vineri, 13 noiembrie 2020

Pe simezele Capitalei - Sanctuarul

 


Arta plastică contemporană românească 


Matei Enric 


Biblioteca Metropolitană, București 


17 noiembrie - 17 decembrie 2020



Ei au condus TNB-ul...

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale













Articol publicat în Caiet, Nr. 41. Teatrul Național București.
Stagiunea 1977 - 1978.

Pe simezele Capitalei - Neo-Mitologie

 


Arta plastică contemporană românească 


Paula Craioveanu 


Dizainăr, București 


14 - 29 noiembrie 2020



Clubul Orizont

 


Din istoria turismului românesc 


Cicloturism







Consemnări publicate în Revista România pitorească, Nr. 11. Noiembrie 1988.




Ordinatorul

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Giulești




Scenă din spectacol. Premieră: 14 septembrie 1980.




Articol publicat în Caiet, Nr. 53. Teatrul Național București.
Stagiunea 1979 - 1980.

A 40-a aniversare a revoluției Solidaritatea

 


Muzeul Național al Unirii 


Alba Iulia 


12 noiembrie 2020




   Cu ocazia zilei naționale a Poloniei miercuri, 11 noiembrie 2020, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a fost vernisată expoziția stradală A 40-a aniversare a revoluției Solidaritatea.

   Expoziţia cuprinde 13 panouri care vor fi expuse pe pietonala din fața Sălii Unirii/ strada Muzeului, este realizată la aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea sindicatului Solidaritatea din Polonia, o organizație care a contribuit decisiv la căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est.

   Sindicatul Independent Solidaritatea a fost înregistrat oficial la 17 septembrie 1980, datorită unui val mare de greve muncitoreşti şi a adunat în momentul său de vârf 10 milioane de polonezi. Sindicatul a dat speranţă pentru o viaţă demnă, mai bună, în libertate.

   Marea mişcare socială Solidaritatea, la conducerea căreia s-a aflat Lech Walesa, a ajutat oamenii să se organizeze şi să-şi exprime dorinţele, iar autorităţile comuniste din ţară au fost obligate să negocieze şi să încheie acorduri cu sindicaliştii. Sloganul „Nu există libertate fără solidaritate” a devenit mesajul unei revoluţii paşnice.

   Într-adevăr, condusă de Solidaritatea prin metode paşnice, revoluţia din 1989 a dus la căderea comunismului în Polonia. De asemenea, a provocat o avalanşă care a afectat întregul aşa-numit bloc estic şi s-a încheiat cu căderea Zidului Berlinului, iar mai târziu cu sfârşitul dictaturii lui Nicolae Ceauşescu în România.

   Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba,  Institutul Polonez din București și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.


Pe simezele orădene - Trepte interioare

 


Arta plastică contemporană românească


Kerekes Gyongyi


Muzeul Țării Crișurilor, Oradea 


12 noiembrie 2020 - 17 ianuarie 2021




    Începând din 13 noiembrie 2020, Muzeul Țării Crișurilor vă oferă o expoziție care aduce în atenție cele mai reprezentative lucrări de peste ani ale artistei plastice Kerekes Gyöngyi, membră a Uniunii Artiștilor Plastici Bihor. Intitulată Trepte interioare, expoziția prezintă 69 de creații din mai multe genuri artistice, de la instalații și desene realizate în tehnică mixtă, la acuarele și picturi în tuș colorat sau pe pânză, în acril.

    Trepte interioare cuprinde lucrări grupate în cinci cicluri de creație, care acoperă întreaga carieră a plasticienei Kerekes Gyöngyi. Herbarium conține lucrări realizate în perioada 1988-1991, de tinerețe artistică și descoperire de sine prin amintirile din copilărie, după cum mărturisește artista, când au început să o fascineze "conexiunea cu natura: cerul, pământul, vântul, ploaia, plantele, florile, culorile" și când a "simțit instinctiv măreția acestora, sublimul".

   Cel de-al doilea ciclu, care stă sub genericul Căutarea echilibrului, prezintă creațiile din perioada 1992-1994, când artista s-a folosit de simboluri pentru a exprima temele umane eterne, perioadă "de maximă eliberare, de trăire a libertății în spațiul plastic al hârtiei de desen", după cum o definește chiar ea.

    Cartea Schimbărilor, cel de-al treilea ciclu de creație, dintre anii 1997 și 1999, aduce, atât din punct de vedere tehnic, cât și tematic, modalități noi de exprimare. Textura hârtiei pare esențială aici, dar și modalitatea în care culorile se absorb una pe alta, se completează și se substituie. Nuanțele se inundă între ele, se revarsă, sunt de tot fluide, alcătuind de regulă un fundal din care țâșnește un semn, un simbol. Curgerea și falsa transparență își pun pecetea pe acest ciclu.

     Seria Grădini spirituale - Iriși acoperă perioada 2000-2017, în care irișii sunt prezenți în majoritatea lucrărilor artistei și devin, prin simbolistica cercului, simbol al eternității.

    Trepte interioare, lucrare realizată în 2020, se compune din cinci piese. Compozițiile pornesc de la o cromatică mai sumbră, adâncă, dramatică și treptat se înseninează. Culoarea care dă unitate compoziției este violetul, culoarea cu cea mai înaltă vibrație dintre culorile din spectru. "Prin această lucrare am dorit să-mi exprim demersul de-a lungul întregii creații, parcurgerea trăirilor dramatice ale vieții și dorința de înălțare, lumină, pace, seninătate", mărturisește artista.

   Kerekes Gyöngyi s-a născut în Târgu Mureș, iar după terminarea studiilor trăiește și lucrează în Oradea. A absolvit Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca (1983), secția Design vestimentar și, din 1990 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România iar din 1992 membră de onoare a Asociației Graficienilor din Ungaria. Încă de la debut, a avut o carieră artistică în plină ascensiune, lucrările sale fiind selecționate la 24 de expoziții colective din țară și la alte 20 de expoziții de grup din străinătate – Ungaria, Polonia, Coreea, Slovacia, Olanda, Franța, Suedia, Slovenia, Spania, Italia și Republica Moldova. Expoziția este cea de-a cincea personală a artistei Kerekes Gyöngyi, dar și a șaptea ei prezență la Muzeul Țării Crișurilor.

   Potrivit condițiilor legale privind normele de distanțare socială, vizita în expoziție se va derula cu respectarea regulilor sanitare de protecție. Expoziția Trepte interioare va sta pe simezele Muzeului Țării Crișurilor până în luna ianuarie 2021.

Vă așteptăm cu drag!


Contribuții ale actorilor Teatrului Național la cele dintîi filme românești

 


De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Teatrul Național București












Articol publicat în caiet, Nr. 53. Teatrul Național București.
Stagiunea 1979 - 1980.

Dar nu e nimic serios

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Ion Vasilescu




Scenă din spectacol. Premieră: 7 mai 1980.




Articol publicat în Caiet, Nr. 53, Teatrul Național București.
Stagiunea 1979 - 1980.

Meseriași și negustori din Bucureștiul de-altădată

 


Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


13 - 15 noiembrie 2020




    Prin această expoziție se urmărește aducerea în atenția publicului a obiceiurilor și tradițiilor din satul românesc și Bucureștiul istoric, oferind publicului un program de demonstraţii meşteşugăreşti, gastronomie tradițională, prezentarea unor obiceiuri și obiecte urbane din Bucureștiul de-altădată, fiind un eveniment cu intrare liberă.

    Adunând lolaltă producători, meseriași, negustori și creatori de meșteșug tradițional sau urban se dorește interconectarea publicului urban cu istoria recentă și îndepărtată a Bucureștiului și a satului romanesc, cu poveștile, obiectele și obiceiurile locuitorilor din diferite perioade cât și prin reinterpretarea motivelor tradiționale românești în context urban prin meșteșuguri și colecții particulare de artă țărănească (obiecte din gospodăria țărănească, ceramică, țesături, port tradițional din diferite zone etnografice, expoziții de costume populare) și urbană (tablouri, patefoane, mobilier de epocă, bijuterii și accesorii )

    Se vor regăsi preparate din bucătăria tradițională românească, fiind un spațiu unde se pot încerca și degusta produse tradiționale românești preparate după rețete vechi, – zacuști, dulcețuri, siropuri, produse apicole, preparate culinare la fața locului – sarmale, fasole, varză, tochitură, borș de pește, plăcinte, vin, țuică, poale-n brâu, cozonac.



Oameni și locuri. Țările române în ilustrația de carte veche

 


Muzeul Național al Unirii 


Alba Iulia 


12 noiembrie 2020 - 14 martie 2021



 

   În cadrul expoziției vor putea fi văzute exemplare de carte veche și gravuri apărute, începând cu secolul al XV-lea și până la mijlocul secolului al XIX-lea. Printre piesele expuse se numără gravuri din secolul al XV-lea cu Ioan de Hunedoara și fiul său Matia Corvinul, portrete ale lui Mihai Viteazul, ale principilor Transilvaniei și ale domnitorilor Moldovei și Țării Românești. Alături de acestea mai sunt expuse vedute ale unor orașe (Alba Iulia, Cluj, Timișoara, Oradea, Deva, București, Blaj etc.) din spațiul românesc și hărți ale celor trei țări române.

 Expoziția poate fi vizitată între 12 noiembrie 2020 – 14 martie 2021.

    Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în colaborare cu Biblioteca Județeană Mureș, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Biblioteca Sfântului Sinod București și Biblioteca Documentară Gábor Bethlen Aiud.

Povestea unei iubiri

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Giulești




Scenă din spectacol. Premieră: 4 iulie 1980.





Artico, semnat de Ovidiu Constantinescu, publicat înCaiet, Nr. 53.
Teatrul Național București. Stagiunea 1979 - 1980.




Pe simezele Capitalei - Plastik 2

 


Arta plastică contemporană romînească 


Centrul Comunitar Evreiesc, București 


19 noiembrie 2020