miercuri, 4 martie 2020

Piața dintre noi. Proiecte urbanistice nerealizate în fața Universității din București




Ioan-Carol Opriș


Muzeul Municipiului București


5 martie 2020




   Muzeul Municipiului București vă invită joi, 5 martie 2020, ora 18:30, la conferința 
Piața dintre noi. Proiecte urbanistice nerealizate în fața Universității din București susținută de conf. univ. dr. Ioan-Carol Opriș la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2).
Coordonator conferințe: Cătălin D. Constantin.
    În cadrul conferinței vor fi prezentate câteva proiecte arhitecturale cu indiscutabile implicații urbanistice mai mult sau mai puțin cunoscute din Bucureștiul ultimelor decenii ale secolului al XIX-lea. <<Toate se concentrează în jurul conceptului de „latinitas”, atât de prezent în istoriografia românească modernă. În epocă, originea latină a românilor galvanizează cei mai importanți istorici, oameni politici, lingviști de frunte sau jurnaliști, în sfârșit, opinia publică. Cu toții vor contribui la ceea ce marele istoric Nicolae Iorga vedea în România modernă, anume o "insulă de romanitate într-o mare slavă”, o "enclavă latină la porțile Orientului”. Aceste proiecte arhitecturale sunt inspirate de gloriosul război al lui Traian cu Decebal "bellum Dacicum Traiani”, "povestea fondatoare” a Daciei romane desfășurată între 101-102, 105-106 p.Chr. Ele urmau să împodobească spații centrale ale Bucureștiului, între care Piața Academiei, în fața Universității din București, ocupă o poziție simbolică privilegiată. Ansamblurile – fie ele copii ale Columnei Traiane sau Monumentul Triumfal de la Adamclisi recompus din piesele originale – au fost imaginate la scară naturală.  Niciunul dintre generoasele proiecte inspirate de originea latină a românilor și de monumentele simbolice asociate nu ajunge însă să fie pus în operă la București>> - Ioan-Carol Opriș.
    Istoric și arheolog, specializat în arheologie romană provincială, conferențiar la Facultatea de Istorie a Universității din București, Ioan-Carol Opriș este și autor a numeroase studii și articole, rapoarte de cercetare arheologică,  volume de autor sau co-editate, participant și coordonator în numeroase proiecte de cercetare, conferințe personale și participări la reuniuni științifice în România și în străinătate (Franța, Italia, Austria, Germania, Bulgaria, Cipru sau Grecia). Bursier și stagii de cercetare la Institut für Klassische Archäologie - Universität Wien (1995), Deutsches Archäologisches Institut - Abteilung Istanbul, Eurasien Abteilung (1999, 2007, 2008), stagiu post-doctoral la Institut d`Histoire du Christianisme - Université Jean Moulin Lyon 3 (2001-2002), alumnus New Europe College - Institute for Advanced Study, București (2000).
Bilet de intrare: 10 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu