marți, 4 februarie 2020

Tone de aur




Lansare de carte


Timotei Drob


Librariun TNB, București


5 februarie 2020



No photo description available.

Cu șevaletul prin împrejurimi




Arta plastică contemporană românească 


Mihai Popa


Muzeul Orașului Lipova


9 februarie - 5 martie 2020



Image may contain: mountain, text, outdoor and nature

Salonul literar Axis Libri




Fenomenul Blade Runner - între literatură și film 


Biblioteca Județeană V. A. Urechia, Galați


6 februarie 2020




Nostalgii răzlețe




Lansare de carte


Mihaela Radian


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București


14 februarie 2020



Image may contain: 1 person

Cărți de vizită cu parfum...de epocă




România de-altădată


Colecții și Colecționari - Înscrisuri de toate felurile



Cărți de vizită care au fost primite, probabil, de familia Bobulescu, din Fălticeni.
Mai ales cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă și Pascale.
De la tot felul de personaje, din același oraș.
Să zicem, parte din protipendada urbei. 
În anii '20...




Carte de vizită...handmade...1925.





Același expeditor dar cu semnătură diferită. 
Cu personalitate încă în formare, cum s-ar spune...


1926.

 

1928.


1926.





Rănduri așternute pe suport ca de carte de vizită. Cu plic cu tot...1928 (?)






Piese reprezentative din colecția de arheologie...




Muzeul Civilizației Dacice și Romane


Deva


6 februarie - iunie 2020




Image may contain: text

    Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva vă invită joi, 6 februarie 2020, ora 12:00, să participați la vernisajul expoziției Piese reprezentative din colecția de arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva organizată cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, eveniment ce se va desfășura în sălile de expoziție ale Palatului Magna Curia.
    Această "expoziție-eveniment este organizată cu prilejul celui de-al XIV-lea Congres internațional de Tracologie <<Reconstituind trecutul: de la comunitățile bronzului la regatele de fier / THRACing the Past: From Bronze Communities to Iron Kingdoms>> care se va desfășura la Deva în perioada 6 - 10 mai 2020.
    Evenimentul reunește, unele dintre cele mai importante piese arheologice aflate în patrimoniul instituției. Sunt expuse, în premieră, alături de piese aflate de multă vreme în colecția muzeului, și noi descoperiri rezultate în ultimele două decenii în urma cercetărilor realizate de arheologii deveni pe șantierele sistematice sau în cadrul lucrărilor de infrastructură.
    Expoziția prezintă, succint, evoluția istorică a spațiului hunedorean în diverse perioade istorice: neolitic, eneolitic, epoca bronzului, prima și a doua epocă a fierului, epoca romană. Textele explicative sunt însoțite de hărți ale județului cu marcarea principalelor descoperiri. În vitrine sunt expuse piese care ilustrează această evoluție istorică. Printre acestea se regăsesc vase ceramice, piese de plastică (idoli, amulete), podoabe, unelte și arme confecționate din piatră, ceramică, os, corn și metal", menționează dr. Nicolae Cătălin Rișcuța, Șeful Secției de Arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
    Expoziția poate fi vizitată în perioada februarie – iunie 2020, de marți până duminică, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Vă așteptăm cu drag!
Secția de Marketing și Relaţii cu Publicul
***

Exponatul lunii...




Muzeul Universității Politehnica București


3 - 29 februarie 2020




    Începând cu data de 3 februarie 2020, în cadrul programului Exponatul lunii, Muzeul Universității Politehnica din București aduce în atenția publicului vizitator, model Farfurie zburătoare, din lemn, invenția inginerului român Iosif Țăposu.
    Iosif Țăposu, absolvent al Facultății de Matematică – Mecanică din cadrul Universității din București, Secția de Mecanica Fluidelor (1969), doctor în științele matematicii, a brevetat în anul 1995, în România, invenția Profil aerodinamic care, începând din data de 11 iunie 2002, a devenit brevet european. În cadrul brevetului a fost descrisă o mulțime vastă de profile aerodinamice cărora ulterior le-a fost alocată denumirea de Profile Delfin.
    Profilele Delfin reprezentau o familie mult mai bogată comparativ cu cea a profilelor clasice cunoscute. Inventatorul preciza că denumirea de delfin s-a impus de la sine, deoarece formele geometrice au alura unui delfin. Conceptul se referă la toate mediile elastice, în particular la forma geometrică a corpurilor care se deplasează în aer și apă cu viteze mici sau mari.        
   Profilele Delfin, preciza inventatorul, au rezultat printr-un exercițiu de o simplitate debordantă, respectiv forțând o mărime infinită, corespunzătoarele profilelor clasice cu bord de atac rotunjit, să devină zero.
   O consecință imediată a conceptului de Profil Delfin a fost Profilul bidirecțional în baza căruia, în anul 2007, inventatorul Iosif Țăposu a realizat Farfuria zburătoare, din lemn.
Colaborarea inginerului Iosif Țăposu cu inginerul Răzvan Sabie a dus la realizarea unei drone destinată zborului de mare viteză, invenție ce a primit , la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva din anul 2018, marele premiu al presei internaționale.

Cavalerul Rozelor




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Operă și Balet al R. P. R.




Broșură - program, 1962.
































Coperta a IV-a.






Articol publicat în Ziarul Scînteia, de vineri, 13 iulie 1962.