marți, 12 noiembrie 2019

Iarna pe ultiţă. Cojoace, sumane, pieptare




Complexul Muzeal Bistrița - Năsăud 


Bistrița 


14 noiembrie 2019




    Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud vă invită joi, 14 noiembrie, ora 18:00, la vernisajul expoziţiei Iarna pe ultiţă. Cojoace, sumane, pieptare. Evenimentul va avea loc în sala de expoziţii temporare a Secţiei de Etnografie de la sediul instituţiei.
     Această expoziţie aduce în atenţia publicului obiectele de port tradiţional de iarnă aflate în patrimoniul muzeului. Astfel veţi putea afla informaţii referitoare la materialele folosite, tehnicile de prelucrare a pieilor, procedeele de confecţionare a pieselor de port, croiurile şi veţi face cunoştinţă cu motivele decorative specifice cojoacelor din zona noastră.


    Vă aşteptăm să vă bucuraţi de iarna bunicilor noştri, de atmosfera unor vremuri autentice descrise şi în poezia lui Coşbuc: "A-nceput de ieri să cadă/ Câte-un fulg, acum a stat...”
Coordonator proiect: Neamțu Gela
Vă asteptăm cu drag!

Domnul Murdărel/Joint, rațiune și putere




Lansare de carte 


Eva Curea, Claudia Minela 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


16 noiembrie 2019





    Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește evenimentul În lumea cuvintelor, organizat de Editura Minela și Trupa de teatru Joc sâmbătă, 16 noiembrie, ora 13:00. 
    Este vorba despre prezentarea cărților  Domnul Murdărel, autor Eva Anastasia Maria Curea din Cugir (10 ani), Joint, rațiune și putere, autor Claudia Minela. Prezintă Carmen Popescu. Trupa de teatru Joc va susține un spectacol literar-artistic.
    Eva Curea este unul dintre puținii copii care nu au cunoscut lumea urâtă aflată dincolo de povești pentru că este înconjurată de oameni frumoși – părinții care o iubesc și o susțin, dascălii care o îndrumă pe calea luminii, prietenii mici și mari care intră în jocul ei încurajând-o în toate demersurile sale.  Cum să nu te bucuri alături de ea, când observi că un biet cățel abandonat își găsește stăpânul pe care-l merită? Ce poate simți un adult când o fetiță, afectată de situația cățelului Tom, rostește fără reținere: "Ce bine ar fi dacă preşedintele ţării ar lua câinii abandonați să-i ajute!” Sinceritatea și imprevizibilul, asociate cu înțelepciunea și judecata copiilor, duc la o serie de întrebări pe care am putea să ni le punem atunci când greșim.
    Chiar dacă de multe ori avem impresia că micuții noștri nu sunt atenți la ce se întâmplă și la ce se vorbește în jurul lor, ne înșelăm. Ei știu tot. Așa cum Eva, la doar 8 ani, a inserat în povestirile ei probleme din viața reală - abandonul necuvântătoarelor, indiferența edililor, lăcomia, altruismul, răutatea, prietenia, lupta binelui împotriva răului, violența, prietenia – asemenea ei, toți copiii sunt conștienți de calitățile și defectele lumii în care trăiesc. Este lăudabil că Eva Curea a ales să-și exprime în scris nemulțumirea față de unele nedreptăți observate sau bucuria în fața reușitelor personajelor sale. Rămâne ca cititorii să descopere singuri poveștile minunate ale Evei.
    Scriitoarea Claudia Minela surprinde în paginile romanului său, Joint, rațiune și putere, teme care pot fi dezvoltate în diferite construcții scriitoricești: copilăria, proiecția eșecului prematur; identitatea, o coordonată pe care se cațără neacceptările; minoritățile, logica unui compromis; misionarismul, prevenția unui absenteism, familia, chintesența unei împliniri totale. Relatările despre activități și personaje sunt prezentate cu lux de amănunte de autoarea romanului. Viața socială a acestora ascunde lucruri firești, întâlnite la tot pasul în jurul nostru, neîmpliniri, pierderi de ființe dragi, neacceptări.
   "Jucători pe aceeași scenă: Elia, Mihnea, Ics, Ana, Nina, Alice au vieți asemănătoare. Sunt oglinzi unii pentru alții, își doresc o stabilitate a trăirilor, o familie normală și multă iubire. Sunt în același carusel al dezamăgirilor, mai mult sau mai puțin exprimate. Vizualul și auditivul își îmbină în cadre ample vigoarea, iar intimitatea își leagă cordonul ombilical la gât ca să sugrume necesitatea ieșirii din sine prin joint, rațiune și putere”, afirmă despre cartea Claudiei Minela scriitoarea Carmen Popescu.
Intrarea este liberă.
Vă așteptăm cu drag!

Din folclorul nostru nou...




România de-altădată (?!)









Versuri publicate în Almanahul Femeii 1961. Decembrie 1960.


Versuri publicate în Almanahul Femeii 1963. Decembrie 1962.


Exponatul lunii noiembrie




Muzeul Grăniceresc Năsăudean 


Năsăud 


Noiembrie 2019




Statueta din alabastru, reprezentând o copie târzie a celebrului Discobol al lui Myron.
    Piesa, cu o înălţime de 40 cm, a fost găsită în urmă cu mai multe decenii în timpul unor săpături edilitare efectuate pe teritoriul oraşului Năsăud. Este cunoscut ca mestesugul prelucrarii alabastrului a capatat, in Provincia Toscana din Italia, o raspandire remarcabila pe parcursul sec. XVIII-lea, prin reproducerile bine realizate ale sculpturilor din epoca clasica. In cazul nostru, este posibil ca exemplarul să fi aparţinut unei oficialităţi din perioada Regimentului II românesc de graniţă (poate un ofiter cu origini italiene) sau a Districtului Năsăudean.

Delta - imagini retrăite...în acuarelă...




Arta plastică contemporană românească 


Ion Bârlădeanu 


Muzeul de Artă Constanța 


15 noiembrie - 4 decembrie 2019






Hotel cinci stele




Lansare de carte 


Florin Golban 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


21 noiembrie 2019





    Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește lansarea volumului Hotel cinci stele, de Florin Golban, apărut la Editura PIM, 2019, Colecția Prispa cu greieri joi, 21 noiembrie 2019, ora 17:00,  Sala Pepessicius, Str. Nicolae Crețulescu, nr. 8. Invitați: Radu Ilarion Munteanu, Corneliu Traian Atanasiu și Vasile Poenaru.
   "Sunt des întrebat când scriu poezie, când găsesc timp pentru a scrie poezie. Pentru mine a scrie poezie e similar cu a iubi. Nu te întrebi de ce iubești, nu poți explica de ce iubești. Așa e și relația mea cu poezia. Scriu și atât. Face parte din structura mea. Mai obosim și noi, tot sperând. Și ne întoarcem în copilărie, să ne încărcăm cu inocență. Doar așa mai putem supraviețui,” mărturisește autorul volumului Hotel cinci stele, Florin Golban.
    Cărţile de şi despre haiku nu se găsesc decât rareori în biblioteci publice sau în librării. Haiku sau Haijin este un stil de poezie apărut în Japonia acum multă vreme, care se diferențiază de poezia clasică sau modernă, prin câteva caracteristici fundamentale - nu trebuie să aibă mai mult de trei versuri, să aibă ca motiv întotdeauna natura, iar cele trei versuri să nu depășească 17 silabe. De asemenea, poezia trebuie să conțină două imagini și o concluzie care ajuta la juxtapunerea lor.
    Florin Golban s-a născut la 27 aprilie 1975, la Călărași. Autor al volumelor de poezie Pe umărul stâng, Editura Coresi, 2016 și Instagram, Editura Coresi, 2017, Hotel cinci stele, Editura PIM, 2019, Colecția Prispa cu greieri. A publicat versuri în revistele Tomis, Metafora, Amurg Sentimental, Haiku, Poezia, Cronograf, Alchemia, Meridianul Cultural Românesc, Le Lumachine - Italia, revista Banchetul, The Mainichi - Japan’s National Daily Since 1992, rubrica Haiku in English, în diverse publicații internaționale online, în volumul colectiv al grupului Rokukai - Numărând cocorii, Editura PIM, 2017, în Antologia Poetică a Cenaclului Poetic Schenk, Editura Dionysos, 2018 și Antologia de Poezie Cercul Poeților, vol. 2, Cenaclul Literar de la Cluj, Editura Colorama, 2018, 38 Romanian and Australian Perspectives, between Dusk and Dawn/Australian Anthology of Poetry and Prose Volume 3, Editors Mihaela Cristescu & Se Crawford, Editura Sfântul Ierarh Nicolae, 2018, Antologia de Proză ferestre, vol.2, Cercul Literar de la Cluj, Editura Colorama, 2018, 41 Arguments avant la lettre, Romanian & Australian Anthology of Contemporany Poetry and Prose, Editors Mihaela Cristescu & Sue Crawford, Editura Sfântul Ierarh Nicolae, 2019 selectat în European Top 100 most creative haiku authors in 2018.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Pe simezele vasluiene - Donații/Donatori




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Județean Ștefan cel Mare, Vaslui 


ediția a II-a, 17 noiembrie 2019






Sfârșit de epocă. 1989 Revoluția Română în conștiința românilor.




Casa de Cultură Friedrich Schiller 


București 


14 noiembrie 2019





    În cadrul tradiției prezentărilor istoriei României joi, 14 noiembrie 2019, ora 18:30, 
la Casa de Cultură Friedrich Schiller are loc conferința dezbatere Sfârșit de epocă. 
1989 Revoluția Română în conștiința românilor. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989.

Prezintă:

Dr. Constantin Corneanu, Director științific, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989
Dr. Florian Banu, Consilier superior, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii
Dr. Liviu Țăranu, Consilier superior, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii

Salonul literar Axis Libri




Lansare de carte 


Laura Sava, Radu Sergiu Ruba 


Biblioteca Județeană V. A. Urechia, Galați 


14 noiembrie 2019






Hărţi ale principatelor româneşti şi României




Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


13 noiembrie 2019 - 5 ianuarie 2020





    Datorită faptului că Sibiul şi Transilvania s-au integrat în regatul român numai în 1918, hărţile din perioada anterioară au fost mai ales opera unor cartografi străini. De asemenea, în secolul al XIX-lea, teritoriul ţărilor române s-a aflat la intersecţia zonelor de interese habsburgice, ţariste şi otomane, fapt ce a afectat însăşi integritatea teritorială, a constituit tematica unor hărţi speciale sau a fost parte a unor hărţi care acopereau o arie mai întinsă. Imediat după realizarea Unirii tuturor provinciilor istorice româneşti în 1918, noile autorităţi ale României Mari au decis să însărcineze cartografii cu întocmirea de hărţi ale noului stat întregit. După instaurarea regimului comunist, s-au făcut eforturi pentru a şterge din conştiinţa publică faptul că Basarabia şi Bucovina de Nord făcuseră odată parte din statul român. În ceea ce priveşte hărţile în sine, cel mai probabil, ele au ajuns în fondurile muzeului ca donaţii sau ca parte a unor moşteniri; promovarea acestor piese este de interes atât pentru publicul larg cât şi pentru cercetători (Text oferit de curator).

Salonul de literatură Junimea




Claudiu Ioan Maftei 


Casa Pogor, Iași 


14 noiembrie 2019





Sfinți fără aureolă




Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță


Caransebeș 


13 noiembrie 2019





    Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, în colaborare cu TVR Timisoara, Consiliul Judetean Timis si Fundatia Orient Latin organizează miercuri, 13 noiembrie 2019, începând cu ora 12:00, manifestarea Sfinti fara aureola, un eveniment dedicat rezistentei armate anticomuniste din Muntii Banatului la sediul instituției de cultură din Piața General Ioan Dragalina nr. 2 din Caransebeș.

Pe simezele gălățene - Patos și Logos




Arta plastică contemporană românească 


Sorin Purcaru


Muzeul de Artă Vizuală, Galați  


21 noiembrie 2019






Seară literară Zinaida Gippius




Centrul Rus de Știință și Cultură 


București 


14 noiembrie 2019




    Centrul Rus de Știință și Cultură vă invită pe 14 noiembrie, ora 18:00, la seara literară dedicată poetesei Zinaida Gippius.
Intrarea este libera!
    Zinaida Nikolaevna Gippius (1869 - 1945) - poetesă, scriitor, publicist, dramaturg, critic literar, o reprezentantă de seamă a "Epocii de argint" și una dintre ideologii simbolismului rus.

Profesorul




Lansare de carte 


Adina Mandalac 


Muzeul Conacul Bellu, Urlați 


16 noiembrie 2019






Aeonian



Expoziție de fotografie 


Oana Stoian 


Galeria Pygmalion, Timișoara 


14 noiembrie 2019




Cuvânt în deschidere: Gheorghe Șfaițer
Vernisaj: joi, 14 noiembrie 2019, ora 19:00
Galeria Pygmalion, Casa Artelor, Timișoara

Scena românească - Recuperări




Constantin Lungeanu 


Librarium TNB, București 


14 noiembrie 2019




   Vino să îl descoperim împreună pe Constantin Lungeanu, actor de musical, teatru și film, elev al doamnei Lucia Sturdza Bulandra!
   Te așteptăm pe 14 noiembrie, ora 19:00, la Librarium TNB, cu o expoziție indedită care îl are în prim-plan pe Constantin Lungeanu, cu fotografii din arhiva personală, postere din perioada interbelică și multe alte surprize. Tot atunci, regizorul Mihai Lungeanu, fiul acestuia, va merge pe firul timpului și ne va împărtăși momente din viața lui Constantin Lungeanu.
Ne vedem acolo!