joi, 9 iulie 2020

Prozelitism...




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară







Dramaturg, eseist, jurnalist, prozator și traducător




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară, 


Laurențiu Fulga (1916 - 1984)










Articol publicat în Revista Teatrului Armatei, Nr. 6. Aprilie 1950.

***Mai multe despre Laurențiu puteți afla și de aici:  Wikipedia


Fondatorul școlii moderne de flaut din România




Vasile Jianu (1904 - 1968)







Articol publicat în Revista Teatru și Muzică, Nr. 1. 1955. 




 

Pe simezele Capitalei: Pe-trecere pentru mine




Arta plastică contemporană românească 


Maia Ștefana Oprea 


AnnArt Gallery, București


8 iulie 2020




Exponatul lunii iulie...din Țara Soarelui Răsare




Muzeul de Artă Arad 


iulie 2020




    Complexul Muzeal Arad a ales o piesă deosebită din colecția sa, o lucrare de gravură în aquaforte realizată în anul 2002 de pictorul, gravorul și muzicianul japonez Miya Kosei care a fost donată muzeului chiar de către artist, cu prilejul vizitei făcute la Arad în urmă cu mai bine de zece ani. Artistul japonez, o personalitate complexă, vizitează România de peste jumătate de veac și a mărturisit în repetate rânduri că e o țară de care s-a îndrăgostit, locul preferat fiind Maramureșul. A publicat chiar în reviste japoneze mai multe fotografii făcute pe meleaguri românești, inclusiv din Timișoara, arătându-le compatrioților Piața Unirii imortalizată pe peliculă. Artistul este prezent în numeroase expoziții internaționale, în cele mai importante bienale și trienale din întreaga lume dar și cu proiecte personale, multe în România, precum cele din muzeul de artă și galeria Helios din Timișoara, galeria națională Delta din Arad sau centrul de cultură din Bacău, unde au fost expuse lucrările sale de gravură, realizate în mai multe tehnici. În prezent, artistul este atras de desenul în pensulă, în tonuri cromatice vii. Universul său creativ este marcat de lumea spiritelor, a cosmosului, a energiilor enigmatice, în care elemente concrete se metamorfozează într-un întreg abstractizat, o lume proprie a artistului.
    Gravura este expusă pe parcursul lunii iulie la Muzeul de Artă Arad (str. Gheorghe Popa de Teiuş 2-4, etaj 2). Program - Marți-Duminică: 9:00-17:00

Compozitor și dirijor...de pe meleaguri moldave




Vasile Popovici - Ieșeanu (1900 - 1973)












Articol publicat în Revista Teatru și Muzică, Nr. 1. 1955.

***Mai multe despre acest compozitor puteți afla și de aici: Wikipedia


Târgul de Sfântul Ilie




Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


17 - 19 iulie 2020




    Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă la Târgul de Sfântul Ilie de vineri, 
17, până duminică, 19 ale lunii lui Cuptor, de la ora 10 de dimineață, până la 6 seara.
    Meșteșugari și artiști aduc la târg: obiecte din lemn, ceramică, țesături, împletituri, jucării, podoabe, ouă încondeiate, icoane și multe, multe alte lucruri frumoase pe care le puteți tocmi, în miez de vară, la Muzeul de la Șosea.
    Nu vor lipsi nici bunătățile precum prăjiturile de casă, cozonacii, mierea de albine ori ierburile de leac, și nici tradiționala țuică.
    Vizitatorii sunt invitați, de asemenea, să răsfoiască, să citească și să-și îmbogățească biblioteca cu publicațiile Muzeului: cărți cu teme etnologice, cărți-obiect, albume ori revista Martor.
    Prețul biletului de intrare la târg: adulți - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor - 2 lei
    Organizatorul târgului: Muzeul Național al Țăranului Român / coordonatori: Oana Constantin și Simona Hobincu (Secția Educație muzeală)

Pe simezele bistrițene - Îngeri și Demoni




Arta plastică contemporană românească 


Ioan Muntean 


Muzeul Bistrița


9 iulie - 31 august 2020




    In cadrul proiectului Axele Brukenthal, Complexul Muzeal Bistrita Nasaud in colaborare cu  Muzeul National Brukenthal vor deschide in data de 9 iulie 2020, la sediul Muzeului Bistrita, str. Grigore Balan, nr. 19, expozitia Ingeri si Demoni a artistului si restauratorului Ioan Muntean.
Curatori: Alina Berbecaru (Muzeul Bistrita)
Alexandru Constantin Chituta (Muzeul National Brukenthal)
Perioada: 9 iulie - 31august 2020