marți, 25 februarie 2020

Lumea ca Alegorie și Mit




Michael Lassel 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca


25 februarie - 15 martie 2020




    Michael Lassel (n. 1948, Logig / Mureș, Academia de Arte București, 1968 - 1972) revine în România, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, din 25 februarie 2020, cu expoziția personală Lumea ca Alegorie și Mit, cea de-a treia organizată în țara sa natală – după cele de la European Art Gallery (București, 2010) și de la Muzeul Național Brukenthal  (Sibiu, 2017).
    Stabilit din 1986 în Fürth, Germania, Michael Lassel este recunoscut internațional pentru picturile sale « trompe l´œil » și, de peste trei decenii, este invitat să expună în galerii și muzee din întreaga lume, de la British Museum (Babylon. Myth and Reality, 2008-2009) și consacrata Haus der Kunst München (2006-2008, 2010), până la numeroase saloane de artă pariziene și expoziții ale celebrei Opera Gallery în Paris, New York, Singapore și Miami. Revista Weltkunst l-a numit "cel mai important pictor trompe-l´œil contemporan”, Academia Europeană de Artă Luxembourg l-a premiat și i-a oferit oportunitatea unei expoziții personale, importante muzee au lucrări semnate de Lassel în colecțiile lor permanente (în România, Muzeul Național Brukenthal), operele sale se găsesc în renumite colecții private.
     La invitația Revistei de cultură Tribuna, reprezentată de managerul Mircea Arman care i-a dedicat și albumul trilingv Michael Lassel – Ein Meister aus Deutschland (Editura Tribuna, Cluj-Napoca, 2019), Michael Lassel propune cea mai mare expoziție din România de până acum (38 de lucrări), incluzând opere realizate în ultimul sfert de secol (între anii 1994 și 2020), constituindu-se, astfel, într-o retrospectivă a unei cariere artistice impresionante.
    "Arta lui Michael Lassel ne spune că omul se îndepărtează de lucru, de lumea pe care o trăiește, ba, mai mult, trăiește în afara relației sale esențiale cu lucrul și este lipsit de lume. Omul se îndepărtează de lucru și de lume, iar singura salvare stă în re-creația acesteia, în capacitatea sa imaginativă, în nesfârșita strădanie de a re-crea lumea din nou și din nou”, remarcă Mircea Arman în revista Tribuna.
    "Combinând hiperrealismul cu trompe l´oeil, Lassel se recunoaște influențat de «iluzionismul baroc » și faimoșii săi maeștri, precum Bramante, Mantegna, Luca Giordano, Tiepolo, dar și de modernii Dali și Magritte, reușind însă să creeze o lume și o atmosferă foarte diferite de ale acestora, unică în mesaj și în compoziție. Lucrările sale sunt, fiecare în parte, răspunsul artistului la întrebările omenirii, combinând povești personale (…) cu un simbolism profund, care are rădăcini încă mai timpurii, în enigmele atât de iubite de renascentiști.”, notează Cristina Simion, curatorul expoziției.
   Expoziția Lumea ca Alegorie și Mit rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 15 martie 2020, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Minerale și Asociații de minerale din România




Casa Avramide 


Tulcea 


5 martie - 2 iunie 2020




    Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea invită publicul tulcean la o inedită expoziție itinerantă, Minerale și Asociații de minerale din România, ce va fi deschisă joi, 5 martie 2020, ora 15:00, la parterul Casei Avramide.
    Expoziția aduce în atenția publicului vizitator zestrea mineralogică a României, una dintre cele mai diverse și spectaculoase din lume. Consecință directă a factorilor geologici și tectonici, potențialul mineralogic național de excepție se găsește grupat în trei zone: subprovincia Banatitică, subprovincia Magmatitelor Neogene din Munții Metaliferi și subprovincia Magmatitelor Neogene din lanțul vulcanic Oaș-Gutâi-Tibleș.
    Totodată, în expoziție sunt prezentate 27 din cele 38 de minerale descoperite și descrise pentru prima dată pe plan mondial, recunoscute de International Mineralogic Association, forul competent în administrarea bazei de date mineralogice internaționale.
    Un loc aparte îl ocupă așa numitele ”flori de mină”, minerale de forme, mărimi și asocieri surprinzătoare, nemaiîntâlnite în lume, precum: baritina roșie de Baia Sprie, calcitul bicolor de Herja, Structurile de tip ”Gavra” de Cavnic, rodocrozitul roz de Cavnic etc.
    Expoziția este organizată de Muzeul Județean de Mineralogie Victor Gorduza din Baia Mare, în parteneriat cu: Academia Română – Secția de Științe Geonomice, Institutul Național al României – Muzeul Național de Geologie, Universitatea din București – Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea Alex. I. Cuza din Iași – Facultatea de Geografie și Geologie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – Facultatea de Biologie și Geologie. Proiectul expozițional a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
    Expoziția va fi deschisă pentru vizitare în perioada 5 martie - 2 iunie 2020, de marți până duminică, între orele 9:00-17:00, la Casa Avramide, str. Progresului nr. 32.
***

O "cestiune" mereu actuală...




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară




În Van Gogh se întîlnesc doi mari interpreți ai ecranului american:
Anthony Quinn și Kirk Douglas.









Articol publicat în Revista Cinema, Nr. 1. Ianuarie 1964.

Sabin Popp și Theodora Cernat Popp. Un cuplu de artiști din anii '20




Lansare de carte


Adina Nanu


Muzeul Național de Artă al României, București 


27 februarie 2020




***Modernism.ro

Lumea celor 88 de curcubeie




Prezențe românești peste hotare 


Luiza Cala 


Shabla, Bulgaria


29 februarie 2020




   Prieteni, a sosit clipa! Sâmbătă, 29 februarie 2020, ora 11:00, Casa de Cultură Shabla, Bulgaria, va fi lansat volumul de versuri Lumea celor 88 de curcubeie sau Perechea infinita, volum ro-bg.
   Lansarea face parte din evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale a Bulgariei, de către Primăria Shabla, Asociația Ofițerilor și Sergentilor în Rezerva Shabla și Asociatia Nationala a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Mangalia, asociatie care m-a invitat. Vor prezenta cartea: Emilia Dabu, membra USR și dr Hristo Boev. Multumesc tuturor celor implicati!
    Multumesc distinsei doamne Анка Станева, cea care a tradus cartea, si vechilor si bunilor mei prieteni Elena Vladova si Valentin Shaltev, poeții care semnează postfata.
Multumesc Editurii Inspirescu!

Iubire. Război. Tradiții. Mistere dezgropate




Serile patrimoniului 


Casa Artelor, Timișoara


26 februarie 2020




   O nouă ediție a proiectului Serile patrimoniului, proiect desfășurat sub egida Direcției Județene pentru Cultură Timiș, va avea loc în ultima miercuri a lunii februarie. Astfel, în 
26 februarie, de la ora 19:00, sala Studio a Casei Artelor va găzdui întâlnirea intitulată 
Iubire. Război. Tradiții. Mistere dezgropate.

Desenul animat românesc - bilanț 1963




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară


Cinemateca





Figura colonialistului așa cum ne-o redă filmul Made in Africa.








Articol publicat în Revista Cinema, Nr. 1. Ianuarie 1964.


Patriarhii României Nicodim și Iustin – înțelepți apărători ai Bisericii




Muzeul de Istorie și Arheologie 


Tulcea


25 februarie 2020




Marți, 25 februarie 2020, ora 12.00, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Parcul Monumentul Independenței, Tulcea,  va avea loc vernisajul expoziției ”Patriarhii României Nicodim și Iustin – înțelepți apărători ai Bisericii”, organizată de Episcopia Tulcii în colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea.
    "Expoziția este dedicată patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu care au păstorit cu mult tact și discernământ Biserica Ortodoxă Română în perioada 1939 -1948 și, respectiv 1977 -1986.
     Amprenta pe care aceștia și-au lăsat-o asupra vieții bisericești, culturale și sociale din România poate fi redescoperită parțial în expoziția de carte și artă veche religioasă pe care Episcopia Tulcii o organizează în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion din Tulcea.
    Exponatele sunt provenite din fondurile Episcopiei Tulcii, ale parohiilor tulcene și din colecțiile particulare. Pot fi întâlnite tipărituri și fotografii de epocă, sfinte vase și icoane lucrate în atelierele Patriarhiei Române, veșminte liturgice, medalii aniversare și ale obiecte care fac parte din patrimoniul județului Tulcea.
    Expoziția face parte din programul activităților culturale pe care Episcopia Tulcii le organizează anul acesta cu prilejul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor și Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români.” (Pr. Felix Neculai – consilier cultural al Episcopiei Tulcii)

Salonul literar Axis Libri




Lectură publică 


Luminița Pătârniche


Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați 


27 februarie 2020





Pe simezele ploieștene - Oglindiri cromatice




Arta plastică contemporană românească 


Bedereagă Mihaela, Cârstina de la Studina, Liciu Lucian, 

Nicoleta Liciu Gribincea 


Galeria Metopa, Ploiești


2 -22 martie 2020





Mărturii documentare otomane din Arhivele Naționale




Arhivele Naționale ale României 


București


26 februarie 2020




    La data de 26 februarie 2020, începând cu ora 18:00, Arhivele Naționale organizează o nouă întâlnire din seria Comori din Arhivele Naționale, în cadrul căreia domnul dr. Victor-Claudiu Turcitu va susține prelegerea cu titlul: Mărturii documentare otomane din Arhivele Naționale.
    Realitățile istorice și poziția geo-strategică a celor trei țări române au făcut ca, în ansamblul izvoarelor istorice aflate în cuprinsul fondurilor și colecțiilor arhivistice păstrate în depozitele Arhivelor Naționale, documentele redactate în limba turco-osmană să fie destul de mare.    Pentru a facilita accesul cercetătorilor și publicului larg la cercetarea și cunoașterea acestui material arhivistic, invitatul lunii februarie, șeful Biroului Arhive Medievale, Fonduri Personale și Colecții, dr. Victor-Claudiu Turcitu va face o scurtă trecere în revistă a principalelor structuri teritoriale deținătoare de fonduri și colecții arhivistice ce conțin documente turco-osmane și va enumera principalele aspecte şi probleme reliefate de conținutul informațional al acestora. Obiectivul principal al demersului domniei sale îl va reprezenta redarea imaginii globale a numărului și tipologiei documentelor otomane aflate în depozitele  Arhivelor Naționale. Astfel, printr-o scurtă trecere în revistă a principalelor structuri teritoriale ale Arhivelor Naționale deținătoare de fonduri și colecții arhivistice ce conțin documente turco-osmane, mărturiile documentare otomane vor fi depistate, identificate și prezentate din punct de vedere cantitativ, dar și din punct de vedere al conținutului lor informațional.
    Cu ocazia evenimentului, publicul participant va putea viziona și o micro-expoziție de stampe, fotografii și documente originale relevante pentru ilustrarea diversității tipologice a materialului arhivistic redactat în paleografie turco-osmană și conservat în depozitele Arhivelor Naționale: de la firmane şi berate imperiale până la tapu-uri, hărți, registre, condici și chiar manuscrise otomane.
   Amfitrionul seriei de prelegeri Comori din Arhivele Naționale este dr. Georgeta Filitti, istoric.
   Evenimentul va avea loc în holul central al Arhivelor Naționale din Bd. Regina Elisabeta, nr. 49, intrarea fiind liberă în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!