marți, 11 august 2020

Destinații românești




Expoziție de fotografie 


Sun Plaza, București 


4 - 31 august 2020





Exponatul lunii august




Muzeul Etnografic al Transilvaniei 


Cluj-Napoca 


augut 2020




    Propunerea Muzeului Etnografic al Transilvaniei pentru artefactul lunii august este o măsură pentru cereale, și anume merța/mierța.
    Merța este un recipient din lemn cu fibră medie care se folosea pentru măsurat cantități de cereale, produse granulate, pulberi sau chiar legume și fructe, în comerț și gospodării în Transilvania, Moldova și mai rar în Țara Românească.
    Cu o capacitate de aproximativ 20 l/17-18 kg, este realizată prin scobirea unui trunchi cilindric obținându-se un tub cu gabaritul h=34 cm, D=31 cm și grosimea peretelui de 10-12 mm.
    Partea mai lungă din peretele vertical formează mânerul, decupat și încrustat. Fundul croit din scândură de aceeași esență se încastrează în interiorul cilindrului, lăsându-se liberă o porțiune inferioară ca picior și protecție.
    Inscripție realizată prin incizie: „H : A : 1896 : BA:/ SZA : MT KÉSZITTE”, plasată pe partea superioară a obiectului, reprezintă anul realizării și probabil inițialele numelui persoanei care l-a confecționat. Piesa este expusă în expoziția permanentă, provine din localitatea Merești, județul Harghita și a intrat în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei în anul 1959.

Îndemnuri și gânduri




Din istoria învățământului românesc 


Colegiul Național Gheorghe Lazăr (5)







































Capitol publicat în O vatră de lumină.
120 de ani de prezență în cultura românească a Liceului Gheorghe Lazăr. 1981.


Unde călătoreau românii (înainte de '90)




De prin lume adunate, 


Cehoslovacia,




Pliant. Anii '70.











Pliant. 1973.