miercuri, 4 martie 2020

În cercul marelui balans




Lansare de carte


Nicolae Croitoru 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


11 martie 2020



    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evenimentul de lansare a volumului
 În cercul marelui balans de Nicolae Croitoru miercuri, 11 martie 2020, de la ora 16:00, în Sala Iosif Naghiu din Calea Griviței nr. 64-66. Participă: Cristian Niculescu, director Editura Niculescu, Dinu Săraru, dramaturg, scriitor, Valeriu Râpeanu, critic și istoric literar, profesor universitar, Ilie Bădescu, academician, Ștefan Mitroi, scriitor, Eugen Uricaru, scriitor, istoric. Moderator: Octavian Știreanu. Moment artistic susținut de actorii Irina Movilă și Marius Bodochi.
    Cele dintâi trei volume de versuri, care au văzut lumina tiparului la Editura Niculescu, au relevat un poet adevărat, care a debutat târziu, datorită exigenţei ce nu i-a îngăduit să împartă cititorilor decât versuri îndelung cizelate. "Începutul, absurdul și sfârșitul sunt limite de cunoaștere a existenței inteligente. Omul  e o baghetă cugrtătoare în valsul etern, plin de speranță dintre a fost, este și nu este”, scrie Nicolae Croitoru în acest nou volum numit În cercul marelui balans”.
    "În poezia lui Nicolae Croitoru, esența – ca stare ulterioară existenței – are, însă, un conținut concret: Omul va ajunge la esența existenței sale și va fi «Dumnezeul meu după ce va reuși să fie pe deplin stăpân pe sine însuși», afirmă poetul. (...) Existența sa de până acum doar i-a precedat esența la care a ajuns prin literatură. Poezia l-a ajutat să fie «propriul lui făcător», să-și spele «sufletul cu marea, să bea un praf de stele» și «să încalece pe valul biruinței/reușind să fie/pe deplin stăpân pe sine însuși». Nicolae Croitoru ni se dezvăluie cine este abia acum, prin poezia sa. Urmându-i versul și gândirea, s-ar putea spune că abia acum el este propriul său Dumnezeu”, scrie Octavian Știreanu în prefața volumului În cercul marelui balans despre Nicolae Croitoru.
    "Versurile, eseurile și cugetările lui Nicolae Croitoru transfigurează profunda neliniște existențială a unui om necontenit frământat de întrebări care nu-i dau pace, și al căror ecou nu se oprește la marginile sufletului său, ci se revarsă generos asupra anonimului cititor. Fusese de mult lângă el, alături de el, dar nu-l cunoștea și, mai mult decât atât, nu bănuia că odată îi va tălmăci neliniștile sufletești”, notează și Valeriu Râpeanu în postfață.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Vă așteptăm!           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu