marți, 28 ianuarie 2020

Politici ale memoriei...




Lansare de revistă 


Muzeul Național al Țăranului Român, București 


5 februarie 2020




    În ziua de 5 februarie 2020, în fosta sală Irina Nicolau, de la ora 17:00, vă invităm la lansarea numărului 24/2019 al revistei MARTOR. Anuarul de antropologie al Muzeului Țăranului Român, cu titlul Politics of Memory: the Collecting, Storage, Ownership and Selective Disclosure of Archival Material (Politici ale memoriei: colecționare, depozitare, proprietate și dezvăluire selectivă a materialelor de arhivă).
    Coordonatorii numărului, Corina Iosif, Bogdan Iancu și Iris Șerban, vor iniția o discuție pe tema arhivelor și arhivării, pornind de la numărul revistei, ce reunește cercetări originale și materiale vizuale ce reflectă, mai ales, două tipuri de fenomene. Pe de o parte, sunt prezentate studii de caz despre arhive deja consacrate, ce nu aveau, în principiu, vocația deschiderii către publicul larg, dar care își flexibilizează și își redefinesc frontierele, prin crearea de platforme digitale ori prin introducerea noilor tehnologii de înregistrare digitală. Pe de altă parte, aflăm cum iau naștere și se constituie arhive noi, ce pornesc de la stocarea sau colecționarea de materiale al căror obiectiv nu era inițial reprezentat de arhivare. În această situație se regăsesc arhive cu un statut ambiguu, cum ar fi cele rezultate în urma desființării unor instituții, ori arhivele private ale unor personalități. Emergența, în special în Europa de Est, a acestei diversități de arhive este un fenomen ce obligă la redefinirea dreptului de proprietate asupra memoriei individuale așa cum se regăsește în arhive (și, în consecință, instituționalizarea sa), dar și la redefinirea eticii de constituire, accesare, păstrare, utilizare și valorificare a "memoriei arhivate”. 
    În continuarea dezbaterii, în dialog cu publicul, prezentăm două colecții din Arhiva de Imagine (MNȚR) și provocările pe care le presupune arhivarea și valorificarea lor.
   În partea a doua a întâlnirii, vă propunem o incursiune în arhivele Studioului de Film Documentar Alexandru Sahia prin proiectarea filmului Nunta la Lerești (1976, 22 min., regia Eugenia Guțu), inclus pe DVD-ul Sahia Vintage V, proiecție realizată prin amabilitatea One World Romania.

Colocviu - Sfântul Mucenic Trifon, ocrotitorul viticultorilor




Muzeul Crama 1777


Valea Călugărească


31 ianuarie 2020




    Vor fi prezentate aspecte privind importanţa revigorării unui vechi obicei viticol care deschide sezonul muncilor la vie, precum şi o serie de similitudini de manifestare a tradiţiilor vitivinicole specifice ţărilor viticole europene. (Muzeograf Emilia Savelovici)

Pe simezele ieșene - Mareele Memoriei




Arta plastică contemporană românească 


Dragoș Pătrașscu


Institutul Francez, Iași


30 ianuarie - 29 februarie 2020




    Pe 30 ianuarie 2020, la Galeriile de Artă ale Institutul Francez din Iași, în cadrul proiectului La nuit des idees / Noaptea ideilor, se va deschide expoziția - instalație Les Marees de la Memoire / Mareele Memoriei a artistului vizual Dragoș Pătrașcu. Curatorul evenimentului este criticul de artă și profesorul universitar Petru Bejan.



Institutul de Istorie George Barițiu la Centenar




Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu


30 ianuarie 2020




    La începutul lunii februarie a anului 1920, la inițiativa regelui Ferdinand I al României se decide înființarea Institutului de Istorie Națională pe lângă Universitatea din Cluj. În decursul unui secol de activitate, institutul clujean s-a afirmat ca o instituție fanion în domeniul cercetării istoriei naționale, grație unei pleiade de străluciți istorici ce și-au dedicat activitatea studierii trecutului.
    Pentru a marca cei 100 de ani de existență, se va face o prezentare a istoriei, activităților și realizărilor Institutului de Istorie George Barițiu din Cluj Napoca simultan în cel puțin 100 de instituții de învățământ și cultură din țară (licee, universități, muzee, institute de cercetare etc). La această eveniment participă și Muzeul Național Brukenthal.
    Astfel, joi, 30 ianuarie 2020, începând cu ora 1200, în Sala de Consiliu din Palatul Brukenthal (Piata Mare, nr. 4) va avea loc prezentarea: Institutul de Istorie George Barițiu la Centenar (1920-2020). Prezentarea istoriei, activităților și realizărilor Institutului susținută de prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca.

Analele Dobrogei




Lansare de carte


Muzeul de Istorie Națională și Arhrologie, Constanța


29 ianuarie 2020