joi, 5 septembrie 2019

...file de istorie...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Mic




Foto: Evenimentul Zilei.







Consemnări publicate în Revista Moftul Român, Nr. 2. Ianuarie/Februarie 1990.

***Completări personale

1). Nu l-am cunoscut pe Dinu Săraru "în carne și oase".
2) I-am citit o parte dintre cărțile scrise (Niște țărani, Clipa, Dragostea și Revoluția).
Din punctul meu de vedere, în ciuda temelor și realităților descrise din acele vremuri
sunt, chiar și acum, remarcabile.
3) Am avut norocul să locuiesc în același imobil cu doi dintre actorii Teatrului Mic.
Am avut astfel ocazia să aflu multe din culisele acestei instituții.
Despre Dinu Săraru știam, în acest context, că era intransigent, nu suporta indisciplina
(întârzieri, beții, lucruri de mântuială). În același timp, se bătea ca un leu pentru
teatrul pe care-l conducea și pentru oamenii acestuia. În anii '80 era chiar dificil să-ți mai faci planul și implicit să-ți iei salariul în condițiile de penurie crescândă în toate domeniile.
Cert este că uza de poziția și legăturile sale în Partid. Dar era un foarte bun manager...
4)  Prin ianuarie (cred) 1990, prin aceeași filieră, am aflat că Dinu Săraru a fost dat afară
printr-o adunare la care majoritari erau cei din personalul tehnic.
Adică mulți dintre cei care fuseseră amendați/certați/etc, pentru diferite abateri...
5) Peste ani, adică în urmă cu câteva zile când am intrat în posesia revistei din care 
v-am prezentat relatările, am găsit și dovada că exact așa au stat lucrurile.
Dacă vă uitați pe lista semnatarilor nu veți întâlni niciun actor.
Sunt trecuți câțiva, cu același scris, dar fără semnătură.
6) Cam așa a fost la Revoluție. S-a luptat împotriva Dictaturii Dictatorului
pentru instaurarea Dictaturii Proletariatului.
Printre altele... 


Ion Caramitru: un rol în teatrul politic.





Articol publicat în Zig Zag, Nr. 4. 20 martie 1990.

Pe simezele vâlcene




Arta plastică contemporană 


Barbara Walder 


Muzeul de Artă Casa Simian, Râmnicu Vâlcea 


6 septembrie - 5 octombrie 2019





Toamna Odobeșteană sub semnul culturii




Casa de Cultură Odobești 


ediția a XV-a, 11 - 15 septembrie 2019




    Avem programul complet al Festivalului Tradițional Toamna Odobeșteană, ediția 2019, pe care vi-l oferim cu drag. Începând de luni vom comunica detalii despre evenimentul fiecărei zile + afișul manifestării. Postăm anticipat afișul cu programul deoarece toamna culturală vrânceană abundă în evenimente culturale dinamice și căutăm să ne facem simțită prezența.     
    Încercăm în acest fel să-i anunțăm prin intermediul rețelelor sociale pe vrâncenii interesați de tradiții, istorie locală, artă și cultură, că în centrul Podgoriei de la poalele Măgurii Odobeștilor au loc evenimente cultural-artistice cu profunde implicații sociale. Cei interesați pot deja nota în agendă datele acestor manifestări, despre care vom relata pe larg săptămâna viitoare. O coincidență fericită face ca Parlamentul României să fi declarat 2019, Anul cărții.          Slavă Domnului! La noi, la Casa de Cultură din Odobești, fiecare an este Anul cărții.

Salonul Editorial Ion Heliade Rădulescu




Târgoviște 


ediția a XVIII-a, 6 - 8 septembrie 2019





Clujul văzut de sus




Fotografii de altădată 


Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor, Cluj - Napoca


6 - 15 septembrie 2019






Revizorul




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale





Eugenia Popovici, Al. Giugaru, artist emerit al R.P.R. și Silvia Fulda.
Premieră: 1 iulie 1952.





Articol publicat în Revista Teatru și Muzică, Nr. 1. Decembrie 1953.



Program de sală. Stagiunea 1955 - 1956.
Spectacol vizionat duminică, 13 noiembrie 1955.







Radu Beligan (Hlestacov).

Zilele Europene ale Patrimoniului




Trezorerieri de patrimoniu cultural 


14 septembrie 2019




   Patrimoniul cultural reprezintă o parte esențială a culturii și identității naționale, o resursă primordială care ne ajută să înțelegem cine suntem cu adevărat. Acesta nu este întâlnit doar în arhitectură, literatură sau artă, ci și în meșteșugurile și deprinderile moștenite de la străbunii noștri, martori ai diferitelor culturi care au influențat România și istoria acesteia.
   Vă invităm să participați la ediția de anul acesta a Zilelor Europene ale Patrimoniului, în România, care se desfășoară sub tematica: Biblioteca, arhiva trezorieri de patrimoniu cultural.
   Mai multe informații, dar și lista evenimentelor care au loc în România, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, pot fi accesate aici:

Pe simezele sucevene - Restrospectivă de acuarele




Arta plastică contemporană românească 


Ana-Maria Ovadiuc (Amo) 


Muzeul de Istorie Suceava 


3 - 23 septembrie 2019







Ziua Porților Deschise la Muzeu




Muzeul Ianca 


6 septembrie 2019




    Muzeul Ianca vă invită vineri, 6 septembrie 2019, ora 12:00, la activitatea Ziua Porților Deschise la Muzeu.
    Acțiunea face parte din proiectul aprobat și finanțat de Consiliul Județean Brăila: Muzeul Ianca-promotor al tradiției locale aceasta fiind dedicată zilelor orașului Ianca.
    Puteți descoperi ultimile realizări ale muzeului, cum ar fi: expozițiile permanente dedicate Centenarului, cu arme și uniforme militare din Primul Război Mondial, expoziția Tradiția la Ianca și secția de aviație.
Vă așteptăm!

Cupa răsturnată




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale




Program de sală, stagiunea 1955 - 1956.
Premieră: 23 aprilie 1956.




Cinstind pe Crăișorul Munților




Serbările Naționale Țebea 


8 septembrie 2019





Exponatul lunii septembrie




Muzeul de Artă Arad 


septembrie 2019




   ”Vizitatorul care parcurge galeria de artă a Complexului Muzeal Arad – o interfață pentru mediul cultural arădean din secolele XIX-XX – ajunge în sala care recompune un detaliu din prima expoziție de artă românească, deschisă la Palatul Cultural în 20 martie 1927. Cu trei ani înaintea acestei date, Lazăr Nichi (directorul interbelic al Palatului Cultural) și Comitetul special pentru înzestrarea galeriei cu opere plastice româneşti s-au străduit să achiziționeze lucrări semnate de nume importante ale artei autohtone. Atunci au intrat în colecție primul Aman, primul Grigorescu, picturi semnate Gheorghe Pertașcu, Samuel Mützner, Octav Băncilă, Catul Bogdan. În 1925, de la Salonul Oficial a fost cumpărată lucrarea Cele trei surori realizată de Sabin Popp (1896-1928), pictură care în această lună septembrie are statutul de exponatul lunii în muzeul arădean. 
    Contextualizată în opera lui Sabin Popp, lucrarea denumită astăzi Trei surori se înscrie perioadei în care stilul pictorului era definit și circumscris tendințelor cultivate în anii `20 în pictura românească: volume relativ mari, delimitate prin contururi netede, cromatică sobră, gestică reținută - trăsături care conferă o notă de monumentalitate.
    Esteticianul Ștefan Nenițescu - bun prieten al pictorului - a relatat despre intenția artistului de a crea un triplu portret care evidențiază etape ale vieții: în prim plan o fată zâmbitoare, în al doilea aceeași, dar reprezentată ca tânără femeie, privind încrezătoare, urmată de femeia matură, cu privirea grea, dobândită în urma experiențelor din viață. Modele i-au fost trei surori din Băleni (localitate lîn apropiere de Târgoviște) care lucrau la câmp.
    Noutatea problemei ce și-a pus-o artistul - subliniază Nenițescu într-un articol publicat la două luni de la moartea pictorului - constă mai cu seamă în gruparea a trei portrete separate, fiecare închis în propria sa lume sufletească, având un minim de raport între ele. Caligrafierea contururilor atrage atenția asupta înrudirii trăsăturilor, pe când gruparea în evantai indică direcțiile divergemte.
    Biografii și istoricii de artă care au studiat opera lui Sabin Popp - printre ei se remarcă Adina Nanu - au identificat 400 de desene și 200 de picturi realizate în aproximativ 10 ani de viață. Dintre acestea cele mai multe sunt în colecții particulare, în muzee regăsindu-se la Muzeul Național de Artă al României, la Muzeul Național Brukenthal, în muzeele de artă din Constanța, Iași, Craiova, Cluj.” (dr. Adriana Pantazi, istoric/Complexul Muzeal Arad)

Muzeul de Artă Arad
(str. Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj II)
Program de vizitare:
Marți-Duminică: orele 9:00-17:00
Intrarea este liberă pentru copii!

Ziua Crucii. Cârstovul Viilor




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


București 


14 - 15 septembrie 2019





   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă așteaptă, în perioada 14 – 15 septembrie 2019, la evenimentul cultural Ziua Crucii. Cârstovul Viilor.
   Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie) este sinonimă cu Cârstovul Viilor, sărbătoare ce marchează, conform calendarului popular viticol, începutul culesului viilor și ”bătutul nucilor”.
    Datinile şi obiceiurile specifice culesului viilor vor fi ilustrare de Ansamblul folcloric Tradiţii luncaviţene, din Luncaviţa, jud. Tulcea, şi de Ansamblul folcloric Ţara Vrancei din Focşani, jud. Vrancea.
    În cele două zile ale evenimentului, specialiștii muzeului vor conduce publicul vizitator către gospodăriile unde sunt reflectate prin construcții (instalații de tehnică populară) specifice și obiecte ocupația cultivării viței de vie și a producției de vin în România.
   Iubitorii de artă populară vor putea achiziţiona din târgul organizat cu acest prilej obiecte confecţionate de meşterii populari venți din toată țara și gastronomie tradițională de sezon.
  De asemenea, pe 15 septembrie părinţii sunt invitaţi să participe la conferinţa Iniţiativa pentru o viaţă mai bună, organizată de Asociaţia de educaţie parentală Totul pentru tine şi copilul tău.
    Şi pentru că în aceeaşi perioadă se desfăşoară Festivalul Internaţional George Enescu, Muzeul Naţional al Satului va găzdui în cele doua zile concerte sub genericul proiectului asociat Oraşul cântă, cu participarea corurilor de copii și ansamblurile din Programul Național Cantus Mundi și Simfonia Mundi, programe desfășurate cu implicarea renumitului Cor Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin.
Vă așteptăm cu drag!