duminică, 8 martie 2020

Semnificația statuilor de daci pe Arcul lui Constantin cel Mare. Impactul trupelor auxiliare de daci asupra creștinismului




Leonard Velcescu


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București


24 martie 2020




    În cadrul tradiției prezentărilor istoriei României, Casa de Cultură Friedrich Schiller organizează marți, 24 martie 2020, ora 18:30, conferința Semnificația statuilor de daci pe Arcul lui Constantin cel Mare. Impactul trupelor auxiliare de daci asupra creștinismului. Prezintă: Leonard Velcescu, doctor în istoria artei la École Pratique des Hautes Études (Paris-Sorbona), profesor la Universitatea din Pitești.
    Arcul de Triumf al împăratului roman Constantin cel Mare a fost ridicat în anul 315 d.Hr. și se află amplasat la Roma. Impresionantul monument comemorează victoria lui Constantin asupra împăratului roman Maxentius, obținută la data de 28 octombrie 312, în Bătălia de la podul Milvian din Roma. Este cel mai mare arc triumfal roman care a supraviețuit până azi și ultimul monument de mari dimensiuni al Romei imperiale. Arcul e menit să îl reprezinte pe Constantin ca pe un continuator al celor mai mari împărați romani, renumiți pentru guvernarea înțeleaptă. Pe Arcul de Triumf, Constantin cel Mare, care a devenit primul împărat roman creștin și cel pe care îl pomenim astăzi drept Sfântul Constantin, a amplasat opt statui monumentale de daci de trei metri înălțime fiecare, vizibile de la distanță.
    "Aceste statui sunt plasate în zona superioară a construcției. Când o statuie, o reprezentare este pusă la înălțime, deasupra coloanelor, semnificația este de omagiere, de punere în valoare. Aici nu vorbim de reprezentarea barbarilor daci prizonieri. Prizonieri barbari avem în registrul inferior al acestui monument, la bazele coloanelor. La statuile monumentale, semnificația este cu totul alta. O ipoteză plauzibilă ar fi următoarea: acest monument este înconjurat de o friză realizată în timpul lui Constantin. În una dintre scenele frizei, Constantin își face intrarea triumfală în Roma pe un car de luptă, iar în fața carului observăm reprezentate trupe auxiliare care poartă stindardul… dacic. Stindardul ”Draco”. Asta înseamnă că în armata lui Constantin au luptat atunci auxiliari daci. Este foarte posibil ca aceste corpuri de armată auxiliare de daci să-l fi ajutat pe Constantin la această victorie importantă. Altfel, nu văd semnificația și pare de neînțeles de ce Constantin a decis să pună opt statui monumentale de daci în registrul superior, în registrul de onoare, pe Arcul său de Triumf.
    Ca atare, este foarte posibil ca dacii să fi contribuit la instituționalizarea creștinismului în lume. Aici ar fi de adăugat ceva. În România a fost descoperit, în secolul XVIII, un obiect creștin numit ”Donariul de la Biertan”, care este un obiect din epoca constantiniană. Ca atare, acei daci care l-au ajutat pe Constantin cel Mare să devină împărat este posibil să fi fost deja creștinați", a explicat Leonard Velcescu.
Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu