marți, 3 martie 2020

Recital de Poezie




George Mihăiță, Horațiu Mălăele 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


6 martie 2020




   Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 6 martie 2020, de la ora 17:00, în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu la un Recital de Poezie susținut de Horațiu Mălăele și George Mihăiță. Rezervări: programe@mnlr.ro, responsabil Gabriela Toma.
   Horațiu Mălăele este binecunoscut publicului pentru iubirea pe care o are pentru poezie, cea românească în mod special. Actorul recunoștea că recită și în baie. "Mi-ar plăcea să scriu poezii. Aș vrea să am răgaz să scriu. Iubesc poeții. Iubesc fragilitatea unei poezii în care viețuiește o mică idee. Ceva, un mecanism pe care nu-l vezi bine, dar știi că el există undeva, tumultuos. Iubesc mult Poezia, în special poezia lui Sorescu, poezia lui Nichita, oameni pe care i-am cunoscut și i-am iubit. Iubesc poezia lui Emil Brumaru. Îl iubesc pe Blaga, îl iubesc pe Eminescu. Sunt un romantic declarat”, mărturisește Horațiu Mălăele.
   George Mihăiţă exercită o fascinaţie aproape magică asupra celor care vin să-i urmărească spectacolele, fie că vorbim de cele de pe scena Teatrului de Comedie, fie cele de poezie. "Poezia este esențială de-a lungul acestui drum al actoriei. Cum aş vrea să rămân în memoria generaţiilor care vor veni? Măcar ca Dinică, aici în faţa Teatrului de Comedie. Aş vrea să se ştie că a fost odată un director care i-a iubit, aș vrea să știe că de la mine a plecat tot ce a însemnat fenomenul Salut. Adolescenţii au crescut, au ajuns studenţi, au ajuns iată tineri actori şi tineri regizori şi a fost o datorie a mea morală să mă ocup de ei, de creşterea lor şi să putem lăsa ceva în urmă. Că dacă nu lăsăm, e degeaba. Dacă nu cultivăm viitorul nu vom avea viitor în teatru”, sublinia și actorul George Mihăiță într-un interviu.
Vă așteptăm!

Zâne și zâne




Complexul Muzeal Iulian Antonescu 


Bacău


6 martie 2020





Arta împletirii nuielelor




Constantin Perva


Complexul muzeal Arad


3 - 6 martie 2020





Școala românească în perioada comunistă




Complexul Muzeal Moldova


Iași


10 martie - 10 aprilie 2020





Pe simezele Capitalei - Transpuneri picturale




Arta plastică contemporană românească 


Mihaela Marilena Chițac


Cercul Militar Național, București


3 - 16 martie 2020





Exponatul lunii martie




Muzeul de Istorie Paul Păltănea 


Galați


martie 2020




   Proiectul „Exponatul lunii” continuă în martie cu un pumnal scitic, descoperit la în comuna Bălăbănești din județul Galați. "În anul 2016, profesorul Nicolae Pământ, din comuna Bălăbănești, dona Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galați o serie de piese găsite întâmplător pe raza aceleiași comune. Printre piesele donate se numără și un akinakes, pumnal scitic de mici dimensiuni. Din păcate, profesorul nu a putut să ne dea detalii cu privire la locul sau condiţiile descoperirii, aşa că, încă o dată, o piesă extraordinară intră în circuitul ştiinţific fără alte coordonate.
    Pumnalul/spadă scurtă realizat/ă din fier are lungimea totală de 31,8 cm. Lungimea lamei triunghiulare este de 19 cm, cu un şanţ median vizibil pe o lungime de 5 cm şi o lăţime de 0,5 cm. Lăţimea maximă a lamei este de 4,5 cm. Mânerul drept a fost realizat din două bare bătute la cald, iar capătul se prezintă sub forma unei contragreutăţi cu lungimea de 6,2 cm, lăţimea de 0,7 cm; grosimea maximă de 1,2 cm. Pe pumnal/spadă scurtă mai pot fi observate două plăci cordiforme cu rol de delimitare/separare al lamei de mâner. Dimensiunile plăcilor sunt 7 cm × 3,5 cm .
   În anul 1990, Alexandru Vulpe publica în seria Präehistoriche Bronzefunde lucrarea Die Kurzschwerter, Dolche und Streitmesser der Hallstattzeit in Rumänien. Autorul menţionează că "akinakai cu capătul transversal, mâner subţire şi garda în formă de inimă” pot fi încadrate în Formengruppe II, atribuit tipului Suseni-Măcişeni.
   Cel care s-a ocupat îndeaproape de acest subiect este Denis Topal, care încadrează piesele cu această formă în tipul Vettersfelde, având ca argumente lungimea redusă a lamei, lăţimea uşor mărită a placilor cordiforme şi contragreutatea alungită. De asemenea, acest tip de akinakes se distinge şi prin inciziile aplicate zonei centrale a lamei.
   Într-un studiu, recent apărut, dedicat descoperirilor scitice din Moravia, autorii, D. Topal şi M. Golec, atrag atenţia că în zona Carpato-Nistreană, descoperirile de tip Vettersfelde sunt sesizate în Podişul Sucevei, zona Siretului, zona est-carpatică până în stepa pontică.
    Acest tip de armă nu este o descoperire singulară pentru judeţul Galaţi. La Bălăbăneşti mai există un pumnal/spadă scurtă scitic, descoperit tot întâmplător şi publicat de către C. Buzdugan şi Ghenuţă Coman. În 1964, Vasile Palade publica pumnalul de la Măcişeni descoperit pe valea Gerului .
    Pumnalul/spada scurtă descoperită la Bălăbăneşti are puternice analogii cu pumnalul de la Măcişeni şi cu alte două noi descoperiri, cea de la Boldureşti şi Cuhureştii de Jos şi poate fi datat în a doua jumătate a secolului al VI a.Chr”.
(muzeograf dr. Adrian Adamescu)
   Exponatul poate fi admirat de public la sediul Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galați, Secția Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă), în perioada 
1 – 31 martie 2020, între orele 9:00-17:00, în intervalul săptămânal miercuri-duminică.

“crucea de drimoc”




Muzeul Civilizației Dacice și Romane, 


Deva, muzee, 


martie 2020




    Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, propune publicului, o nouă prezentare din patrimoniul său istoric, în cadrul Proiectului Exoonatul Lunii, luna martie 2020.


 Exponatul lunii martie 2020 este “crucea de drimoc” – precursorul mărțișorului.
    ”Păpușa luminilor în satele din jurul localității Gurahonț sau Păpușa Ciurlicatului din satul Basarabasa (com. Vața de Jos) constituie unul dintre elementele cu funcție totemică din cadrul unor ritualuri ce cuprind elemente simbolice ale fertilității, belșugului și sănătății atât pentru animalele din gospodărie, pentru holde și livezi, cât și pentru oameni.
***

Pe simezele ieșene - Identitate




Arta plastică contemporană românească


Cezara Moraru


Galeria Victoria, Iași


10 martie 2020