joi, 12 septembrie 2013
Pe simezele valcene
Arta plastica contemporana romaneasca
Cornelia Victoria Dedu
Galeria de Arta ARTEX, Ramnicu-Valcea
13 septembrie 2013
Insemne si crestaturi
Muzeul National al Taranului Roman
Bucuresti
12 septembrie - 11 octombrie 2013
Însemne şi crestături este al patrulea exerciţiu, după Cusături / ţesături, Dantele şi broderii, Oale şi ulcele, cu care încheiem o primă serie de experimente vizuale, care încearcă să construiască un dialog, o sumă de relaţii, de alăturare, de complementaritate, de împrietenire între obiectul de patrimoniu din colecţiile muzeului, obiectul de colecţie privată şi obiectul anonim şi umil – obiectul de acasă, investit cu valoare autobiografică şi demn de a fi muzeificat.
Ca şi la celelalte exerciţii, tehnica cu care construim povestea este aceea a arheologiei subiective, o reinterpretare vizuală asupra obiectului tradiţional şi a însemnului cu care acesta este încărcat de sens. Funcţiei obiectului i se alătură o reinterpretare estetică, recompunând fragmentar, într-un context contemporan, un instrumentar care glisează de la utilitatea obiectului la sistemul decorativ care îl înfrumuseţează, dându-i valoare artistică şi estetică.
Integrăm semnele şi simbolurile pre-creştine preluate de motivele decorative uzuale ale lumii ţărăneşti într-o privire compusă, alcătuind vizual un mic inventar de imagine, mai apropiat de forma unui eseu vizual, care propune o plimbare narativă prin arta meşteşugului ţărănesc.
mic instrumentar:
Căuce / doniţe / tipare de caş / răbojuri / maiuri / furci / sărăriţe / lăzi de zestre / bâte / chiupuri gravate / cuţite cu teci / stâlpi de casă / troiţe / fragmente de arhitectură ţărănească.
raporturi urmărite
… serialitate… tipologie… proporţii şi raporturi… utilitate… estetica semnului şi a ornamentului obiect martor… obiect podoabă… obiect recipient… forma perfectă şi subjugarea ochiului – monumentalitatea şi simplitatea formei... amprentă… însemn... scriitură densă… poem... materie însemnată... cicatricile timpului... crestături pe trupul obiectului...
Expoziţia va putea fi vizitată până pe 11 octombrie, de marţi până duminică, orele 10.00 – 18.00.
Sarbatoare argesana
Expopastoralis, Zilele Rucarului
Rucar, judetul Arges
14 - 15 septembrie 2013
***Marius Nicolae Toader
Sa ne cunoastem mai bine !
Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti
Zilele Culturii Armene
Bucuresti
20 - 22 septembrie 2013
Iar daca nu stiati, va spun eu. Cu aceasta ocazie veti descoperi si un club al sahului.
Mi-a soptit-o la ureche (pe net) Mr. Sah (aka Aurelian Niculae) !
Intoarcere in timp
Festivalul Interbelic
Cluj-Napoca
prima editie, 13 - 15 septembrie 2013
Organizatori: Asociatia Culturala Ideograma
Director festival: Walter Ghidibaca
Un program dens, cu multe surprize frumoase: expozitia si parada masinilor de epoca,
proiectii de filme documentare, concerte, expozitii, targ vintage...
La cat mai multe editii !
Eveniment de exceptie
Muzeul National Peles
Expozitia: Art Nouveau - 110 ani in Romania
Sinaia
22 septembrie - 22 decembrie 2013
În 2013 se împlinesc 110 ani de la inaugurarea reşedinţei princiare şi regale, Castelul Pelişor şi 20 de ani de când şi- a deschis porţile pentru publicul larg, devenind muzeu.
Castelul Pelişor a fost construit între anii 1899-1902, din dorinţa regelui Carol I, ca reşedinţă a principilor moştenitori, Ferdinand şi Maria, de către arhitectul ceh, Karel Liman (1855-1929). Inaugurat un an mai târziu, la 24 mai 1903 castelul păstrează amintirea pregnantă a celei care avea să devină regina tuturor românilor, regina Maria, a regelui Ferdinand “întregitorul de neam” şi a copiilor acestora.
În Actul inaugural al castelului, pictat de Maria pe pergament se consemnează:
“Noi, Carol I, rege al României, clădit-am această casă alăturea de falnicul castel Peleş pentru iubiţii noştri nepoţi. Sfinţită de biserică spre a aduce binecuvântarea cerului, noi, Ferdinand, principe al României cu Maria, principesă primit-am în această nouă clădire, cu inima recunoscătoare şi plină de dragoste. Intrat-am cu ai noştri copii, Carol, Elisaveta şi Maria, în anul mântuirii 1903, iar al domniei regelui Carol al 37-lea, în ziua de 24 maiu. Dat-i-am nume, Pelişor.”
La sărbătoarea inaugurării au fost prezenţi alături de monarhi şi principii mostenitori, arhimandritul Nifon, ofiţeri superiori ai armatei române, personalităţi din lumea politică şi culturală, numeroşi localnici.
Anii 1900 au constituit pentru Europa artistică o transformare de mentalitate şi o cotitură importantă prin apariţia unei concepţii stilistice novatoare, stilul Art Nouveau. Principesa Maria îşi asumă stilul, în esenţa sa nonconformistă şi spectaculoasă până la a-şi crea aura unui personaj Art Nouveau: ea comandă arhitectului Liman şi decoratorului vienez, Bernhard Ludwig interioare luminoase, primitoare, decorate după gustul său, cu elemente de stil bizantin, motive celtice, motive tradiţionale româneşti şi o distribuţie a spaţiilor subordonată arhitecturii moderne.
După anul 1948, castelul Pelişor este preluat de către statul român devenind Casă de creaţie a scriitorilor, compozitorilor şi artiştilor plastici din România.
Urmare a unei îndelungate cercetări de arhivă, după anul 1989, grupul de specialişti ai M.N. Peleş a reuşit să reconstituie un spaţiu princiar şi regal, respectând în bună măsură şi inventarul acestuia, redând astfel patrimoniului cultural national o reşedinţă de importanţă istorică, vechiul Castel Pelişor. Astfel spaţiul muzeal românesc s-a îmbogaţit cu un monument unic în România prin interioarele sale decorate în stilul specific Reginei Maria. Vicisitudinile istoriei au făcut ca multe piese valoroase ale vechii colecţii de artă decorativă să fie dispersate la alte reşedinte regale, astfel încât, pe parcursul anilor, în urma studiilor de cercetare întreprinse s-au reamenajat şi deschis încăperi noi spre vizitare. Muzeul a fost inaugurat în luna februarie 1993.
De două decenii, muzeul justifică pe deplin speranţele semenilor şi încrederea pe care societatea românească i-a acordat-o: aici s-au organizat expoziţii temporare, manifestări ştiinţifice care au îmbogăţit prin valoarea lor datele istorice despre perechea regală Ferdinand şi Maria şi despre colecţia de artă, subliniind astfel menirea muzeului de la sluji adevărul, binele şi frumosul. Douăzeci de ani reprezintă doar un început, adevărat foarte promiţător, concludent însă pentru un muzeu care s-a creat şi s-a afirmat, dovedindu-şi din plin rolul său pentru renaşterea spirituală.
Cu prilejul acestei aniversări, M.N. Peleş organizează la castelul Peleş expoziţia Art Nouveau- 110 ani în România, o sărbătoare a acestui curent artistic de la 1900.
Un salon de ceai format din piese de mobilier Secession, realizate la Viena de către decoratorul Bernhard Ludwig va defini acest stil inspirat din natură, caracterizat prin forme detaliate conţinând, în cea mai mare parte linii curbe, unduitoare.
Artiştii sticlei multiplică experimentele tehnice, realizând prin creaţiile lor combinaţii subtile, în culori translucide.Vor fi prezenţi în expoziţie prin vase şi lămpi de o mare frumuseţe :Emil Gallé, maestrul sticlar inovator de la Nancy, fraţii August şi Antonin Daum, René Lalique s.a.
Talentul coloristului s-a relevat la americanul Louis Comfort Tiffany în garniturile de pahare din sticlă Favrile. O sticlă opalescentă ce oferă aspectul bronzului şi al altor metale. Concepând splendide tablouri în vitralii de sticlă cu aspect de calcedoniu, Tiffany a rămas celebru pentru lămpile sale cu motive naturaliste. Lampa Wisteria, datată 1906, unică în România va constitui lucrarea din sticlă de mare spectaculozitate a expoziţiei.
Arta 1900 repune în valoare ceramica. Printre piesele expuse se va afla şi bustul «Daphne», o capodoperă din porţelan semnată de creatorul belgian Isidor de Rudder.
Lucrările din argint şi bronz ale artiştilor Max Strőbl din Műnchen şi Gustav Gurschner din Viena vor întregi gala importantei colecţii Art Nouvea a reginei Maria.
În întreaga producţie grafică şi picturală a artiştilor de la 1900 vom reîntâlni invariabil tipul feminin, ca simbol al vieţii, frumuseţii şi al fecundităţii în lucrările semnate de Alphonse Mucha, Karl Storck sau reprezentanţii Tinerimii Artistice, prezenţi în expoziţie.
Stilul Art Nouveau a definit deopotrivă sfârşitul şi începutul unui secol, conferind personalitate unei epoci şi cuprinzând toate genurile artistice legate de ambientul exterior sau interior.
Regina Elisabeta şi mai ales regina Maria a României au completat colecţia Casei regale, constituită iniţial de regele Carol I, cu achiziţii importante de piese Art Nouveau, reunite în mod fericit la castelul Pelişor din Sinaia.
Vizitarea Expozitiei
Expoziţia se viziteaza în perioada:
22 septembrie – 22 decembrie 2013
Programul de vizitare:
Miercuri 11:00 – 17:00
Joi – Duminica 9:15 – 17:00
Ultima intrare la ora 16:15.
Tariful de vizitare:
Adulţi – 6 lei
Card Euro <26 – 1,5 lei
Elevi şi studenţi – 1,5 lei
Pensionari – 3 lei
Arta decorativa
Muzeul National de Arta al Moldovei
Nelly Sajin
Expozitie comemorativa
Chisinau, Republica Moldova
13 septembrie - 7 octombrie 2013
De inspiratie manga art - O zi obi;nuita
Arta plastică contemporană românească
Ana-Maria Ovadiuc
Galeriile de Artă Theodor Pallady, Iași
11 - 20 septembrie 2013
Expozitia promite publicului o noutate în premieră pe simezele ieşene, artă contemporană românească, realizată într-o tehnică modernă, mixtă, pe parcursul a cel putin trei etape de creaţie, cu inspiraţie din arta MANGA.
Tânăra autoare, promotor cultural şi preşedintă a Asociaţiei Tonitza Art Group Suceava, are o bogată activitate artistică şi lucrări aflate în colecţii particulare în România şi străinătate. Este un artist plurivalent. Absolventă a Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, precum şi a Facultăţii de Artă din cadrul Universităţii George Enescu din Iaşi, a finalizat de curând un doctorat în arte plastice la aceeaşi instituţie.
A publicat în 2013 o carte de poezii pentru copii, scrisă şi ilustrată în propriul stil şi se pregăteşte să o tipărească pe a doua. În vara aceasta a organizat Simpozionul Naţional de Pictură Poiana Negrii, pentru ca, în perioada următoare, să participe la tabăra de creaţie de la Iacobeni, împreună cu artişti consacraţi din Iaşi si din ţară.
“Nu-mi propun altceva decât să evidenţiez aspectul plurimodal de exprimare, prin tot ceea ce omul poate expune: cuvinte pe o parte, imagini pe altă parte, ansamblul lor putând fi luat ca un unicum vizual. Suntem obişnuiţi îndeobşte să separăm în entităţi distincte, prin cuvintele ei, cartea, de sfera imaginilor. În procesul educaţiei noastre de la o anumită vârstă, renunţăm să mai desenăm, iar acea scriere vizual primitivă care coagulează în noi primele forme arhaice recognoscibile, este înlocuită de literele, simbolurile, care alcătuiesc limbajul scris. Nu ne mai exprimăm liber prin linia noastră, ci printr-un sistem organizat, prin cuvinte, prin gramatică, prin limba pe care o învăţăm”, declară Ana Maria Ovadiuc în prezentarea expoziţiei.
Arta Manga este creată dintr-o mixtură între arta japoneză ukiyo-e și stiluri străine de desenat, și a preluat forma prezentă la puțin timp după cel de-Al Doilea Război Mondial. Constă în principal din desene alb-negru, în afară de coperți și câteodată primele cîteva pagini; în unele cazuri, este colorată integral. Diversitatea temelor și subiectelor întâlnite în manga, combinate cu popularitatea lor în Japonia, au condus la o vastă adaptare a celor mai de succes titluri sub diverse forme cum ar fi: anime-uri, filme, seriale, jocuri. Trebuie observat totuși faptul că fenomenul este reciproc, seriile anime de succes precum și jocuri populare, fiind adesea transformate în serii manga.
Transpunerea unei "zile obişnuite” din viaţa unei adolescente românce, este semnificativă pentru o întreagă generaţie, şi reuneşte în această expoziţie inedită dubla experienţă a imaginii picturale cu mesajul scris, în cazul de faţă, comunicarea în argoul specific internetului sau a mesajelor telefonice scrise, foarte populare în acest deceniu. Astfel, subiecte existenţiale profunde, cum ar fi iubirea, armonia, comuniunea omului cu natura, pendularea preocupărilor adolescenţilor între materialism şi spiritualitate, între socializare şi introspecţie, devin cu atât mai vizibile, atunci când sunt aduse în atenţia publicului prin intermediul unor imagini puternice, de inspiraţie manga art.
Expoziţia va fi prezentată de cunoscutul artist plastic Cristian Ungureanu, care i-a fost Anei- Maria Ovadiuc şi profesor la Universitatea George Enescu din Iaşi.
***novaapollonia.ro
Timpul liber nu este timp pierdut !
Muzeul Brailei - Sectia de Arta
Expozitia: Vacanta la muzeu
Galeria de Arta Gheorghe Naum, Braila
7 - 20 septembrie 2013
Conceptul expoziţiei, formulat sub titlul Timpul liber nu este timp pierdut ! are ca ţintă formarea publicului tânăr, prin educarea şi orientarea lui spre descoperirea valorii estetice, indiferent de forma în care ea apare, şi implicarea acesteia în social prin imagini-obiect menite să înfrumuseţeze şi să personalizeze locul în care trăim.
Prin modul de abordare a imaginii ca prelungire a personalităţii, unii dintre copiii-creatori trimit spre societate mesaje de atenţionare asupra pericolelor la care suntem expuşi.
Dacă sunteţi curioşi să vedeţi ce pot face câteva mâini dibace, bine îndrumate, veniţi să vizitaţi expoziţia lor, deschisă până la 20 septembrie, în fiecare zi, între orele 10:00 şi 18:00.
Expun copiii:
Denisa Elena Baciu, Robert Georgian Baciu, Ana Maria Diaconu, Maria Dicianu,
Măriuca Ivanov, Florentina Negoiţă, Mariana Pandrea, Alexandru Popa,
Mihnea Andrei Sofrone, Kevin Michael Stoica, Cristian Surdu, Andrei Toma,
Dafina Trufaş, Maria Alexandra Voicu, Andreea Zotinca.
Asa, ca o exemplificare...
Ziua Mondiala a Frumusetii
Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai Bihor
Oradea
9 septembrie 2013
O institutie care si-a inteles pe deplin menirea; felicitari celor implicati in aceasta manifestare dar si in celelalte - trecute si...viitoare
De la mestesug la marturisire
Libraria Predania
Ioana Bindea, Teodor Bindea
Expozitie de cruci
Bucuresti
14 - 22 septembrie 2013
Intoarcerea la "izvoare"
Fiii satului Gadalin
prima editie, 15 septembrie 2013
O editie de debut a unei manifestari careia ii doresc sa atinga jubileul
(de cincizeci de ani, cel putin !)
***Gherla Info
Pe simezele Capitalei
Arta plastica contemporana romaneasca
Expozitia: Arte in Bucuresti
Galeria Caminul Artei, Bucuresti
12 septembrie 2013
Sasii si civilizatia lor
Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau
Expozitia: Randuiala saseasca
Muzeul de Arta Ioan Sima, Zalau
17 septembrie - 15 octombrie 2013
La o cafea cu scriitorii
Diaspora romana
Clubul de lectura DIVERBIUM
FEDROM, Madrid, Spania
editia a VII-a, 14 septembrie 2013
Ediția cu nr. 7 a Clubului de lectură DIVERBIUM
(http://diverbiumclub.blogspot.com.es/) beneficiază de colaborarea cafenelei literare Un Cafe con Literatos (http://www.uncafeconliteratos.es/) și are 4 invitați de marcă: Chema Elez, Nina Vasile, Alberto Bercedo și Balascau Sorin .
Vă așteptăm sâmbătă, 14 septembrie 2013, începând cu ora 18:00, la sediul FEDROM (Federacion De Asociaciones Rumanas), str. Wad-Ras 19, Bajo / Madrid, metro Navarra.
Moderatori: Raquel Viejobueno și Gelu Vlaşin
Targul de pescuit si de vanatoare
Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Ion Borcea
Expozitia: Trofee de vanatoare
Centrul de Afaceri si Expozitii Mircea Cancicov, Bacau
13 - 15 septembrie 2013
Intre Orient si Occident
Lansare de carte
Neagu Djuvara
Libraria Humanitas Cismigiu, Bucuresti
12 septembrie 2013
Librăria Humanitas de la Cişmigiu este gazda evenimentului prilejuit de lansarea ediţiei ilustrate a volumului Între Orient şi Occident, de Neagu Djuvara.
Invitatul special va fi Gabriel Liiceanu. Vor lectura Dan Rădulescu şi Radu Iacoban.
Vă aşteptăm !