miercuri, 22 ianuarie 2020

Ziua Renașterii Naționale




Biblioteca Județeană V. A. Urechia 


Galați


23 ianuarie 2020 





Maria Jardă: Culoare, Natură, Sentimente. Întâlnire artist, public, istorici de artă




Muzeul Municipiului București


25 ianuarie 2020




    Muzeul Municipiului București vă invită sâmbătă, 25 ianuarie 2020, ora 12:00, la conferința Maria Jardă: Culoare, Natură, Sentimente. Întâlnire artist, public, istorici de artă.
   În continuarea seriei de evenimente adresate atât publicului cât și artiștilor contemporani, Secția de Artă a Muzeului Municipiului București vă așteaptă la acest eveniment pentru a descoperi un artist tânăr, continuator al picturii clasice: Maria Jardă.
   Născută la 18 iunie 1981, la Paşcani, este absolventă a Universității Naționale de Arte din București, studii prelungite (licență și master) la Facultatea de Arte Plastice - Secția Pictură (Clasa Conf. Univ. Dr. Horea Paștină), 2016.  Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Deși foarte tânără, Maria Jardă a realizat foarte mult, într-un timp  foarte scurt.
Despre aceasta, Giorgio Gregorio Grasso – profesor doctor, istoric și critic de artă din Italia spune: "Maria Jardă a reușit să îmbine harul de a picta cu un studiu atent și aprofundat asupra impresionismului și expresionismului, ultimul fiind preluat din ultimele lucrări ale lui Monet, în care sunt reprezentate renumite catedrale, lucru care o ajută și o deterrmină să atingă cu succes, acest ultim curent, ea reușind să transpună pe pânză nu numai imagini care încântă ochiul, ci și emoțiile pe care le simte în momentul în care recepționează peisajul”.
    Plecând de la tematica expoziției  Pinacotecii – Natură moartă, natură vie, împreună cu directorul adjunct al Secției de Artă – Elena Olariu și muzeograful Ana Maria Măciucă, participanții vor descoperi alături de artistă secretele picturii.
    Discuția se va axa și asupra mijloacelor de exprimare plastică prin care comunică artistul, prin care transmite mesajele sale profunde, dar intens documentate, exprimate prin culoare şi formă, tuşe cromatice şi planuri.
Bilet de intrare: 10 lei.

Învățămintele istoriei




Lansare de carte 


Muzeul Culturii Evreiești, Sighetu Marmației


27 ianuarie 2020






Mici însemne ale unor mari năzuințe. Simboluri ale Unirii Principatelor în filatelie și numismatică




Muzeul Național de Istorie a României 


București


23 ianaurie - 20 februarie 2020




    Cu prilejul celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, Muzeul Național de Istorie a României prezintă, în cadrul seriei de evenimente Exponatul lunii, micro-expoziția Mici însemne ale unor mari năzuințe. Simboluri ale Unirii Principatelor în filatelie și numismatică.
    Prin seria de evenimente Exponatul lunii, aducem în atenția publicului câteva piese din patrimoniul Colecției Filatelice a României, respectiv al colecției Cabinetului Numismatic al Muzeului Național de Istorie a României: o scrisoare francată cu marcă poștală din emisiunea Principatele Unite, cu valoarea nominală de 30 parale, circulată între București și Brăila, 25-27 iunie 1862; un timbru poștal cu efigia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza în oval, cu valoarea nominală de 5 parale și emis în anul 1865; două probe ale monedei de 5 sutimi din anul 1864 cu efigia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza în profil spre dreapta pe avers și inscripția PRINCIPATELE UNITE alături de valoarea nominală și milesimul pe revers. Marca poștală și moneda reprezentând efigia lui Cuza sunt etalate și pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui în luna martie a.c.
    Micro-expoziția va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României în perioada 
23 ianuarie - 20 februarie 2020 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9:00 – 17:00.
    Cu acest prilej, reamintim că muzeul este deschis publicului în ziua de 24 ianuarie conform programului obișnuit: 9:00 – 17:00. .
Accesul la eveniment este gratuit.
Vă așteptăm cu drag!

Pe simezele Capitalei - Ipostaze dramatice




Arta plastică contemporană românească


Bogdan Hoșbotă, Eugen Ilina, Laurențiu Midvichi, 

Vasile Soponariu 


Teatrul Național I. L. Caragiale, București


28 ianuarie - 28 februarie 2020




    Avem deosebita plăcere de a anunța că marți, 28 ianuarie 2020, ora 19:00, în sala Rotonda a Teatrului Național I. L. Caragiale București, va avea loc vernisajul expoziției de pictură și sculptură Ipostaze dramatice. 
    Expoziția Ipostaze dramatice, organizată în cadrul Proiectului Cultural Contemporanii, reunește un fond de 50 de lucrări de pictură, sculptură și metal semnate de artiștii Eugen Ilina, Bogdan Hojbotă, Laurențiu Midvichi și Vasile Soponariu.
    Impresionantă prin formele sculpturale pe care le propune, plină de culoare și dramatism, narativă, descriptivă, abstractă, incendiară, explozivă, dinamizatoare, violentă, expoziția încântă și copleșește prezentând spectatorului lumi provenite din imaginația artistului, surprinse de la sublim la grotesc. Lucrările propuse de cei patru artiști sunt realizate în mai multe etape de consum creativ al vieții lor și sunt izvorâte dintr-un demers de a realiza o sinteză a imediatului, a cotidianului. Astfel, expoziția Ipostaze dramatice poate fi socotită un preambul de intrare în atmosfera pieselor puse în scena Sălii Mici a TNB, sau poate că piesele de teatru jucate sunt un preambul pentru înțelegerea lucrărilor expuse în sala Rotonda?...
    În deschiderea expoziției, vor lua cuvântul Adriana Popescu, director de comunicare și relații internaționale al TNB și Maria Pașc, Proiectul Cultural Contemporanii.
    Expoziția Ipostaze dramatice va fi deschisă pentru public timp de o lună, în perioada 
28 ianuarie - 28 februarie 2020 și va putea fi vizitată zilnic între orele 14:00 și 19:00, cu excepția zilelor de luni. Accesul publicului în Rotonda expozițională se face pe la intrarea la Sala Mică a TNB, dinspre bd. Carol. Intrarea este liberă.
Vă așteptăm cu drag!

24 ianuarie 1859




Muzeul Mihail Sadoveanu


Iași


24 ianuarie - 23 februarie 2020




    Expoziția dedicată Unirii Principatelor Române, realizată în Vila cu turnișor pătrat de la Copou, construită de Mihail Kogălniceanu, unul dintre cei mai importanți artizani ai actului de la 1859, marchează momentul care a pus bazele modernizării țării.
    Prin intermediul exponatelor (cărți, medalii, fotografii, obiecte personale), sunt amintiți câțiva dintre militanții unioniști și luptătorii pentru idealurile de libertate și identitate națională (Vasile Alecsandri, Cezar Bolliac, Dimitrie Bolintineanu), care l-au susținut pe Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite, personajul central al expoziției.
    Expoziția 24 ianuarie 1859 poate fi vizitată la Muzeul Mihail Sadoveanu Iași în perioada 
24 ianuarie – 23 februarie 2020, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.
Curatori: Corina M. Irimiță, Lăcrămioara Agrigoroaiei.

Pe simezele Capitalei - Amintiri din Irlanda




Arta plastică contemporană românească


Adriana Negruți


Cercul Militar Național, București


21 ianuarie -  februarie 2020





Mozaikon




Muzeul Național al Unirii 


Alba Iulia


28 ianuarie - 16 februarie 2020





Alexandru Ioan Cuza și Unirea




Galați


22 - 23 ianuarie 2020





Salonul de iarnă - Obiectiv / Subiectiv




Expoziție de fotografie


Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva


22 ianuarie 2020




    Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, vă invită să participați miercuri, 22 ianuarie 2020, începând cu ora 17:00, la un eveniment strâns legat de cea de-a treia ediție a Salonului de Iarnă al artiștilor fotografi hunedoreni, intitulat Obiectiv / Subiectiv. Salonul a fost organizat de către Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni (AAFH), în colaborare cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, fiind o acțiune derulată sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR), și a fost vernisat în data de 18 decembrie 2019.
     În cadrul expoziției prezintă lucrări Ovidiu Rațiu, Grigore Roibu, Adrian Stoica, Alexandru Popa, Andrei Rosetti, Francisc Németh, Marius Isfan, Mihai Panaitescu, Cristian Rus, Călin Corpaciu, Cristian Resiga, Edvina Kasler, Gabriel Pădurean, Nicolae Oprea, Radu Muntean, Vasile Sârb, Horea Preja, Ioan Todor, Iulian Solda, Daniel I. Iancu, Adrian Sopincean, Gabriel Hordea, Alexandru Cozma. Obiectiv / Subiectiv mai poate fi încă vizitat.
     "Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva s-a preocupat de-a lungul timpului să promoveze artele contemporane. În această categorie intră și fotografia. Ne bucurăm să colaborăm cu AAFH și să îi sprijinim, la fel cum sprijinim și alte asociații care contribuie la înțelegerea și distribuirea artei, culturii și științei”, a declarat la vernisaj Liliana Țolaș, managerul Muzeului Civilizației Dacice și Romane.
    De această dată, programul evenimentului ("finisajului” expoziției) cuprinde două momente importante: lansarea catalogului, editat în memoria lui Ovidiu Rațiu, care prezintă autorii lucrărilor din expoziție, publicație pe care o vor primi gratuit toți participanții la eveniment, și o proiecție a lucrărilor membrilor AAFH, fotografii ce au fost premiate, acceptate în saloane naționale și internaționale sau publicate pe site-uri de prestigiu din lume, făcând astfel cunoscută munca fotografilor hunedoreni.
    "Marcăm închiderea Salonului de iarnă, care este cel mai important eveniment fotografic din agenda culturală a orașului de la poalele cetății, cu o întâlnire cu fotografia la muzeu. Cu această ocazie toți cei care vor fi prezenți la acest eveniment vor vedea și asculta poveștile, spuse chiar de autorii acestora, povești care stau în spatele celor mai spectaculoase fotografii realizate și apreciate de cele importante nume în domeniul imaginii”, declară președintele AAFH, Grigore Roibu.
Vă așteptăm!
Secția de Marketing și Relații cu Publicul

Enesciana (1964 - Festivalul)




Concursul și Festivalul Internațional George Enescu


București


ediția a III-a, septembrie 1964





Ediția a III-a.
Teatrul de Operă și Balet al R. P. R., septembrie 1964. 
Broșură-program.
Text tradus în franceză, rusă și engleză.




Scenă din actul I.




Scenă din actul II.



Scenă din actul III.




Octav Enigărescu și Valentin Teodorian.


Teodora Lucaciu și Nicolae Florei.




Valentina Massini și Bojidar Petrov.


Alexa Mezincescu și Gabriel Popescu.






Elena Cernei.


Elena Dima, Dan Iordăchescu, Magda Ianculescu.


Scenă din actul I.


Arta Florescu.




David Ohanesian, Mihail Știrbei și Vera Rudeanu.


Scenă din actul I.




Scenă din actul II.


Magda Ianculescu și Constantin Gabor.




Scenă din actul I.