marți, 13 octombrie 2020

Târgul lui Brumărel

 


Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


16 - 18 octombrie 2020




   Piața Tărănească și Meșter(Ești)! organizează din 16 până în 18 octombrie 2020, în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român, Târgul lui Brumărel

Programul este între orele 10:00 și 18:00, iar intrarea este liberă

   Vă așteptăm cu mic cu mare, la târg de toamnă în loc cu dichis, în curtea interioară a Muzeului Muzeului Național al Țăranului Român. Intrarea se face prin strada Monetăriei iar ieșirea prin bulevardul Ion Mihalache.

   De vineri până duminică, de dimineța până seara, găsiți de toate și pentru toate gusturile: mustărie de la Vrancea și grătare, bunătățuri la ceaun, sărmăluțe, fasole cu ciolan, gulaș de vită, palincă, cozonaci domnești și poale-n brâu, baklava și sarailii, dulcețuri și zacuști, miere și produse apicole,murături de toamnă, kurtos kalacs, sirop de cătină și vinuri românești ca într-o piață țărănească autentică.

   Meșter(Esc)!, pentru domniile voastre, tineri artiști și meșteri populari autentici care realizează obiecte de manufactură românească- bijuterii, zgărdane, obiecte cioplite în lemn, icoane pictate pe lemn sau sticlă, împletituri, ii cusute sau țesute, ceramică de Corund și Maramureș, vestimentație, cojoace, marochinărie, casete pictate și decorațiuni interioare, , lucrușoare croșetate, cosmetice naturale , sticlărie și alte meștesugăreli.

   În curtea interioară colecționarii de antichități își prezintă colecțiile: mobilier țărănesc, lăzi de zestre, care, blidare, unelte din gospodăria țărănească, țesături, covoare, port traditional din toate zonele etnografice, ceramică și carte veche, bijuterii și podoabe, statuete, tablouri și monezi, porțelanuri, patefoane și multe alte obiecte și povești , pentru cunoscători .

   Va rugăm să manifestați responsabiliate față de voi și cei din jurul vostru, respectați distanțarea socială și purtați mască! Condițiile de vizitare sunt afișate în cadrul târgului .

Organizator: Asociația Urban Events

Corina Berariu

Tel: 0744 860 082

E-mail: corina@tacticevents.ro

https://www.facebook.com/ptaraneasca

Pe simezele Capitalei - expoziție in memoriam

 


Arta plastică contemporană românească 


Victor Bratu 


Centrul Cultural Mihai Eminescu, București 


12 - 25 octombrie 2020



Piața Universității 1990. Pe urmele Părintelui Justin

 


Muzeul Unirii 


Iași 


13 octombrie - 13 noiembrie 2020





    Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi s organizat marți, 13 octombrie 2020, începând cu ora 16:00, la Muzeul Unirii (Strada Alexandru Lăpușneanu nr. 14), un dublu eveniment cultural: lansarea cărții de convorbiri cu Părintele Justin Pârvu intitulată De nu ne vom păzi ortodoxia, ne vom pierde și neamul și semnată de jurnalistul Victor Roncea, urmată de deschiderea expoziției de fotografie Piața Universității 1990 – 30 de ani. Aceste imagini documentare realizate de fotograful Nic Hanu, fost președinte al Asociației Artiștilor Fotografi din România, regizorul Pascal Ilie Virgil și foto-jurnalistul Victor Roncea ilustrează Fenomenul Piața Universității din București, încheiat cu mineriada din 13-15 iunie 1990.

    Evenimentele sunt inspirat grupate sub titlul Piața Universității 1990. Pe urmele Părintelui Justin pentru că marele duhovnic de la Petru Vodă vorbește în carte și de idealurile tinerilor anticomuniști din 1989 -1990, dintre care mulți făceau parte din Liga Studenților. Dintre aceștia nu  puțini încercă să-i meargă pe urme. Printre ei se numără monahul Filotheu Bălan, fost membru al Ligii Studenților din București ulterior secretar personal al Părintelui Justin, care a fost prezent la lansare, alături de reprezentantul noii generații de la Liga Studenților din Iași, Silvian Emanuel Man și de istoricul Corneliu Ciucanu, la rândul său fost membru al Ligii Studenților. Despre moștenirea Părintelui Justin, la 7 ani de la plecarea sa la Ceruri, au vorbit Maica Justina Bujor și Arhimandritul Hariton Negrea, stareții celor două mănăstiri ctitorite de Părintele Justin la Petru Vodă și Părintele Cezar Țăbârnă, redactor șef al Editurii Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

    Expoziția de fotografie documentară, prezentată de unul dintre autori, Victor Roncea, participant la evenimentele din 1989 – 1990, s-a derulat mai întâi la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu și apoi la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov.

    Organizatori sunt Complexul Muzeal Național Moldova Iași – Muzeul Unirii, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din cadrul Academiei Române, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Asociația Artiștilor Fotografi din România și Seniorii Ligii Studenților împreună cu Liga Studenților din Iași.

   Panourile vor fi expuse pe gardul Muzeului Unirii până pe 13 noiembrie 2020, adresându-se astfel unui public cât mai generos.

Minerale și asociații minerale din România

 


Muzeul Vasile Pârvan 


Bârlad 


16 octombrie 2020 - 16 februarie 2021





"Vom avea o Galerie-n cer"

 

Lansare de carte 


Octavian Doclin 


Biblioteca Germană Alexander Tietz, Reșița


14 octombrie 2020