miercuri, 25 septembrie 2019

Scriitor, dramaturg, regizor, gazetar...
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


George Mihail Zamfirescu (1899 - 1939)


Articol publicat în Universul Literar, Nr. 9. Duminică, 18 martie 1945. 
Scenă din Nevestele vesele din Windsor de Shakespeare.
Scenă din Răzbunaea suflerului de Victor Ion Popa.

Scenă din Bursa neagră de Isaiia Răcăciuni.
Scenă din Karl și Ana de Leonhardt Frank.


Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1958.


Capitol publicat în Istoria teatrului în România, vol. III (1919 - 1944).
Editura Academiei R.S.R. 1973.


Articol publicat în Caiet program, Nr. 80.
Teatrul Național, București. Stagiunea 1989.


Între ZI și VIS (grădină am vrut să fiu...)
Arta plastică contemporană românească 


Doina Mihăilescu 


Muzeul Unirii, Iași 


5 septembrie - 10 octombrie 2019   Complexul Muzeal Național Moldova Iași – Muzeul de Artă și Muzeul Unirii, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează, în perioada 5 septembrie – 
10 octombrie 2019, expoziția de pictură Între ZI și VIS (grădină am vrut să fiu...) semnată de Doina Mihăilescu (Timișoara).
   Vernisajul va avea loc joi, 5 septembrie 2019, ora 18.00, la Muzeul Unirii din Iași (Strada Lăpușneanu nr. 14).
   Artist format în țară și străinătate, cu o amplă și variată experiență profesională, Doina Mihăilescu este profesor universitar doctor la Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Artă, restaurator, expert în evaluarea și restaurarea picturii pe lemn, autor de studii despre artele vizuale. Are în portofoliu peste 40 de expoziții personale, lucrările sale fiind expuse în Romania, Germania, Italia, Spania, Franța, Polonia, Ungaria etc.
Curatorii acestui eveniment expozițional sunt Brîndușa Munteanu și Corina Cimpoeșu.      

Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor?
Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


28 septembrie 2019
    Librăria Humanitas de la Cişmigiu găzduiește sâmbătă, 28 septembrie, ora 17:00, o dezbatere pornind de la volumul Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor? cea mai recentă carte a etologului Frans de Waal publicată în colecția Știință a Editurii Humanitas, în traducerea lui Carmen Strungaru. Una dintre cele mai populare cărți de știință din ultimii ani, bestseller New York Times, este în același timp o foarte bună prezentare a istoriei cercetării comportamentului animal și o pledoarie pentru a regândi întreaga noastră atitudine asupra supremației absolute a inteligenței umane.
   Specialiștii invitați la dezbatere: Conf. Carmen Strungaru, etolog, departamentul de Anatomie, Fiziologie animală și Biofizică, Facultatea de Biologie, Universitatea din București, Prof. Mircea Flonta, cu contribuții în domeniile filosofia biologiei, filosofia științei și teoria cunoașterii, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București, Prof. Radu J. Bogdan, profesor de Filosofia minții și Științe cognitive la Tulane University, profesor invitat și directorul programului de master în științe cognitive OPEN MIND, Universitatea din București și Doru Căstăian, profesor de filosofie și autor.
   Dezbaterea este moderată de Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință Radio România Cultural.
   Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, și se face pe baza unei rezervări prin Eventbook, aici: https://eventbook.ro/other/

Târg de Antichități, Handmade și Vintage
Colecții și Colecționari 


Iulius Town, Timișoara 


27 - 29 septembrie 2019
Îmșir-te mărgărite
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Tineretului/Teatrul de Stat Brăila
Scenă din actul I (Teatrul Tineretului).

Scenă din actul V (Teatrul de Stat din Brăila).
Premieră: 12 februarie 1957.Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1958.Cetatea Deva. 750 de ani de la prima atestare documentară
Muzeul Civilizației Dacice și Romane 


Deva 


27 septembrie 2019
    Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, vă invită vineri, 27 septembrie 2019, ora 1:.00, să participați la vernisajul expoziției Cetatea Deva. 750 de ani de la prima atestare documentară, eveniment ce se va desfășura în sălile de expoziție ale Palatului Magna Curia.
   Cu prilejul împlinirii "a 750 de ani de la prima atestare documentară a cetății Deva, Muzeul Civilizației Dacice și Romane propune publicului vizitator un periplu prin istoria fortificației, de la centru al puterii voievodale la spațiu în care se organizează diferite evenimente, de la punct strategico-militar la loc de promenadă.
    Expoziția propusă de muzeul din Deva însumează rezultatele cercetărilor începute la sfârșitul secolului al XIX-lea și concluziile parțiale ale săpăturilor arheologice din anii 2008 și 2013. Principalul scop al expoziției este acela de a oferi publicului o imagine asupra complexității vieții celor care au locuit în cetatea Devei, prin expunerea unei părți a artefactelor descoperite în cadrul cercetărilor arheologice, și să aducă în atenția publicului evenimente și personalități care au jucat un rol important în transformarea ansamblului arhitectural.
    Investigațiile arheologice realizate în cele trei incinte ale cetății Deva au scos la lumină mii de piese, întregi sau fragmentare, care reflectă aspecte ale vieții cotidiene: de la vasele ceramice din pastă grosieră aparținând secolelor XIII-XIV până la porțelanurile de Batiz; cahle ceramice pentru sobe; obiecte din metal (fier, alamă sau argint), de la banalele cuie sau ferecături de uși și ferestre, la cuțite și furculițe, ace de cusut și degetare, piese de podoabă sau devoționale (pandantive dedicate în special Sfântului Benedict, rozare, etc.), piese din os, piese de armament și sute de monede.
    Toate aceste artefacte, adunate și înregistrate cu sârguință în timpul campaniilor arheologice, au urmat calea Laboratorului de Restaurare a muzeului devean care, de-a lungul unui deceniu, a reușit să restaureze o parte însemnată a acestora. Au fost restaurate 364 obiecte din metal (fier, bronz și argint) și 125 monede din argint sau bronz. La acestea se adaugă câteva zeci de vase și cahle ceramice, întregite total sau parțial, care completează imaginea pe care o avem asupra vieții cotidiene a celor care rezidau în cetatea Devei", menționează arheologul Ionuț-Cosmin Codrea.
    Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Vă așteptăm!
Secția de Marketing și Relaţii cu Publicul

Pe simezele Mogoșoaiei - Elevatio
Arta plastică contemporană românească 


Elena Scutaru 


Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia


5 - 30 octombrie 2019
   Una dintre cele mai interesante artiste aflate la mijlocul carierei în România, Elena Scutaru propune expoziția Elevatio, o instalație desfășurată în spațiul special al Cuhniei brâncovenești de la Mogoșoaia. Artistă complexă, deși discretă de-a lungul carierei, Elena Scutaru s-a făcut remarcată de la debutul său în anii ‘90, prin land art, instalații și asamblaje produse într-un spirit detașat față de linia tradițională a sculpturii în care se formase.
    Estetica recentă a Elenei Scutaru are note de suprarealism și artă preistorică, de site-specific și spiritual, de minimalism și uncanny simbolist în fuziuni extravagante și integrări excentrice. Având peste toate acestea o puternică tematică existențială, expoziția Elevatio punctează în istoria aparițiilor neo-figurative recente din arta contemporană.

În spatele geamurilor sunt oameni
Lansare de carte 


Elise Wilk 


Tramvaiul 26, București 


27 septembrie 2019
    Vineri, 27 septembrie 2019, ora 19:00, la Tramvaiul 26 (Str. Cercului nr. 6, București) va avea loc lansarea volumului În spatele geamurilor sunt oameni de Elise Wilk, Editura Tracus Arte. Invitați: Elise Wilk, Dora Bârzan și Dan Murzea. Moderator: Andra Rotaru.
    "Elise Wilk e, de departe, o autoare excepţională, în primul rând prin controlul perfect asupra creării, exclusiv prin cuvinte, de personaje şi situaţii dramatice complexe, foarte nuanţate, a căror teatralitate intrinsecă nu doar că nu necesită «cârje» regizorale (supraconstrucţii interpretative, cum ar veni), dar şi rezistă intens introducerii lor.” – 
Iulia Popovici
    "Elise Wilk s-a remarcat deja în ultimii ani ca o dramaturgă a cărei forţă rezidă pe de o parte în contextualizarea universurilor propuse, profund inspirate din realitatea imediată (de altfel, Wilk este jurnalistă ca formare profesională) şi capacitatea remarcabilă de a scrie replici cu rezonanţă multiplă în nivelul de receptare, capabilă să construiască o lume de A la Z doar din scriitură”. – Cristi Gheorghe
    "Dintre autorii dramatici care scriu pentru publicul tânăr, Elise Wilk este unul din foarte puţinii ale căror piese rezistă şi ca literatură dramatică. Multiplele montări ale pieselor Pisica verde, Avioane de hârtie, Exploziv confirmă autonomia acestor piese faţă de spectacol.” – 
Oana Cristea Grigorescu
     Elise Wilk s-a născut pe 29 iulie 1981, la Braşov. A absolvit Facultatea de Jurnalism (Universitatea „Babeş Bolyai”, Cluj-Napoca). Are un masterat în literatură şi comunicare (Universitatea Transilvania, Braşov) şi unul în scriere dramatică (Universitatea de Arte, Târgu Mureş). În prezent este doctorandă la Universitatea de Arte din Târgu Mureş cu o teză despre teatrul pentru publicul tânăr în România. În 2008 s-a numărat printre câştigătorii concursului dramAcum 5 cu primul ei text de teatru, S-a întâmplat într-o joi. De atunci, textele ei sunt montate şi prezentate în spectacole-lectură în teatre din România, Germania, Elveţia, Grecia, Italia, Rusia, Franţa, Austria, SUA, Ungaria, Cehia, Norvegia şi traduse până acum în 10 limbi.    
    A participat în programe internaţionale ca Forumul tinerilor autori dramatici de la Bienala de teatru din Wiesbaden, Hot Ink la Teatrul Lark din New York şi Fabulamundi. Playwriting Europe. Revista Forbes Romania a numit-o printre tinerii trendsetteri ai anului 2014. O parte din textele ei au fost adaptate pentru radio. În 2017 şi 2018, spectacolul cu piesa Exploziv, o producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, a fost marele câştigător la competiţii de pe trei continente, obţinând Marele Premiu Asia-Pacific Broadcasting Union 2017, Premiul Grand Prix Marulic 2018 şi Medalia de Aur la New York Festivals 2018.

Comunitatea Evreilor Mesianici
Muzeul Orașului Oradea 


26 septembrie 2019
    Vino să vezi, din 26 septembrie, prima expoziție permanentă din lume despre crezul evreilor mesianici. 
    Muzeul Orasului Oradea - MoO, în colaborare cu Comunitatea Evreilor Mesianici, vă invită, în data de 26 septembrie 2019, ora 17:00, în Palatul Princiar din Cetatea Oradea, la vernisajul expoziției Comunitatea Evreilor Mesianici.

Domnișoara Nastasia
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Brașov (Orașul Stalin)
Scenă din actul I.
Premieră: 1 decembrie 1957.

Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1958.