joi, 16 ianuarie 2020

Însemnări despre Somn




Lansare de carte 


Alexandru Calmâcu 


Librăria Cărturești Verona, București


17 ianuarie 2020




    O apariţie – aşadar – specială în orizontul nostru literar; şi spectaculoasă, Alexandru Calmâcu afirmându-se ca un vajnic şi consecvent reprezentant al formulei romanului parabolic, cu următoarea particularitate: nu construieşte lumi alternative, decupate din cea adevărată, proiectate în spaţii neidentificabile ori în alte feluri distanţate de existenţa noastră de zi cu zi, rămâne realist, în plină Românie contemporană, dar introduce câte o "deviaţie” care adaugă peisajului o dimensiune absurdă. Pe scurt, avem în Alexandru Calmâcu un romancier care şi-a găsit o formulă personală – nu puţin lucru… – Ion Bogdan Lefter
    Alexandru Calmâcu a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti în 1981. În timpul studenţiei a frecventat cenaclul de proză Junimea condus de criticul Ovid. S.
Crohmălniceanu. După un apostolat de trei ani în învăţământul rural a intrat în presa scrisă şi, în perioada 1991-1992, a fost corespondent de front în Transnistria, din partea Agenţiei naţionale Agerpres. Ulterior a lucrat la cotidianele Evenimentul zilei (1992-1999), Gardianul (2002-2010), publicând concomitent recenzii şi editoriale în mai multe ziare şi reviste româneşti.     
     Din 2012 conduce Editura Universităţii din Bucureşti. Dintre cărţile semnate de Alexandru Calmâcu se remarcă volumele de editoriale Critica educaţiei, Editura Paralela 45 (2010), Vise în paragină, Editura Universităţii din Bucureşti (2015), romanele Cronică despre alb sau negru (2015) și Inscripție despre Absurd” (2017), ambele apărute la Editura Tracus Arte, București.    Pentru ultimul volum, autorul a primit, în 2018, din partea Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România, Premiul Special pentru Proză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu