marți, 3 martie 2020

Exponatul lunii martie




Muzeul de Istorie Paul Păltănea 


Galați


martie 2020




   Proiectul „Exponatul lunii” continuă în martie cu un pumnal scitic, descoperit la în comuna Bălăbănești din județul Galați. "În anul 2016, profesorul Nicolae Pământ, din comuna Bălăbănești, dona Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galați o serie de piese găsite întâmplător pe raza aceleiași comune. Printre piesele donate se numără și un akinakes, pumnal scitic de mici dimensiuni. Din păcate, profesorul nu a putut să ne dea detalii cu privire la locul sau condiţiile descoperirii, aşa că, încă o dată, o piesă extraordinară intră în circuitul ştiinţific fără alte coordonate.
    Pumnalul/spadă scurtă realizat/ă din fier are lungimea totală de 31,8 cm. Lungimea lamei triunghiulare este de 19 cm, cu un şanţ median vizibil pe o lungime de 5 cm şi o lăţime de 0,5 cm. Lăţimea maximă a lamei este de 4,5 cm. Mânerul drept a fost realizat din două bare bătute la cald, iar capătul se prezintă sub forma unei contragreutăţi cu lungimea de 6,2 cm, lăţimea de 0,7 cm; grosimea maximă de 1,2 cm. Pe pumnal/spadă scurtă mai pot fi observate două plăci cordiforme cu rol de delimitare/separare al lamei de mâner. Dimensiunile plăcilor sunt 7 cm × 3,5 cm .
   În anul 1990, Alexandru Vulpe publica în seria Präehistoriche Bronzefunde lucrarea Die Kurzschwerter, Dolche und Streitmesser der Hallstattzeit in Rumänien. Autorul menţionează că "akinakai cu capătul transversal, mâner subţire şi garda în formă de inimă” pot fi încadrate în Formengruppe II, atribuit tipului Suseni-Măcişeni.
   Cel care s-a ocupat îndeaproape de acest subiect este Denis Topal, care încadrează piesele cu această formă în tipul Vettersfelde, având ca argumente lungimea redusă a lamei, lăţimea uşor mărită a placilor cordiforme şi contragreutatea alungită. De asemenea, acest tip de akinakes se distinge şi prin inciziile aplicate zonei centrale a lamei.
   Într-un studiu, recent apărut, dedicat descoperirilor scitice din Moravia, autorii, D. Topal şi M. Golec, atrag atenţia că în zona Carpato-Nistreană, descoperirile de tip Vettersfelde sunt sesizate în Podişul Sucevei, zona Siretului, zona est-carpatică până în stepa pontică.
    Acest tip de armă nu este o descoperire singulară pentru judeţul Galaţi. La Bălăbăneşti mai există un pumnal/spadă scurtă scitic, descoperit tot întâmplător şi publicat de către C. Buzdugan şi Ghenuţă Coman. În 1964, Vasile Palade publica pumnalul de la Măcişeni descoperit pe valea Gerului .
    Pumnalul/spada scurtă descoperită la Bălăbăneşti are puternice analogii cu pumnalul de la Măcişeni şi cu alte două noi descoperiri, cea de la Boldureşti şi Cuhureştii de Jos şi poate fi datat în a doua jumătate a secolului al VI a.Chr”.
(muzeograf dr. Adrian Adamescu)
   Exponatul poate fi admirat de public la sediul Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galați, Secția Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă), în perioada 
1 – 31 martie 2020, între orele 9:00-17:00, în intervalul săptămânal miercuri-duminică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu