luni, 19 octombrie 2020

Peștera Șura Mare - Povestea unei explorări continue

 


Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi 


București 


21 octombrie - 22 noiembrie 2020




   Începând de miercuri, 21 octombrie 2020, vă invităm să vizitați la Muzeul Hărților expoziţia de speologie și hărți speologice Peștera Șura Mare. Povestea unei explorări continue, realizată în colaborare cu Institutul Român de Speologie Emil Racoviță (ISER), Asociația Speologică Focul Viu şi Grupul de Explorări Subacvatice şi Speologice (GESS).

    Expoziţia este organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Institutului Român de Speologie Emil Racoviță şi prezintă în premieră publicului o serie de hărți speologice ale peșterii Șura Mare, documente cartografice care atestă diverse etape din procesul de realizare a hărților, fragmente de roci, fotografii şi filme, obiecte specifice explorării speologice (busolă geologică, clinometru, etc).

CE ESTE O PEȘTERĂ? CUM ARATĂ O PEȘTERĂ? Acestea sunt doar două dintre întrebările la care îşi propune să răspundă această expoziţie, cu ajutorul celor 3 curatori: Ştefan Ungureanu - speolog, Asociaţia Focul Viu, Mihai Hristescu - speolog, Asociaţia Focul Viu şi Alexandra Hillebrand-Voiculescu - cercetător, ISER & GESS.

    Situată în satul Ohaba Ponor din comuna Pui, judeţul Hunedoara, Peștera Șura Mare este cunoscută din timpuri străvechi, în interiorul ei fiind descoperite artefacte datând din perioada neolitică. Explorarea ei științifică a început însă târziu, la începutul secolului al XX-lea şi este încă în plină desfăşurare; noi și noi galerii se descoperă în continuare de către speologii profesionişti.

    Expoziţia este deschisă până pe 22 noiembrie 2020. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 - 18:00. Tarif acces: 5 lei biletul întreg, 2,5 lei biletul pentru pensionari, 1 leu biletul pentru elevi și studenți.

 

Pe simezele hunedorene - E-Motions

 


Arta plastică contemporană românească 


Klara Pădurean, Tiberiu Balazs 


Galeria de Arte Corvin, Hunedoara


5 noiembrie 2020



60 de ani. Muzeul de Artă în afișe și fotografii

 


Galeriile Alfa 


Bacău 


octombrie - noiembrie 2020



Emoții de toamnă

 


Arta plastică contemporană românească, 


Muzeul Municipal Octavian Moșescu, Râmnicu Sărat


23 octombrie - 30 noiembrie 2020