miercuri, 27 mai 2020

Scuturile din Dacia




Muzeul Olteniei 


Craiova


27 mai 2020




   Secția Istorie-Arheologie din cadrul Muzeului Olteniei Craiova deschide, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, miercuri, 27 Mai 2020, la sediul său din str. Madona Dudu nr. 14, expoziţia temporară Scuturile din Dacia, un demers cultural realizat pentru toate categoriile de vizitatori cărora încercăm să le trezim interesul pentru cunoaşterea patrimoniului muzeal.
   Expoziţia temporară este realizată de către muzeografii, dr. Dorel Bondoc și Gabriela Filip, are un caracter arheologic, constituind un cadru optim de prezentare a celor mai valoroase piese din patrimoniul unor prestigioase muzee din România, alături de obiecte din patrimoniul Muzeului Olteniei.


    Expoziția Scuturile din Dacia reprezintă prima inițiativă de acest gen din România putând fi dusă la bun sfârșit, grație eforturilor depuse de Muzeul Olteniei Craiova și a muzeelor partenere, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret Mediaș, Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea, Muzeul Regiunii Porților de Fier Drobeta Turnu Severin, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul de Istorie Teodor Cincu Tecuci, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Complexul Muzeal Bistrița, Muzeul de Istorie Turda, Palatul Copiilor Alba Iulia, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul de Arheologie și Etnografie Corabia Muzeul Județean Mureș și Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.


    În cadrul expoziției sunt prezentate în condiții optime, câteva zeci de piese, scuturi, descoperite în perimetrul fostei Dacii. Anvergura națională este dată și de numărul mare de muzee care au contribuit cu piese la întregirea acestui ansamblu. Cele mai multe dintre obiecte aparțin, cum era și firesc, epocii romane, însă nu lipsesc piese de scuturi celtice, dacice și vandale. Un număr semnificativ de obiecte aparțin epocii romane târzii, fiind în dotarea armatei romane din această vreme sau aparținând unor războinici de neam germanic.
    Odată cu obiectele originale etalate, sunt expuse și reconstituiri dintre cele mai fidele, care, însoțite de explicațiile necesare, fac din expoziția Scuturile din Dacia, un obiectiv demn de vizitat din cadrul Muzeului Olteniei Craiova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu