai-Marin Cârstea


Galeria Artex, Râmnicu Vâlcea


25 aprilie 2014








Ziua Internationala a Cartii




Diaspora romana


Biblioteca Lucian Blaga


Madrid, Spania


25 aprilie 2014



Clubul Cartile Denisei




Libraria Humanitas


Seara Kurt Vonnegut


Cismigiu, Bucuresti


29 aprilie 2014





   Vă aşteptăm marţi, 29 aprilie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, împreună cu Alina Purcaru, Alexandra Rusu, Alexandra Coliban, Andreea Răsuceanu, Dan Rădulescu şi Denisa Comănescu, pentru o nouă întâlnire a Clubului Cărţile Denisei. Vom discuta despre povestirile favorite ale lui Kurt Vonnegut din anii de după război cuprinse în volumul Tabachera din Bagombo.
    Uneori extravagante, alteori absurde, de cele mai multe ori amuzante, tandre chiar şi atunci când sunt triste, povestirile din volumul de faţă vorbesc despre momente de criză din viaţa unor oameni obişnuiţi, cu un umor mai ales amar, cu ironie fină, dar şi cu profundă înțelegere pentru dramele mărunte ale acestora.