luni, 22 iunie 2020

Motive tradiționale pe iile teleormănene de ieri și de azi




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


24 iunie - 24 iulie 2020




    Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, vă invită să vizitați în perioada 24 iunie – 24 iulie 2020 expoziția Motive tradiționale pe iile teleormănene de ieri și de azi.
    Expoziția este organizată în colaborare cu grupul Șezătoare Alexandria, cu ocazia sărbătoririi Zilei Universale a Iei.
    Vor fi expuse eșantioane ce reproduc, în majoritatea lor, motive întâlnite pe iile de Teleorman aflate în patrimoniul muzeului, cămăși și elemente componente ale acestora, toate lucrate de către membrii grupului Șezătoare Alexandria.
    Pentru a se bucura de frumusețea acestor lucrări, iubitorii portului popular teleormănean sunt așteptați să le admire în ziua de Sânziene, începând cu ora 12: 00.
    Atenționăm că vizitarea expoziției și a muzeului se face cu respectarea măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-COV-2.

Pe simezele Capitalei - Plastik




Arta plastică contemporană românească 


Centrul Comunitar Evreiesc, București 


24 iunie 2020





Obiectul lunii




Casa Memorială George Enescu 


Sinaia


iunie 2020




   Portretul în cărbune îl înfătișează pe George Enescu și se păstrează în sufrageria Casei Memoriale George Enescu din Sinaia, una dintre camerele reprezentative.
   Era camera de primire a oaspeților dar și camera unde familia Enescu servea masa, singuri ori împreună cu oaspeți de seamă, printre aceștia și familia regală.
    ... Când familia regală era invitată la masa de prânz era un protocol, o oră instituită de Maria Cantacuzino-Enescu (Maruca, soția maestrului), ora 13:00, fix.
    Sufrageria este prima cameră a casei memoriale, pornind de la intrarea principală (în casă se putea pătrunde și prin alte intrări secundare, erau reguli foarte bine stabilite de către gazde).
Portretul lui George Enescu este obiectul reprezentativ din sufragerie, catalogat ca și obiectul lunii iunie.
   Lucrarea este realizată de Constantin Motaș, în anul 1944 (conform semnăturii din colțul din dreapta, jos) și-l înfățișează pe maestrul Enescu la vârsta de 63 de ani, mai exact, cu doi ani înainte de a părăsi definitiv patria, stabilindu-se la Paris.
   În acea perioadă Constantin Motaș a locuit la Sinaia apoi s-a stabilit în Franța (la Paris).
Deși, de profesie era biolog, Motaș făcuse o pasiune din această tehnică de lucru, de a desena în cărbune.
   Lucrarea este foarte bine realizată, foarte expresivă, l-a redat pe Enescu în poziție frontală. Cu siguranță această lucrare pe care i-a dedicat-o genialului muzician, a fost un dar neprețuit pentru maestru.
    Nu avem certitudinea și din lipsă de informații, nu se știe dacă de-a lungul vremii Constantin Motaș a revenit în vila Luminiș, nu există o mărturie vie care să ateste unele presupuneri ale noastre, însă, în cadrul activității muzeale ne străduim să descoperim o sursă exactă de informație care ne-ar fi de un real folos spre a transmite tuturor mai multe detalii celor care-l iubesc pe Enescu, celor care iubesc acest loc minunat.
     Avem însă convingerea că se legase o frumoasă prietenie între cei doi, dacă este să ne gândim că George Enescu era o persoană deosebită, generoasă și o gazdă ospitalieră iar Constantin Motaș un invitat de onoare în vila Luminiș.
    Și dacă în sufragerie era invitat la masă, în următoarea cameră, care face legătura cu sufrageria, în salonul de muzică avea parte de un recital la pian ori la vioară, ceea ce era o adevărată încântare.
Ce vremuri...!

Farmacia – arta vindecării




Muzeul de Istorie a Famaciei 


Sibiu 


24 iunie - 30 octombrie 2020




Curator: Ana-Maria Păpureanu.
Colaboratori: Dr. Ghizela Vonica, Iulia-Maria Munteanu, Nicolae Trif
Text oferit de curatorul expoziției:
   Expoziția prezintă obiecte din patrimoniul Muzeului de Istoria Farmaciei, "explicate” interdisciplinar și artistic, pentru a oferi o nouă perspectivă publicului vizitator. Astfel, un borcan farmaceutic, din secolul al XVIII-lea, va fi descris prin prisma istoricului, iar conținutul recipientului va fi analizat botanic, biochimic, mineralogic sau zoologic.
   Expoziția cuprinde borcane farmaceutice cu praf de gândaci și "ochi de raci”, manuscrise ale vechilor farmaciști sibieni, dispozitive utilizate în prepararea remediilor și multe altele.
Istoria farmaciei este un domeniu fascinant ce merită cunoscut, deoarece evoluția acestei științe "în halat alb” poate fi considerată o artă a vindecării.