marți, 29 septembrie 2020

Exponatul lunii octombrie

 

Muzeul Județean Teleorman, 


Alexandria, muzee, 


1 - 31 octombrie 2020




    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită joi, 1 octombrie a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii Octombrie.

    Pentru perioada 1 – 31 octombrie 2020, Muzeul Județean Teleorman vine în faţa publicului cu un obiect deosebit ce face parte din patrimoniul instituției. Este vorba de un Pandantiv roman de cavalerie.

    Piesa a fost descoperită întâmplător pe teritoriul satului Segarcea-Deal, jud. Teleorman, în punctul Cișmele, în noiembrie 2019 de către localnicul Valentin Olexiuc. Este o piesă de bronz în formă de lacrimă sau frunză ce a fost folosită de cavaleria romană la hamul calului.

   Pandantivul este lucrat dintr-o foaie de bronz foarte subțire, având lungimea de 4,6 cm și lățimea de 3 cm. Are o formă alungită, cu partea de jos ascuțită și prevăzută o terminație circulară ușor bombată. Partea de sus este rotunjită având o agățătoare prevăzută la capăt o terminație circulară. În zona interioară are patru mici deschideri de forme diferite, posibil având un rol de delimitare a unui motiv dublu, inițial în formă de capăt de spirală. Este decorat pe o față cu șiruri de împunsături foarte fine.

    Pandantivele în formă de lacrimă au format terminații pentru curele de „șorț” sau pandantivele centrale ale hamului, iar exemplele mai mari ar putea fi suspendate de piesele centrale ale harnașamentelor - falerele.

    Pandantivele de pe harnașamentul cailor romani erau considerate a fi simboluri magice foarte puternice, menire să apere pe purtători de farmece sau boli. Cele în formă de lunulă erau simboluri ale lunii iar cele circulare (falerele) reprezentau soarele.

   În același timp, era posibil ca într-o perioadă ulterioară adoptării lor să-și fi pierdut semnificația inițială, rămânând să decoreze hamului, făcând calul și călărețul cât mai impunători. 

Recolte de toamnă

 


Muzeul Național al Țăranului Român, 


București, muzee, 


2 - 4 octombrie 2020




   Peste 60 de producători, meșteri populari, artiști și colecționari din toate zonele țării vă așteaptă cu roade bune de toamnă, cu obiecte fel de fel, confecționate manual dar și obiecte de colecție.

   Veți putea târgui icoane pictate pe lemn sau sticlă și obiecte din lemn cioplite, straie populare, covoare și ceramică de Corund sau Maramureș, cămăși, ii și fote, costume populare din toate zonele etnografice ale țării, bijuterii și păpuși, jucării, cosmetice naturale, artă sacră, lână împaslită, tablouri, pernuţe din lavandă, decorațiuni din piele, stică și metal, marochinărie, vitralii și fel de fel de lucruri frumoase, bune de probat și târguit.

   Negustorii și colecționarii de antichități vă invită într-o lume aparte cu obiecte și povești de demult . Puteți admira și achiziționa mobilier țărănesc, ii vechi, catrințe, paftale, covoare, ceramică veche, mobilier casnic, unelte țărănești, porțelanuri, numismatică, carte veche, bijuterii, patefoane și plăci, lăzi de zestre, cufere, instrumente musicale, vederi și statuete.

   De-ale gurii, puteți târgui miere, țuică, vinuri și palinci, plăcinte și cozonaci, fructe și legume de sezon, muraturi, zacuști și dulcețuri, baclavale și sarailii, must proaspăt stors la fața locului, tochitură și sarmale, grătare și pastramă, toate pe degustate, cum cere tradiția la Piața Țărănească.

"Unul dintre primii și cei mai influenți profesori ai design-ului românesc"

 


Arta plastică contemporană românească 


Vladimir Șetran






Consemnare publicată în Revista Arta plastică, Nr. 6 -7. Iunie - iulie 1964.




Galeriile de Artă Dana, Iași. 23 octombrie - 13 noiembrie 2012.


Expoziție de grup. Galeria AnnArt, București. 13 decembrie 2012 - 15 ianuarie 2013.


Muzeul de Artă, Tulcea. 21 aprilie - 28 mai 2015.


Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca. 9 iunie - 15 iulie 2016.

Mai multe despre Vladimir puteți afla și de aici:

artist Vladimir Șetran - Annart Gallery


Noaptea în bibliotecă la...

 


Biblioteca Județeană V. A. Urechia 


Galați 


ediția a X-a, 3 octombrie 2020 




   În acest an activitățile se vor desfășura în două locuri diferite: la sediul central al Bibliotecii, în str. Mihai Bravu, nr. 16 și la Filiala nr. 5 H. P. Bengescu - Bibliotecă Municipală, din Micro 20 (împreună cu scriitorul și criticul Adi G. Secară, reprezentant al Fundației Andreiana Juventus).

    În acest interval orar se vor asigura și serviciile de împrumut la domiciliu și de înscriere a utilizatorilor. În mod excepțional, cei care vor restitui documentele împrumutate și au depășiri de termen vor fi scutiți de plata penalizărilor.