luni, 30 noiembrie 2020

Pâinea noastră...

 


Din istoria industriei românești 


Întreprinderea de Morărit și Panificație București










Articol promoțional publicat în Almanah Flacăra 1981.
Decembrie 1980.

O scrisoare pierdută

 


Teatrul Național Vasile Alecsandri




Broșură-program. Stagiunea 2013 - 2014.
























Exponatul lunii decembrie 2020

 


Muzeul Civilizației Dacice și Romane 


Deva 


decembrie 2020




Portretul Dr. Aurel Vlad – personalitate a Marii Uniri

   Exponatul lunii decembrie 2020 la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva face parte din colecțiile Secției de Istorie și Artă ale instituției noastre, fiind vorba despre un tablou care redă una dintre personalitățile care au participat efectiv atât la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, cât și la procesul de unificare administrativă care a fost realizat de către Consiliul Dirigent al Transilvaniei și autoritățile Regatului României.

   Este vorba despre un portret al lui Aurel Vlad, realizat de către pictorul Jacques Maroger (1884 - 1962) în anul 1929. Portretul expus în Sala Șemineului din Palatul Magna Curia (sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva), este o lucrare realizată în tehnica "ulei pe pânză" cu dimensiunile de: 158 / 108 cm. Tabloul a intrat în patrimoniul muzeului în anul 1982, prin achiziție, iar apoi a fost restaurat, în prezent fiind într-o stare de conservare bună.

    "Aurel Vlad s-a născut la Orăştie, la 25 ianuarie 1875, în familia avocatului Alexandru Claudiu Vlad – secretar la magistratura oraşului, căsătorit cu Aurelia, fiica marelui cărturar George Bariţiu; cei doi se căsătoriseră în octombrie 1871” se prezintă în volumul semnat de prof. dr. Valentin Orga, Aurel Vlad. Istorie și destin (Cluj-Napoca, 2018, p. 17). Aurel Vlad începe studiile primare la Orăștie și apoi urmează cursurile Liceului reformat maghiar Kún din aceeași localitate. În 1893 devine student al Universității din Budapesta, optând pentru științele juridice. În capitala maghiară "se integrează repede în atmosfera existentă în mijlocul studenţimii române, grupate în jurul Societăţii de lectură Petru Maior", printre altele susținând, doi ani mai târziu conferința „Sistemele electorale din Europa şi în special despre sistemul electoral din Ungaria" (prof. dr. Valentin Orga, op. cit., p. 22).

    Sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea au fost marcate de frământări politice și militare majore. În acest context, Aurel Vlad își satisface stagiatura la Hațeg (timp în care își susține și examenele de doctorat la Budapesta), funcționează de la 1 octombrie 1900  ca și  avocat la Deva, după care își deschide birou avocațial la Orăștie, începând cu 31 decembrie 1901, fiind ales și director al Băncii Ardeleana din localitate. A fost deputat în Parlamentul maghiar și s-a implicat constant în activitatea Astrei.

    Anul 1918 este decisiv: este ales președinte al Consiliului Național Român din Orăștie și participă la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. După constituirea Consiliului Dirigent al Transilvaniei deține în cadrul acestuia conducerea resortului de finanțe, fiind apoi și ministru în cadrul unor guvernări ulterioare.

    Instaurarea regimului comunist în România a avut efecte nefaste. Dr. Aurel Vlad a fost arestat în noaptea de 5 spre 6 mai 1950, alături de alți peste o sută de foști demnitari, și a murit în închisoarea de la Sighet pe data de 2 iulie 1953, la vârsta de 78 de ani. Dar amintirea sa dăinuie, alături de volume, studii și articole care i-au fost dedicate, de busturi și plăci comemorative, instituții care ii poartă numele, și imortalizat  în lucrări de artă, precum acest portret care se află în patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva relatează dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific III, Secția de Istorie și Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

 

Pe simezele Capitalei - Steaguri medievale imaginare

 


Arta plastică contemporană românească 


Palatul Parlamentului, București 


ediția a II-a, 4 - 31 decembrie 2020




   Publicul poate admira lucrӑri semnate de artiști consacraţi și de studenţi ai universitӑţilor de arte din România. Protagoniștii sunt urmӑtorii:  Aionițoaie Raluca Maria, Apetrii Ionela,  Apostol Letiţia, Banciu Regep Rodica,  Bӑdӑlӑu Liana,  Bӑleanu Mihaela, Brustureanu Cornelia, Bucșaru Nicoleta, Bunea Claudia-Adriana, Cănija Popa Adriana Emilia, Cioabӑ Roberta Mihaela,  Ciubotariu Daniela-Veronica, Cociuba Edita,  Csata Hermina, Dincӑ Dana,  Ene Miana Crina,  Frȋncu Maria-Alexandra, Frumușeanu Daniela, Grasu Miron Adriana Gianina, Greaca Maria Laura, Greaca Elena Livia, Hașegan Miruna,  Hlihor Georgeta,  Hoble Ana Domnica, Hodoroabӑ Raluca Simona,  Ilea Victoria, Laszlo Golumbeanu Karmen, Lӑzӑrescu Cezar, Maliţa Michaela,  Mateescu Venus Marian, Mărghidan Ecaterina, Mera Rahela, Mirea Simina Marina Liliana, Mocanu Pӑun Mariana, Moldovanu Mihai,  Morozan Magda, Moruz Viorica-Ana,  Neacșu Alexandra,  Negreanu Maria,  Nechita Daniela-Maria,   Oancea Morar Diana, Oprișa Cristina-Gloria, Panaitescu Ana Maria, Pișcoran Virginia,  Popescu-Lopez Maria Elis.,  Rugescu Ana-Maria,  Socaciu Ruxandra Eugenia, Stancu Mioara Trandafira,  Stoinescu Elena Ana, Şerban Maschek Denissa, Şercӑianu Ramona,  Teodorescu Valentin,  Tepșan Ioana Cӑtӑlina, Toadere Cristina, Ungureanu Adelina, Vida Porumb Zoe,  Vîlcu Ioana, Vrӑjitoru Alexandru,  Vodӑ  Alina,  Zetu Daria. 

Curator: Frumușeanu Daniela

Organizatori: Frumușeanu Daniela, Bӑdӑlӑu Liana, Neacșu Alexandra

Procesare digitalӑ afiș/ banner: Bӑdӑlӑu Liana

Procesare digitalӑ DVD: Neacșu Alexandra

Muzica rock la bilanț (1987)

 


Unora le place rock-ul



Rogvaiv (1986).



Articol publicat în Cărăbuș - Varietăți de iarnă, 
supliment al caietului program editat de Teatrul Satiric Muzical C. Tănase, 1987.


I.A.P.L. Central se recomandă

 


România de-altădată








Articol promoțional publicat în Almanah Flacăra 1981.
Decembrie 1980.