sâmbătă, 18 ianuarie 2020

Exponatul lunii: Albumul Moții pentru Ioan Slavici




Complexul Muzeal Arad


ianuarie 2020




   Cu prilejul aniversării nașterii marelui scriitor român Ioan Slavici (18 ianuarie 1848 – 17 august 1925), muzeul nostru propune exponatul lunii ianuarie: Albumul Moții pentru Ioan Slavici, expus în Sala Unirii/Muzeul de Istorie din Palatul Cultural, etaj II (intrarea dinspre Parcul Copiilor).

Complexul Muzeal Arad
Sala Unirii/Muzeul de istorie
Palatul Cultural, etaj II (intrarea dinspre Parcul Copiilor)
Promo:
Laura Moț, muzeograf, Muzeul Memorial Ioan Slavici și 
Emil Monția Șiria/Complexul Muzeal Arad
Nelu Scripciuc, artist fotograf

    ”Ioan Slavici a cunoscut si a fost extrem de apropiat de pamantul sacru al Tarii Motilor si de locuitorii acestuia. Inca din timpul copilariei sale, autorul aude vorbindu-se despre faptele de
eroism savarsite, unde protagonistii erau nimeni altii decat Horea, Avram Iancu, etc.
     In urma evenimentelor sangeroase de la Scarisoara, acesta scrie un articol care a avut un ecou rasunator in presa vremii, pe care il publica ulterior in Tribuna, Vointa nationala si Vatra, prin intermediul caruia condamna cu determinare politica de oprimare a libertatilor national- democratice ale romanilor din Transilvania, invocand dreptul natural si istoric prin care i-a aparat pe moti, asupra carora s-a tras cu arme de foc.
    In semn de profunda consideratie, motii ii adreseaza lui Slavici, aparatorul lor, cuvinte de multumire cuprinse intr-un album comandat la Viena. Albumul este decorat cu o placuta platinata, pe care sunt inscrise urmatoarele cuvinte: Motii, pentru Slavici. Anterior, placuta era din aur, avand acelasi motto, insa a fost pastrata de fiica scriitorului, Lavinia .
    Albumul cuprinde peste 500 de iscalituri, laolalta cu multumirile adresate scriitorului, atat din partea oamenilor simpli, precum si din partea unor inalte fete bisericesti, avocati, doctori etc.
    Prin urmare, se cuvine sa spunem ca filele acestui album evoca stransa legatura de prietenie a lui Slavici cu motii, punandu-si priceperea si demnitatea sa in slujba apararii acestora, fapt denotat de aceste pagini de istorie atemporale”, Laura Moț, muzeograf.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu