marți, 14 ianuarie 2020

Pe simezele ieșene - Time's Mirror




Arta plastică contemporană românească 


Anișoara Munteanu


Galeria de Artă Victoria, Iași


20 - 31 ianuarie 2020





Reabilitarea Monumentelor sătmărene. Grija pentru Patrimoniul Cultural




Muzeul Județean Satu Mare 


Satu Mare


15 ianuarie 2020 





    Muzeul Judeţean Satu Mare are plăcerea să vă anunţe organizarea unei expoziţii - Reabilitarea Monumentelor Sătmărene. Grija pentru Patrimoniul Cultural - expoziţie care va oglindi o parte din activitatea restauratorilor instituţiei noastre de-a lungul anilor în domeniul monumentelor de for public.
    Înţelegând că starea de conservare a unor astfel de monumente din judeţul nostru are de suferit din cauza acţiunii fenomenelor naturale dar şi din cauza ignorării lor de-a lungul anilor de către cei care ar trebui să le îngrijească, începând din anul 2012 am început demersurile pe lângă autorităţile locale oferindu-le experienţa specialiştilor noştri pentru a fi pusă în slujba restaurării şi conservării monumentelor. Trebuie să spunem că mulţi edili au înţeles şi s-au alăturat demersului nostru alocând aproape de fiecare dată resursele necesare acestei munci.          Am constatat astfel că nu din ignoranţă nu era rezolvată această problemă, a degradării monumentelor ci dintr-un soi de blocaj interinstituţional. Blocaj din care s-a ieşit datorită faptului că noi am avut norocul să facem primul pas... Cert este că, din anul 2012 şi până în prezent, Muzeul Judeţean Satu Mare poate arăta că a restaurat cu succes 37 de monumente de for public, statui, morminte şi opere comemorative de război, busturi şi alte monumente, toate din judeţul Satu Mare.
    Anul 2018 a venit cu câştigarea unui proiect finanţat de Ministerul Culturii din România şi derulat de Muzeul Judeţean Satu Mare şi de Consiliul Judeţean Satu Mare, proiect denumit Reabilitarea mormintelor şi operelor comemorative de război din judeţul Satu Mare.     
     Beneficiind de banii veniţi de la Ministerul Culturii am reuşit să restaurăm în anii 2018 şi 2019, 30 de morminte şi opere comemorative de război din judeţul nostru.
    Ce veţi vedea dumneavoastră în expoziţia pe care am pregătit-o şi o vom vernisa miercuri, 
15 ianuarie 2020, ora 10:00 în Sala de expoziţii Atelierul Aurel Popp vor fi fotografii ale acestor monumente, înainte de restaurare şi fotografii ale lor după ce le-am restaurat noi.
Odată cu această activitate, de restaurare, ne-am gândit să lucrăm în paralel şi la întocmirea unui album cu toate aceste monumente şi morminte de război din judeţul Satu Mare astfel că odată cu vernisajul expoziţiei vom avea plăcerea să lansam şi acest album, interesant şi cuprinzător, spunem noi.
     Asigurându-vă de calitatea materialului pe care îl vom prezenta, vă invităm şi vă aşteptăm cu drag să participaţi împreună cu noi la vernisajul şi lansarea de carte organizate în data de 15 Ianuarie, de Ziua Culturii Române.


"fotografia care înlocuiește, câteodată, cuvintele"




Expoziție de fotografie 


Florin Rădulescu 


Muzeul Municipa Călărași


15 ianuarie 2020




    Mă numesc Florin Rădulescu și sunt pasionat de felul cum lumina nu are nevoie de cuvinte pentru a ne transmite emoții. Puteți concluziona că sunt alunecat - lumina, emoții, bla, bla etc.        Nu întotdeauna sunt acolo unde aș vrea să fiu și nu întotdeaunea am la mine instrumentul care poate înregistra momentul în care lumina cu diferitele ei culori, forme de strălucire, de umbre sau de reflexe generează momente care merită imortalizate. Chiar dacă știu că de multe ori apariția unui aparat, telefon sau a unui altfel de instrument deranjează, sâcâie sau chiar strică momentul respectiv, încerc, totuși, de multe ori să captez ceva. Nu îmi iese mereu, dar am încredere că la un moment dat, doar voi clipi ușor din ochi și imaginea va ajunge unde trebuie.
Expoziția cuprinde fotografii realizate în ultimii ani pe care le-am selectat și eliminat, și iar selectat și eliminat pentru a vă putea prezenta o gamă variată de subiecte. Vă aștept de Ziua Culturii Naționale, cu fotografiile voastre de suflet, să discutăm despre fotografia care înlocuieste, câteodată, cuvintele.

Școala calomniei




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Național Cluj




Ilustrată din colecția personală.


Premieră: 9 decembrie 1967.




Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 7. Iulie 1968.



Porni Luceafărul...




Palatul Culturii, Iași


15 ianuarie 2020





Peisajul în viziunea lui Nicolae Tonitza




Arta pe înțelesul tuturor 


Ana-Maria Măciucă


Muzeul Municipiului București


18 ianuarie 2020




    Muzeul Municipiului București vă invită sâmbătă, 18 ianuarie 2020, ora 12:00, la conferința Peisajul în viziunea lui Nicolae Tonitza, cu Ana Maria Măciucă, la Palatul Suțu.
    În continuarea seriei de conferințe Arta pe înțelesul tuturor, Secția de Artă a Muzeului Municipiului București vă invită să (re)descoperiți un mare maestru al picturii românești.
Nicolae Tonitza a fost un pictor și grafician român, interpret al "tristețelor luxuriant colorate” și al unor sincere simțăminte de revoltă mocnită și îndelung resemnată. S-a născut la 13 aprilie 1886 la Bârlad, primul dintre cinci copii ai Anastasiei și ai lui Neculai Toniță. A studiat atât în țară cât și în străinătate, iar bogata sa activitate artistică îi consacră importantul loc pe care acesta îl ocupă în istoria artei românești moderne.
    Armonist al formelor traduse prin culoare, pictorul Tonitza a acordat naturii de fiecare dată un studiu atent care l-a ajutat la organizarea compoziției în sens interior. A admirat profund atenția pictorilor către compozițiile simple, pe care le-a considerat sincere și lipsite de emfaze ori exagerări adoptând, la rându-i, aceleași preferințe și în cazul propriilor compoziții. În ceea ce privește studiul în aer liber, pe care îl realizează cu dese ocazii, pictorul propune pentru o înțelegere aprofundată un studiu liber în natura înconjurătoare, observată cel mai indicat în anotimpul de vară, atunci când culoarea se revarsă liber și luminos asupra formelor.
    Surpriza acestui eveniment este că Secția de Artă va prezenta si o lucrare a maestrului, găzduită în prezent de depozitul Pinacotecii București, dorind astfel ca în fiecare lună să aducă în fața publicului câte o operă din depozitele Muzeului Municipiului București.
    Conferința va fi deschisă de doamna Elena Olariu, Director Adjunct Artă - Muzeul Municipiului București.
Bilet de intrare: 10 lei.

Timpul religios și timpul laic




Gânduri duhovnicești 


Niculae Constantin


Cercul Militar Național, București


16 ianuarie 2020





Pe simezele ieșene - 8 artiști de colecție




Arta plastică contemporană românească


Galeria de Artă Theodor Pallady, Iași 


10 - 20 ianuarie 2020