marți, 24 septembrie 2019

Grafician, pictor, caricaturist, ilustrator...



Din istoria caricaturii românești 


Pavel Botezatu





Desen publicat în Perpetuum Comic estival '78.



Desene publicate în Perpetuum Comic estival '79.


Desen publicat în Perpetuum Comic '81.



- Și nu uitați: o alimentție strict rațională!



Desene publicate în Perpetuum Comic '83.



Desene publicate în Perpetuum Comic '86. 











Desene publicate în volumul: Un bilet în plus.
Editor: Teatrul de Comedie, București. 1987.



Desene publicate în Perpetuum Comic '87.


Desen publicat în Perpetuum '88, Almanahul Revistei Urzica.

Băieții de la mansardă/Cine pierde...cîștigă




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Satiric - Muzical Constantin Tănase/

Teatrul de Stat (Victor Ion Popa) Bârlad




Scenă din actul I (Teatrul de Stat - Bîrlad).
Premieră: 15 noiembrie 1957.





Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 12. Decembrie 1957.



Școli, profesori și elevi în fotografii și documente de epocă




Casa Argintarului 


Bistrița 


25 septembrie 2019




   Cu ajutorul celor 21 de panouri expoziționale prezentate cu această ocazie, vizitatorii vor putea să-și facă o impresie referitoare la rolul instituțiilor de învățământ, a bisericii și al cadrelor didactice în formarea unor puternice caractere pe calea împlinirii profesionale și naționale.
    Expoziția propune specialiștilor dar și publicului larg, prin intermediul fotografiilor și documentelor de arhivă, o incursiune în fascinantul univers al învățământului local.
    Vă invităm așadar în această lume tumultuoasă a școlilor, care nu a reprezentat în fapt altceva decât creuzetul în care s-au format și dezvoltat sensibilitățile și conștiințele individuale și colective în plină Epocă Modernă și Contemporană. Românii, sașii, maghiarii, evreii și romii, toate grupurile socio-profesionale conlocuitoare în această parte a Transilvaniei au încercat să-și găsească prin intermediul învățământului un drum și un loc în noua societate.
    Dedicăm acest eveniment expozițional memoriei d-nei dr. Gabriela Rădulescu care, cu multă pricepere, pasiune și dragoste, a contribuit la realizarea acestui proiect cultural.
Coordonator proiect: Muzeograf, Virgil Mureșan
Vă așteptăm cu mult drag!
Manager,
Alexandru Gavrilaș

Pe simezele sucevene - Imaginile diversității




Arta plastică contemporană 


Muzeul de Istorie Suceava 


27 septembrie 2019





Ziua Porţilor Deschise




Situl arheologic Băile Figa 


27 septembrie 2019





    Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, jud.Covasna, cu sprijinul Primăriei Orașului Beclean, Ministerului Culturii și Identității Naționale și în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud organizează, în data de 27 septembrie 2019, între orele 10:00 – 18.00, pe şantierul arheologic Beclean - Băile Figa, jud. Bistriţa-Năsăud, evenimentul Ziua Porţilor Deschise.
    Cu această ocazie, cei interesaţi sunt aşteptaţi la faţa locului pentru a vedea suprafeţele arheologice aflate în cercetare, metodologia de cercetare arheologică şi vestigiile arheologice formate din structuri, instalaţii şi unelte din lemn, utilizate în trecut la mineritul şi extragerea sării. Evenimentul își propune să atragă atenția asupra unui patrimoniu arheologic deosebit de valoros dar și să transmită publicului interesat, într-un limbaj accesibil și atractiv, rezultatele cercetărilor arheologice de aici.
    Cercetările arheologice din acest an sunt coordonate de dr. Valerii Kavruk (responsabilul ştiinţific al cercetării arheologice) şi dr. Dan Buzea, arheologi de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni. Membrii echipei de cercetare vor oferi vizitatorilor informaţii despre campaniile de cercetare arheologică desfăşurate până în prezent la Băile Figa.
    Descoperirile arheologice indică faptul că exploatarea sării s-a început la Băile Figa în jurul anului 3.000 î.Hr. (Perioada Epocii Bronzului) şi a durat până în secolul XX d. Hr., inclusiv. Există totodată şi indicii de exploatare a sării în acest loc din evul mediu, perioada modernă şi contemporană.
    Dincolo de valoarea sa științifică, acest sit are un potențial turistic remarcabil, cu atât mai mult cu cât se află în imediata vecinătate a stațiunii turistice Băile Figa, care se bucură de un aflux turistic foarte ridicat. Dacă administrația acestei stațiuni și instituțiile implicate în managementul sitului vor reuși să amenajeze aici un muzeu și să-l integreze în sfera serviciilor turistice, stațiunea turistică Băile Figa va deveni și mai atractivă.
    Situl arheologic Băile Figa este un bun de patrimoniu cultural și natural de excepție, unic în România.
Vă aşteptăm cu drag!

Pentru mai multe detalii vă rugăm să contactaţi Biroul de Relaţii Publice al MNCR (secretariat@mncr.ro, www.mncr.ro).
Sf. Gheorghe, judeţul Covasna, str. Gábor Áron, nr. 16,
tel./fax: 0267/314139 CUI 10272223

Nuduri și semne




Lansare de carte 


Ionuț Calotă


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


26 septembrie 2019




Amănunte în link-ul de mai jos:

De luni pînă luni




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Valea Jiului, Petroșani 


Teatrul de Stat Brașov (Orașul Stalin)





Scenă din actul I (Teatrul de Stat - Petroșani).





Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 12. Decembrie 1957. 





Pe simezele ieșene - Acvatică




Arta plastică contemporană românească 


Otilia Chiriac 


Galeria de Artă N. N. Tonitza, Iași 


20 - 30 septembrie 2019




Zilele Științei la Planetariu




Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță


Galați 


27 - 28 septembrie 2019




    În perioada 27 - 28 septembrie 2019, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi, în colaborare cu Bucharest Science Festival, organizează Zilele Științei la Planetariu, eveniment de promovare a științei care se constituie într-o serie de conferințe și observații astronomice pentru public, intrarea fiind liberă. 
    În prima zi, 27 septembrie, activitățile vor începe în Sala Auditorium, de la ora 18:00, cu o conferință pe teme astronomice. În intervalul 20:00 - 22:30, publicul este invitat la observații astronomice de noapte, pe Terasa de Observații Astronomice a muzeului (doar dacă vremea va fi favorabilă pentru observații). 
    Sâmbătă, 28 septembrie, conferința cu subiecte din lumea astronomiei va începe de la ora 19:00, iar observațiile astronomice vor fi de la ora 20:30 până la ora 22:30. 
    Intrarea la Zilele Științei la Planetariu de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi este liberă în intervalul 18:00 – 22:00 (vineri, 27 septembrie 2019) și 
19:00 – 22:00 (sâmbătă, 28 septembrie 2019)
    Înființat în 2013, Bucharest Science Festival își propune să contribuie la extinderea culturii științifice în societate și să încurajeze educația STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) a tinerilor. Desfășurat anual în ultima săptămână din septembrie, prin intermediul a peste 100 de evenimente dedicate celor mai noi descoperiri din știință, Festivalul oferă posibilitatea înțelegerii importanței acestora, ilustrînd impactul pe care îl au în viața noastrã de zi cu zi, fie că este vorba de fuziunea nucleară sau de robotică, de explorarea spațială sau de medicină. Începând de la a treia ediție, în paralel cu evenimentele din București, se organizează Zilele Științei în mai multe localități din țară. Anul acesta, pe lângă Galați, vor fi evenimente similare de promovare a științei la Constanța, Timișoara și Adjud.

Eșantioane și roci de mină din Munții Rodnei




Muzeul Etnografic și al Mineritului 


Rodna 


27 septembrie 2019




***

Hai să jucăm teatru




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Sibiu, Teatrul de Stat Ploiești




Scenă din actul III (Teatrul de Stat - Sibiu).
Premieră: 28 septembrie 1957.



Scenă din actul III (Teatrul de Stat - Ploiești).
Premieră: 14 septembrie 1957.




Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 12. Decembrie 1957.



Paravanul-Iad și alte povestiri




Lansare de carte 


Ryunosuke Akutagawa 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


24 septembrie 2019




   Marți, 24 septembrie, ora 19:00, Editura Humanitas Fiction reia serile de literatură, cultură şi civilizaţie japoneză la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38) cu o întâlnire dedicată volumului Paravanul-Iad și alte povestiri de Ryūnosuke Akutagawa, recent publicat în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Ralucăi Nicolae.
    La eveniment vor vorbi Simona Preda, critic literar, Raluca Nicolae, traducătoarea din limba japoneză a volumului,  lector univ. dr. la Academia de Studii Economice și Serban Georgescu, directorul Departamentului de Studii Asiatice din cadrul Universității Româno-Americane. 
Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction, va fi moderatorul întâlnirii .
    În partea a doua a evenimentului, publicul va asista la un moment de dans tradițional japonez realizat de trupa C-Town, studente ale CSRJ-AH.
    "Extravaganța și oroarea sunt mereu prezente în opera lui Akutagawa, fără să-i contamineze stilul, care reușește să-și păstreze mereu limpezimea de cristal.“ – Jorge Luis Borges
     Un eveniment în parteneriat cu Centrul de Studii Romano-Japoneze (Romanian-Japanese Studies Center). Accesul este gratuit, în baza unei rezervări prin eventbook.

Pe simezele slătinene




Arta plastică contemporană românească 


Gabriel Bratu, Radu Bercea 


Galeria Artis, Slatina 


20 septembrie - 4 octombrie 2019





Noaptea cercetătorilor




Muzeul Național de Geologie 


București 


27 septembrie 2019