luni, 12 octombrie 2020

Pe simezele timișorene - Emerging Artists Awards 2020

 


Arta plastică contemporană românească 


Calpe Gallery, Timișoara


22 - 30 octombrie 2020



Maratonul Poeziei

 


Casa Municipală de Cultură Geo Bogza 


Câmpina


17 octombrie 2020



De la Marktplatz la Piața Sfatului. Secvențe pierdute

 


Ovidiu-Marian Taloș 


Muzeul de Artă Brașov


16 octombrie 2020



Ursul Vasilică și înghețata

 


Lansare de carte 


Irene Postolache, Anda Toma


Biblioteca Orășenească Odobești 


15 octombrie 2020



Jorj Dimitriu - Furca cu aripi (expoziție-atelier)

 


Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


octombrie 2020




    Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă marți, 13 octombrie 2020, de la ora 17:00, la vernisajul expoziției-atelier Furca cu aripi, dedicate meșterului Jorj Dimitriu.

    Sunt oameni care își caută menirea, așa cum o face de o viață și Jorj Dimitriu. De la fotograf la olar, la cioplitor în lemn, este un drum lung, anevoios, cu multă trudă, cu nereușite, dar în final cu satisfacția lucrului bine făcut. Și poate că drumul acesta lung nu este unul întâmplător, căci fiecare obiect lucrat de „meșter” surprinde prin frumusețe, gingășie, și ne poartă spre o altă lume. O lume în care furca de tors avea valențe multiple: unealtă de muncă, obiect cu valoare estetică, obiect dăruit ca semn al logodnei, obiect cu rădăcini în lumea mitico–magică.

   Furcile de tors, lucrate în lemn de nuc, de cireș, și "scrise" cu motive ornamentale care definesc un limbaj cu o vechime ce se pierde în negura timpului, vădesc gustul estetic și migala pe care Jorj Dimitriu o transmite în lucrările sale. Acestea nu sunt lucrate la întâmplare, ele "vin la timpul lor și sunt făcute atunci când mă cheamă, cu drag și bine." Lemnul are tainele sale, pe care le destăinuie doar celor care îl îndrăgesc cu adevărat și celor care au curajul necesar să îl însufleţească. Inspirându-se din ambianța artistică a ţăranului român, meșterul realizează furci cu aripi, în care încrustează ornamente romboidale, pătrate, zig-zaguri, x-uri, linii zvelte și armonioase, unda apei, roți solare, cercuri, vârtejuri, cruci, capete de cai, dinți de lup, motive antropomorfe stilizate. Sunt motive nesfârșite pe care le combină, folosind tehnici variate, precum crestarea, cioplirea, incizia, realizând astfel obiecte de o rară frumusețe.

    De-a lungul timpului furcile de tors au scris povești cu fete și flăcăi, care își puneau tot dorul și toată dragostea în aceste bijuterii. Fiecare ornament avea rolul de a sensibiliza fata iubită, iar oferirea ei în dar și acceptarea reprezenta un gest cu valoare de logodnă.

   Nu știm dacă astăzi un asemenea gest va câștiga inima tinerei, dar știm sigur că vom admira și vom asculta poveștile spuse de furcile cu aripi lucrate de Jorj Dimitriu.

Expoziția poate fi vizitată la Sala Acvariu, până pe 18 octombrie 2020, între orele 10:00 și 18:00. Intrarea este liberă.

Curatori: Oana Otilia Constantin și Simona Hobincu


Bienala Națională de Grafică Constantin Găvenea

 


Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Tulcea 


prima ediție, 16 octombrie - 14 noiembrie 2020



Salonul Anual de Artă Plastică

 


Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Satu Mare 


ediția a VII-a, 27 octombrie - 22 noiembrie 2020



Exponatul lunii octombrie

 


Muzeul de Istorie Paul Păltănea 


Galați 


octombrie 2020