vineri, 19 iunie 2020

Târg - 100 de Tradiții Românești




Muzeul Național al Țăranului Român


București


19 - 21 iunie 2020




    Fundaţia Kogaion 115  organizează  târgul 100 de Tradiții Românești în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, strada Monetariei, nr. 3, în perioada 19 – 21 iunie 2020. Intrarea este liberă. Accesul se face prin strada Monetariei, iar ieșirea prin Bd. Ion Mihalache.
     Cu doar câteva zile înainte de 24 iunie când sărbătorim ziua de Sânziene sau Drăgaica, meşteri populari şi meşteşugari, artişti plastici şi artizani, vor fi prezenți în curtea muzeului cu creaţii care păstrează tradiţiile culturale, folclorice şi religioase ale neamului românesc. Ziua de Sânziene este decretată de mai mulți ani ca fiind și Ziua Internațională a Iei, motiv pentru care la evenimentul din această perioadă vor fi expuse cele mai frumoase ii din fiecare zonă a țării.
    Publicul este aşteptat să viziteze târgul, unde  meşteşugarii ne vor încânta prin ingeniozitatea şi autenticitatea produselor lor făcute cu multă migală şi mult suflet. Vor fi expuse măști populare, obiecte din ceramică, icoane, straie populare minuţios brodate din Gornovița - Gorj, zgărdane, pristolnice, mobilier săsesc, obiecte de decor din lemn crestat sau din lavandă, genți din piele, vestimentație din lână, cosmetice făcute doar din ingrediente naturale.
     Producătorii vin cu miere, palincă, prăjituri de casă și ciocolată fără zahăr, baklava, sirop de cătină,  ierburi de leac, fructe și legume de sezon.
     Pentru cei care apreciază obiectele vechi şi autentice, anticarii prezenți la târg vor fi pregătiţi cu unelte din lemn, mobilier ţărănesc, cărţi vechi sau covoare țesute la război.
     Pentru că la orice târg tradițional vizitatorii sunt îmbiaţi cu mâncare proaspăt gătită, bucătarii vor prepara sărmăluțe la ceaun, fasole cu ciolan, dar și borș de pește cu mămăliguță sau păstrăv la grătar, sâmbătă și duminică fiind dezlegare la pește în postul Sf. Petru și Pavel. Subereck și gozlemele fierbinți, delicoasele plăcinte turcești, vor fi preparate la fața locului.
    Vă rugăm să respectați normele de distanțare socială și să manifestați responsabilitate față de sănatatea dumneavoastră și a celorlalți.
Program:  zilnic între orele 10:00-18:00                            
Organizator eveniment
Fundaţia Kogaion 115
Ligia Marica – Director marketing
Mobil: 0722 274 803

Atracția muntelui




Lansare de carte 


Doina Toma 


Muzeul Ion Creangă, Iași


20 iunie 2020





Plimbare în costum tradițional




Inițiative de toată lauda


Comunitatea Domnițe cu altițe 


București 


20 iunie 2020




    Comunitatea Domnite cu altițe va invita sambata, 20 iunie 2020  la o plimbare in costum popular cu doua ocazii: cea a  Zilei Nationale a Portului Traditional din Romania pe care o sarbatorim cu intarziere si a Zilei Universale a Iei.
    Va asteptam la ora 14:00 in Piateta Regelui Mihai - str. Arhitect Ion Mincu - Parcul Kiseleff - de unde vom pleca in plimbarea noastra obisnuita pe Calea Victoriei pana in Centrul vechi si ne vom opri la Biserica Stavropoleos.
    Sunt asteptati toti iubitorii portului traditional romanesc, cei care au costume intregi, cei care au ie sau un obiect vestimentar traditional romanesc, dar si cei care inca nu au in garderoba obiecte vestimentare traditionale, dar le iubesc!
    Vom trece in revista obiective culturale importante din capitala Romaniei: Ateneul Roman, Palatul Regal, Curtea Domneasca, Biserica Stavropoleos.
   Cu rugamintea de a respecta toate normele in vigoare privind protectia si distantarea fizica si sub rezerva ca nu intervine nimic in aceasta perioada ...

Va asteptam cu mare drag si multa bucurie alaturi de noi!
Doamne ajuta!

Foto credit @MIPO Image
Palatul Cotroceni Salonul Cerchez

"Un dascăl al gustului public"




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară, 


Ion Marin Sadoveanu (1893 - 1964)







Consemnare publicată în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1964.











***Capitole publicate în Istoria teatrului în România, volumul III (1919 - 1944).
Editura Academiei R.S.R., 1973.


Editura Minerva, 1983.







Articol publicat în Caiet, Nr. 65. Teatrul Național București.
Stagiunea 1983 - 1984.

Sânziene - ie, floare și lumină




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București


24 iunie 2020




   Vă invităm miercuri, 24 iunie, de la ora 11:30, să intrați în povestea plină de magie și de frumusețe a Sânzienelor. Ca în fiecare an, Muzeul Satului readuce în atenție tradițiile și obiceiurile acestei zile: de la împletirea coroniței din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea și participarea la târgul de Sânziene. Nu vor lipsi atelierele de creație: coronițe și cusături românești.
    Accesul la târg se face cu plata biletului de intrare în muzeu. Cei care vor veni îmbrăcați în ie/cămașă românească vor avea intrarea gratuită.
    În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile și suferințele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.
    În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș. Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri și iarmaroace. În trecut, acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei.
    Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Și nu în ultimul rând, pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internațională a Iei începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online La Blouse Roumaine.

Program:

11:30 - 13:00 – Ateliere de cusături (Gospodăria Sanţ)
Cusături românești – coord. Carmen Elena Firea – 15 lei/copil (7-12 ani)

13:00 - 14:00 – Atelier de coroniţe de flori – participare gratuită (Câmpu lui Neag)

9:00 - 19:00 – Târgul sânzienelor: târg de ii, țesături, podoabe, flori...

...pasiune, dăruire și talent...




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară, 


Lucian Bratu (1924 - 1998)









Un cadru din Secretul cifrului, primul film de lung metraj realizat, în 1959.



Tudor, evocare cinematografică închinată eroului răscoalei populare de la 1821,
este filmul următor al regizorului L. Bratu. În fotografie, o scenă petrecută în palatul domnesc.



Articol publicat în Revista Cinema, Nr. 4. Aprilie 1963.




Răspunzând în cadrul unei anchete despre dialogul din filmul românesc.
Revista Cinema, Nr. 10. Octombrie 1972.





Articol (semnat de Călin Căliman) publicat în 
Magazin special Cinema. 1978.





Consemnare publicată în Almanah Cinema 1989. Decembrie 1988.

***Mai multe despre Lucian puteți afla și de aici:  Wikipedia

Pe simezele ploieștene - Arta în dimensiunea sacră




Arta plastică contemporană românească 


Mihai Coțovanu 


Galeria de Artă Ploiești


11 - 24 iunie 2020




Mihai Coțovanu

    Născut la 21 iulie 1967, absolvă în 1995 Academia de Arte „G. Enescu”, Facultatea de Arte Plastice şi Design, Iaşi, specialitatea Pedagogia artei, la clasa prof. Virgil Parghel, urmând ca în 1997 să devină Membru al U.A.P.R Filiala Iaşi.
    A participat la 75 de expoziții concurs şi de grup, în țară, la: București, Târgoviște Constanța, Bârlad, Sibiu, Sighetul Marmației, fiind nelipsit la Saloanele Moldovei de la Iași precum și la expozițiile Artis – World Trade Center Iași (2006-2010), cât și în străinătate, la Budapesta – Ungaria și Sozopol – Bulgaria.
    A realizat 61 de expoziții personale în România - Iași, București, Brașov, Bacău, Vaslui, Piatra-Neamț, Rădăuți, Câmpulung Muscel, Gura Humorului, precum și la Galeriile de artă din Sofia, sau Castelul Bruhl, Germania.
    Activitatea sa de creație a fost încununată cu importante premii, cum ar fi: Premiul l - Cântarea României,1988, Salonul de toamnă, Premiul Academica C. D. Stahi, Concursul Naţional de Artă Nicolae Tonitza, Bârlad, 2006, – Premiul special pentru portret , Simpozionul Naţional Dimitrie Cantemir 2010.
    Lucrările sale se regăsesc în patrimoniul unor Muzee de Artă precum cele din Vaslui, Brașov și Gura Humorului, dar și în colecții particulare ale unor colecționari din România, Franţa, Israel, Japonia, S.U.A., Canada, Germania, Italia, Grecia, Austria, Elveţia şi Belgia, Emiratele Arabe Unite.