joi, 27 februarie 2020

Pe simezele ploieștene - Mister Cromatic




Arta plastică contemporană românească


Teatrul Toma Caragiu, Ploiești


3 - 29 martie 2020





Tezaurul de la Răducăneni




Muzeul de Istorie a Moldovei 


Iași


28 februarie - 28 mai 2020




   Complexul Muzeal Național Moldova Iași anunță inaugurarea unei serii de micro-expoziții organizate sub titulatura Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei, la Palatul Culturii din Iași. Acestea vor aduce în atenția publicului obiecte de mare valoare, unele celebre, altele mai puțin cunoscute, sau chiar neexpuse vreodată în ultimii 30 de ani, ce provin din colecțiile tuturor muzeelor aflate în componența Muzeului de Istorie a Moldovei, inclusiv de la Muzeul Unirii, Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu din Iași și Muzeul Memorial Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa.
   Prima expoziție din această serie prezintă tezaurul de obiecte de podoabă și monede de la Răducăneni, datat la finalul mileniului I și care constituie una dintre cele mai importante descoperiri arheologice realizate în zona de la răsărit de Carpați în a doua jumătate a secolului al XX-lea.
   Compus în prezent din 59 de piese, tezaurul  a fost descoperit în 1969 și a urmat un traseu sinuos până când a intrat, în 1978, în colecțiile muzeului. Majoritatea pieselor sunt realizate din argint și constituie obiecte de podoabă și accesorii vestimentare (cercei, pandantive, mărgele, brățări și aplice). Alături de ele s-au păstrat patru mici lingouri și șapte monede arabe (dirhemi), emise în secolul VIII d. Hr., toate din același material.
   Expoziția va fi deschisă în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturii, în perioada 28 februarie - 28 mai 2020, fiind accesibilă între orele 10:00 - 17:00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16:30).

Începuturile filmului românesc




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară


Cinemateca




Sala Dacia, renumitul loc de întruniri politice ale Bucureștiului de la începutul
acestui veac, a cunoscut și asemenea manifestări: oamenii muncii, adunați de 1 Mai, 
își afirmă hotărîrea de a lupta pentru ideile socialismului (imagine din filmul
documentar Întîlnire la Sala Dacia.





În jurul căpițelor de in, "bătaia" firelor ca muncă rezervată femeilor și copiilor,
filmul Cultura inului rîmîne un documentar valoros prin surprinderea cîtorva
aspecte care dezvăluie condițiile grele de muncă ale țărănimii de atunci.




Articol publicat în Revista Cinema, Nr. 6. Iunie 1963.


Pe simezele constănțene




Arta plastică contemporană românească 


Dorin Barbu, Florin Stoiciu


Art Gallery, Constanța


28 februarie 2020





Istoria fotbalului arădean. Tradiție și performanță




Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Montia 


Șiria


28 februarie 2020




   Vineri, 28 februarie, ora 15:00, la Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Montia Șiria va avea loc vernisajul expoziției Istoria fotbalului arădean. Tradiție și performanță.
Organizator:
Complexul Muzeal Arad
Ionel Costin și Laura Ionela Moţ, muzeografi



Victor Brauner - Sărbătoarea Mamelor




Mihaela Petrov


Muzeul Național al Literaturii Române, București


7 martie 2020




    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită sâmbătă, 7 martie 2020, de la ora 17:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la conferința susținută de dr. Mihaela Petrov care va prezenta un segment din opera lui Victor Brauner văzut prin prisma relației cu poezia, folclorul, ezoterismul și "artele primare”.
    Creația pictorului oglindește o nouă și originală viziune despre lume. Mitologii și Sărbătoarea Mamelor este titlul ultimului ciclu de opere realizat de artist și expus pentru prima oară la Galeria Alexandre Iolas din Paris în ianuarie 1966. În același an, Victor Brauner este invitat să reprezinte Franța la Bienala din Veneția. Născut în 15 iunie 1903 la Piatra Neamț, se stinge din viață în ziua de 12 martie 1966 la Paris. Reprezentant de seamă al avangardei istorice românești, Victor Brauner este unul dintre creatorii de primă importanță ai mișcării suprarealiste și ai artei veacului XX.
    Mihaela Petrov este istoric de artă. Experiența acumulată în decursul anilor la Muzeul Ludwig din Aachen și colaborarea cu Samy Kinge, expert în opera lui Victor Brauner, au contribuit la specializarea în arta modernă și contemporană și opțiunea pentru cercetarea operei brauneriene. Mihaela Petrov a încheiat în 2011 studiile doctorale la Universitatea Națională de Arte din București cu teza Victor Brauner - cuvântul scris și opera plastică. Caiete și carnete (1934-1965), Donația Jacqueline Victor-Brauner, Arhiva Bibliotecii Kandinsky, Centrul  Georges Pompidou, Paris. Cărți publicate: Victor Brauner. Cuvântul scris și opera plastică / 1934-1965, Editura Humanitas, 2012; Victor Brauner, pictopoet. Mărturii și proiecte consemnate în scris / 1924-1948, Fundația „Gellu Naum”, 2013; Victor Brauner, vizionar al timpurilor moderne, Fundația „Gellu Naum”, 2013; Victor Brauner. Progression mythologique de Victor ∞, Fundația Gellu Naum, 2016.
    "Mihaela Petrov reface parcursul plastic și tematic al operei lui Brauner, ilustrând asocierea imens diversificată și inspirat exploatată a cuvântului scris cu imaginea vizuală, punând accentul pe «pictopoezie». Autoarea configurează o «oglindă tematică» a operei lui Victor Brauner: tema hazardului, a realităților disparate, dar integrate unei misterioase și semnificate unități, tema «introviziunii», a «dublului», a «picturii dialectice», a celei de-a patra dimensiuni, a celei de-a «cincea esențe», tema «realizării simbolice», a regresiunii în sânul matern, a ființelor fantastice și a sensului lor magic, a «Totului în Tot», a descompunerii-recompunere, a «unui cod universal de semne»... Investigația presupune numeroase referiri la psihologie, alchimie, Cabală, folclor, Tarot, mitologie, antropologie culturală, literatură și filozofie”, nota Andrei Pleșu.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.              
Vă așteptăm cu drag!

Salonului Național de Plastică Mică




Arta plastică contemporană românească 


Galeria de Artă Brăila


ediția a XXI-a, 29 februarie - 8 aprilie 2020




    Dragi Colegi și Prieteni, vă invitam să participați sâmbătă, 29 februarie 2020, ora 12:30, în Galeria de Artă Brăila la vernisajul celei de a XXI-a ediții a Salonului Național de Plastică Mică - Brăila.
    Așa cum a fost conceput în urmă cu 21 de ani Salonul, netransformat în concurs, rămâne oglindă deschisă a artei plastice contemporane. Prezența pe simeze a multora dintre artiștii plastici consacrați s-a dovedit a fi definitorie pentru cei ce aspiră la consacrare.
Ne vom bucura să ne fiți oaspeți speciali.
Coordonator proiect,
Scenograf Gheorghe Mosorescu
Președinte Fil. Brăila a U.A.P.R
Afiș: Mosorescu Bogdan