marți, 5 noiembrie 2019

Școala de altădată



Muzeul Județean Olt 


Slatina 


6 noiembrie 2019 - 30 aprilie 2020




    Expoziția noastră Școala de altădată a ajuns la Muzeul Județean Olt din Slatina. Manuale, rechizite și uniforme școlare, globuri pământești, bănci de școală si multe alte obiecte specifice scolii românești din ultima suta de ani va așteaptă sa le vedeți începând de miercuri, 
6 noiembrie pana pe 30 aprilie 2020. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 6 aprilie, 
ora 11:00, la sediul Muzeului Județean Olt din strada Ana Ipatescu nr. 1, Slatina.

Bienala de arte decorative




Arta plastică contemporană românească 


București, Mogoșoaia 


2 - 30 noiembrie 2019





Dintre premierele lunii aprilie. În 1980...




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca




Pliant editat de Întreprinderea Cinematografică a Municipiului București.
Aprilie 1980.






Limbajul cosmic al icoanelor pe sticlă




Muzeul Conacul Pană Filipescu 


Filipeștii de Târg 


11 noiembrie 2019




    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești vă invită luni, 11 noiembrie 2019, ora 11:00, la sediul secției sale Muzeul Conacul Pană Filipescu din comuna Filipeștii de Târg să participați la vernisajul expoziției temporare itinerante Limbajul cosmic al icoanelor pe sticlă. Expoziția este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători și elevii Colegiului de Artă Carmen Sylva din Ploiești.
   Proiectul expozițional aduce în atenția publicului larg pictura pe sticlă, unul dintre cele mai originale meșteșuguri populare românești. Practicat în Transilvania, în urmă cu aproape două sute de ani, acest meșteșug a contribuit la nașterea icoanei pe sticlă. Lucrată de țăran și destinată țăranilor, icoana pe sticlă a fost în Transilvania, o importantă Carte Sfântă. Icoanele pe sticlă erau nelipsite din casele țărănești și aveau în trecut, rol protector împotriva bolilor și calamităților naturale care amenințau viața și munca țăranului.
    Caracteristica acestor icoane pe sticlă este introducerea alături de tematica religioasă, a elementelor din viața înconjurătoare a oamenilor și a motivelor populare românești.
    Expoziția valorifică fondul de icoane pe sticlă al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova și talentul tinerilor artiști ce au zugrăvit în manieră proprie acest gen de artă populară românească.
     Vor expune elevi din clasa a X-a B ai colegiului amintit, coordonați de d-nele profesoare Liliana Marin, Adriana Brăileanu și Iulia Ignat. (Monica Cîrstea, muzeograf)

Grafician și caricaturist - Mare Ban de Craiova




Din istoria caricaturii românești 


Gabriel Bratu





    Muzeul Județean Olt vă invită să vizitați expoziția de grafică caricaturală intitulată OFF-uri a Maestrului Gabriel Bratu, Vicepreședintele Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România, care va fi deschisă publicului la Galeria ARTIS în perioada 1 - 30 septembrie 2020.
    Fiecare lucrare expusă pe simeze, dintre cele 54 prezente în expoziție,  poate fi văzută și pe pagina de FBK. a Muzeului Județean Olt, marcând în acest fel o premieră, în care un demers expozițional poate fi vizionat integral în mediul "on-line” de iubitorii artelor.

GABRIEL BRATU
"MARE BAN DE CRAIOVA” AL GRAFICII SATIRICE ROMÂNEȘTI

    Atunci cînd mi-am pus în gând să scriu câteva rânduri despre sentimentul inefabil al prieteniei și despre prieteni am trăit fiorii unei emoții profunde, o stare emulativă care m-a scos din incongruențele tăcerii sau ale lipsei de inspirație.
    Cazul sau "necazul” special al maestrului Gabriel Bratu, supranumit și MIB, vicepreședintele Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România, m-a trimis în trecut la clipa fastă în care drumurile noastre s-au intersectat, grație regretatului nostru prieten comun istoricul și criticul de artă Florin Rogneanu. "Coup de foudre” sau în "oltenește” dragoste la prima vedere... Odată pecetluită amiciția cu domnul Gabriel Bratu am fost răsplătit cu  compania unui Mare Om, la propriu și la figurat, cu un caracter nobil și frumos, care prin înțelepciune și jovialitate s-a așezat deasupra anotimpurilor vieții cu rangul aristocratic de "Mare Ban” al Craiovei spiritului.
    Pentru a putea face vreme de peste șapte decenii ceea ce întreprinde "zi de zi” Gabriel Bratu trebuie să fii o personalitate profund atașată unor valori precum ar fi cele ale graficii satirice românești. De aceea amestec și eu un gând ca apa vie sau „apa de foc” cu incandescențe de țuică de dude, astăzi, când venerabilul Gabriel Bratu și-a încordat arcul cu săgeți pentru a ținti și celebra, între prieteni, 85 de ani lumină.
    O asemenea sărbătoare a spiritului oltenesc (era gata să scriu a spirtului oltenesc) întruchipat de Nea Gabi, așa cum îi spun cei foarte apropiați nu a fost ratată la Slatina, Craiova, Târgu Jiu și Timișoara, unde prietenii și admiratorii săi l-au omagiat, i-au văzut, ascultat și înțeles cu zâmbetul pe buze eternele "OFF-uri”. Mesajul cvasiunanim a fost acela că un Artist așa de Mare e musai să aibă grijă de sănătatea și vitalitatea sa existențială în așa fel încât să ne întâlnim la o vârstă centenară, pentru a putea degusta împreună cu prietenul drag inimii sale de la Cluj, scriitorul Cornel Udrea "țuica de prună, transformată în aur, de 60 de grade, nu Celsius, comandată deja prin olăcar credincios”. Poate cu această ocazie vom bate și monedă de aur (MIB-ul) cu chipul său inconfundabil, bonom, ca "Mare Ban” al  Republicii Federale Oltenia, așa ca să împiedicăm devalorizarea spiritului și să prăbușim cursul eurodolarilor.
   La cei 85 de ani pe care i-a marcat pe răbojul existenței, caricaturistul și graficianul oltean cu prenume de arhanghel  încă studiază, meditează și desenează profilul psihologic al românului supus "voltelor” destinului și timpurilor. Spirit rafinat, descins din marea familie intelectuală a Băniei, Gabriel Bratu este prin excelență un ludic. Deținător al unei fizionomii și expresivități artistice inconfundabile, artistul identifică cu precizie chirurgicală și „urzică”, jovial, inocent, dar în același timp și cu un sentiment de amărăciune, incultura, hoția, minciuna, cameleonismul, ingratitudinea și ipocrizia.
    Posesor la purtător al unui umor fin de sorginte intelectuală, Gabriel Bratu practică în mod elegant șarja cavalerească a desenului lapidar. Prin arta sa, care are virtuți terapeutice, creatorul nu face altceva decât să ozoneze indivizi și caractere, oferindu-ne modele și repere fundamentale. Ca un veritabil "samurai” folosește "katana” graficii artistice pentru a extirpa și cauteriza degenerescențele societății contemporane.
    La ceas aniversar, pentru cei 85 de ani împliniți, ne rugăm pentru sănătatea sa, convinși fiind că Dumnezeun îi iubește pe cei care au dăruit și nu au irosit în van talantul primit.
    Să ne trăiești, prieten drag, mereu cu zâmbetul pe buze, astfel încât să îți dedicăm la fiecare 
5 noiembrie, an după an, următorul catren: Destinul v-a dăruit/ Un talent fără măsură/ Arhanghelul dintâi chemat/ În viață și-n... caricatură.
(dr. Laurențiu Guțică, Director Muzeul Județean Olt)

    Muzeul de Artă Craiova are plăcerea de a vă invita la expoziția aniversară OFF-uri Gabriel Bratu 85. Vernisajul va avea loc în ziua de miercuri, 6 noiembrie 2019, ora 12:00, în Sala Oglinzilor.      Este un amplu eveniment dedicat aniversării a 85 de ani ai artistului, cu o selecție reprezentativă de lucrări ce provin din colecția personală a acestuia.
***Jean Mihail


Slatina, 20 septembrie - 4 octombrie 2019.


Desen publicat în Revista Moftul Român, Nr. 11 - 12. 1990.


Desen publicat în Perpetuum Comic '88, Almanahul Revistei Urzica.


Desen publicat în Perpetuum Comic '87, Almanahul Revistei Urzica.


Desen publicat în Revista Urzica, Nr. 750. 15 decembrie 1987.


Desen publicat în Revista Pentru Patrie, Nr. 5. Mai 1987.



Desene publicate în Perpetuum Comic '86.




Desene publicate în Perpetuum Comic '85.






Desene publicate în Perpetuum Comic '83.




Desene publicate în Perpetuum Comic '81.



Desene publicate în Perpetuum Comic estival '79.


***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:

Nunta însîngerată




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale




Broșură-program. Premieră: 21 aprilie 1966.
Execuția fotografiilor: I. Hananel.













Mama: Așa-mi place: bărbații, bărbați, și grîul, grîu!









Nevasta: Ce ai? Ce gînd te muncește? Nu mă lăsa așa, fără să știu nimic...



Mama: Să plecăm. Soarele n-așteaptă. Înțeleși întru totul?
Tatăl: Înțeleși.






Leonardo: Cînd lucrurile ajung la inimă, nimic nu le mai poate smulge!



Tatăl: Cred că vom avea și fete și băieți.




Fata: Cui i-ai dat primul ac, mie sau ei?




Moartea: Frumos voinic! Dar și mai frumos dac-ar fi adormit.






Mama: Binecuvîntate fie firele de grîu pentru că fiii mei stau sub ele; 
binecuvîntată fie ploaia pentru că udă fețele norților. Binecuvîntat fie
Dumnezeu, care ne lasă să ne odihnim împreună.


Logodnica: Lasă-mă să pling cu tine.





Articol, semnat de Dinu Săraru, publicat în
Revista Luceafărul, Nr. 21, de sîmbătă, 21 mai 1966.


Tanți Cocea (Mama logodnicului) și Adela Mărculescu (Logodnica).





Fivi Mihailovici (Slujnica) și Adela Mărculescu (Logodnica).







Emanoil Petruț (Leonardo) și Elena Sereda (Nevasta lui Leonardo).


Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 8. August 1966.