luni, 24 august 2020

Inaugurare...peste Prut...




Agenția de Știri Bune, 


Casa Memorială Adrian Păunescu, 


Comuna Copăceni, Republica Moldova 


26 august 2020




    Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău, în colaborare cu  fundația Copăceni VDR , vor organiza, în ziua de 26 august 2020, cu începere de la ora 11:00,  un spectacol cultural-artistic cu ocazia inaugurării Casei memoriale Adrian Păunescu în comuna Copăceni, raionul Sângerei.
    În cadrul evenimentului, la solicitarea  Fundației Copăceni VDR,  actorul Nicolae Jelescu va susține un recital din poezia lui Adrian Păunescu: Dor de Eminescu, Rugă pentru părinți, Telefon peste moarte,  Dor de Bacovia, iar  cantautorul Andrei Păunescu, fiul poetului, va susține un recital.
    La inaugurarea Casei Memoriale vor rosti mesaje de salut: dna Maria Bajura, președintele Fundației Copăceni-VDR,  reprezentantul Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru din Iași, care au efectuat lucrările de restaurare a casei, dl. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român Mihai Eminescu,  dl. Valeriu Rusu, șeful Direcției Cultură a Consiliului raional Sângerei, dl. Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu.


Mari fotografi din Transilvania (Secolele XIX-XX)




Muzeul de Istorie Turda


25 august - 25 septembrie 2020




    În perioada 25 august -25 septembrie puteți vizita expoziția temporară Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX, organizată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, itinerată la Muzeul de Istorie Turda.
    Vernisarea expoziției va avea loc marți, 25 august 2020, ora 17:00, la Muzeul de Istorie Turda, str. B. P. Haşdeu, nr. 2. În cadrul vernisajului Dr. Marius Câmpeanu va prezenta volumul cu titlu omonim, materializat ca urmare a cercetărilor întreprinse privind viața și activitatea fotografilor transilvăneni.
    Subiectul acestei expoziții este cu atât mai aproape de noi, cu cât printre pionierii artei fotografice din Transilvania se numără și turdeanul Botár Imre (1846-1906), învățător de profesie. Fiind fotograful orașului Turda între 1880-1906, Botár a publicat articole de specialitate în revistele fotografice ale timpului: Fenykepeszety Lapok-Cluj, Fenykepeszety Ertesito-Nyiregyhaza. Atelierul fotografic deținut de el a fost situat în centrul Turzii, în casa Magyarossy Daniel, azi Piața Republicii nr. 12. Pe lângă fotografiile de atelier dedicate unor personaje, I. Botár a realizat și lucrări reprezentând clădiri și piețe din oraș, precum și fotografii cu împrejurimile Turzii (Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Lacurile Sărate). În anul 1897, în scopul promovării și comercializării propriei colecții de antichități, a realizat un catalog al acesteia.
    În contextul acestei expoziții, vor fi prezentate date biografice și fotografii ale următorilor fotografi transilvăneni: Theodor Glatz, Kamilla Ásbóth și Emil Fischer din Sibiu, Dunky Kálmán și Dunky Ferenc din Cluj-Napoca, Cserni Adalbert din Alba Iulia, Leopold Adler din Brașov, Iuliu Pop și Ioniță G. Andron din Satu Mare, Mezey Lajos din Oradea, Ludwig Friedrich Schuller din Sighișoara și Huszthy Mátyás din Baia Mare. La realizarea expoziției sunt parteneri totodată Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Muzeul de Istorie Sighișoara.
Vă așteptăm cu drag să ne vizitați de marți până vineri, în intervalul 9:00-17:00. 

De-ale Mariei...




Din istoria învățământului românesc, 


Facultatea de Științe,




Maria I. Ilie, orfană de război, studentă în Anul IV la Secția Fizico - Chimice,
solicită menținerea bursei și pentru anul școlar 1939 - 1940. 31 octombrie 1939.


Cerere aprobată.




Maria solicită o bursă de 12.500 lei din Fondul Longinescu. 1 noiembrie 1939.
Despre Gheorghe Gh. Longinescu (1869 - 1939) puteți afla mai multe și de aici:




Cerere repetată (nu știu motivul) și pe 6 noiembrie 1939.


Dosarul este trimis la o "comisiune" pentru a decide.


În final, i se aprobă suma de 4.500 lei. 




Maria are nevoie, pentru biroul I.O.V. (orfani li văduve de război) de un certificat cu 
situația școlară și de dovada înscrierii la facultate în anul școlar 1939 - 1940.
15 noiembrie 1939.








Din ciclul ce-am avut și nu prea mai avem...




Din istoria turismului românesc,




O "istorie" nu prea îndepărtată, de pe la începutul anilor '90.
Adică de aproape trei decenii.
Despre un patrimoniu comun, al fostei U.G.S.R. 
Acumulat, realmente, din munca și cotizațiile a generații de "oameni ai muncii".
O adevărată avere. Între timp mătrășită. Ca să nu zic furată.
De unii dintre băieții deștepți și descurcăreți...


Să vedem pe unde eram îndemnați, prin intermediul SINDACO SRL,
să ne relaxăm...


Amara...



Băile Felix...





Băile Govora...



Băile Herculane...



Băile Olănești...




Călimănești - Căciulata...



Covasna...




Eforie Nord...




Năvodari...



Ocna Șugatag...



Predeal...




Sîngeorz Băi...



Slănic Moldova...



Soveja...



Vatra Dornei...



Vidra...



Voineasa...




București.





Coperta a IV-a.