luni, 14 octombrie 2019

Fluturi...Fluturi




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național Craiova




Iosefina Stoia (Edda).
Premieră: 16 ianuarie 1982.







Smaragda Olteanu (Foca) și Valentin Mihali (Elio).


Consemnare publicată în Antracte,
caiet-program al Teatrului Național Craiova. Stagiunea 1982 - 1983.


Bronze and Iron Ages in Eurasia: Rituals and Grave Goods as Possible Markers of the Social Identity of the Dead




Muzeul Județean Buzău 


ediția a XVIII-a, 17 - 20 octombrie 2019




    Muzeul Județean Buzău organizează, în colaborare cu Uniunea Internațională de Studii Preistorice și Protoistorice (UISPP) și Institutul de Arheologie Vasile Pârvan București, Colocviul Internațional cu tema: Bronze and Iron Ages in Eurasia: Rituals and Grave Goods as Possible Markers of the Social Identity of the Dead.
    Programul colocviului, a cărui deschidere va avea loc joi, 17 octombrie, ora 16:00, include 
23 de comunicări, cu 31 de autori, din șase ţări: România, Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Serbia și Bulgaria.
    Lucrările acestui colocviu își propun să răspundă la o serie de întrebări legate de modul în care riturile și ritualurile de înmormântare efectuate de comunitățile străvechi, precum și bunurile depuse în morminte, reflectă "identitatea morților” în viața de apoi și statutul social al persoanelor respective.
Pentru mai multe detalii accesați linkul de mai jos

Dacia Felix. The Glorious Past of Romania



Prezențe românești peste hotare 


Muzeul Galo - Roman, Tongeren, Belgia 


19 octombrie 2019 - 26 aprilie 2020




    O expoziție-eveniment dedicată patrimoniului istoric al României, ce reunește sute de artefacte și seturi de piese antice descoperite pe teritoriul țării noastre, prezentat ca spațiu de interferență al civilizațiilor scitică, greacă, celtică, dacică, getică și romană, va fi deschisă în Belgia, în perioada 19 octombrie 2019 – 26 aprilie 2020, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, în cadrul festivalului EUROPALIA.

***MNIR

Pe simezele Capitalei - Tălmăciri




Arta plastică contemporană românească 


Cristina Ţurlea 


Centrul de Cultură Athitecturală a UAR, Bucureşti 


22 octombrie 2019





    Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România (strada Jean Louis Calderon, nr. 48) va organiza marți, 22 octombrie, ora 17:30, un dublu eveniment: un vernisaj de expoziție însoțit de o lansare de carte.
    Vernisajul va fi al unei noi expoziții a arhitectei și pictoriței Cristina Țurlea, care se cheamă Tălmăciri. Sensul ne este dezvăluit chiar de pictoriță: "Tălmăciri, regăsiri prin sine. Regăsiri în oglindă. În pânze ce devin o oglindă a întregului meu, un caleidoscop al unei părți a ființei mele. Imagini pe care aparent mâna le pictează dar, de fapt, doar le face vizibile. O parte din imagini sunt creații ale mele, altele sunt lucrări celebre ale unor pictori cu care am afinități. A căror exprimare artistică o admir și prețuiesc. Prin tălmăcirile cât mai fidele a tablourilor lor mi-am dorit să aduc un omagiu, aici și acum, evocându-le fascinația, trăirile și, în parte, experiențele lor unice.”
   Cristina Țurlea a mai avut nouă expoziții personale și a participat la mai multe expoziții de grup în țară și străinătate.
    Concomitent cu vernisajul va avea loc lansarea romanului polițist Înnebunește-i! de Stelian Țurlea.
    Un ziarist cunoscut face o anchetă în legătură cu un politician corupt. Găsește cu greu dovezi, oamenii se feresc să vorbească, speriați. Ziaristul însuși e urmărit, agresat, intimidat, se încearcă arestarea lui, punându-i-se în cârcă uciderea uneia dintre surse. Politicianul corupt are sprijinitori inclusiv în poliție, unde tabere adverse luptă pentru putere.
O carte de strictă actualitate, cu un text trepidant.
    Unul dintre comentatorii cărților autorului, George Arion, el însuși autor de romane polițiste, scrie pe coperta a patra: "Cărțile polițiste ale lui Stelian Țurlea oferă o imagine parțială a creației sale de prozator. Dar intențiile sale sunt limpezi – scriitorul dorește să ne ofere o radiografie cât mai completă a realității în care trăim. Atunci când opera va fi gata, vom avea în fața ochilor o imagine complexă și tulburătoare a vremurilor noastre, deloc edulcorată, din moment ce în fiecare zi se întâlnesc emblemele fărădelegii – trafic de droguri și de carne vie, corupție la cele mai înalt nivel, șantaj, asasinate, și multă, multă minciună.”

"Morăriţa"




Mirabela Dauer





Consemnare (semnată Aurora Inoan) publicată în Almanahul Femeia 1985. Decembrie 1984.


Foto: Elena Ghera.



Articol publicat în Almanah Flacăra 1990. Decembrie 1989.

***Mai multe despre această interpretă pop puteţi afla şi de aici:  Wikipedia


Peregrinări prin Balcani




Conferințele de joi 


Vasile Marcu 


Muzeul Municipiului București 


17 octombrie 2019




    Muzeul Municipiului București vă invită joi, 17 octombrie 2019, ora 18:30, la Peregrinări prin Balcani - Conferință și expoziție de acuarele de prof. arh. Vasile Marcu.
Coordonator: Cătălin D. Constantin.
Conferința și expoziția vor avea loc la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu nr. 2).
   Arhitect, grafician, profesor universitar, Vasile Marcu s-a născut în București, în 1940 și are un doctorat la Institutul de Arhitectură Ion Mincu. Din 1990 emigrează în Grecia, dar face “naveta” deseori între Atena și București. Portofoliul de arhitect cuprinde numeroase lucrări de amenajări interioare, design ambiental, remodelare urbană, ansambluri peisagere (realizate în colaborare cu mari birouri de proiectare din România şi Grecia). Ca grafician a participat cu lucrări de artă decorativă la expoziții din România și Grecia iar compozițiile sale murale de mari dimensiuni pot fi admirate în cadrul ansamblului hotelier Kipriotis (insula Kos și Rodos).      A semnat volumele: Arhitectura și ambientul destinate educației, Arhitectura și designul ambiental, Reprezentări în Arhitectură-Îndrumar metodologic, apărute între 2005 și 2008 la Editura Fundației România de Mâine. Este membru al Uniunii Arhitecților din România și al Ordinului Arhitecților din Romania, al Uniunii artiștilor plastici din România și al Societății Inginerilor și Arhitecților din Grecia.
    "Valoarea estetică a imaginii este un dat axiomatic. Este imaginea un factor fundamental al calității vieții, un argument al civilizației? Afirmație sau, mai de grabă o întrebare retorică la care răspunsul conține multe fațete.
    Oricât de fugară ar fi o notație, oricât de schematică ar fi o schiță sau o acuarelă, aceasta reprezintă o trăire a momentului.
    Periplul însoțit de aparatul de fotografiat este accesibil oricui dispune de tehnologie.
    Periplul însoțit de carnetul de schițe este participativ, creativ nu pasiv.
    Un rol special îl joacă frumoasa, delicata și dificila tehnică a aquarelei.” (prof. univ. dr. arhitect Vasile Marcu)
Intrarea la conferință - 10 lei.
Expoziția poate fi vizitată gratuit, în perioada 17 -27 octombrie 2019 
(miercuri - duminică, 10:00-17:30).

Azilul de noapte




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național Craiova





Premieră: 15 aprilie 1980.







Consemnare publicată în Antracte,
caiet-program al Teatrului Național Craiova, stagiunea 1982 - 1983.



Delta Dunării




Expoziție de fotografie 


Muzeul Județean Satu Mare 


15 octombrie 2019




    Muzeul Judeţean Satu Mare vă invită la vernisajul expoziţiei de fotografii Delta Dunării, expoziţie realizată de artiştii fotografi tulceni Daniel Petrescu, Iliuţă Goean, Valeriu Leonov şi Mihai Baciu. 
    Simezele Muzeului sătmărean vor găzdui instantanee reprezentând caracteristicile geografice, istorice, spirituale şi etnice ce fac din pitoreasca Dobroge cel mai atractiv şi interesant loc al României, unde diversitatea este caracteristica principală.
    Vernisajul care va avea loc în data de 15 octombrie 2019, ora 13:00, la sediul Muzeului Judeţean Satu Mare, B-dul Vasile Lucaciu nr. 21, este onorat de prezenţa Doamnei Cristina Dinu- Şef de departament la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion din Tulcea, care ne va introduce în lumea spledidă a Deltei Dunării.

Regina Maria, artă regală în istoria Branului




Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu 


Râmnicu Vâlcea 


18 octombrie 2019




    Cea mai îndrăgită regină a României este omagiată la Muzeul Județen Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea într-un cadru expozițional menit să redea atmosfera din perioada interbelică a castelului Bran, reședință de vară regală și una dintre casele de vis ale suveranei.
    Vizitatorii pot admira piese originale care au aparținut reginei Maria, precum obiecte de cult, piese de mobilier, cărți din biblioteca regală, obiecte decorative, fotografii și tablouri.
    Expoziția intitulată Regina Maria, artă regală în istoria Branului este organizată în colaborare cu Muzeul Național Bran și cu sprijinul Consiliului Județean Vâlcea.
    Cu o contribuție însemnată la participarea României la Primul Război Mondial și la realizarea României Mari, Regina Maria a rămas în conștiința românilor drept Regina Neamului Românesc.
    Regina Maria primește castelul Bran drept donație de la locuitorii Brașovului în 1920, ca semn de prețuire pentru aportul suveranei la înfăptuirea României Mari. Îl va stăpâni până la moartea sa, în 1938, această perioadă fiind cea mai înfloritoare din istoria castelului.
    Vine în România la vârsta de 17 ani, după căsătoria cu prințul Ferdinand, și devine regină în 1914, după moartea Regelui Carol I. Deși englezoaică, va îndrăgi și va iubi până la moarte România, devenind un simbol al iubirii și unității naționale.
     Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 18 octombrie 2019, ora 11:00, la Muzeul de Istorie, etaj, Calea lui Traian, 143.

Pe simezele Mogoșoaiei - Puterea Persistenței




Arta plastică contemporană românească 


Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia 


5 - 30 octombrie 2019






Salonul de carte Polemos




Cercul Militar Național 


București 


ediția a XV-a, 16 - 19 octombrie 2019





    Cea de-a XV-a ediție a Salonului de carte Polemos – istorie, științe politice, securitate și apărare se va desfășura între 16 și 19 octombrie a.c. la Galeria Artelor din Palatul Cercului Militar Național.
    Eveniment înscris intre manifestările care marchează Ziua Armatei României, Salonul este organizat de Editura Militară și are ca parteneri Societatea Scriitorilor Militari, Cercul Militar Național, Biblioteca Militară Națională, Societatea Editorilor din România și Amplus International Ltd.
Vizitatorii vor avea intrarea liberă intre orele 11:00 și 19:00 (MJV),
respectiv 11:00 și 13:00 (S).
Deschiderea oficială este miercuri, 16 octombrie, ora 13:00.


Richard al II-lea




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național Craiova




Premieră: 22 septembrie 1981.






Consemnare publicată în Antracte,
caiet - program al Teatrului Național Craiova, stagiunea 1982 - 1983.

Români și "neromâni" în vremea Marelui Război




Daniel Cain 


Academia Română, București


15 octombrie 2019





Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte




Lansare de carte 


Matteo Strukul 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


16 octombrie 2019




    Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 16 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr. 38) la o seară dedicată lansării romanului  Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte de Matteo Strukul, recent apărut în traducerea Gabrielei Lungu în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu.
    Combinând elementele romanului istoric și de aventuri cu cele ale romanului libertin și apelând la o documentare solidă pentru a susține ficțiunea, Matteo Strukul îmbogățește cu tușe inedite  portretul lui Giacomo Casanova, cel mai faimos seducător din istorie. Eroul său este un iubitor al cărților și teatrului, un călător, alchimist, o figură extrem de complexă și de interesantă.
    Alături de scriitorul Matteo Strukul, care va participa prin Skype la eveniment, vor prezenta cartea Smaranda Bratu Elian și Oana Șălișteanu, reputate italieniste și Monica Neațu, istoric şi lector al Fundaţiei Calea Victoriei.
    În partea a doua a evenimentului, actorul Marius Stănescu, care l-a interpretat strălucit pe Casanova, va citi un fragment din roman.
   Matteo Strukul este cel mai important autor italian de romane istorice, opera sa multipremiată fiind tradusă în peste 20 de limbi.
     Un eveniment desfășurat în parteneriat cu Fundatia Calea Victoriei. Accesul este gratuit în baza unei rezervări prin eventbook.

Zbor - Grafică și ilustrație de carte




Arta plastică contemporană românească 


Silvia Dușan 


Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva 


16 octombrie - 16 noiembrie 2019




    Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara vă invită miercuri, 16 octombrie 2019, ora 14:00, să participați la vernisajul expoziției Zbor, eveniment ce se va desfășura în sălile de expoziție ale Palatului Magna Curia.
    Prin această expoziție se fac cunoscute publicului lucrările de grafică și ilustrații de carte, create de tânăra artistă Silvia Duşan.
    "Ilustraţiile sunt realizate prin fuzionarea culorilor, în laviuri de acuarelă şi tuş, înfăţişează îngeri şi alte personaje fantastice, spirite ale naturii, precum: spiritul apelor, al esenţelor, al anotimpurilor, al florilor, şi câteva lucrări de gravură în metal.
    Expoziţia Zbor cuprinde ilustraţiile Silviei Duşan, care se străduieşte să voaleze publicului, universul fantastic al principalei sale surse de inspiraţie: Cartea ilustrată. Încă din copilărie fiind fascinată de necuvântătoarele cu aripi, Silvia Duşan ne comunică poetic faptul că:        "Întreaga mea creaţie stă sub semnul <<zborului>> şi al aripilor, deoarece fascinaţia pentru acestea vine din copilărie, atunci când eram curioasă de tot ce zboară, de la fluturi, libelule, gâze, până la plutirea frunzelor şi a petalelor purtate de vânt în văzduh. Pe atunci, una dintre primele întrebări care s-au ivit în mintea mea de copil a fost: << De ce păsările au aripi şi noi, nu? >>”
    Mesajul artistic al zborului, al plutirii şi-al introspecţiei lirice se ,"dizolvă’’ în cromatica contrastului complementar, unde predomină albastrul repaosului etern, cu solitudinea şi înălţimile celestului. Tot ce este cuprins de albastru se dematerializează şi pătrunde în planul celest, iar profanul din planul terestru, este materializat prin tonuri calde de roşu şi oranj.
Lucrările expuse se află sub influenţa onirică a lui Chagall şi au descins din visele copilăriei, din azuriul infinit al cerului, din zborul păsărilor şi din sacralitatea îngerilor, din ploile şi aştrii cereşti, din căutarea libertăţii şi din eliberarea de prejudecăţi, frici şi angoase. Silvia Duşan se află în căutarea sinelui, o călătorie spre centrul fiinţei, în căutarea propriului zbor, spre împlinirea viselor şi a depăşirii propriilor limite.
     Teluricul şi parcurgerea propriului drum sunt interpretate ca o înălţare. Tema călătoriei poartă simbolistica propriei evoluţii, cea a spiritului şi a regăsirii sinelui. Prin apariţia aripilor şi-a imaterialităţii angelice, prin ilustrarea elementelor celeste: luna, stelele, soarele, pasărea - ca simbol al sufletului, copacul vieţii - ca legătură dintre cer şi pământ, întreaga creaţie se află sub semnul sacralităţii.
    Inspirată de poemul Luceafărul de Mihai Eminescu, Silvia Duşan a realizat o serie de 17 ilustraţii, bazate pe o poveste proprie, intitulată : Regele Cer şi Zâna Florilor - un basm, în care ne povesteşte iubirea a două fiinţe din lumi diferite. Povestea ilustrată simbolizează depăşirea condiţiei umane, dar şi a unirii părţii materiale cu cea imaterială, a sacrului cu profanul. Prin intermediul naturii înconjurătoare şi a călătoriei iniţiatice, prin întâlnirea cu fiinţe fantastice şi prin ilustrarea motivelor de pe cămaşa ţărănească, a fusului şi a elementelor tradiţionale, arhaice, regăsim influenţa basmului românesc. Simboluri preluate de pe ii, furci de tors, porţi şi sculpturi de lemn, tradiţionale, sunt progresiv folosite în toate ilustraţiile.
    Lucrarea compusă dintr-o serie de ilustraţii de carte, bazate pe povestea în versuri a poetului huşean Nicuşor Dărăbană Legenda Împăratului Vladimir, o poveste care poartă cu ea simbolul condiţiei umane, a sufletului, care se prăbuşeşte în întuneric, dar, la final, printr-o călătorie iniţiatică, ajunge la lumină. În ilustrarea acestei poveşti, apar casele tradiţionale româneşti, troiţele vechi cu simboluri ancestrale sculptate, poarta ţărănească, furca de tors, care poartă cu ea simbolul legăturii dintre Cer şi Pământ, precum şi simbolurile de pe ii, simboluri solare, ca: cercul sau coarnele berbecului, haşura, liniile curbe, furca, grebla, copacul vieţii stilizat, elemente vegetale şi zoomorfe", menționează dr. Diana Loredana Pantea, muzeograf în cadrul Secției de Istorie și Artă al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
    Expoziția poate fi vizitată în perioada 16 octombrie – 16 noiembrie 2019, de marți până duminică, conform programului de vizitare al muzeului.
Vă așteptăm!
Secția de Marketing și Relaţii cu Publicul