vineri, 23 noiembrie 2012

Artizani si Artisti ieseni



Initiative de toata lauda


Centrul expozitional


ERA Shopping Park, Iasi


2012




artizani Targul Artizani & Artisti ieseni

  Incepand cu sfarsitul lunii februarie 2012, Centrul Comercial isi reafirma sustinerea pentru artistii si artizanii ieseni prin lansarea Centrului Expozitional dedicat acestora.
  Centrul Expozitional este deschis permanent in cadrul ERA Park, intre orele 08:00 – 22:00. Aici, iesenii vor putea gasi produse unicate, realizate manual, cu mare atentie de catre peste 25 de artisti autohtoni, printre care se numara decorati de interior, tablouri, bijuterii, reproduceri arheologice, ceasuri si accesorii din Quiling, origami, produse de ingrijire si infrumusetare bio, dar si multe altele. (iasifun.ziaruldeiasi.ro)

Idolls



Arta plastica contemporana romaneasca


Bianca Dimitriu


Institutul Francez, Iasi


6 noiembrie - 6 decembrie 2012



121106 idolls „Idolls”, instalatie sculpturala de Bianca Dimitriu/ 6 noiembrie 6 decembrie

   Pentru un copil, papusa preferata isi depaseste condiția materiala fiind mai degraba un prieten apropiat, un idol, o materializare a propriilor viziuni si idealuri. Odata cu inaintarea in vârsta si pierderea inocenței, papusa trece de la statutul de idol la simplu obiect, dat uitarii, ratacit prin poduri in cutii prafuite.
   Proiectul creeaza o paralela intre papusa si posesorul acesteia. Papusa devine o oglinda care reflecta propria persoana. Ea "resimte” schimbarile fizice si morale prin care deținatorul sau a trecut si devine astfel materializarea unui istoric al experiențelor survenite odata cu inaintarea in vârsta si care schimba destinul individului. Piesele reprezinta materializari ale unor tipologii intâlnite peste tot in jurul nostru, care datorita unor slabiciuni, experiențe au devenit imagini opuse  propriilor  idealuri.
   "Am urmarit sa redau discrepanța dintre viziunea ideatica a copilului asupra propriei persoane si modul in care aceasta se denatureaza odata cu cresterea in vârsta datorita experiențelor si factorilor care le influențeaza viața.” (Bianca Dimitriu)
   Din 2009, Bianca Dimitriu a organizat noua expozitii personale si de grup in Romania, Polonia si Turcia. Cu proiectul Idolls, artista a castigat premiul Institutului francez din Cluj-Napoca in cadrul concursului Expo Maraton.

Adresa: Institutul francez Iasi, subsol
Intrare libera
***iasifun.ziaruldeiasi.ro

Scoala Populara de Arta Titel Popovici



Arta plastica contemporana romaneasca


Clasa profesor Dorin Lehaci


Galeriile Top Art - Casa Cartii, Iasi


1 - 30 noiembrie 2012



121118 Afis expozitie pictura si grafica clasa prof Dorin Lehaci mic Expozitie de pictura si grafica/ 1 30 noiembrie


Pe simezele iesene



Arta plastica contemporana romaneasca


Sergiu Grapa


Palas Mall, Iasi


17 - 30 noiembrie 2012





   Absolvent al Universitatii de Arte Plastice, Decorative si Design Iasi, sectia grafica, si membru al Uniunii Artistilor Plastici Iasi din 2006.

Cateva dintre realizarile artistului






Romanii, la munca si de sarbatori



Prezente romanesti peste hotare


Institutul Cultural Roman Lisabona


Biblioteca Municipala, Loule, Portugalia


24 noiembrie - 9 decembrie





   "Ţăranii ţin Paştele, ţin Crăciunul, ţin duminicile, ţin posturile, iar "să ţii” înseamnă să mergi pe firul sărbătorii; omul fără Dumnezeu întâmpină sărbătoarea nepregătit. Să ţii înseamnă să păstrezi şi să respecţi.” (Ioana Popescu, director-general adjunct, Muzeul Țăranului Român).
   Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Asociația Doina a românilor din Algarve și cu Biblioteca Municipală din Loulé va prezenta în perioada 24 noiembrie – 9 decembrie expoziția Românii, la muncă și de sărbători (Os romenos, gente de trabalho e gente de festa) la sediul Bibliotecii Municipale Sophia de Mello Breyner Andresen din Loulé, strada José Afonso. Inagurarea va avea loc sâmbătă, 24 noiembrie 2012, la ora 11:00.
   Reunind fotografii alb-negru1 din timpuri și locuri diferite, dar toate circumscrise spațiului rural românesc, expoziția își propune să înfățișeze publicului portughez o imagine cuprinzătoare a vieții țăranilor din România, la diverse intervale de timp. În orice țară, indiferent de frontierele spațiale, lumea satului trăiește într-un timp aparte, după ritmul vremii, nu al calendarului cu zile, luni și ani, fără concedii și zile de muncă clar delimitate. Fie că e vorba despre sărbători populare sau religioase, acestea se reiau de la an la an, împărțind zilele într-un timp al muncilor cotidiene și un timp sacru, menit slăvirii naturii sau divinității.
   Într-o lume a urbanizării excesive, când sărbătoarea se confundă tot mai mult cu cumpărăturile și distracția, iar munca devine doar un mijloc de a câștiga banii necesari acestor scopuri, ni se pare necesară o invitație la reflecție asupra măsurării și rostului timpului. Sărbătoarea înseamnă armonie cu natura și relație cu sacrul, coeziune comunitară, și nu individualism, o rupere de cele lumești, și nu materialism. Portugalia, ca și România, este o țară cu profunde și importante rădăcini și tradiții rurale, și credem că această expoziție va sublinia apropierea și afinitățile dintre țările noastre. Pe de altă parte dorim să le reamintim compatrioților de pe tărâmurile lusitane cuvintele lui Blaga,"veșnicia s-a născut la sat” – într-o lume care supraviețuiește, încă, războaielor, foametei, molimelor și momentelor de criză. O lume pe care nu trebuie să o uităm, ci să o păstrăm, pe cât putem, făcând-o să dăinuie în timpii ei de muncă și de sărbătoare.
   Mulțumim pentru sprijin doamnei Ioana Popescu, etnolog, Director general adjunct, Muzeul Țăranului Român, București și Fundației Culturale Intact.

1 Fotografii aflate în patrimoniul Institutului Cultural Român la Lisabona în urma unor donații: 
A. 8 fotografii din Arhiva Muzeului Țăranului Român, de Aurel Bauch și Iosif Berman, din 1929, anii '30 și anii '40; 
B. 17 fotografii care au făcut obiectul unei expoziții la Muzeul Țăranului Român: Satul și palatul. Conacul Udriște-Năsturel. Herești 1998 și la Ambasada României din Lisabona în 2003; 
C. 5 fotografii de Florin Ștefan care au fost expuse la ICR Lisabona în 2007, în cadrul expoziției Joc duminical în Maramureș

Expoziție de schițe de păpuși și marionete



George Lowendal


Teatrul de Marionete și Păpuși Țăndărică, București


22 noiembrie - 1 decembrie 2012





  Expoziția constituie un omagiu adus lui George Löwendal, 
fondator al primului teatru cult de păpuși și marionete din România.
  Evenimentul se desfasoara în cadrul 
Festivalului Internațional al Teatrului de Animație.

Curator: Viorica Petrovici
Texte: Andreea Dumitru
Concept grafic: Dinu Dumbrăvician


Roșia Montană - un loc la marginea prăpastiei


Muzeul Național al Țăranului Român


București


1 - 2 decembrie 2012




  Pe 1 și 2 decembrie, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, vă invităm la două proiecții eveniment ale documentarului Roșia Montană - un loc la margine de prapastie, în prezența regizorului german Fabian Daub. Dupa vizionarea peliculei, avem plănuite dezbateri cu invitați speciali.
  Rosia Montana – cu totii am auzit de ea, dar ce stim cu adevarat despre ce se intampla acolo ? Se pare ca interesul a ajuns peste hotare la regizorului german Fabian Daub, care a decis sa vina in Romania si sa faca acest film documentar despre Rosia Montana. Daca sunteti interesati sa aflati ce se petrece in Rosia Montana nu ratati acest film, care va va ajuta sa intelegeti ce se intampla cu mineritul si oameni care au decis sa ramana sa traiasca acolo, cum vad ei situatia.
  Montate in stilul documentarului "observational", fara naratiune, acompaniate si discret "comentate" doar de muzica cu caracter folcloric si world music (Maria Tanase, trupa Zarada), interviurile, declaratiile, confesiunile localnicilor vorbesc de la sine si ii dau ocazia publicului spectator sa-si formeze propria opinie.
  Rosia Montana – un loc la margine de prapastie si-a avut debutul in cadrul Festivalului Filmfest Hamburg, in data de 30. 09. 2012 si la Sibiu, in cadrul Astra Film Fest unde a castigat Premiul special pentru documentarul romanesc.
  Urmatoarele proiectii in Romania vor avea loc asadar la Bucuresti (Muzeul Taranului Roman/Noul cinematograf al regizorului roman), in 1 si 2 decembrie (orele 19.30 si 19.00) cat si in 4 si 5 decembrie la Cluj (04. 12. ora 20 la Cinema Victoria, 05. 12. ora 18 Casa TIFF).

Avem cu cine ne mandri



Diaspora romana


Claudia Mandl


Montreal, Canada


2012




Photo: CLAUDIA MANDL: „PASSEPORT VERS L’ENTREPRENEURIAT”
Claudia Mandl, pictoriță de origine română care se implică foarte mult în dezvoltarea artelor și a culturii la Montreal, a fost selecționată de PITREM - Programme d’information sur le travail et la recherche d’emploi de Montréal pentru a inspira tinerii din cartierul Mercier și a le deschide gustul pentru antreprenoriat. Fotografia Claudiei Mandl apare pe afișul ce se distribuie în această parte a Montrealului cu sloganul „Passeport vers l’entrepreneuriat”. Cu aceasta ocazie, Claudia va ține o serie de conferințe destinate tinerilor, pentru a le vorbi de importanța rămânerii în școală și a continuării studiilor.
Claudia Mandl a expus la Musée des Maîtres et d’Artisans du Québec, la Marché Bonsecours, la Maison de la culture Mercier, la Primăria Montrealului și la Centrul Cultural din Verdun.
În prezent, picturile sale pot fi admirate în cadrul expoziției personale "Les Amoureux", care este găzduită de restaurantul Crescendo (5150 boul. LaSalle, Verdun), între 1 noiembrie 2012 și 10 februarie 2013.  
Mai multe despre Claudia Mandl, cariera artistică și implicarea sa comunitară în articolul „Claudia Mandl: culoare, mișcare, joie de vivre”, Accent Montreal nr. 99, 9 noiembrie 2012, www.accentmontreal.com


    Claudia Mandl, pictoriță de origine română care se implică foarte mult în dezvoltarea artelor și a culturii la Montreal, a fost selecționată de PITREM - Programme d’information sur le travail et la recherche d’emploi de Montréal pentru a inspira tinerii din cartierul Mercier și a le deschide gustul pentru antreprenoriat. Fotografia Claudiei Mandl apare pe afișul ce se distribuie în această parte a Montrealului cu sloganul Passeport vers l’entrepreneuriat. Cu aceasta ocazie, Claudia va ține o serie de conferințe destinate tinerilor, pentru a le vorbi de importanța rămânerii în școală și a continuării studiilor.
   Claudia Mandl a expus la Musée des Maîtres et d’Artisans du Québec, la Marché Bonsecours, la Maison de la culture Mercier, la Primăria Montrealului și la Centrul Cultural din Verdun.
   În prezent, picturile sale pot fi admirate în cadrul expoziției personale Les Amoureux, care este găzduită de restaurantul Crescendo (5150 boul. LaSalle, Verdun), între 1 noiembrie 2012 și 10 februarie 2013.
   Mai multe despre Claudia Mandl, cariera artistică și implicarea sa comunitară în articolul Claudia Mandl: culoare, mișcare, joie de vivre, Accent Montreal nr. 99, 9 noiembrie 2012.


Dans la pluie (Claudia Mandl) Tags: street people pluie rue Street_5 (Claudia Mandl) Tags: street red rain painting pluie rue umbrela parapluie

Fte du monde-Montreal 2011 (Claudia Mandl) Tags: jean montreal peinture exposition fete monde parc peintures drapeau ,,Sara pe deal''-Eminescu (Claudia Mandl) Tags: casa sara deal pe calin ipotesti memoriala eminescu pasarele somnoroase

Pe simezele Devei



Arta plastica contemporana romaneasca


Corneliu Vasilescu


Galeria de Arta Forma, Deva


26 noiembrie - 18 decembrie 2012









Bazar cu lucruri gratis



Initiative de toata lauda


Buzau, Cluj-Napoca, Bucuresti, Brasov


24 noiembrie 2012



Bazar cu Lucruri Gratis la Buzau - Editia #2 

Editia a II-a
str. Obor, bl. 10, vis-a-vis de Unicredit Tiriac Bank
Program: 11:00-17:00.

Bazar cu Lucruri Gratis la Cluj - Editia #1

Prima editie
str. Memorandumului nr. 9, etaj
Program: 11:00-14:00

Bazar cu Lucruri Gratis la Bucuresti - Editia #1

Prima editie
Bucuresti, str. Carol, nr. 53
Program: 12:00-17:00

Bazar cu Lucruri Gratis la BRASOV - Editia #3

editia a III-a
str. Aurel Vlaicu, nr. 26 B (fosta Scoala Generala nr. 24)
Program: 13:00-16:00


   In Ziua Fara Cumparaturi (BuyNothingDay), oameni din toata lumea vor protesta impotriva consumerismului. Noi te sfatuim sa iti lasi banii acasa, si te asteptam la Bazarul cu Lucruri Gratis, unde vei putea sa aduci obiectele pe care nu le mai folosesti si sa iti alegi complet gratuit orice lucru de care ai nevoie.
   Fara bani, fara schimburi, fara negocieri. Totul Gratuit !
   Bazarul, organizat cu ajutorul voluntarilor, este o intalnire a comunitatii locale in care participantii aduc si ofera complet gratuit: produse in stare de functionare, servicii, buna dispozitie, discutii, prietenie, jocuri, si orice alte lucruri care pot fi impartasite intr-o comunitate.

Targ Handmade Urban



Ceainaria Casa Gustului, Galati


24 - 25 noiembrie 2012




Targ Handmade Urban

Pregatiti-va pentru o sesiune de shopping de calitate, 
departe de agitatia cumparaturilor de serie, la o noua editie a targului 
Handmade Urban
Veti putea gasi aici bijuterii, cadouri, obiecte de decor, haine, incaltaminte, 
toate lucrate manual de artisti galateni si nu numai.
Ne gasiti la Ceainaria Casa Gustului de pe strada Balcescu 
colt cu Ariesului nr 1, Galati, 
pe 24 si 25 noiembrie, intre 11:00 si 18:00.
Intrarea este libera !
Un eveniment sustinut de Presa Galati !
Multumiri speciale- Lara Vivien !

Pe simezele Capitalei



Arta plastica contemporana romaneasca


Minu Movila, Cozmin Movila


U Art Gallery, Bucuresti


22 noiembrie - 30 decembrie 2012





Vernisaj: 22 noiembrie, ora 18:00
Adresa: B-dul Iancu de Hunedoara, nr. 8

Pe simezele Capitalei



Arta plastica contemporana romaneasca


Victor Vladimir Ciobanu


Galeria Horatiu, Bucuresti


7 noiembrie - 6 decembrie 2012



Afis Expozitie VICTOR CIOBANU la Galeria "Horatiu" nov. 2012

Galeria Horatiu (Malaele)
Adresa: str. Smardan, nr. 37


Impreuna cu Tudor Octavian


***Sursa: Dl. Puiu Pk.

Pictorul Vasile Parizescu - Vol. III



Arta plastică contemporană românească


Lansare de carte 


Cercul Militar Național, Sala Bizantină, București


29 noiembrie 2012


 


Volumul face parte din seria: Viața ca o pasiune
Lansare: 29 noiembrie, ora: 17:30.

Hai acasa !



Diaspora romana


Bucuresti


23 - 25 noiembrie 2012




   Guvernul României, prin Direcţia de Strategii Guvernamentale, sprijinind o iniţiativă a asociaţiilor ProFamilia şi PromArt, organizează în perioada 23 – 25 noiembrie la Bucureşti Întâlnirea reprezentanţilor asociaţiilor românilor şi ai mass media de limba română, existente în afara graniţelor României – HAI ACASĂ.
   În acest an, sloganul Întâlnirii este Destin: România, întreaga tematică a simpozionului fiind subsumată acestei idei, după cum se spune în invitaţie. La întâlnire participă mai multe zeci de români din toată lumea.
    De menţionat că peste trei săptămâni, în perioada 14 – 17 decembrie, va avea loc cea de-a doua ediţie a Forumului Românilor de Pretutindeni, la Bucureşti, organizată direct de DRP. Reuniunea din acest an va avea ca temă Implementarea programelor DRP din perspectiva realităţilor cu care se confruntă comunităţile româneşti.
"Forumul Românilor de Pretutindeni reuneşte reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din afara graniţelor în dorinţa de a consolida relaţiile dintre statul român şi românii de peste hotare, precum şi de a constitui un format de dialog instituţionalizat între autorităţile române şi mediul asociativ românesc.
  Totodată, în acest an, Forumul va include şi o sesiune de formare în managementul proiectelor, cu accent deosebit pe procedurile specifice proiectelor finanţate de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.", se spune în invitaţie. (Ziarul romanesc)

Campania: Cuvintele dor, nu-i asa ?



Initiative de toata lauda


Music Club, Bucuresti


26 noiembrie 2012



    Cuvintele dor, nu-i a șa? Vă așteptăm pe 26 noiembrie, începând cu ora 19:00, în Music Club, București, la un Atelier destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 14-18 ani. Invitatul nostru special este Tudor Chirilă.
Vino la un fight club de idei, să combatem împreuna violența verbală !
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile (170 locuri).
Această inițiativă este parte din campania desfășurată împreună cu Asociatia Telefonul Copilului - detalii pe www.cuvinteledor.ro

Radio Europa Libera



Muzeul National de Istorie a Romaniei


O istorie in date, fotografii si Arhivele Securitatii


Bucuresti


17 - 26 noiembrie 2012





   Eveniment organizat de catre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi Facultatea de Ştiinţe Politice – Universitatea din Bucureşti.
   În deschidere au vorbit dl. Mircea Carp, jurnalist și director-adjunct la Europa Liberă (1979-1995), dl. Liviu Tofan, director-adjunct al postului de radio (1990-1994) şi dl. Mihail D. Sturdza, cercetător în cadrul Departamentului Documentare al Europei Libere.
   Expoziţia îşi propune prezentarea, atât cronologică cât şi tematică, a unei largi palete de documente din arhiva fostei Securităţi (ACNSAS). Temele cuprind istoricul Europei Libere, urmărirea informativă a angajaţilor şi colaboratorilor postului de radio, precum şi monitorizarea programelor secţiei româneşti în intervalul 1950-1989. La realizarea expoziţiei, alături de documentele de arhivă, au fost folosite şi fotografii reprezentative preluate din arhivele Institutului Român de Istorie Recentă (IRIR), Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST) şi ale Fundaţiei Academia Civică.
  Expoziţia are loc în intervalul 17-26 noiembrie 2012, la parterul MNIR, spre a facilita accesul vizitatorilor.
  Manifestare organizata cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).

***Sursa initiala a informatiei: Dl. Radu Nicolescu

Reabilitare



Agentia de stiri bune


Muzeul Judetean Olt


Slatina


23 noiembrie 2012





   Consiliul Județean Olt a semnat, astăzi (23 noiembrie), contractul de finanțare pentru proiectul ce vizează reabilitarea secţiilor expoziţionale de la Muzeul Judeţean Olt şi amenajări peisagistice, lucrări decorative pentru evidențierea clădirii şi exponatelor, proiect finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. La eveniment au fost prezenţi directorul Agenţiei de Dezvoltarea Regională S-V Oltenia, Marilena Bogheanu, vicepreşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, precum şi Daniela Lungu, şefa Serviciului Dezvoltare Regională din cadrul CJ Olt care s-a ocupat de elaborarea proiectului.

    Principalele obiective ale proiectului se referă la realizarea lucrărilor de reabilitare, amenajare peisagistică şi a lucrărilor decorative la interiorul şi exteriorul imobilului – inclusiv secţiile expoziţionale, dotarea cu echipamente adecvate activităţii instituţiei – un proiector multicolor circular, boiler, chiller, centrală control acces, sistem supraveghere video, sistem de avertizare şi stingere a incendiilor, sistem avertizare antiefracţie. De asemenea, se vor reface utilităţile – instalaţii sanitare, electrice, termice, şi se vor monta instalaţii de climatizare.

    “Încheiem, astăzi, prima etapă a unui proiect foarte important pentru judeţul Olt şi pentru municipiul Slatina totodată, respectiv semnarea contractului de finanţare ce ne va permite să modernizăm clădirea Muzeului Judeţean Olt atât pe exterior, dar şi la interior. Vorbim despre lucrări aparte, la o clădire istorică, care, la finalul implementării acestui proiect, va aduce această instituţie în secolul XXI prin dotările şi modul cum va arăta”, a declarat vicele CJ Olt, Marius Oprescu.

     În cifre, reabilitarea Muzeului Judeţean Olt va presupune amenajări peisagistice pe 450 mp, căi acces pietonale – 120 mp, reabilitare clădire – 970 mp suprafaţă construită şi, respectiv, 2.062 mp suprafaţă desfăşurată. În aceşai timp, se vor amenaja cinci locuri parcare. Autorităţile au apreciat că, pe perioada de derulare a proiectului, se vor crea şase locuri de muncă. Proiectul este co-finanţat de UE şi Guvern în proporţie de 98%, valoarea totală a acestuia fiind de 4,5 milioane lei.

***sursa: adevarul.ro