marți, 26 noiembrie 2019

De pe scena lirică românească




Carmen Petra Basacopol









Interviu publicat în Almanah Femeia 1971. Decembrie 1970. 

***Mai multe despre această compozitoare puteți afla și de aici: 


Mama îmi spune că am o viață frumoasă




Lansare de carte 


Ana Maria Sandu 


Librăria Humanitas Kretzulescu, București 


28 noiembrie 2019




   Joi, 28 noiembrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din București (Calea Victorie 45), va avea loc lansarea volumului Mama îmi spune că am o viață frumoasă, de Ana Maria Sandu, apărut de curînd la Editura Polirom.
Invitați, alături de autoare: Marius Chivu și Maurice Munteanu
    "N-am ținut jurnal decît pe perioade scurte, dar am scris săptămînal tot felul de texte, care au apărut în revistele la care am lucrat sau am avut rubrici. S-au adunat în timp multe foldere, iar de curînd, cînd căutam ceva, mi-am dat seama că de unele dintre ele uitasem cu totul. Le-am recitit și m-am bucurat că le aveam. Am strîns aceste «mărturii» despre lumea mea, așa cum am văzut-o, am citit-o, am scris-o și am trăit-o pînă acum. Volumul acesta e ca o geantă de voiaj, în care am pus amintiri de familie, fotografii, cărți, locuri în care am călătorit, oameni dragi, Bucureștiul în care locuiesc și scriu. Sînt articole publicate în antologii românești și străine, în revistele RePublik, aLtitudini, Noua literatură, District 40 și, cele mai multe, în Dilema Veche.” (Ana Maria Sandu)
    Ana Maria Sandu a debutat în 2003 cu volumul Din amintirile unui Chelbasan (Editura Paralela 45), reeditat în 2013 la Editura Art. Cartea a fost tradusă în limba franceză în 2010 cu titlul L’écorchure. În 2006 a publicat la Editura Polirom, în colecția Ego. Proză, romanul Fata din casa vagon, text care stă la baza spectacolului de teatru cu același nume, pus în scenă în 2019, iar în 2010 romanul Omoară-mă! Acesta din urmă a fost tradus în limba italiană (Uccidimi!, Aìsara, 2012), iar în 2018 a apărut în limba maghiară, la Editura Vince Kiadó Kft. În 2013 a publicat Aleargă, de asemenea dramatizat, iar în 2017 volumul de proză scurtă Pereți subțiri, amîndouă apărute la Editura Polirom. A mai publicat texte în antologiile Cartea cu bunici, Bookătăria de texte & imagini, Iubire 13, Prima dată, Nouvelles de Roumanie, Rumänien heute. A coordonat volumul Cu ochii-n 3,14, o antologie Dilema Veche, apărută în 2016 la Editura Humanitas. Trăiește la București. Este redactor la revista Dilema Veche.

Medalion comemorativ Nicolae Iorga




Muzeul de Artă Religioasă 


Vălenii de Munte 


27 noiembrie 2019






Pe simezele vasluiene - Oameni, timpuri, anotimpuri




Arta plastică contempornă românească 


Muzeul Județean Ștefan cel Mare, Vaslui 


Octavian Gălățianu


28 noiembrie 2019





Zăpezile de altădată




Muzeul de Istorie Suceava 


5 decembrie 2019 - 31 ianuarie 2020




   Zăpezile de altădată, expoziţie cu obiecte specifice sărbătorilor de iarnă, din perioada 1900 – 1980, la Muzeul Bucovinei. Sute de obiecte aduc în faţa publicului atmosfera feerică a iernilor de altădată
   O nouă şi provocatoare expoziţie, care va purta publicul în poveştile iernilor şi prin zăpezile copilăriei noastre, a părinţilor, a bunicilor şi străbunicilor, cu obiecte specifice perioadei sărbătorilor de iarnă din anii 1900 – 1980, va putea fi vizitată la Muzeul de Istorie din Suceava.
   Muzeul Bucovinei şi Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti vernisează în data de 
5 decembrie 2019, expoziţia Zăpezile de altădată care va aduce în faţa publicului atmosfera feerică a iernilor de altădată. Moş Crăciun, Moş Gerilă, jucării, cărţi de poveşti, decoraţiuni pentru bradul de Crăciun, sănii, patine, cutii de dulciuri, felicitări, globuri, instalaţii şi multe alte obiecte vor ţese poveşti din amintiri pentru cei nostalgici şi basme noi în imaginaţia celor mai mici.
    Inginerii Cristian și Mihail Dumitru, pasionaţii colecţionari de la Asociaţia Muzeul Jucăriilor din București oferă publicului, pentru a doua oară în acest an, o expoziţie plină de bucurie, culoare, emoţii, nostalgii şi aduceri aminte pentru cei care au călătorit mai mult prin firul vieţii, dar şi de povești formidabile şi curiozităţi pentru cei mai mici.
    Vernisajul expoziţiei, un cadou pentru cei mici şi cei mari, de Moş Nicolae, va avea loc în data de 5 decembrie 2019, la ora 11:00, în Sala de pedagogie muzeală a Muzeului de Istorie Suceava.
Expoziția va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii ianuarie 2020.

Pe simezele clujene - Re:Start




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Cluj-Napoca 


27 noiembrie - 8 decembrie 2019






Salonul de literatură Junimea




Andrada Strugaru


Casa Pogor, Iași 


28 noiembrie 2019






Domnitori și Regi ai Românilor




Portrete în creion 


Dragoș-Radu Popescu 


Muzeul Dunării de Jos, Călărași 


28 noiembrie 2019





Armata Română. Campaniile anilor 1916-1919




Muzeul Național al Unirii 


Alba Iulia 


26 noiembrie 2019 - 1 martie 2020




    Sunt expuse fotografii care surprind momente ale vieții din tranșee, chipuri de ofițeri și soldați, tehnică de luptă specifică Armatei Române din timpul Primului Război Mondial, câteva ordine semnate de generalii români, litografii care glorificau victoriile armatei române, dar și piese care constituiau echipamentul de front, macheta avionului Farman F.40 care a ajuns de la Bacău la Blaj la 23 noiembrie 1918.
    Expoziția prezintă o perioadă relativ scurtă, dar cu multe evenimente: înfrângeri, victorii, deznădejde, foame, bucuria formării României Mari, înrolarea ardelenilor în armata României și campania din Ungaria.
Expoziția va fi deschisă până la 1 martie 2020.
  Organizatorii ai acestui eveniment sunt Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia iar partener este Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale.

...din nou acasă...




Constantin Brâncuși 


iunie 1970








Articol publicat în Almanahul Femeia 1971. Decembrie 1970.




Polifonii pe luciul de oglindă




Lansare de carte 


Muzeul de Artă Cluj-Napoca 


29 noiembrie 2019






Euroregionalia




Muzeul de Artă Timișoara 


27 - 28 noiembrie 2019





Programul complet al manifestprii îl aveți aici

De Ziua Națională a României




Iași 


30 noiembrie - 1 decembrie 2019







...fiica lui Ion Jalea...




Arta plastică contemporană românească 


Ala Jalea Popa (1926 - 2017)








Articol publicat în Almanahul Femeia 1971. Decembrie 1970.