joi, 17 decembrie 2020

Exponatul lunii decembrie

 


Muzeul Municipal Octavian Moșescu 


Râmnicu-Sărat 


decembrie 2020




    Luna Decembrie este luna cadourilor, când Moș Crăciun și Moș Nicolae vin la copiii cuminți, când colindele, mirosul de cozonaci si pâine, parfumul portocalelor și al cetinei de brad, ne fac să ne oprim puțin din alergarea continuă a vieții și să mai vărsăm o lacrimă cuprinși de nostalgie sau să ne mai bucurăm sufletele de liniștea și siguranța, bucuria pe care ți le oferă Sărbătoarea Crăciunului.

    În spiritul acesta ne-am gândit să vă oferim spre vizionare o icoană deosebită a Maicii Domnului cu Pruncul, ca obiect al lunii decembrie. Așadar, este vorba despre Icoana Maicii Domnului din Vladimir (Vladimirskaia) despre care se spune că ar fi fost pictată pentru prima dată de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca încă din timpul vieții pământești a Fecioarei. Criticii de artă poziționează pictarea acesteia în secolul al XII- lea, probabil la Constantinopol.

     Icoana se încadrează în tipologia iconografică  - Maica Domnului MILUITOAREA sau MILOSTIVA (ELEOUSA), în care capul Maicii Domnului este aplecat cu dragoste către Prunc, fețele se ating. Pruncul Hristos are o expresie de afecțiune pentru Maică și mâna sa stângă îi atinge fața, în timp ce Maica îl ține în brațe cu amândouă mâinile. În limba rusă icoana se numește UMILENIE. Este o Icoana Făcătoare de minuni, considerată una dintre cele mai mari sanctități din Rusia. Imaginea centrală a Maicii Domnului cu Pruncul este încadrată de o parte și de alta de Sfânta Muceniță Mavra și Sfânta Fericita Agafia.

     Icoana, pictură pe lemn, face parte din colecția Secției de Etnografie din cadrul Muzeului Municipal Octavian Moșescu fiind datată în prima jumătate a secolului XX, fiind înregistrată cu numărul de inventar 1122/4153 la 18 aprilie 1976.

 

Mica Pinacotecă din Jassy

 


Ateneul Național


Iași 


15 decembrie 2020




   Într-o companie selectă, Ateneul Național din Iași a realizat, pe 15 decembrie 2020, vernisajul expoziției Mica Pinacotecă din Jassy. Aproximativ 20 de pictori, jurnaliști, dar și reprezentanți ai uniunilor de creație sau ai instituțiilor publice din domeniul artelor, au pășit în foaierul instituției, pentru a participa la eveniment.

    Alături de Felix Aftene, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași, pictorii Vasile Stratulat, Constantin Tofan și Ciprian Stratulat, precum și alături de Adrian Stoleriu, Decanul Facultății de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, respectând toate măsurile de siguranță, invitații au putut admira xilogravuri, schițe, picturi în ulei și acuarelă, tablouri care aparțin unor nume sonore.

    Printre artiștii ale căror lucrări sunt expuse în Mica Pinacotecă, regăsim numele unor celebri pictori ieșeni, cum ar fi Octav Băncilă, Constantin Tofan, Vasile Stratulat, Adrian Podoleanu, Felix Aftene sau Mihai Coțovanu, dar și ale unor artiști consacrați ca Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Theodor Pallady sau Nicolae Grigorescu.


    Când intri în instituție, pe partea stângă, privirea îți poate fi acaparată de un tablou ce înfățișează portretul lui Ion Creangă, realizat de Manuell Mănăstireanu. Chipul palid și ochii mari ai scriitorului par că te urmăresc oriunde te-ai duce.

    "Ideea unei astfel de pinacoteci a plecat de la un tablou pe care l-am găsit într-un depozit (Mihai Viteazu intrând în Iași de Costache Agafiței). Ne-am dorit să avem un număr de 50 de lucrări pe care să le expunem în foaier, dar am ajuns să avem 93 de opere”, a spus Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

    De la picturi puțin mai abstracte, care te fac să vizualizezi altceva decât ceea ce numele tabloului exprimă, precum Arhitectul lui Felix Aftene, la tablouri ce aduc o perspectivă mai veche asupra Iașului – cum ar fi Casa Bolta Rece, Turnul Goliei și Catedrala Mitropolitană ale lui Vasile Stratulat, toate acestea i-au făcut pe oamenii din foaier să zăbovească câteva secunde în fața operelor sau chiar să își scoată telefoane mobile din buzunare și să le fotografieze.

    Cei care doresc să admire tablourile expuse în foaierul Ateneului, sunt așteptați în fiecare zi, îîn intervalul orar 9:00 – 19:00.

    Taxa de vizitare este de 5 lei, iar tablourile pot fi privite în amănunt de cei interesați, fără a fi condiționați de timp, însă, probabil, vor fi urmăriți de privirea lui Ion Creangă pe toată durata vizitei.

 

Dintre regizori

 


De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Tereza Barta










Consemnare publicată în Almanah Cinema 1989. Decembrie 1988.

***Mai multe despre Tereza puteți afla și de aici:

File de istorie (stagiunea 1896 - 1897)

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național București















Privire istorică. Volumul III (Teatrul din București 1877 - 1901).
Editura pentru Literatură. 1969.

Arte pela Cruz

 


Prezențe românești peste hotare 


Oana Cătălina Gavriliu, Gustav Hlinka, Doina Hlinka


Mogi Mirim, Brazilia


15 decembrie 2020 - 31 ianuarie 2021




Artiști expozanți:

Anthony Carey (United Kingdom)

Jose Antonio Martinez Sabina (Espanha)

Aparicio Farinha (Portugal)

Tomás Dias (Portugal)

Jean Pierre Lorand (Belgica)

Juan Carlos Ponce (México)

Rolando Mendoza Trejo (México)

Oana Catalina Gavriliu (Romenia)

Gustav Hlinka ( Romenia)

Doina Hlinka  (Romenia)

Serguei Pavlovitch (Russia)


Grăit-au cerurile și prin oamenii pământului

 


Arta plastică contemporană românească 


Mihail Gavril


Muzeul Municipal Octavian Moșescu, Râmnicu-Sărat


18 decembrie 2020



    Muzeul Municipal  Octavian Moșescu din Râmnicu-Sărat va deschide în data de 18 decembrie 2020, la ora 12:00,  expoziția de artă plastică Grăit-au cerurile și prin oamenii pământului cu lucrări aparținând pictorului Mihail Gavril, pictor român reprezentativ  de artă monumentală și religioasă cu numeroase expoziții realizate în țară și în străinătate. Pentru muzeul nostru este o onoare să înalțe pe simeze lucrările celui care s-a bucurat de un real succes în această toamnă prin realizarea expoziției Măiestrii moldave – domni și domnițe din Moldova Medievală, organizată în Cetatea de Scaun a Sucevei, fiind vizionată de aprox. 1000 de vizitatori zilnic, tot în această toamnă, artistul obținând și premiul de excelență în cadrul bienalei Ion Andreescu al Uniunii Artiștilor Plastici filiala Buzău, la care au participat 400 de artiști din țară și din străinătate.

    Vă invităm, așadar, la deschiderea acestei expoziții care reprezintă un dar din partea noastră și din partea pictorului pentru iubitorii artei plastice cu tematică religioasă și nu numai, prin care ne dorim să vă facem sărbătorile mai ușoare și mai frumoase. Pictorul va fi prezent la deschiderea expoziției. Cu acest prilej vom inaugura și noul spațiu de expunere al expozițiilor temporare din Sala Turnului  Casei Domnești.