duminică, 15 decembrie 2019

Trenul prieteniei...




România de-altădată














Fotoreporataj publicat în Almanahul Femeii 1961. Decembrie 1960.


Natura moartă și peisajul în viziunea lui Sorin Adam




Muzeul Municipiului București 


18 decembrie 2019



    Muzeul Municipiul București prin Secția de Artă inaugurează o nouă serie de evenimente adresate publicului larg și artiștilor contemporani interesați să colaboreze cu instituția noastră.
   Vă invităm să participați la prima întâlnire inedită din seria acestor evenimente,  avându-l invitat pe pictorul Sorin Adam. Evenimentul va avea loc miercuri, 18 decembrie, ora 17:00, în spațiul dedicat Pinacotecii București, la Palatul Suțu.
    Student al maestrului Vasile Grigore și membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Sorin Adam continuă pe linia maestrului său, adăugând un plus de forță, pasiune și emoție peisajelor și naturilor statice pe care le compune. Acesta este prezent și în colecția Pinacotecii Municipale cu câteva lucrări donate, iar una dintre acestea figurează și în expoziția Natură moartă, natură vie – Capodopere din Colecția Pinacotecii București, deschisă la Palatul Suțu.
   Plecând de la tematica acestei expoziții, alături de directorul adjunct al Secției de Artă  - Elena Olariu și muzeograful Ana Maria Măciucă, vom descoperi împreună cu artistul, tainele picturii de interior sau în plen-air. Pictorul ne va povesti despre locurile în care a călătorit în scopul documentării tematicilor sale, în ţară sau în străinătate: Maroc, India, Grecia, Italia, Ţara Galilor, Israel, Canada, de curând  Vietnam, Cambodgia, Laos, locuri ce l-au impresionat prin exotismul locurilor, prin bogăţia tradiţiilor, prin firescul existenţei umane și al relației dintre locuitori și mediul înconjurător. Vom vorbi despre mijloacele de exprimare plastică prin care artistul comunică cu noi, prin care ne transmite mesajele sale profunde, dar intens documentate,  exprimate prin culoare şi formă, tuşe cromatice şi planuri.
Bilet intrare – 10 lei.

Pe scena Ateneului (1988)




Festivalul Internațional George Enescu 


ediția a XI-a, 16 - 26 septembrie 1988




Broșură, rogramul spectacolului de pe 10 septembrie 1988. 













Ziua Minorităților Naționale




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București


prima ediție, 18 decembrie 2019




   Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti are plăcerea să vă invite miercuri, 18 decembrie, la prima ediție a evenimentului de diplomație publică dedicat sărbătoririi Zilei Minorităților Naționale.
   La eveniment vor lua parte domnul dr. arh Sergiu Nistor, consilier prezidențial, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, deputatul Varujan Pambuccian, secretarul  de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, Lacziko Enikő Katalin.
   În cadrul evenimentului, de la ora 15:30, în Sala H. H. Stahl, va avea loc vernisajul expoziției Portrete, care va cuprinde fotografii de arhivă, obiecte și costume tradiționale ale celor 18 minorități naționale care conviețuiesc pe teritoriul României, regăsite în colecțiile de patrimoniu ale Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti.
    De asemenea, în Sala de Sticlă va fi prezentată o expoziție de desene ale copiilor, intitulată Copiii prin desen și culoare despre drepturile lingvistice ale minorităților naționale.                
    Pe parcursul întregii zile, pe scena Sălii Victor Ion Popa, vor evolua ansambluri aparținînd diverselor etnii, iar publicul va putea lua parte atât la demonstrații ale meșterilor populari, cât și la prezentări de gastronomie tradițională.

Interpreți în teatrul lui Caragiale




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Ion Luca Caragiale
















Carmen Stănescu în rolul Zoiei din piesa O scrisoare pierdută.


Gr. Vasiliu-Birlic în rolul Efimiței din piesa Conu Leonida față cu reacțiunea.


Articol, semnat Al. Popovici, publicat în 
Almanahul Femeii 1963. Decembrie 1962.






Cronică publicată în Caiet, Nr. 71. Teatrul Național București.
Stagiunea 1985 - 1986.

BD Historia



Banda Desenată Românească, 


Lansare de revistă 


Muzeul Municipiului București


20 decembrie 2019




    BD Historia este o nouă revistă de benzi desenate istorice, inițiată de autorul Mihai I. Grăjdeanu. Numărul 2 al revistei este dedicat evenimentelor din Decembrie 1989 și reunește lucrări ale artiștilor consacrați din domeniul benzilor desenate, dar și lucrări ale artiștilor la început de drum. La acest număr al revistei au colaborat și studenții Cercului de istorie contemporană al Facultății de Istorie, Universitatea din București.
    În paginile numărului 2 al revistei se regăsesc benzi desenate realizate de maestrul Valentin Tănase (București), Mihai Ionuț Grăjdeanu (Mangalia), Anca Georgescu (Timișoara), Daniel Horia (Barcelona, Spania), Matei Butoi (elev din Târgoviște), Șleam Georgiana (Baia Mare), Traian Ionescu (Bacău) și Cucoș Ștefan (elev din București). Au colaborat: Croitoru Andreea Cristiana, Cristian Alexandru Dumitrescu, Lengher Mihai-Radu, Serghei Pricopiuc, membrii Cercului de Istorie Contemporană Românească din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea din București.
    Lansarea numărului 2 al revistei BD Historia – benzi desenate istorice va avea loc vineri, 
20 decembrie 2019, ora 17:00 la Palatul Suțu (Muzeul Municipiului București, Bdul Ion C Brătianu, nr. 2).
Intrarea este liberă.
    Revista BD Historia – benzi desenate istorice a apărut în luna septembrie 2019, mai întâi în ziarul „Certitudinea” printr-un serial BD intitulat Momente din istoria comunismului în România, urmată în luna noiembrie de numărul pilot al revistei, lansat la Facultatea de Istorie, Universitatea din București și prezentată la Târgul de Carte Gaudeamus, București 2019.

Operele pictorului Venceslav Melka în colecția Muzeului....




Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 


Venceslav Melka, 


18 decembrie 2019 - 26 ianuarie 2020




    Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită miercuri, 18 decembrie 2019, de la ora 18:00, la vernisajul expoziţiei Operele pictorului Venceslav Melka (1834-1911) în colecția Muzeului de Artă Cluj-Napoca, eveniment care va avea loc în sălile de expoziţii de pe latura sudică a Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
    Pictorul de origine cehă Vincenc (cunoscut în literatura română ca Venceslav) Melka (1834–1911) a efectuat studii de pictură la Academia de Arte din Praga și la Viena, după care a petrecut un timp îndelungat la Dresda, copiind marile lucrări clasice expuse la Zwinger.     
    Artistul a ajuns în Transilvania, pentru prima dată, la mijlocul anilor 1860, iar după anul 1870 s-a stabilit definitiv la Cluj. În noua sa țară, Melka a fost considerat cel mai calificat pictor și un desenator excelent, cu un talent deosebit în redarea compozițiilor, primind comenzi mai ales de la membrii nobilimii transilvănene, de la arhiducele Rudolf și de la câteva instituții. Ampla sa operă cuprinde peisaje, detalii urbane (bastioanele și porțile medievale, Cetățuia și Parcul Central din Cluj), portrete, scene de vânătoare, scene de gen din viața populară și desene ale porturilor naționale, pictorul fiind preocupat de studierea caracterului arhaic al vieții diverselor grupuri etnice din Transilvania.

Patrimoniu100




Expoziție de fotografie


Ministerul Culturii, București, 


17 decembrie 2019




    Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală publică anual Revista Muzeelor, una dintre cele mai vechi publicații periodice în peisajul editorial și muzeal românesc a cărei apariție a fost constantă încă din 1964. Recent, echipa de redacție a Revistei Muzeelor a pregătit noul număr al publicației, dedicat tematicilor: Muzeele ca platforme culturale: viitorul tradiției, Studii de audiență și profiluri de vizitatori.
    În același timp, în perioada 23 septembrie - 31 octombrie, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală a organizat Concursul de fotografie Patrimoniu100  pentru echipe de elevi (ciclul gimnazial și liceal) și cadre didactice, cu tematica obiectivelor de patrimoniu imobil. Concursul de fotografie a făcut parte din activitățile ediției 2019 a proiectului Patrimoniu100. Patrimoniu pentru următorul secol, ediție co-finanțată de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
    În Concurs, au fost înscrise peste 150 de fotografii și, pe această cale, vrem să mulțumim tuturor elevilor și cadrelor didactice care au răspuns cu mult interes și multă dedicare entuziasmului nostru!         
    Pe data de 5 noiembrie, a fost publicată lista câștigătorilor și finaliștilor Concursului pe care o puteți consulta chiar aici: https://patrimoniu100.ro/castigatorii-concursului-de-fotografie-patrimoniu100″/
    Acestea fiind spuse, ne-am gândit să încheiem anul cu un eveniment dedicat celor două proiecte. Avem deosebita plăcere de a vă anunța că evenimentul de lansare a publicației anuale Revista Muzeelor și festivitatea de premiere a fotografiilor finaliste în Concursul Patrimoniu100 vor avea loc marți, 17 decembrie 2019, în Foaierul Aulei din incinta Ministerului Culturii (Bulevardul Unirii, nr. 22, sector 3, București, intrarea din Bulevardul Mircea Vodă), începând cu ora 13:00.

Reclame...




România de-altădată


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile - Reclame