miercuri, 26 august 2020

Comemorarea Diktatului




Biserica Sf. Apostol Andrei, Carei, 


30 august 2020




    La împlinirea a 80 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena (30 august 1940), Asociația românilor refugiați, expulzați și deportați în 1940, filiala Carei; Asociația Județeană Satu Mare a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare, vă invită la comemorarea victimelor ocupației horthyste din România, cu gândul la alte zeci de milioane de oameni din întreaga lume ce au fost deportați, torturați, privați de libertate, de drepturile fundamentale, sau chiar uciși în urma acțiunilor abuzive și criminale ale regimurilor dictatoriale care au umbrit istoria secolului trecut.
    Evenimentul va avea loc duminică, 30 august 2020, începând cu ora 12:30, în curtea bisericii Sf. Apostol Andrei din Carei, la Monumentul Comemorativ dedicat refugiaților din anii Dictatului de la Viena. Spre veșnica pomenire a tuturor celor ce au suferit drama expulzării și refugiului, se va oficia slujba de Te Deum, urmată de alocuțiuni, depunere de coroane și flori, program cultural – patriotic susținut de către refugiați și urmași ai acestora.
    Se întoarce acasă, la Carei, onorându-ne cu prezența, istoricul militar, col. (r) Constantin Moșincat, cel ce a fost directorul Muzeului Militar Național din Oradea, pentru a-și prezenta cea mai recentă carte: Pași pe… caldarâm. Încrustări Istorice: de la Pace la Diktat (1815 - Viena - 1940), vol. 1, o carte despre care autorul mărturisește că a scris-o cu intenția ”de a încrusta, în scoarța memoriei istoriei, fapte memorabile, scoase din negura uitării”.
Vă așteptăm cu drag, la acest eveniment istoric!

Târg de antichități, vintage, handmade




Colecții și Colecționari, 


Iulius Town, Timișoara, 


28 - 30 august 2020



Din istoria orașului Iași: oameni, locuri, instituții




Muzeul Municipal Regina Maria 


Iași


28 - 29 august 2020




Vara Cristalelor




Muzeul Național de Geologie 


București 


28 - 30 august 2020




    Vara️, cu tot seninul și lumina ei e pe sfârșite. Într-un colț de suflet o vei regăsi prin amintiri și gânduri ghemuite pentru a-și face loc. Păstrează amintirile pline de culoare asociindu-le cu o bijuterie sau o piatra prețioasă, pentru a le retrăi peste ani.
    Te așteptăm să petrecem împreună ultimele zile ale verii la Expoziția de cristale, bijuterii și pietre semiprețioase, Vara Cristalelor organizată în curtea Muzeului Național de Geologie, în perioada 28 – 30 august. Vei găsi cu siguranta câte un talisman pentru fiecare.

De Ziua Limbii Române




Parcul Copou, Iași, 


ediția a IV-a, 31 august 2020




În fiecare an, la data de 31 august, se celebrează Ziua Limbii Române.
    Cu această ocazie, Casa de Cultură Mihai Ursachi a Municipiului Iaşi vă invită luni, 
31 august, ora 18:00 să participaţi la un spectacol de muzică şi poezie care se va desfăşura în faţa Teiului lui Eminescu din Parcul Copou.
     La această ediţie vor participa scriitorii: Gabriela Chiran, Daniel Corbu, Nichita Danilov, Doina Guriţă, Ioan Holban, Ion Hadârcă, Emilian Marcu, Emilia Nedelcoff, Nicolae Panaite, Valeriu Stancu, Alexandra Ţabără, Horia Zilieru şi cantautorii folk Adi Bezna şi Cezar Popescu.
    Programul mai cuprinde: depunere de jerbe la bustul lui Mihai Eminescu, făuritorul limbii române literare, alocuţiuni ale oficialităţilor invitate la eveniment şi retragerea cu torţe a soldaţilor din Garnizoana Iaşi.