vineri, 4 aprilie 2014

Pe simezele Ramnicului Valcea




Arta plastica contemporana romaneasca


Stefan Sileanu


Galeria de Arta ARTEX, Ramnicu Valcea


7 - 24 aprilie 2014



Scoala Altfel




Muzeul de Etnografie si al Regimentului de Granita


Caransebes


7 - 11 aprilie 2014




    Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, organizează în perioada 7-11 aprilie 2014, cu prilejul programului intitulat Şcoala Altfel, o serie de activităţi în care vor fi angrenaţi elevi şi profesori din instituţiile de învăţământ locale.

Acţiunile curprinse în cadrul acestei manifestări sunt următoarele:

Workshop-uri : între orele 10.00 - 12.00

08.04. 2014 - Demonstraţie de olărit şi modelaj de lut
09.04. 2014 - Vopsirea tradiţională a ouălelor de Paşti
10.04. 2014 - Confecţionarea de figurine de Paşti
11.04. 2014 - Lecţie de dans popular tradiţional din Banat

Expoziţii: între orele 09.00 - 16.00, 

la sediul 
Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş:

•           ''Casa pădurarului din Marga''
•           ''Moara cu ciutură''
•           ''Din istoria Regimentului de Graniţă nr. 13''
•           ''Expoziţie de artă plastică: Ion Sălişteanu''
•           ''Icoane din secolele XVIII - XIX din colecţia Muzeului Serviciului Vamal 
al Republicii Moldova''
•           ''Meşteşuguri tradiţionale din Banatul de Munte''

Rezervaţia Arheologică Tibiscum - Jupa

•           Castrul roman de la Tibiscum
•           Oraşul roman de la Tibiscum

Memorialul Constantin şi Hadrian Daicoviciu - 
Şcoala cu clasele I-VIII din Constantin Daicoviciu (Căvăran) 
(perioada 07.04 2014 - 08.04 2014), între orele 10.00 - 16.00

   Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş doreşte implicarea elevilor în activităţi culturale şi apropierea lor faţă de folclorul şi meşteşugurile tradiţionale specifice Banatului Montan.

Programări şi detalii:

Carmen Neumann, tel.: 0754 233 085, 0730 661 997
Cristina Moisă, tel.: 0255 512 193

mai - mult - ca - prezentul




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta FORMA, Deva


4 aprilie 2014



Sa stii mai multe, sa fii mai bun !




Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu


Botosani


7 -11 aprilie 2014



Photo


Photo: SCOALA ALTFEL: "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!"





Scoala altfel



Centrul Cultural Media Radio Romania


Bucuresti


7 - 11 aprilie 2014





    La Radio România educaţia şi formarea au întotdeauna un rol privilegiat atât în programe cât şi în acţiunile desfăşurate, de aceea Centrul Cultural Media Radio România devine, în perioada 7-11 aprilie, o altfel de şcoală pentru elevii de toate vârstele.
Centrul se alătură astfel programului derulat de Ministerul Învăţământului, intitulat „Şcoala altfel:   Să stii mai multe, să fii mai bun! care are ca scop implicarea tuturor preşcolarilor, elevilor şi a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale copiilor, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul național, și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte nonformale.
Detalii pe:

Copilaria lui Isus




Libraria Humanitas


Seara J. M. Coetze


Cismigiu, Bucuresti


9 aprilie 2014





    Miercuri, 9 aprilie, ora 19.00 va asteptam la Librăria Humanitas de la Cişmigiu impreuna cu Elisabeta Lasconi, Cristina Bazavan, Silvia Dumitrache si Teo Bobe la o seara dedicata lui J.M. Coetzee. In dezbatere, Copilaria lui Iisus cel mai nou roman al scriitorului sud-african, publicat in Raftul Denisei la Humanitas Fiction. Moderatorul intalnirii este Raluca Popescu, redactor-sef Humanitas Fiction.
    După ce sosesc din lagărul de refugiaţi în Novilla – un oraş dintr-o ţară nenumită în care se vorbeşte spaniola şi unde nu se poate ajunge decât peste mare, cu vaporul –, un bărbat între două vârste şi un copil de vreo cinci ani sunt primiţi într-un centru de relocare. Nu se ştie de unde vin, ori motivul pentru care au părăsit „lumea veche“, deoarece amintirile li s-au şters din memorie, iar numele lor, Simón şi David, le-au fost date în lagărul de pe ţărm. În timpul călătoriei, David a pierdut scrisoarea pe care o purta agăţată la gât şi care lămurea identitatea lui şi pe a mamei sale. Simón, aflat din întâmplare pe acelaşi vapor cu băiatul, s-a hotărât să-l protejeze şi să-l ajute să-şi găsească mama în noua ţară. Dar mai întâi trebuie să-şi croiască un rost, să muncească – pentru băiat şi pentru sine – într-o societate austeră, redusă la strictul necesar şi sufocată de birocraţie, în care toţi oamenii sunt refugiaţi, fără trecut, fără amintiri şi fără vreo şansă de evadare.

Efectul Mozart, efectul muzicii




Muzeul Municipiului Bucuresti


10 aprilie 2014





    În ultimii ani s-a vorbit tot mai des despre acest concept. Mamele, în general sunt mai bine informate, pentru că acest efect se referă la presupusă dezvoltare mai bună a creierului intensificată de ascultarea muzicii lui Mozart de către copil, în intervalul de 1-3 ani. Cu alte cuvinte, această muzică aduce o îmbunătăţire a gândirii spaţial temporale.
   Muzica este unul dintre lucrurile pe care le luăm că atare, divertisment şi atât, însă ea şi-a dovedit efectul pozitiv în multe aspecte: combaterea durerii, în ridicarea coeficientului de inteligenţă.
   Prof. Dr. Iamandescu a scris primul tratat de muzicoterapie. Acesta încearcă să introducă muzicoterapia că disciplină la Universitatea de Muzică, însă este un domeniu foarte pretenţios şi necesită cel puţin trei ani de formare. În continuare, acesta răspunde la câteva întrebări:
   Este eficientă orice melodie care ne place sau gusturile se discută?
   Orice muzică este eficientă, dar muzica clasică activează cel mai mult creierul. Tomografia arată că muzică lui Mozart activează 90-100% din scoarţă creierului, spre deosebire de genurile preferate de fiecare, oricare ar fi ele. În general, muzica simfonică şi de cameră activează creierul în proporţie de 90% spre deosebire de tango, care activează 50 % din suprafaţa creierului.Cel mai bun rezultat îl are muzica barocă, al cărei unde sonore au frecvente care se înscriu în zona de activare optimă a activităţii cerebrale. Dacă ascultăm muzică barocă, neuronii capătă un ritm de activitate ciclică, între 8 şi 12 cicli pe secundă, ceea ce se întâmplă numai în cazul geniilor.
   Geniile au permanet această frecvenţă, noi doar cât ascultăm, dar este suficient, pentru că îmbunătăţeşte memoria.
Ar trebui, aşadar să ascultăm muzică în timp ce învăţăm?
Da, muzică în stil baroc în special, adică Bach, Telemann, Handel.
În afară de stimularea memoriei, ce alte efecte are muzică?
   Un alt efect este cel analgezic şi de scădere a glicemiei, toate verificate ştiinţific în baza eperimentelor de către dr. Iamandescu. Muzica se mai utilizează foarte mult în ginecologie şi chirurgie.

Ce spun despre noi gusturile muzicale?
   Nu există niciun obstacol, nici măcar de gust, pentru a beneficia de efectele muzicii. Însă sunt anumite diferenţe notabile între genurile muzicale şi efectul pe care îl au asupra noastră.
Cel care apreciază manelele şi le ascultă des, îşi exacerbează instinctele, adică activează acele organe din zona de sub buric, pentru că manelele au ritm, şi ritmul trezeşte instincte.
Spre deoasebire de ele, muzica clasică are melodie, iar melodia stimulează afectivitatea, sentimentele. Armonia sonorităţilor, orchestraţia, stimulează inteligenţa.
Bolero-ul de Ravel este după părerea prof. dr. Iamandescu, opera completă pentru că are ritm obsedant, este melodic şi are o orchestraţie care creşte progresiv.

Prezintă Aida Ivan, psiholog acreditat COPSI, trainer şi formator naţional.
10 aprilie 2014, ora 19.00 - Aida Ivan

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.

Următoarele conferinţe de joi, ale lunii aprilie 2014

Joi 17 aprilie 2014, ora 19.00 – Maşina timpului în Bucureşti cu Radu Cristian

Joi 24 aprilie 2014, ora 19 – Retorica declaraţiei de dragoste cu Sebastian Grama

Joi 08 mai 2014 – Ambianţa prinţesei Nadeja Ştirbey cu Oana Marinache

Sunetul Muzicii




Muzeul National Peles


Sinaia


editia a IV-a, 5 aprilie 2014




    Sâmbătă 5 aprilie 2014, de la ora 17:00, în sala de concerte a castelului, vor evolua doi tineri artişti cu cariere deosebite: soprana Operei din Braşov –Cristina Radu şi Steffen Schlandt, continuatorul tradiţiei muzicale de la Biserica Neagră.
   Cei doi vă propun un program vocal cameral deosebit, de o mare diversitate stilistică. Veţi putea asculta opusuri de: Enescu, Brahms, Ravel, Strauss, Debussy, Massenet, Grieg, Poulenc şi Delibes.
Detalii pe:

Sa stii mai multe, sa fii mai bun !




Biblioteca Judeteana Panait Cerna


Tulcea


7 - 11 aprilie 2014





   Programul Să știi mai multe, să fii mai bun! se desfășoară în perioada 7- 11 aprilie 2014 şi constă în derularea, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, într-o săptămână din al doilea semestru şcolar, a unui orar special format doar din activităţi cu caracter non-formal.
    Proiectul are ca scop principal implicarea elevilor și a dascălilor, în activități extracurriculare și extrașcolare, interesante, care să le valorizeze talentele, preocupările extra-şcolare şi competenţele în domenii cât mai diverse şi interesante.
    Astfel, Biblioteca Județeană împreună cu școlile din Tulcea au pregătit o serie de manifestări, pe toată perioada programului:

7 aprilie   - Confecționare de carnețel și a cutiuței de cadou, 
vizionare filme, ora de lectură;
8 aprilie   - Atelier de quilling, vizionare filme;
9 aprilie   - Comoara din parc; Atelier de mărgelit, vizionare filme, audiții muzicale;
10 aprilie - Comoara din parc, vizionare filme, spectacol de teatru;
11 aprilie - Atelier de quilling, vizionare filme.

Orezarii




De prin lume adunate...


Vietnam (7)


Colectii si Colectionari


Cartofilie





Nr. 1. Capite. Foto: Nguyen Dan.


Nr. 2. Recoltare. Foto: Hoang DucThu.


Nr. 3. Prinzand pestele in varse. Foto: Nguyen Thi Thu.


Nr. 4. Pentru o noua recolta. Foto: Nguyen Ngoc.

 

Nr. 5. Rasadirea orezului. Foto: Hoang Duc Thu.


Nr. 6. Irigare. Foto: Viet Dung.


Nr. 7. Vanturare. Foto: Hoang Duc Thu.


Nr. 8. Transportul. Foto: Nguyen Dan.


Nr. 9. Piata taraneasca. Foto: Viet Dung.


Nr. 10. Peisaj bucolic. Foto: Hoang Duc Thu.

Carnet. 2008. Necirculate.




Da Nang si imprejurimile




De prin lume adunate...


Vietnam (6)


Colectii si Colectionari


Cartofilie





Nr. 1. Muzeul Cham. Foto: Hoang Duc Thu.


Nr. 2. Raul Han - Da Nang.  Foto: Hoang Duc Thu.


Nr. 3. Catedrala din Da Nang. Foto: Hoang Duc Thu.


Nr. 4. Podul Song Han - Da Nang. Foto: Hoang Duc Thu.


Nr. 5. Priveliste la Ngu Hanh Son - Da Nang. Foto: Tuan Anh.


Nr. 6. Drumul catre statiunea turistica Ba Na (1500 m). Foto: Hoang Duc Thu.


Nr. 7. Hotel si restaurant pe varful muntelui Ba Na. Foto: Hoang Duc Thu.


Nr. 8. Vedere a trecatorii Hai Van (Norilor). Foto: Truonh Thanh.


Nr. 9. Turnurile Cham My Son. Foto: Truonh Thanh.


Nr. 10. Strada veche in Hoi An. Foto: Hoang Duc Thu.


Coperta IV.

Carnet. 2007. Necirculate.



Să ştiu mai multe, să fiu mai bun !




Muzeul Judetean Teleorman


Muzeul altfel


Alexandria


editia a III-a, 7 - 11 aprilie 2014





   În cadrul programului Să ştiu mai multe, să fiu mai bun, Muzeul Judeţean Teleorman organizează în perioada 7-11 aprilie a.c., o serie de proiecte educaţionale sub genericul Muzeul altfel – ediţia a III-a. 
   Proiectele sunt adresate preşcolarilor, şcolarilor si elevilor de gimnaziu.
   Astfel, pentru preşcolari şi elevii claselor 0-4 va fi organizat un concurs de desene intitulat Muzeul văzut prin ochii copiilor, iar pentru elevii claseor V-VIII propunem o vizită tematică de tip concurs cu titlul Vizitează, descoperă, învaţă şi câştigă. Cerinţele şi calendarul de desfăşurare ale concursurilor se găsesc afişate pe pagina web a instituţiei (www.muzeulteleorman.ro). 
   Câştigătorii vor primi premii şi abonamente gratuite la muzeu, valabile pentru un an, în timp ce cadrele didactice care vor însoţi grupurile vor primi diplome de participare la ediţia a III-a a Muzeului Altfel, pentru vizitare, respectiv pentru modulele la care vor participa.
   De asemenea, pentru cei care vor alege să viziteze Muzeul Judeţean Teleorman, vor fi deschise între orele 9.00 – 17.00 expoziţiile : Înapoi în timp. Arheologie şi numismatică în judeţul Teleorman, sălile Neoliticul şi Tezaure monetare, Aspecte etnografice ale satului teleormănean,Velinţa teleormăneană, Colectivizarea în Teleorman. Rezistenţă şi acceptare forţată, Călătorie în adâncurile mărilor şi oceanelor, Exponatul Lunii – Zarul antic.

Botoș...ani..Botoșani




Arta plastică contemporană românească


Galeriile de Artă Ștefan Luchian, Botoșani,


5 - 24 aprilie 2014 






Comunicat de presă

   Muzeul Judeţean Botoşani organizează, în perioada 5 – 24 aprilie 2014, în spaţiul Galeriilor de Artă Ştefan Luchian Botoşani, expoziţia tematică Botoş... ani... Botoşani
   Expoziţia, dedicată Zilelor oraşului Botoşani, reuneşte un număr de 42 de lucrări aflate în pinacoteca Muzeului Judeţean Botoşani, realizate de-a lungul timpului de artişti care au rămas impresionaţi de frumuseţea şi pitorescul oraşului vechi, dar au surprins în operele lor şi transformările spre modernitate ale "târgului lui Botoş” (Nicolae Iorga).
   Sunt expuse creaţii ale artiştilor: Marcel ALEXA, Silvia CAMBIR, Romeliu Ieronim COPILAŞ, Eugen CRĂCIUN, Cornelia DĂNEŢ, Constantin DOROFTEI, Virgil DUMITRESCU-DUVAL, Elena GRECULESI, Lucreţia IONESCU, Hortensia MASCHIEVICI, Aurel MĂRCULESCU, Lili PANCU, Mariana PETRAŞCU, Constantin PILIUŢĂ, Daniel Andrei RELENSCHI şi Sanda ŞARAMĂT, lucrări realizate în tehnici diverse: tuş, aquatintă, ulei, creion ori gravură.
   De asemenea, acestor lucrări li se alătură o serie de 23 de ipostaze grafice - în tuş - ale Botoşaniului istoric, surprinse în anul 1975, de către plasticianul Cik DAMADIAN.
   Vernisajul, care va avea loc sâmbătă, 5 martie 2014, ora 11,30, la Galeriile de Artă ,Ştefan Luchian Botoşani (Str. Piaţa Revoluţiei nr. 13, telefon 0231/514197) propune tuturor o întoarcere, prin azi, spre mâine, cu amintirile zilei de ieri.

Prezintă: muzeograf Gheorghe MEDIAN.

Program de vizitare: zilnic 9 :00– 17:00. 
Taxă vizitare: copii – 2 lei, adulţi – 4 lei.

***Florescu-Ana Elisabeta (muzeograf)

Marturisiri. Corneliu Coposu




Lansare de carte


Galeria Dialog, Bucuresti


9 aprilie 2014





Pasari de poveste




Expozitie Nationala de Creatie Artistico-Plastica


Lansare de carte


Felicia Munteanu, Mira Jarda: Ziua Pasarilor


Centrul Cultural Liviu Rebreanu, Aiud


4 aprilie 2014